Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου κατά των ναρκωτικών

Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών
και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου
για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους (26 Ιουνίου)


Η σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών δεν προσφέρεται για δημηγορίες, αλλά ως αφορμή για προβληματισμό και αυτοκριτική. Προβληματισμό για το γεγονός ότι κάθε μέρα ένας νέος άνθρωπος χάνεται από τα ναρκωτικά. Αυτοκριτική για την αναποτελεσματικότητα και την ανεπάρκεια που δείχνουμε ως πρόσωπα, ως θεσμοί και ως κοινωνία.Απέναντι στη μάστιγα της ουσιοεξάρτησης, που κατατρώγει τα σωθικά της νεολαίας μας, δεν ταιριάζει εφησυχασμός και αδιαφορία, αλλά ούτε μοιρολατρική διάθεση και απογοήτευση – τίποτε από τα παραπάνω δεν “εξορκίζει” το κακό. Στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς μας, ταιριάζει η ειλικρίνεια. Να μη διστάσουμε να ομολογήσουμε την αποτυχία μας για όλα εκείνα που οδηγούν τους νέους μας σε αδιέξοδους δρόμους: Η οικογένεια, που δεν πρόσφερε στα παιδιά το χρόνο και τη στοργή, που εκείνα ζητούσαν. Το σχολείο, που πλημμύρισε τις ψυχές των με άγχος και επιθανάτια αγωνία για την είσοδο σε μια “ανώτατη” σχολή.
Η Εκκλησία, που δεν βρήκε ακόμη τη γλώσσα της καρδιάς να απευθυνθεί στους νέους με ουσιαστικό περιεχόμενο στις αναζητήσεις τους και όχι τυπολατρικά. Η κοινωνία μας, που απαιτεί να επιβραβεύει μόνο όσα έχει ο άνθρωπος και όχι όσα είναι.Όλοι όσοι σοβαρά ασχολούνται με το πρόβλημα των εξαρτήσεων, συμφωνούν ότι πίσω από κάθε άλλη αιτία κρύβονται τα αδιέξοδα της ευαίσθητης εφηβικής ψυχής, το βαθύ εσωτερικό κενό που δεν γεμίζει με υποκατάστατα. Αν υπάρχει κάτι που οι νέοι άνθρωποι μας δείχνουν σήμερα, επιλέγοντας στη ζωή τους τις λογής – λογής εξαρτήσεις, είναι η επανάσταση απέναντι στην υποκρισία, η ανατροπή απέναντι στην ασυνέπεια των λόγων και των έργων μας, η αναζήτηση της αλήθειας και της ευθύτητας, η ασυμβίβαστη πορεία προς το ωφέλιμο και όχι το κερδοφόρο. Εκείνο που δικαιωματικά απαιτούν είναι να ασχοληθούμε υπεύθυνα μαζί τους, να τους πάρουμε στα σοβαρά. Να τους προσφέρουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας, τη βεβαιότητα ότι μπορούν να μας μιλήσουν, την υπόσχεση ότι μπορούμε να τους ακούσουμε, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Να αντιληφθούν ότι στον καθένα μας μπορούν να συναντήσουν έναν αληθινό φίλο, που δεν θα τους οδηγήσει στην πρώτη δοκιμή μιας “παράξενης” ουσίας που τους “φτιάχνει”, αλλά στην ανακάλυψη της αληθινής ουσίας της ζωής, που φτιάχνει με αισιοδοξία το μέλλον τους.Ως ποιμένες της Εκκλησίας δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στο τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών. Γι’ αυτό και συνοδοιπορούμε με όλους εκείνους, τα πρόσωπα και τους θεσμούς που αγωνίζονται, συμβάλλοντας ολοπρόθυμα με πνευματική προσφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.Αγαπητοί μου γονείς, χαρίστε περισσότερο χρόνο για διάλογο με τα παιδιά σας. Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, κάμετε τα σχολειά μας χώρους δημιουργικής έκφρασης και αληθινής γνώσης, που θα αγαπήσουν οι μαθητές. Αγαπητοί μου πατέρες, πλησιάστε τους νέους της ενορίας σας με ανυπόκριτο ενδιαφέρον, φανερώνοντας πως ο χώρος της Εκκλησίας είναι ο τρόπος που ονειρεύτηκαν την αληθινή σχέση τους με τον Θεό. Αγαπητά μου παιδιά, με όσα ανυπόφορα σας οδηγήσαμε στην απομόνωση δεν καταφέραμε και πολλά. Όμως εσείς γεμίστε την καρδιά σας με όλα τα πνευματικά και ηθικά αντισώματα για να μπορείτε πάντα να λέτε “όχι” σε εκείνους που επιδιώκουν να δουλαγωγήσουν την ψυχή και το σώμα σας. Κι ακόμη, αναζητήστε τις ευθύνες όχι μόνο γύρω σας, αλλά και μέσα σας. Απαιτεί γενναιότητα αυτό. Και διαρκή εγρήγορση. Τοποθετήστε απέναντι στην περιέργεια την κριτική διάθεση, απέναντι στις “προτροπές” της παρέας την αληθινή φιλία, απέναντι σε ό,τι σας “ρίχνει” την περήφανη νιότη σας. Μη στερήσετε από τον εαυτό σας αυτό το μοναδικό προνόμιο: να αποφασίσετε εσείς για τη ζωή σας, με υπευθυνότητα, ωριμότητα, αισιοδοξία. Χαρείτε τη ζωή. Χαρείτε την ελευθερία. Αρνηθείτε κάθε εξάρτηση. Και ο Χριστός, που διάλεξε να είναι ο αληθινός φίλος των νέων (Ιω. 15,15), να σας στηρίζει στο δρόμο της ελευθερίας και της ολοκλήρωσης.
Μετά πατρικών ευχών
Ο Αρχιεπίσκοπος
+ Ο Αθηνών Ιερώνυμος

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το μήνυμα είναι για τα ναρκωτικά?αυτό? Μία κουβέντα και τίποτε άλλο? Θεέ μου που πάμε?
Που είναι ο Χριστόδουλος που εκλαιγαν και οι πέτρες όταν μιλαγε για τα ναρκωτικά και τους νέους...
Που είσαι Χριστόδουλε να σηκωθεις να δεις...
Μόνο ο Χριστόδουλος μπορούσε να κλάψει μπροστά σε όλο τον κόσμο και να ζητήσει συγγνώμη από τους νέους για την σημερινή κατάντια τους. Μόνο ο χριστόδουλος.Πόσες φορές δεν βγήκε στους δρόμους στις πλατείες στα σχολεία να συναντήσει τους νέους.
Την σημερινή ημέρα η εκκλησία είναι απούσα από τους νέους. ουτε στα σχολεία ουτε πουθενά δεν μπαίνει ο λόγος του Θεού. Μόνο ο Χριστόδουλος μπορούσε να πλησιάσει τους νέους. Στην αρχή με το επικοινωνιακό του χάρισμα με τα ανέκδοτα κέρδισε τις καρδιές των μαθητών και της νεολαίας. Από εκεί και έπειτα τα πράγματα ήσαν εύκολα για τον ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ. Σε κάθε σχολείο όταν πήγαινε έβλεπε γραμμένο στον πίνακα : Χριστόδουλε σε πάμε πολύ σε αγαπάμε. Που είαι η σημερινή εκκλησία? Κλεισμένη στο καβούκι της. Βγείτε έξω να δείτε τι γίνεται στον κόσμο, ποια είναι τα προβλήματα των νέων, να αφουγκραστείται λίγο τον πόνο των παιδιών. Χιλιάδες τα παιδιά στο τελευταίο αντίο για τον Χριστόδουλο. Δίπλα μου, στην ουρά, ένα παιδί στέκεται πάνω πό 7 ώρες και με δάκρυα στα μάτια έλεγε:Χριστόδουλος δεν θα ξανα βγεί.ΠΟΤΕ.
Μόνο ο Χριστόδουλος μπορούσε να πει την ανεπανάληπτη κουβέντα που θα μείνει βαθιά χαραγμένη μέσα σε κάθε Ελληνική καρδιά: είμαι εδώ, είμαι ο Χριστόδουλός σας.
Ας είναι αιωνία η μνήμη.
Ν.εανίας

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ.....ΠΕΣΤΑ Ν.ΕΑΝΙΑ...
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΣΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ...
ΤΩΡΑ?

Πατρέας είπε...

Ν.εανία, ο υπερβολή οδηγεί πάντα στο αντίθετο αποτέλεσμα. Για βυθομέτρησε λίγο το είναι σου.

Πατρέας είπε...

Όπως πάντα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει κάτι μεστό και σοβαρό να πει. Τα δάκρυα μπορεί να δημιουργούν συναίσθημα δεν προβληματίζουν ούτε φρονηματίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου Ν.εανία, σε παρακαλώ να μου υπενθυμίσεις, εκτός από κλάματα και λόγια, μπορεί και προσευχές, τι το ουσιαστικό για το φλέγον θέμα των ναρκωτικών έκανε ο μακαριστό Χριστόδουλος; Χορτάσαμε από συγνώμες και πολυλογίες, όχι μόνο από αυτόν, αλλά από όλους.

Ανώνυμος είπε...

χριστόδουλος....

Ανώνυμος είπε...

Nεανια,δέν θεωρεις αληθεια οτι πρεπει να ανοιχτεις λιγο σάν άνθρωπος;

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδιά διαβάστε το μήνυμα και αφήστε τις αντιπαλότητες. Πότε θα ξεπεραστούν οι φανατισμοί των προσώπων στον χώρο της εκκλησίας. 20 αιώνες πέρασαν, δεν μας δίδαξαν τίποτα. Έλεος ποια!!!

Ανώνυμος είπε...

Σωστά αφήστε αν ανηκει στον Χριστοδουλο ή στον Ιερωνυμο. Διαβαστε την ουσια. Συμφωνω φίλε μου...

Ανώνυμος είπε...

Μάστιγα που καταστρέφει την νεότητα και όχι μόνο είναι τα ναρκωτικά. Όλοι μας αδιαφορούμε μέχρι που στην πόρτα την δική μας ή την συγγενική θα συμβεί κάτι. Πρέπει οι νέοι να βοηθηθούν να ξεφύγουν από αυτή την πανώλη των ναρκωτικών ουσιών. Ας μας καλέσει η εκκλησία για να δώσει ο καθένας μας το παρόν του. Μόνο διακηρύξεις δεν λεει τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι ουσιαστικο νάναι κανεις ελευθερος από εξαρτησεις,δεν νομιζετε;

Ανώνυμος είπε...

Από εξαρτήσεις , ναι.
από τους ηγέτες όχι!

Ανώνυμος είπε...

Α! Η ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Η ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ
Λένα απο Αγρινιο