Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Κάθε άνθρωπος εικών Θεού - Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


Ἡ σύγχρονος πρακτική προέκτασις τοῦ σπουδαιοτάτου θεολογικοῦ καί ἀνθρωπολογικοῦ μηνύματος τῆς Κυριακῆς τῆς Ὀρθοδοξίας, ἀγαπητοί ἀδελφοί καί τέκνα ἐν Κυρίῳ, εἶναι ἀναγκαῖον νά τονίζεται συνεχῶς, καθ᾿ ὅσον καί σήμερον παρατηρεῖται μία ἀπελπιστική περιφρόνησις τῶν ἐμψύχων εἰκόνων τοῦ Θεοῦ, τῶν ἀνθρώπων, οἱ ὁποῖοι, ἔστω καί ἄν δέν τό γνωρίζουν ἤ καί τό ἀρνοῦνται ἑκουσίως, δέν παύουν νά εἶναι εἰκόνες ἀσπασταί Κυρίου καί ἀξιοσέβαστοι ἐκ μέρους ὅλων ἡμῶν. Ἡ παράβασις τῆς δογματικῆς αὐτῆς τοποθετήσεως τῆς Ἐκκλησίας ἔχει ὡς ἀποτέλεσμα τούς βαρβάρους καί ἀδίκους πολέμους, τούς καθημερινούς ποταμούς ἀθώων αἱμάτων, τήν χειρίστου εἴδους οἰκονομικήν καί ἠθικήν ἐκμετάλλευσιν καί μικρῶν παιδίων ἀκόμη, τήν ἀδιαφορίαν τῶν προηγμένων λαῶν διά τούς ἀνά τήν οἰκουμένην πάσχοντας δεινῶς συνανθρώπους μας, τέκνα τοῦ ἰδίου Οὐρανίου Πατρός. Διά τοῦτο καί ἡ καθ᾿ ἡμᾶς Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Μεγάλη Ἐκκλησία, παρά τάς ἀντικειμενικάς δυσκολίας καί τάς λίαν ἀντιξόους συνθήκας κανονικῆς ἐκφράσεως καί δραστηριότητος αὐτῆς ἐνταῦθα καί ἐντεῦθεν, ἐκ τοῦ ἐδῶ Ἱεροῦ Κέντρου αὐτῆς, δέν θά παύσῃ διατόρως καί στεντορείᾳ τῇ φωνῇ νά ὑπερασπίζεται τό δικαίωμα κάθε ἀνθρώπου νά λογίζεται καί νά ἀντιμετωπίζεται ὡς εἰκών Θεοῦ.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

8 σχόλια:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Παναγιώτατε
ό,τι ωραία μηνύματα και να γράφετε επί χάρτου, όσο υπέροχη θεωρία επισκόπου και να διαθέτετε και στεντόρεια φωνή, άμα δεν ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ την ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ των μαυρόπαιδων των Εσφιγμενιτών, ΔΩΡΕΑΝ θα σας ακούω η φρικαντέλα ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ...

Ανώνυμος είπε...

Αναστάση, γράφω σε άλλη θέση βέβαια, αλλά έχεις κάνει ένα φάουλ στην ενημέρωση, καί απορώ πώς σού ξέφυγε.

Αύριο λοιπόν Κυριακή, είναι το 40ήμερο μνημόσυνο τού π.Θεοφάνη Τερζή, προέδρου επί σειράν ετών τής Αναπλαστικής.

Γίνεται στον Άγιο Γεώργιο Λάγγουρα στίς 9 .

χ

Ανώνυμος είπε...

Σαλογραία τους ψευτοεσφιμγενίτες εννοείς; Τίποτα το ψεύτικο δεν έχει θέση μέσα στον μοναχισμό. Να υποταχθούν στην κανονική διοίκηση του νέου Ηγουμένου και να μνημονεύουν τον επίσκοπό τους ώστε να απολαύσουν και την στοργή του Πατέρα τους. όσο όμως απειθούν και επαναστατούν δεν έχουν θέση στο Άγιο Όρος.

Ανώνυμος είπε...

Ως εικόνες του Θεού τους πρώην Εσφιγμενίτες ο Πατριάρχης τους αγαπά. Ως όμως μοναχούς που έχουν παραστρατίσει πρέπει να τους βοηθήσει να ξαναβρούν τον δρόμο της επιστροφής στην Εκκλησία. Μόνο μέσα στην Εκκλησία υπάρχει σωτηρία. Ας διαβάσουν την επίκαιρη Εγκύκλιο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου και ας μετανοήσουν για τα τραγικά λάθη που έκαναν.

Ανώνυμος είπε...

Το γεγονός ότι οι εσφιγμενίτες είναι ακραίοι δεν απαλλάσσει τον πατριάρχη από τις τεράστιες ευθύνες που τον βαρύνουν αναφορικά με την πολιτική του στα θέματα των διορθοδόξων και διαχριστιανικών σχέσεων!Η παπική νοοτροπία στη διοίκηση που χαρακτηρίζει τον ένοικο του Φαναρίου δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί από τους παρακολουθούντες επισταμένως τα εκκλησιαστικά πράγματα.Και μόνο το γεγονός ότι εν μέσω μεγάλης τεσσαρακοστής προκάλεσε με την αήθη επέμβασή του στα εσωτερικά της εν Ελλάδι Εκκλησίας έναν άνευ προηγουμένου σάλο μαρτυρεί του λόγου το αληθές.

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Α ΤΟΥς ΑΓΑΠΑΕΙ!
ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ!
Φ Α Ν Τ Α Σ Ο Υ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΘΟΥΣΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΕΙΧΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!
ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, ΦΥΛΑΓΕ! :-)
ΕΧΟΥΝΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ, ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥΣ,
ΝΑ ΕΊΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ, ΠΑΝΟΣΙΟΛ.Κ.ΛΠ..

πηνελοπη είπε...

θα ελεγα πως η εκκλησια τους δεχεται ολους αν αυτοι δεν μνημονευουν τον πατριαρχη ας μνημονευει εκεινος αυτους.Και απο την αλλη αυτη η μη συνδιαλλαγη των εσφυγμενητων διαβολο κατεργαζεται...πρωτα εβαλε την ουρα του και χωριστηκαμε με το παλαιο ...τωρα βαζει την ουρα του στα μοναστηρια να μην υπαρχει ειρηνη και αγαπη και συνεχιζουμε να του κανουμε το χατηρι διοτι την ορθοδοξια θελει να τη χωρισει σε κομματακια και στο τελος δια της πλαγιας παπικης οδου να την εξαφανησει.Επαιξε ---και εχασε---ο καρβουνιαρης---διοτι η εκκλησια παντα θα ειναι ο νικητης και ο θεος στο τελος το καλο θα επικρατησει...και στην δ.παρουσια ο καρβουνιαρης τον θεο θα προσκυνησει εμεις πρεπει να ειμαστε ενωμενοι να μην καταλαβαινουμε τιποτα να αγωνιζομαστε....να μην αφησουμε τα ιερα και τα οσια των προπατορων μας στα χερια ξενων ...το ιντερνετ ειναι ενας τροπος να εκφρασουμε την πιστη μας την σταθερη στην Αγια τριαδα-----ας γινουμε ολοι φαροι φωτεινοι της ορθοδοξιας μας----

Ανώνυμος είπε...

Μην τρελαθο΄με εντελώς.
Να μην καταδιώκει τους Εσφιγμενίτες!!!
ποιος καταδιώκει ποιον.
Αυτοί που έχουν εισβάλλει σε χώρο που δεν τους ανήκει?
Είναι δυνατόν να μπω Σαλογραία μέσα στο σπίτι σου και να σου λέω μην με διώκεις?
Πάμε καλά από μυαλό?
Ας υποταχθούν στην Μια Αγία Αποστολική και Καθολική εκκλησία, ας υποταχθούν όπως όλοι μας στο Οικομενικό μας Πατριαρχείο και τότε όλα θα είναι μια χαρά.
Απορώ πως υπερασπίζεσαι τέτοιους ανθρώπους που έχουν εκπέσει της αποστολή τους!
Απορώ πως υπερασπίζεσαι ¨"Σαλογραία" ανθρώπους που με βαριοπούλες και ξυνάρια έβαλλαν εναντίον της κανονικής συνοδείας της Εσφιγμένου στις Καρυές!!!
Τα είδαμε όλοι στην τηλεόραση...
Απορώ και δεν καταλαβαίνω...
ΠΟΙΟΣ ΔΙΩΚΕΙ ΠΟΙΟΝ!!!!
ΕΛΕΟΣ....
Υπακοή στην εκκλησία Σαλογραία...