Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ευσέβιος Ματθόπουλος - Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος

Αρχιμανδρίτης
Ευσέβιος
Ματθόπουλος80 χρόνια
από την κοίμησή του
.


Ο π. Ευσέβιος Ματθόπουλος, κοιμήθηκε εν Κυρίω στις 29 Ιουνίου 1929, σε ηλικία 81 ετών άφησε πίσω του τριάντα έξι μικρές πραγματείες και ένα κορυφαίο έργο του, το βιβλίο “Προορισμός του ανθρώπου”.
“Ο π. Ευσέβιος Ματθόπουλος είναι μία από τις προσωπικότητες εκείνες του αιώνα μας που δεν αρκέσθηκαν σε ψηλάφηση, αλλά προχώρησαν σε βαθειά τομή της ιστορικής και πνευματικής πορείας της Εκκλησίας μας. Στο πρόσωπο του κρίνεται η έννοια του εξωτερικού φαινομένου και του αυθεντικού περιεχομένου · συναντάται ο σεβασμός του τύπου με το αντίκρυσμα της ουσίας · συνδυάζεται η προσήλωση στην παράδοση με την αφιέρωση στη δημιουργία. Ο π. Ευσέβιος είναι ο παραδοσιακός και ο πρωτοπόρος.
Η παρουσία του προσώπου του μέσα στην Εκκλησία δεν είναι προσωπική επιλογή, αλλά θεία οικονομία και ιστορική ανάγκη. Δεν είναι κάτι που ο ίδιος απεφάσισε, αλλά κάτι που ο Θεός του ενέπνευσε. Ακόμη κι αυτοί που μέχρι σήμερα τον πολεμούν, επιβεβαιώνουν, χωρίς να το καταλαβαίνουν, ότι τα αποτυπώματα της ζωής του σφράγισαν βαθιά τη σημερινή εκκλησιαστική πραγματικότητα και την ψυχή τους.


Είναι τέτοια η επιρροή του, ώστε μέχρι σήμερα, 70 χρόνια μετά την κοίμησή του, όσοι εργάζονται στο χώρο της εκκλησιαστικής δράσεως, να μη μπορούν να ξεφύγουν την ετεροχρονισμένη μίμηση της μορφής της διακονίας του · επικριτές και φίλοι του, όλοι απόγονοί του, “παγιδεύονται” στις μεθόδους του και αντιγράφουν τα σχήματα της δικής του εργασίας. Αυτά πάλιωσαν στο χρόνο και εμείς δεν μπορούμε να ανανεωθούμε στο πνεύμα. Ο αιώνας μας δεν κατάφερε να γεννήσει νέες μορφές διακονίας εκτός απ’ τις δικές του.....”

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άνθρωπος του πνευματικού αγώνα και της ενεργούς ιεραποστολής. Ευλογημένη ψυχή. Το βιβλίο του ο προορισμός του ανθρώπου με βοήθησε πνευματικά.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω και εγώ ότι ο προορισμός είναι ένα από τα πνευματικότερα βιβλία που πρέπει να διαβάζει κάθε πιστός.