Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών


Αγαπητοί μου Εκπαιδευτικοί
Αγαπητά μου Παιδιά
Ζούμε μία εποχή που η εκπαίδευση έχει χάσει τον καλλιτεχνικό της ρόλο˙ να καλλιεργεί δηλαδή τις ψυχές των μαθητών και να αλλάζει τον κόσμο. Είναι περισσότερο γραφειοκρατική και μονοδιάστατη χάνοντας τον απελευθερωτικό της ρόλο1. Δεν είναι παράξενο επομένως που η εορτή των Τριών Ιεραρχών , ως εορτή της Παιδείας, αντιμετωπίζεται από μερικούς, με αδιαφορία. Μία αργία, που κομίζει μία ακατανόητη εορτή.
Είναι τόσο ακατανόητη, όσο ακατανόητη μοιάζει να είναι η σχέση της Παιδείας με την Κοινωνία. Δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αντιληπτό, ιδιαίτερα σήμερα, ότι μία άδικη και απρόσωπη κοινωνία δεν μπορεί να έχει παιδεία, αλλά να γεννά ένα άδικο, απρόσωπο και πολλές φορές απάνθρωπο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος στάθηκαν στον άνθρωπο και τα έργα του. Καταδίκασαν την ανισότητα και τη βιαιότητα της εξουσίας των ισχυρών για να δείξουν ότι μόνο ένας άνθρωπος που καλλιεργείται με αρετές και τα αγαθά του πολιτισμού μπορεί να αλλάξει την ασχήμια των κοινωνιών.

Για τους Τρεις Ιεράρχες ο νόμος τής αγάπης, τής ισότητας, της ελευθερίας και της ειρήνης δεν έχει τίποτε το κοινό με το νόμο των ισχυρών κάθε εποχής.
Η Παιδεία, σύμφωνα με τη διδασκαλία τους, αποτελεί δρόμο απελευθέρωσης προσωπικής και κοινωνικής και το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να σέβεται την ιδιαιτερότητα του προσώπου του μαθητή, να βρίσκεται στην υπηρεσία του, να καλλιεργεί και να θεραπεύει τη δίψα του για μάθηση.
Ο στόχος πρέπει να είναι η κατά πρόσωπο καλλιέργεια και όχι το κατά κεφαλήν εισόδημα. Η αγάπη και όχι η αναγκαιότητα.
Όσο η Παιδεία θα ισοδυναμεί με εκπαιδευτικό σύστημα που θεωρείται επιτυχημένο μόνο ως προπαρασκευστικό στάδιο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που θα «χάνεται» και δεν θα ολοκληρώνει τη βασική εκπαίδευση, θα υποφέρει από κατάθλιψη και θα μισεί το σχολείο.
Οι Τρείς Άγιοι με το βίο τους και τη διδασκαλία τους μας καλούν σε μετάνοια, σε μία ουσιαστική στροφή που θα βοηθήσει να ανθίσουν οι ψυχές των παιδιών μας.
Θα τιμήσουμε ουσιαστικά τούς Τρεις Ιεράρχες μόνο όταν θα αποκτήσουμε Παιδεία και εκπαιδευτικό σύστημα που θα σέβεται το δάσκαλο και το μαθητή.
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΧΑΡΗΚΑΜΕ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΒΑΖΕΙΣ ΑΥΤΟ????!!!!!
ΑΣ ΕΙΝΑΙ....ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ....
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Λιάπης με τα μηνύματά του εμπνέει καθοδηγεί νουθετεί. Κάθε εγκύκλιός του αποτελεί μνημείο σοφίας και ορθόδοξης μαρτυρίας. Πρέπει αυτό το μήνυμα να διαβαστεί από όλες της βαθμίδες των διδασκόντων και διδασκομένων.

Ανώνυμος είπε...

Καλά...Ηρεμα....Είπαμε...Μην τον κάνεις Χριστόδουλο κιόλας!!!
Ενας απλός Αρχιεπίσκοπος είναι...
Καλός δεν λέω αλλά...Θέλει λίγο ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

Τι άλλο δηλαδή θέλει; να μας λέει και κανένα ανέκδοτο π.χ.; και, Τάσο,σε παρακαλώ, μη δημοσιεύεις μονομερώς τα σχόλια που σου στέλνουμε. Μην αφήνεις να σου βάζουν ετικέτες που δεν ταιριάζουν στις απόψεις σου και στο blοg σου

Ανώνυμος είπε...

Ε, τότε ανώνυμε των 6:06 μ.μ το δικό σου δεν θα έπρεπε να το βάλει!
Σύνελθε σε παρακαλώ!

Ανώνυμος είπε...

"Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να κάνουμε την κριτική μας και να επιστρέψουμε στο δρόμο του Θεού, τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μιλώντας το απόγευμα σε ημερίδα με θέμα «Για μια οικονομία με ανθρώπινο πρόσωπο».
Όπως είπε ο κ. Ιερώνυμος, όλοι μιλάμε για την κρίση, αλλά αν σηκώσουμε την κουρτίνα θα δούμε τα ίδια πρόσωπα.
Ντρεπόμαστε να πούμε ότι έχουμε κρίση της εποχής μας και μιλάμε για οικονομική, είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές κρίσεις, αλλά όλες ξεκινάνε από την πνευματική.
Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστών και στο ρόλο της Εκκλησίας, και απαντώντας σε εκείνους που κατακρίνουν το φιλανθρωπικό έργο της για τους μετανάστες, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι «εμείς δεν φέραμε τους ξένους, αλλά δεν είναι και ο ρόλος μας να τους διώξουμε. Όταν όμως μας χτυπήσουν την πόρτα μας πρέπει να τους δώσουμε ένα πιάτο φαγητό γιατί αυτό είπε ο Χριστός», τονίζοντας ότι αφορμή για την κρίση που βιώνουμε είναι η απομάκρυνσή μας από το Θεό.
«Είμαι βέβαιος -είπε-, ότι όταν το καταλάβουμε αυτό, τότε θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση».
Ουσιαστική η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου.
νγς