Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Έτσι ξεκίνησε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Μητροπόλεως Πατρών

Μετά την ίδρυση του Ραδιοφωνικού Σταθμού στον Πειραιά, κληρικοί και λαϊκοί, άρχισαν να κάνουν εκπομπές σε ερασιτεχνικούς σταθμούς των FM των Πατρών.
Στο βιβλιοπωλείο της «Ζωής» έπεσε η ιδέα από τους: Κωνσταντίνο Λ. Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Χατζή, και Αναστάσιο Κωστόπουλο να ιδρυθεί και στην Πάτρα Σταθμός του οποίου το πρόγραμμα να είναι αποκλειστικά με Εκκλησιαστικά θέματα.

Αρχίσαμε να ψάχνουμε χώρο (κάποιο δωμάτιο) αφού τα μηχανήματα με μικρό κόστος μπορούσαμε να τα εξασφαλίσουμε ώστε να εκπέμπει μόνο στην πόλη της Πάτρας. Όμως στους διαφόρους συλλόγους που απευθυνθήκαμε, εύρισκαν καλή την ιδέα, αλλά δεν αναλάμβαναν την ευθύνη να παραχωρήσουν κάποιο μόνιμο χώρο στα κτίριά τους.

Τότε ο Παναγιώτης Χατζής πρότεινε να απευθυνθούμε και να εκθέσουμε τις σκέψεις μας στον π. Μιχαήλ Καραμπατάκη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Πατρών. Η συνάντηση των τριών με τον π. Μιχαήλ Καραμπατάκη έγινε κάποιο απόγευμα στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή. Ο π. Μιχαήλ ενθουσιάστηκε από την ιδέα, και χωρίς περιστροφές αμέσως εγκολπώθηκε την ίδρυση του Σταθμού και είπε το ΝΑΙ. Ενημέρωσε τον Μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο ο οποίος έδωσε συγκατάθεση και άρχισε πλέον η υλοποίηση του εγχειρήματος.


Αμέσως ο π. Μιχαήλ άρχισε τα σχέδια για την αγορά καλών μηχανημάτων, ώστε να μην εκπέμπει μόνο στην Πάτρα, αλλά και στη ευρύτερη περιφέρεια. Με την συναίνεση του Μητροπολίτη Νικοδήμου έδρα του Ραδιοφωνικού Σταθμού θα ήσαν τα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής. Πρώτος στην εργασία με νεανικό ενθουσιασμό ο π. Μιχαήλ και κοντά του μία ομάδα νέων ανθρώπων που ανέλαβαν να φτιάξουν την τεχνική υποδομή του Σταθμού. Μερικούς τους φέρνω τώρα στο νου μου: π. Χαρίτων Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Πιέρος, Γιώργος Σταυρόπουλος, Γιώργος Μαρκάκης και πολλοί άλλοι.
Ο σταθμός με κόπους και ουσιαστική εργασία των εθελοντών έγινε πραγματικότητα. Την παραμονή της εορτής της Αγίας Σοφίας (17 Σεπτεμβρίου 1989) το ηχητικό σήμα με την φωνή του Κωνσταντίνου Λ. Παπαδόπουλου άρχισε να εκπέμπει στα FM. Το όνειρο του Εκκλησιαστικού Σταθμού έγινε πραγματικότητα.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Σταθμός συνεχίζει να μας κρατά συντροφιά και να μας ενισχύει πνευματικά. Μετά από τον π. Μιχαήλ την διεύθυνση ανέλαβε ο π. Χρύσανθος Στελλάτος, που με κόπους πολλούς κράτησε και αυτός μέχρι σήμερα το σταθμό ανοικτό, και φρόντισε ώστε να εκπέμπει στην ευρύτερη περιφέρεια.
Επί 14 χρόνια έκανα δύο εκπομπές. Η μία κάθε Σαββάτο βράδυ 8 - 9 με τίτλο «Αξέχαστες Πατρίδες» και η άλλη κάθε Κυριακή πρωί 11 - 11.30 με τίτλο «Επί πτερύγων ανέμων». Ευχαριστώ τους: π. Μιχαήλ Καραμπατάκη και π. Χρύσανθο Στελλάτο για την υπέροχη συνεργασία όλων εκείνων των ετών. Τους ευχαριστώ για το δώρο του Σταθμού της Μητροπόλεώς μας στην ζωή μας. Έχω πολλά περιστατικά που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση του σταθμού της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών στην ζωή των πιστών.
Ο Απόστολος Ανδρέας ας προστατεύει τον Σταθμό μας προς δόξα του ονόματος του Αγίου Θεού.


Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΕΘΑ ΔΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟΝ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ;ΠΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΘΕΟΛΟΓΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα πρωτοπόρος και δυναμικός ήσουν και συνεχίζεις να είσαι. Αγαπητέ Αναστάσιε έχεις πολλές δυνάμεις και γερό μυαλό. Έχω συνεργαστεί μαζί σου και σε παραδέχομαι. Αξίζεις….

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ το Δεσπότη μας να ασχοληθεί ενεργά με το σταθμό. Νομίζω ότι όλοι ακούνε Πειραική Εκκλησία. Ο π. Χρύσανθος κάνει ότι μπορεί

Ένας παλαιός συνεργάτης

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου κ. Τάσο!!

Πάντα δυναμικός, πάντα μαχητής, πάντα στην πρώτη γραμμή!

Ανώνυμος είπε...

ήμουν κι εγώ εκεί... Γ.Π.