Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ, 10 Χρόνια από την οσιακή κοίμηση του Αρχ. π. Σωφρονίου Βαζούρα. – π. Παναγιώτης Θωμάς


Στα φοιτητικά μου χρόνια ο Άγιος Θεός μου επεφύλαξε μια μεγάλη ευλογία. Να γνωρίσω από κοντά τον σεβάσμιο γέροντα και καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος π. Σωφρόνιο Βαζούρα.
Ο π. Σωφρόνιος ήταν άνθρωπος της πραότητος, της αοργισίας και της προσευχής.
Ήταν όντως άνθρωπος του Θεού. Βαθιά ασκητικός με ψυχή μικρού παιδιού. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε θα ενθυμούμεθα την ολοκάθαρη και αφοπλιστική ματιά του αλλά και το αγνό γέλιο του.
Ο κατά κόσμον Σπυρίδων Βαζούρας γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1919 στον Αγ. Θεόδωρο της ορεινής Τριχωνίδος. Από μικρό παιδί αγάπησε την μελέτη της Αγίας Γραφής. Μοναχός έγινε στην Ι. Μ. Αγγελοκάστρου και έλαβε το όνομα Σωφρόνιος. Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1952 από τον μακαριστό μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Ιερόθεο. Ενώ το 1974 και με ευλογίες του μακαριστού μητροπολίτου κυρού Θεοκλήτου εγκατασταθεί ηγούμενος της Ι. Μ Μυρτιάς την οποία αναστήλωσε εκ βάθρων. Στις 4 Ιανουαρίου του 2000 έφυγε ξαφνικά για τους ουρανούς. Μας άφησε ενώ βρισκόταν καθισμένος στην πολυθρόνα του διαβάζοντας την Αγία Γραφή.
Φέτος έκλεισαν 10 χρόνια από την εις Κύριον εκδημίαν του.

Όπως προανέφερα είχα την ευλογία να τον γνωρίσω. Αναπολώ τώρα το πατρικό του δι' εμέ ενδιαφέρον, την αγάπη, και την εκτίμησή του. Όντως με τίμησε με την αγάπη του.
Πατέρα Σωφρόνιε , σεβαστέ και αξέχαστε γέροντα μη μας ξεχνάς. Δέξου σε παρακαλώ και από τον μικρό σου φίλο , τον μικρό σου Παναγιώτη και τώρα π. Παναγιώτη ένα μεγάλο ευχαριστώ, υπέρ των αφανών και φανερών ευεργεσιών σου. Πρέσβευε υπέρ πάντων ημών και υπέρ του αγαπητού μας φίλου και πνευματικού σου υιού π. Αυγουστίνου Ανδριτσόπουλου, ο οποίος έως τέλους σε υπηρετήτησε πιστά.
Αιωνία σου η μνήμη

Με σεβασμό
π. Παναγιώτης Θωμάς
Πρεσβύτερος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγνή ψυχή που μόρφωσε Χριστό στις ψυχές των πιστών. Ο π. Σωφρόνιος σε κατακτούσε με την απλότητα και την χωρίς όρια αγάπη του. Ας έχουμε την ευχή του.

Ανώνυμος είπε...

Τα χρόνια πέρασαν όμως στην μνήμη μας και στην προσευχή μας υπάρχει πάντα ο π. Σωφρόνιος. Η ευχή του ας είναι συνοδοιπόρος στην ζωή μας.

Ανώνυμος είπε...

Οι ιερατικές αυτές μορφές ας είναι παράδειγμα προς μίμηση υπό των επιγόνων. Αυτή θα είναι η καλυτέρα δι’ αυτούς τιμή και αναγνώρισις.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα ειναι πάρα πολλοι οι άγιοι ανθρωποι,γεροντες..
Δεν ειναι λίγοι..
Μονο που τους παίρνουμε χαμπαρι μετα τον θανατό τους..
Εστω..ας εχουμε τις ευχές τους!