Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

35 χρόνια η παράνομη κατοχή στην Κύπρο συνεχίζεται

Σάββατο 20 Ιουλίου και ώρα 04:35 του 1974 ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Τριάντα πέντε χρόνια μετά η παράνομη κατοχή συνεχίζεται.


Ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε την 35η επέτειο του πραξικοπήματος “ημέρα που προκαλεί τις ψυχές, που προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση”. Το πραξικόπημα, όπως είπε, αποτέλεσε την αφορμή για την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο για να αποκαταστήσει δήθεν τη συνταγματική τάξη, τονίζοντας ότι για 35 χρόνια η Άγκυρα εφαρμόζει παλαιά σχέδια τα οποία ήταν στα συρτάρια από τη δεκαετία του 1950 και αυτά προβλέπουν διχοτόμηση και τον έλεγχο από την Τουρκία μεγάλου τμήματος του κυπριακού εδάφους. Και προειδοποίησε ότι “διεθνές ορόσημο για τη λύση του Κυπριακού δεν υπάρχει”.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αναφέρθηκε στο δράμα που ζουν καθημερινά επί 35 χρόνια οι Κύπριοι πρόσφυγες, να βρίσκονται σχεδόν δίπλα από τα κατεχόμενα από τους Τούρκους σπίτια τους.
«Υπάρχει στην Αμερική μεγάλη φιλολογία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συμβαίνει κάτι σε βάρος ενός Αμερικανού πολίτη στο εξωτερικό και χαλάει ο κόσμος. Ομως στην Κύπρο, με εκατοντάδες αγνοούμενους και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες δεν γίνεται τίποτε».

Ανώνυμος είπε...

«Πότε θα κάνει ξαστεριά,
πότε θα φλεβαρίσει,
να κατεβώ στον Όλυμπο,
στην έμορφη Κερύνεια
στη Μόρφου και στη Μεσαριά,
σ’ όλη την Καρπασία
να δω τον Πενταδάκτυλο
να μου χαμογελάει..
Πότε θα κάνει ξαστεριά...»

Ανώνυμος είπε...

Με τα μυαλά που υπάρχουν την ανεκτικότητα του λαού και την υποχωρητικότητα των πολιτικών θα συνεχιστεί το δράμα για πολλά χρόνια ακόμα. Θα τα ξανακούσουμε του χρόνου και για πολλά χρόνια ακόμα αν ζούμε εμείς. Ας ελπίσουμε να τα θυμούνται τα παιδιά μας και να μην έχουν συμβιβαστεί με το γεγονός.