Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

«ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ» - Περιοδικό "Παρεμβολή"

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣονομάζει ο αναλυτής και εκδότης οικονομικών περιοδικών της Le Monde [αναδημοσίευση στην εφ. Καθημερινή], Ζαν Μισέλ Κοτρπουέν τη διoδρoμή συγκεκριμένων προϊόντων οπό τα εργαστήρια της Κίνας στα ράφια των δυτικών σούπερ μάρκετ. Ο Κοτρπουέν εξηγεί την εκμετάλλευση, φέρνοντας στο μικροσκόπιο ένα ορισμένο προϊόν που κατασκευάζεται στην Κίνα και διατίθεται προς 200 ευρώ σε γνωστή πολυεθνική γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Οι Κινέζες εργάτριες ανήκουν στους mingongs, τα 300.000.000 των εσωτερικών μεταναστών που δουλεύουν χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα. Τα 20 € της πώλησης, κατανέμονται ως εξής, 10,81€ βάζει στο ταμείο το γαλλικό σούπερ μάρκετ, 3,28€ ως ΦΠΑ το γαλλικό κράτος, 2,74€ η γαλλική βιομηχανία που διατηρεί το ντιζάιν, 0,44€ τα έξοδα μεταφοράς και εκτελωνισμού, 2,73€ για την Kινεζική βιομηχανία που παρήγαγε το προϊόν (πρώτη ύλη-έξοδα παραγωγιής-κέρδος βιoμήχανoυ) και τελικά ... 10 σέντς θα μείνουν για τις εργάτριες που έφτιαξαν το προϊόν. Πάντα επίκαιρος ο λόγος του Θεού μάς θυμίζει “μην εκμεταλλεύεσαι ποτέ το μισθωτό ...” (Δευτ. 24: 14) “Όποιος δε δίνει στον εργάτη το μισθό του, είναι φονιάς” (Σοφ. Σειράχ. 34:22).
Περιοδικό "Παρεμβολή"

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και θα υπάρχει η εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού. Συνεργοί είμαστε και εμείς. Διότι όλοι ζητάμε το φθηνό. Χωρίς να αναλογισθούμε ότι κάποιοι εργάζονται χωρίς να βγάζουν έστω και τα προς το ζην. Αυτό τον νεοκαπιταλισμό που εξουθενώνει τον άνθρωπο επιθυμούμε οι καλοβολεμένοι της Ε.Ε.

Ανώνυμος είπε...

προφανώς 20 ευρώ και όχι 200. τόσο κάνει το άθροισμα των επιμέρους. και πάλι είναι εξοργιστικό. ζήτω ο καπιταλισμός τον οποίο στηρίζουμε σχεδόν ανεξαιρέτως στην πραξη όλοι οι χριστιανοί.

Αναστάσιος είπε...

Ζητώ συγνώμη. Το ποσό είναι 20 €, το λάθος δικό μου. Η διόρθωση έγινε. Σας ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Καπιταλισμός και μαρξισμός είναι εναντίον του ανθρώπου και εναντίον του εργάτου. Μόνο ο Χριστιανισμός θα μπορούσε να φέρει την ισορροπία αν η κοινωνία μας ήταν χριστιανική. Όμως και σε αυτό αποτύχαμε.