Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Ταξιδεύοντας στο Ξιάν "Πήλινος Στρατός"









Ο "Πήλινος Στρατός" στο Ξιάν της Κίνας ήρθε στο φως το 1974, τυχαία, από κάποιον αγρότη της περιοχής 33 χιλιόμετρα έξω από την Xi'an και μόλις 1,5 από τον τάφο του Qin Shi Huang (πρώτου αυτοκράτορα Qin). Αποτελείται από 8099 αγάλματα που απεικονίζουν μορφές ανθρώπων και αλόγων στις φυσικές τους διαστάσεις. Κάθε μορφή έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά με εκπληκτικές λεπτομέρειες τόσο στο πρόσωπο όσο και στα μαλλιά! Ο στρατός φτιάχτηκε να κοιτάει προς την εχθρική γη, με σκοπό να υπηρετεί και να προστατεύει τον αυτοκράτορα μετά θάνατον...
Υπολογίζεται πως για την δημιουργία της νεκρόπολης απαιτήθηκε η εργασία 700.000 εργατών επί 39 χρόνια! Χιλιάδες από εκείνους τους εργάτες θάφτηκαν μέσα στο ταφικό σύμπλεγμα. Τότε, μαζί με τους επιφανείς, ενταφιάζονταν ζωντανοί και εκείνοι που τους υπηρετούσαν στη ζωή και πιστευόταν πως θα συνέχιζαν να τους υπηρετούν και μετά θάνατον, μία πρακτική που ονομαζόταν 'ξουν', (=συνοδεία στον τάφο). Τα 8.000 πήλινα ομοιώματα, το κάθε ένα με διαφορετικά χαρακτηριστικά προσώπου, χτένισμα και πτυχές στην στολή του, φαίνεται πως έσωσαν τη ζωή ισάριθμων στρατιωτών που θα ακολουθούσαν τον νεκρό αυτοκράτορα στον τάφο, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και τεχνίτες που δημιούργησαν το ταφικό σύμπλεγμα, που ακολούθησαν τον αυτοκράτορα για να μην αποκαλυφθούν τα μυστικά της δημιουργίας του. Οι στρατιώτες και τα άλογα στέκονται μέσα σε τρεις υπόγειες κρύπτες, ενταφιασμένοι μέσα στο εξωτερικό τείχος του Μαυσωλείου, που αρχικά καλύπτονταν από ξύλινες στέγες κάτω από μια στρώση χώματος. Είναι εξοπλισμένοι με μπρούτζινα όπλα, ξίφη, δόρατα, μακριά τόξα από κίτρινο πηλό – terracotta – και ζωγραφισμένα μετά το ψήσιμο, με πολύ έντονα χρώματα, τα οποία σήμερα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Οι στρατιώτες και τα άλογα είναι σε φυσικό μέγεθος και είναι παρατεταγμένοι σε θέση μάχης κοιτάζοντας ανατολικά.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε κάτι τέτοια έργα βλέπει κάποιος την ανθρώπινη ματαιοδοξία να μην πω και βλακεία. Άλλο πράγμα και τούτο. Πήλινος στρατός για να φυλάει ένα πεθαμένο σώμα. Και μη χειρότερα. Που καταντάει ο άνθρωπος!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ένα πήλινο στρατό χωρίς αξία φτιάχνει και ο καθένας από μας όταν δεν υπάρχει αντίκρισμα στον ουρανό των έργων μας.

Ανώνυμος είπε...

Το τμήμα αυτό του μουσείου φαίνετε να είναι τεράστιο. Θα ήθελα να πάω κάποτε να δω αυτό. Πρέπει να είναι κάτι το συγκλονιστικό. Τελικά υπάρχουν και αλλού πολιτισμοί και έργα μεγαλειώδη. Κέντρο του κόσμου δεν είναι η Ελλάδα αλλά ολάκερη η γη.
Μαίρη