Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ψήφισμα Συνεδρίου Κληρικών στην Κόνιτσα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέσα στην αναστάτωση την οποία προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαϊές, που κατέκαψαν την Ανατολική Αττική και άλλες περιοχές της Πατρίδος μας, οι Εφημέριοι της ακριτικής Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης επραγματοποίησαν το 15ο Ετήσιο Συνέδριό τους στην Ι. Μονή Ταξιαρχών («Γκούρας») κοντά στο Αηδονοχώρι Κονίτσης. Το Συνέδριο, που τελούσε υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. ΑΝΔΡΕΟΥ, ήταν πραγματικά ένα νησάκι γαλήνης, προσευχής, πνευματικής ανατάσεως και γόνιμου προβληματισμού, με σπουδαίες εισηγήσεις γύρω από τα θέματα και τις αλήθειες της Ορθοδοξίας απέναντι στον Μονοφυσιτισμό και τον Παπισμό.
Το Συνέδριο διήρκεσε δύο (2) ημέρες : Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Αυγούστου. Το πρωϊ της Πέμπτης οι αιδεσιμώτατοι πατέρες συναντήθηκαν στην Ι. Μονή Μολυβδοσκέπαστης, όπου τελέσθηκε τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ. Στην συνέχεια μετέβησαν στην Ι. Μονή Ταξιαρχών («Γκούρας»). Μετά την τέλεση του αγιασμού ακολούθησε η εισήγηση : «Τι είναι οι Μονοφυσίτες», ενώ το απόγευμα έγιναν άλλες δύο εισηγήσεις με θέμα η πρώτη «Το σχίσμα του 1054 μ.Χ.» και η δεύτερη «Η Σύνοδος Φεράρας Φλωρεντίας και ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός». Μετά από κάθε Εισήγηση ακολουθούσε συζήτηση, η οποία βοηθούσε σημαντικά στην βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων.
Το Συνέδριο έκλεισε με την Θ. Λειτουργία και το μνημόσυνο των κεκοιμημένων (κατά το τελευταίο έτος) Εφημερίων, καθώς και με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από την πρακτική αντιμετώπιση ιερατικών θεμάτων, ενώ προσεφέρθη, ως ευλογία, από την Ιερά Μητρόπολη καλλιτεχνικό τεύχος και ωραία εικόνα του Νεομάρτυρος Αγίου Ιωάννου του εκ Κονίτσης. Στο τέλος, οι αιδεσιμώτατοι σύνεδροι ενέκριναν ομοφώνως το ακόλουθο

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
« 1) Εκφράζουμε την οδύνη μας, αλλά και την συμπάθεια και συμπαράστασή μας προς τους κατοίκους των περιοχών, που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαϊές.
2) Διαδηλώνουμε την εμμονή μας στα δόγματα και στην πίστη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την οποία , με το έλεος του Θεού, διακονούμε.
3) Διακηρύσσουμε την απόλυτη αντίθεσή μας προς τις συμπροσευχές με τους ετεροδόξους, σύμφωνα με την επιταγή των Ιερών Κανόνων.
4) Αγωνιούμε για το μέλλον της Παιδείας μας, που ενώ έχει βγάλει από τα Σχολεία τους Πνευματικούς και τείνει να καταργήση το μάθημα των Θρησκευτικών, αντίθετα έχει αποφασίσει να εισαγάγη την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Φοβούμαστε ότι το τελευταίο αυτό θα επιφέρη μεγάλη φθορά στα Ελληνόπουλα γιατί, εκτός των άλλων, είναι πρόβλημα τεράστιο και το ποιός θα διδάξη το «μάθημα» αυτό, για το οποίο πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι, αποκλειστικά, θέμα των γονέων.
5) Απευθύνουμε θερμοτάτη έκκληση προς τους αδελφούς Βορειοηπειρώτες να μείνουν ενωμένοι και μονοιασμένοι μπροστά στις δόλιες μεθοδεύσεις των Αλβανών και των «Τσάμηδων».
6) Χαιρετίζουμε τους Κυπρίους αδελφούς και τους διαβεβαιώνουμε ότι τους περιβάλλουμε με αμέριστη την αγάπη μας. Τέλος,
7) Υποβάλλουμε τα βαθύτατα σεβάσματά μας προς το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, για το οποίο θερμά προσευχόμεθα, ώστε να δώση ο Θεός αίσια λύση στα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματά του».
(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στου Κληρικούς της Κόνιτσας που υποβάλουν σεβάσματα στο Πατριάρχη. Ας τα ακούσουν αυτά οι υπογράφοντες τις «ομολογίες Πίστεως».
Μαίρη