Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Άγιοι της Εκκλησίας των Πατρών, Βιβλιοπαρουσίαση

Μια μοναδική συγγραφική εργασία του συμπολίτου μας εκπαιδευτικού και Άρχοντος Ιερομνήμονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Παναγιώτου Μαρτίνη Δρ. Θ., κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες. Πρόκειται για ένα πόνημα που αριθμεί 296 σελίδες με έγχρωμο φωτογραφικό υλικό και έχει ως τίτλο “Άγιοι της Εκκλησίας των Πατρών”.
Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του ο συγγραφέας, το εν λόγω βιβλίο το χαρακτηρίζει η προσπάθεια να παραδώσει στους αγιόφιλους, όλους τους αγίους της τοπικής μας Εκκλησίας μαζί, μη διεκδικώντας κάποια άλλη πρωτοτυπία.
Η εν λόγω τοποθέτηση του συγγραφέως μας βρίσκει αντιθέτους, αφού επί παραδείγματι αναφέρει πρωτόγνωρα ιερά γεγονότα, όπως, για την Οσία Ολυμπία που η Ιερά Μνήμη της τιμάται στις 11 Μαϊου ή τις πηγές που μας μεταφέρει για τη συγγραφή του Ευαγγελίου που φέρει το όνομά του και αργότερα τις Πράξεις των Αποστόλων στην Πάτρα από τον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή. Επικαλείται συγγράματα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου καθώς και του αγίου Ιερωνύμου για το εν λόγω γεγονός. Και φυσικά πολλές επισημάνσεις που είναι αδύνατον να τις μεταφέρουμε από την σύντομη αυτή αναφορά.
Ο συγγραφέας έχει κατανείμει τη συγγραφή του σε δύο μέρη.
Το Α’ Μέρος περιλαμβάνει τις ενότητες “Μάρτυρες της Αρχαίας Εκκλησίας” και αναφέρεται στον Πρωτόκλητο Άγιο Ανδρέα (1ος αιώνας), στον Άγιο Ηρωδίωνα, επίσκοπο Πατρών (1ος αιώνας), στον Απόστολο Σωσίπατρο (1ος αιώνας), στον Μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο (4ος αιώνας) και στον Οσιομάρτυρα Παύλο “τον Πατρέα” (4ος αιώνας).


Η δεύτερη ενότητα κάνει λόγο για τους “Νεομάρτυρες” περιλαμβάνοντας την Οσιομάρτυρα Αγία Ολυμπία (13ος αιώνας), τον Νεομάρτυρα Ζαχαρία, τον εξ Άρτης (18ος αιώνας), τον Νεομάρτυρα Παύλο, τον εκ Σοπωτού (19ος αιώνας), τους Παιδομάρτυρες Χριστόδουλο και Αναστασία (19ος αιώνας), και τον Ιερομάρτυρα Γρηγόριο, Μητροπολίτη Δέρκων (19ος αιώνας).
Η τρίτη ενότητα περικλείει τους λοιπούς Αγίους της τοπικής μας Εκκλησίας και αυτοί είναι: Άγιος Αθανάσιος, επίσκοπος Μεθώνης (9ος αιώνας), Άγιος Ηλίας ο Σπηλαιώτης (9ος-10ος αιώνας), ο Όσιος Δανιήλ ο εν Κάστρω (11ος αιώνας), ο Όσιος Ιωακείμ Νοτενών (17ος - 18ος αιώνας).
Το Β’ Μέρος αναφέρει τους “Αγίους που συνδέονται με την τοπική Αγιολογία” και αυτοί είναι οι: Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς (1ος αιώνας), ο Ιερομάρτυς Μύρων (3ος αιώνας), ο Άγιος Ασχόλιος ή Αχόλιος επίσκοπος Θεσσαλονίκης (4ος αιώνας) και οι Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος (4ος; αιώνας). Περιλαμβάνει επίσης, και την Ασματική Ακολουθία των εν Πάτραις Τιμωμένων Αγίων, ψαλλομένη τη Κυριακή προ της εορτής του Αγίου Ανδρέου, καθώς και την Ακολουθία Ιεράς Παρακλήσεως εις τους Εν Πάτραις Αγίους, ποιηθείσα από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο.
Το συγγραφικό έργο προλογίζει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσοποδαριτίσσης Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Μπαρούσης. Παρουσιάζουμε παρακάτω ένα μίκρό απόσπασμα του προλόγου, διότι κρίναμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
...Η παρούσα μελέτη λοιπόν, δίχως να αφίσταται της ευσεβείας, προσλαμβάνει κυρίως απολογητικόν της αυθεντικοτητος των Αγίων εκείνων, οι οποίο σχετίζονται μετά της σημερινής δικαιοδοσίας της Μητροπόλεως των Πατρών. Είναι μια μελέτη απαραίτητος προς επίρρωσιν της βεβαιότητοςκαι διασφάλισιν της διδασκαλίας της αμωμήτου πίστεώς μας, μέρος της οποίας ασφαλώς είναι και η τιμή των Αγίων. Είναι μια σοβαρά έρευνα, η οποία σπεύδει να υπενθυμίση Αγίους της εκκλησιαστικής επαρχίας των Πατρών εν πολλοίς λησμονημένους, ενώ παραλλήλως έρχεται να προβληματίση τους “δοκούντας στύλους είναι” της Εκκλησίας περί της θέσεως, όπου καλούνται να λάβουν, εφ’ όσον ο συγγραφεύς, εκτός των γνωστών Αγίων, παρουσιάζει και άλλους έχοντες μεν, κατ’ αυτόν, τα τεκμήρια της αγιότητος, στερουμένους δε ως σήμερον της κανονικής τιμής των Αγίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Μπαρούση για την όλη του προσφορά στο συγγραφικό έργο, ευχαριστίες επίσης εκφράζει στον συνάδελφό του κ. Γεώργιο Μαρκάκη που επιμελήθηκε το βιβλίο από αισθητικής πλευράς και ευχαριστίες οφείλει - όπως αναφέρει χαρακτηριστικά - στην σύζυγό του Αικατερίνη Μαρτίνη - Οικονόμου, που ανέλαβε τη φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου.
Ξεχωριστή μνεία γίνεται στο πρόσωπο του κ. Τάσου Κωστόπουλου (υπεύθυνο του βιβλιοπωλείου “ΖΩΗ” Παντανάσσης 61), από τον κ. Μαρτίνη. Συγκεκριμένα γράφει: “Ο κ. Τάσος Κωστόπουλος είναι ο πολύτιμος συνεργάτης και εκδότης μου. Φιλάγιος, ανέλαβε με προθυμία και την έκδοση του παρόντος βιβλίου. Του εύχομαι όπως και οι “τοπικοί” άγιοι, μαζί με τον ομώνυμό του Άγιο Αναστάσιο τον Πέρση, που με δική του δαπάνη είδε το “φως” της δημοσιότητας ως αγιολογικό κείμενο, να τον προστατεύουν και να τον ενισχύουν στο έργο του”.
Συμβολή στην συγγραφή του βιβλίου “Άγιοι της Εκκλησίας των Πατρών” είχαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Μοναστηριώτης (Κέρκυρα), οι Αιδεσ. π. Γεώργιος Τουλουμάκος (Θήβα), π. Χρήστος Καγιαβάς, π. Ιωάννης Νικόπουλος (Ι.Μ.Πατρών), ο Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών, οι Ιερές Μονές Γηροκομείου, Παναγίας Ελεούσης, Κάτω Παναγιάς (Άρτης), οι κ.κ. Ιω. Φ. Αθανασόπουλος, Φιλόλογος- Θεολόγος (Πάτρα), Αριστ. Θεοδωρόπουλος Καθηγητής (Αθήνα) και κ. Γεώργιος Μαγκιρίδης, Θεολόγος (Αθήνα).
Για εμάς, είναι σημαντικό σημείο αναφοράς ότι οι εκδόσεις “ΤΑΩΣ” που έχουν την Επιμέλεια Εκδόσεως με υπεύθυνο τον Αναστάσιο Κ. Κωστόπουλο, υποστήριξαν την τοπική μας αγορά ,μιας και την εκδοτική παραγωγή είχε ο Πέτρος Κούλης ΑΒΕΕ (Ηφαίστου 13 Πάτρα).
Ολοκληρώνοντας αυτήν την αναφορά, ο συγγραφέας κ. Παναγιώτης Μαρτίνης αφιερώνει το πόνημα στα εγγόνια του Αγνή και Παναγιώτη, με την ευχή όπως αναφέρει, οι άγιοι να γίνουν οι οδοδείχτες στην πορεία της ζωής τους.

Αλέξανδρος Κολλιόπουλος
Από τον “Εκκλησιολόγο

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι σπουδαία η εργασία του κ. Μαρτίνη. Του αξίζουν συγχαρητήρια. Πρέπει να αναγνώσθει από κάθε πιστό της μητροπολιτικής περιφερείας των Πατρών.

Ανώνυμος είπε...

Δικαιολογημένα Τάσο μου οι Πατριαρχικοί θεωρούνται μετρ της Θεολογίας. Άξια η εργασία του κ. Μαρτίνη. Συγχαρητήρια και σε σένα στην συμβολή σου. Το βιβλίο αυτό μας στέλνει στην αγκαλιά των Αγίων μας. Ας μιμηθούμε το βίο τους.