Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δια την Θεολογική Σχολή Χάλκης


Βλέπομεν παραλλήλως μίαν Θεολογικήν Σχολήν εις την Μονήν της Αγίας Τριάδος, επί του λόφου της Ελπίδος εις την Χάλκην, η οποία, εις τα 127 έτη της λειτουργίας της, έδωκε στρατειάν όλην λαμπρών Πατριαρχών, Ιεραρχών, Ιερέων και Θεολόγων, οι οποίοι εστελέχωσαν όχι μόνον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, αλλά και άλλα Πατριαρχεία και Αυτοκεφάλους Εκκλησίας. Βεβαίως, κατά τας τέσσαρας τελευταίας δεκαετίας ευρίσκεται, παρά πάσαν έννοιαν δικαίου, καταδικασμένη εις αθέλητον ύπνον, αλλ’ έχομεν ελπίδας ότι συντόμως και πάλιν θα ανοίξη τας πύλας της δια να υποδεχθή νέους ευέλπιδας της Εκκλησίας και υποψηφίους εργάτας του Ευαγγελίου. Το ποτήριον της Θεολογικής μας Σχολής έχει, κατά το δη λεγόμενον, «ξεχειλίσει»! Προσευχόμεθα όπως η Αγία Τριας, δια των ευχών των Τριών Ιεραρχών, κάμη το πολυπόθητον θαύμα, ώστε όλοι να χαρώμεν «χαράν μεγάλην σφόδρα» επί τη επαναλειτουργία της σεβασμίας Σχολής!
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kali oreksi!

Κωνσταντινοπολίτης είπε...

Από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στα 127 χρόνια ζωής της (1844-1971), αποφοίτησαν 950 σπουδασταί, από τους οποίους
12 ανεδείχθησαν Οικουμ. Πατριάρχες,
2 Πατριάρχες Αλεξανδρείας,
2 Πατριάρχες Αντιοχείας,
1 Έξαρχος των Βουλγάρων,
4 Αρχιεπίσκοποι Αθηνών,
1 Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας,
343 Επίσκοποι και Μητροπολίτες,
318 Πρεσβύτεροι και Διάκονοι και
267 Λαϊκοί. Ο Κωνσταντινοπολίτης

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κωνσταντινοπολίτη όλοι αναγνωρίζουμαι την σπουδαία προσφορά της Σχολής της Χάλκης στην Εκκλησία και την Θεολογία γι’ αυτό προσευχόμεθα όπως η Αγία Τριάς , κάμη το πολυπόθητον θαύμα, ώστε όλοι να χαρώμεν «χαράν μεγάλην σφόδρα» επί τη επαναλειτουργία της σεβασμίας Σχολής! Και αυτό είθε να συμβεί συντόμως. Αμήν!

Ανώνυμος είπε...

Η Χάλκη ήταν τροφός της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Πρέπει ξανά να επαναλειτουργήσει.

Ανώνυμος είπε...

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι αναγκαία για την Πόλη και την Οικουμένη. Απορώ πως τα εκατομμύρια των Ορθοδόξων ανά κόσμων δεν ενώνουν την φωνή τους σε μαζική διαμαρτυρία για να πιεσθεί η τουρκική κυβέρνηση και να επιτρέψει την λειτουργία της σπουδαίας αυτής Σχολής.

Ανώνυμος είπε...

Και ποιος δεν το θέλει να ξανανοίξει. Μακάρι να γίνει και αυτό το θαύμα.