Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

παπά- Εφραίμ Κατουνακιώτης - Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος


Την νύκτα από 26 έως 27 Φεβρουαρίου 1998 με το νέο ημερολόγιο κοιμήθηκε εν Κυρίω στον αγιασμένο Άθωνα, το Αγιώνυμο Όρος, “τον σεβάσμιον χώρον, την των αρετών εστίαν”, όπως το αποκαλεί ο αγιορείτης άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ένα αγιασμένο και ευώδες άνθος από το Περιβόλι της Παναγίας, και μάλιστα από το περιβόλι της ερήμου του Αγίου Όρους, ο παπα-Εφραίμ ο Κατουνακιώτης.
Άργησε να γίνει γνωστή η κοίμηση του ευλογημένου και αγίου αυτού Γέροντος, γιατί ο παπα-Εφραίμ ανήκε στην κατηγορία εκείνων των μοναχών, που δεν επιδιώκουν την προβολή, αλλά παραμένουν μέσα στο μυστήριο της ησυχίας, που είναι η μεγαλύτερη κραυγή γι’ αυτούς που μπορούν να καταλάβουν τα του Πνεύματος. Δυστυχώς, η σύγχρονη επιστήμη της πληροφορικής ασχολείται με τους ανθρώπους που ζουν μέσα στο σύστημα της διαμορφώσεως της κοινής γνώμης, ενώ αγνοεί τις ηρωικές εκείνες μορφές που ζουν μέσα στην ελευθερία του πνεύματος, αφού απηλλάγησαν από τον νόμο της φθοράς και της κτιστότητος.
Ο παπα-Εφραίμ έζησε στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους εξήντα πέντε χρόνια, εντρυφώντας στα μυστήρια της πνευματικής ζωής, και ρουφώντας αχόρταγα από το μέλι της ησυχίας. Ζούσε την κατά Θεόν σχόλη. Μετά από πενήντα σχεδόν χρόνια ασκητικής ζωής στον μυροβόλο Άθωνα, στην έρημο των Κατουνακίων βγήκε για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη για μια ασθένειά του. Ήταν άγνωστος για τους ανθρώπους, αλλά τόσο γνωστός για τον Θεό.
Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φωτεινή αγία μορφή των ημερών μας.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο και που ατενίζω την μορφή του παίρνω δύναμη αισιοδοξίας. Ας έχω την ευχή και την ευλογία του άγιου Γέροντα.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ,ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΑΥΤΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ..ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΩΝ.ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ.

Ανώνυμος είπε...

«Να λειτουργήσει ξανά η Αγία Σοφιά»



«Να λειτουργήσει ξανά η Αγία Σοφιά», ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας για την Αγία Σοφία, Κρις Σπύρου, που ηγείται της κίνησης για την επαναλειτουργία του μεγάλου ναού της Ορθοδοξίας, στην Κωνσταντινούπολη. Όπως υπογράμμισε....

κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «να επανέλθει η Μητέρα Εκκλησία της Χριστιανοσύνης στην αρχική της λειτουργία, όπως ήταν πριν 557 χρόνια. Ως ο Καθεδρικός της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Ως ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία».

Αναφερόμενος στην ίδρυση της Παγκόσμιας Ενορίας τόνισε πως...
«άτομα με διαφορετική εθνική καταβολή και θρησκευτικό προσανατολισμό ξεκινήσαμε αυτή την πορεία το 1995. Αυτό που μας συνέδεε και μας συνδέει, όμως, ήταν η ακλόνητη προσήλωση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ελευθερία» και πρόσθεσε ότι: «Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας αναγνωρίζεται, ήδη, απο το αμερικανικό κράτος ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Αρχικός της σκοπός ήταν και είναι η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως ορθοδόξου χριστιανικού ναού, υπό την εποπτεία των ενοριτών της απ΄όλο τον κόσμο».

Ο κ. Σπύρου έκανε λεπτομερείς αναφορές για τι έχει γίνει επί του θέματος τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, που ιδρύθηκε η ενορία, τονίζοντας ότι αριθμεί πλέον χιλιάδες μέλη απ΄όλο τον κόσμο, τα οποία συμφωνούν σε ένα: «Καμιά κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει τη χρήση ιερών χώρων, να διορίζει θρησκευτικούς ηγέτες, να καθορίζει την αμφίεση ιερέων, να επιβάλει, ή να καθορίζει, την αρμόζουσα θρησκευτική συμπεριφορά στους πολίτες της».

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΙΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010
Ακόμα να απαντήσει το ΕΣΡ για την άδεια να μεταδοθεί μήνυμα των ροταριανών


Το ΕΣΡ είναι άκρως επικίνδυνο όταν δίνει άδεια στους ροταριανούς να παίξουν διαφημιστικό τους μήνυμα δωρεάν στα ΜΜΕ! Μπορεί να το κάνουν για άλλο σκοπό αλλά η Εκκλησία μας συνδέει τους ροταρυ με τον τεκτονισμό. Μήπως κ.Λασκαρίδη να δώσετε άδεια και ...


για την ...καμπάλα του Τζώρτζογλου να περάσει και αυτή το μήνυμα σας; Τι είναι αυτοί ρε; Μπήκαμε σε δύσκολους καιρούς όπου κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει το το καλό από το κακό.

Ανώνυμος είπε...

tria poulakia...

Ανώνυμος είπε...

πού κολλανε οι ροταριανοι με τον γερ.εφραιμ..
τι να πω..