Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Eκοιμήθη o Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Απόστολος (Παπακωνσταντίνου)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Απόστολος (Παπακωνσταντίνου), γεννήθηκε στον Αλμυρό της Μαγνησίας το έτος 1924.
Παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα στο Βόλο και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την εκπλήρωση των μακροχρόνιων τότε στρατιωτικών υποχρεώσεων, χειροτονήθηκε διάκονος το 1950 στην Αθήνα και απεστάλη ως μέλος της ιεραποστολικής Αδελφότητας Θεολόγων "Η Ζωή" στην Ι. Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης ως ιεροκήρυκας, όπου υπηρέτησε επί δεκαεπτά έτη
Το έτος 1967 εξελέγη στη χηρεύουσα Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, όπου συνέχισε την ποιμαντική προσέγγιση της νεολαίας και το κήρυγμα του Ευαγγελίου, επηρεασμένος από την πατερική σκέψη και τους Ρώσους θεολόγους της Διασποράς.
Τον Ιούνιο του 1974, βάσει της 3ης και 7ης Συντακτικής Πράξης της Δικτατορίας, κηρύχθηκε έκπτωτος του θρόνου του " δι' απείθειαν προς τον κοσμικόν άρχοντα".
Διέμεινε ως έκπτωτος Μητροπολίτης στην Κοζάνη επί δεκαεπτά έτη.
Το 1991 δικαιώθηκε η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τοποθετήθηκε από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, την οποία διαποίμανε μέχρι σήμερα.
Το γραπτό ομιλητικό του έργο έχει μέχρι σήμερα δημοσιευθεί σε τέσσερα Κυριακοδρόμια με τίτλο "Διακονία Λόγου", (1995), "Σταυροαναστάσιμα Μηνύματα" (1997), "Προς οικοδομήν της χρείας" (2000), "Πώς θα πιστέψουν, αν δεν ακούσουν;" (2004).
Το μεσημέρι της Τρίτης, στις 2μμ, θα ψαλλεί στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Κιλκίς, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Αποστόλου.

6 σχόλια:

Αριμαθαίος είπε...

Καλός Ιεράρχης με θεολογική και θύραθεν μόρφωση. Δυστυχώς και αυτός επί σειρά ετών σήκωσε στον σταυρό της «αντικανονικότητας» από τους αδελφούς συνεπισκόπους του. Τώρα πλέον απολαμβάνει την πρόγευση του Παραδείσου.

Ανώνυμος είπε...

Άλλος ένας Επίσκοπος από την παλιά γενιά έφυγε. Φτωχαίνει συνεχώς η Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Μαίρη

Ανώνυμος είπε...

Ε οχι κ πρόγευση του παραδείσου ο Κιλκισίου ... ελεος !

Ανώνυμος είπε...

Όσοι τον ήθελαν εκτός από πολύ καιρό, έφυγαν πριν από αυτόν, και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Ι.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν τον ήξερα αλλά προς τι αυτή η αντίδραση του ανωνύμου, του ετάζοντος καρδίας και νεφρούς; Ξέρει αυτός ποιοι χαίρονται τον Παράδεισο; Όχι για να μας πει κι εμάς!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

opoios iksere ton pappou,ton pappou MAS tha kserei sigoyra oti geyete idi paradiso!apo ekei k epita opoios thelei as xtipaei ton popo t sto patoma...diko t provlima