Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως ΑΝΔΡΕΑ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις :

“Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως κυρός ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ, που με τους συνεχείς και ανυποχώρητους αγώνες του έφερε στο επίκεντρο της επικαιρότητας το Βορειοηπειρωτικό, έλεγε και τόνιζε συχνά, ότι “οι Αλβανοί δεν έχουν μπέσα”.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την εκδημία του αοιδίμου Ιεράρχη, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές κατά τον πλέον πανηγυρικό τρόπο. Τελευταία απόδειξη της αλβανικής κακοπιστίας, αλλά και του ανθελληνικού μένους της γείτονος, είναι η βαριά καταδίκη του Δημάρχου της Ελληνόψυχης Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνου από το Πρωτοδικείο του Αυλώνα.
Ο Μπολάνος κατηγορήθηκε ότι το 2008 αφαίρεσε οδικές πινακίδες σημάνσεως, επειδή τα τοπωνύμια, οι συνοικίες, τα μνημεία και οι κύριες οδοί της Χειμάρρας ήταν γραμμένα στα αλβανικά και στα αγγλικά, παρά το ότι η περιοχή κατοικείται στην πλειονότητά της από Βορειοηπειρωτικό Ελληνικό πληθυσμό.


Εμείς, χρόνια τώρα φωνάζουμε και ζητάμε από τους διαχειριζόμενους την εξωτερική πολιτική της χώρας μας να δηλώσουν ποιά επιτέλους, είναι η Βόρειος Ήπειρος. Η πόλη του Αργυροκάστρου, οι Άγιοι Σαράντα, η Χειμάρρα, η Κορυτσά δεν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Βορείου Ηπείρου; Οι Αλβανοί επιμένουν ότι μόνο τα 99 χωριά της Δερόπολης ανήκουν στην Βορειοηπειρωτική Ελληνική Κοινότητα. Εμείς, όμως, τι κάνουμε; Δεχόμαστε αυτόν τον ταπεινωτικό συμβιβασμό; Αν ναι, τότε φαινόμενα σαν την καταδίκη του Μπολάνου θα αυξάνωνται και θα πληθύνωνται. Γιατί οι υποχωρήσεις βλάπτουν καίρια τα εθνικά θέματα.
Είναι καιρός να χαραχθή ενιαία, υπερκομματική πολιτική και για το θέμα της Βορείου Ηπείρου, χωρίς να υπολογίζουμε στην δήθεν “μεγαλοψυχία” η στις εκδηλώσεις “φιλίας” των Αλβανών, οι οποίοι, το έχουν αποδείξει περίτρανα, “δεν έχουν μπέσα”. Κι’ αυτό παρά το ότι αν έχουν κάπως ορθοποδήσει σαν κράτος, το οφείλουν κατ’ εξοχήν στην Ελλάδα.
Αν, τελικώς, ο Πρωθυπουργός κ. Κων. Καραμανλής μεταβή προσεχώς στην Αλβανία, οφείλει να θέση ξεκάθαρα το θέμα των ορίων της Βορείου Ηπείρου στους γείτονες. Αν δεν το πράξη, ας γνωρίζη - και ας το γνωρίζη και ολόκληρος ο πολιτικός μας κόσμος - ότι “ουκ έσται παύλα των δεινών”. Οι καιροί είναι κρίσιμοι και δεν περιμένουν. Προς Θεού, μη βάλουμε εμείς οι ίδιοι, με την διστακτικότητα και την αδράνειά μας, ταφόπετρα στο Βορειοηπειρωτικό. Ο Θεός και η Ιστορία δεν θα μας το συγχωρήσουν ποτέ”.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Που πήγαν οι αγώνες του Σεβαστιανού και της ΣΦΕΒΑ για ανθρώπινα δικαιώματα και αυτονομία της Βορείου Ηπείρου; Έγινε άραγε τίποτα;

Ανώνυμος είπε...

Με τέτοιους ανίκανους πολιτικούς τι περίμενες φίλε να γίνει; Το μόνο βέβαιο είναι ότι στα εθνικά θέματα όπως και στα οικονομικά θα πάμε από το κακό στο χειρότερο.