Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών. Τους τρεις μεγίστους φωστήρας

Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών
Τους τρεις μεγίστους φωστήρας, της Τρισηλίου Θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι, δογμάτων θείων πυρσεύσαντας· τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας· Βασίλειον τον μέγα, και τον θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι· πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν· αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ ημών αεί πρεσβεύουσιν.

Όλοι όσοι θαυμάζουμε τους λόγους των τριών μεγάλων Φωστήρων της τρισυπόστατης θεότητας, δηλαδή το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το θεολόγο και τον ξακουστό Ιωάννη που το στόμα του έβγαζε χρυσάφι, ας τους τιμήσουμε με ύμνους. Γιατί αυτοί φώτισαν την οικουμένη με θείες διδασκαλίες. Γιατί σαν ποταμοί σοφίας πότισαν όλη την κτίση με τα άγια νερά της θεογνωσίας, και γιατί αυτοί μεσολαβούν και παρακαλούν πάντα την Αγία Τριάδα για μας.

1 σχόλιο:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Νιώθω μια ξεχωριστή συμπάθεια για τον άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, αυτή την υπέροχη, ποιητική φυσιογνωμία, το λάτρη του Παναγίου Πνεύματος, τον ακάματο μαχητή υπέρ της Αληθείας, που παράτησε τον Πατριαρχικό θρόνο για χάρη της ψυχικής ηρεμίας τόσο της δικής του,όσο και ετέρων...
Στον καιρό του, όλοι οι ναοί, είχαν καταληφθεί από τους Αρειανούς, που το έπαιζαν νόμιμη εκκλησιαστική εξουσία.
Αυτός υπήρξε ένας αγρίως διωκόμενος,Ορθόδοξος, ε ...μετά θάνατον, όταν ήταν πια ακίνδυνος για τους ζωντανούς, του αναγνώρισαν τα δίκαιά του...
ΈΤσι γίνεται πάντοτε...
Ετσι έγινε και με το μαρτυρικό άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή και πολλούς άλλους...
Ο καθηγητής Στυλιανός Παπαδόπουλος έχει γράψει εξαιρετική βιογραφία για τη μορφή του αγίου Γρηγορίου, με τίτλο : Ο Πληγωμένος αετός.
Τον ευχαριστώ!