Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Όλοι μας έχουν απογοητεύσει και από όλους έχουμε πληγωθεί - Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων

Με την χάρη του Ενανθρωπήσαντος Κυρίου και Θεού υποδεχόμαστε τον καινούργιο χρόνο με αισιοδοξία και την ελπίδα στον Θεό και μόνο, ότι δεν θα μας εγκαταλείψει και ότι παρά την κρίση που βιώνουμε, κρίση πρώτιστα πνευματική, θα επιβιώσουμε.Ο λαός μας έζησε δίσεκτα χρόνια και δίσεκτους αιώνες και επιβίωσε, γιατί είχε πνευματικά αντισώματα. Διψώντας για την ζωή ανταλλάσσουμε αυτές τις ημέρες ευχές για χρόνια πολλά. Άλλοι συνηθίζουν για το καλό του νέου χρόνου να ξενυχτούν στα τυχερά παιγνίδια, να κρεμούν πέταλο στην πόρτα του σπιτιού τους, η να μπαίνουν με το δεξί πόδι στο σπίτι τους.
Όλα αυτά δείχνουν την βαθειά επιθυμία όλων μας να ζήσουμε μακρυά από προβλήματα και δυσκολίες, να έχουμε υγεία και ειρήνη. Μόνο που οι ευχές δεν φθάνουν και πολύ λιγότερο οι δεισιδαιμονίες δεν έχουν την δύναμη να αλλάξουν την ροή των πραγμάτων που κατευθύνονται κατά βάσιν από τον Θεό.
Οι τύχες, βέβαια, του κόσμου φαίνεται να είναι στα χέρια των ισχυρών της γης. Και οι δικές μας φαίνεται να εξαρτώνται από άλλους, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Εκκλησία μας διδάσκει: «μη πεποίθατε επ’ άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων, οις ουκ έστι σωτηρία». Και αλλού: «Μακάριος ου ο Θεός Ιακώβ βοηθός αυτού, η ελπίς αυτού επί Κύριον τον Θεόν αυτού».
Όλοι μας έχουν απογοητεύσει και από όλους έχουμε πληγωθεί. Τελικά συνειδητοποιούμε ότι πάνω στη γη βασιλεύει το ωμό συμφέρον, η εκμετάλλευση των αδυνάτων, η ανηθικότητα, η αστοργία, το ψεύδος και η απάτη.
Τα εθνικά και κοινωνικά μας προβλήματα περίσσεψαν, τα παιδιά μας κινδυνεύουν από τα ναρκωτικά, η ανεργία βρίσκεται στα ύψη, η οικονομία μας κατέρρευσε, η χώρα μας είναι υπό οικονομική κατοχή, η οικογένεια δεινοπαθεί, το ήθος δοκιμάζεται. Kατά τη ρήση ενός πνευματικού ανθρώπου σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν γίνεται τέτοια διαστρέβλωση και παραχάραξη της ιστορίας όπως σε εμάς. Τις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά τα περιφρονήσαμε και τα βγάλαμε από την ζωή μας, δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε πιο κάτω απ’ ο,τι είμαστε και αναζητούμε διεξόδους. «Ουκ εστιν εν άλλω ουδενί η σωτηρία». Στο Χριστό και στην Εκκλησία ας αναζητήσουμε την δύναμη να ξεπεράσουμε την κρίση. Η πίστη τρέφει την ελπίδα και η ελπίδα δίνει φτερά και δύναμη.
Αυτά μας χρειάζονται για να βάζουμε σε κίνηση τις ψυχικές μας δυνάμεις, να ενεργοποιήσουμε τα ψυχικά μας κοιτάσματα, μπορούμε εάν το θέλουμε. Tό χρωστάμε στους προγόνους μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε στις μέλλουσες γενιές.

Καλή ευλογημένη και δημιουργική η νέα χρονιά.
Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πως μπορεί να ενεργοποιήσουμε τα ψυχικά μας κοιτάσματα όταν από παντού υπάρχει η απαισιοδοξία της καταστροφής. Τίποτα δεν μπορεί να μου δώσει ελπίδα ότι κάτι θα γίνει. Νιώθω προδομένος από όλους ακόμη και από μένα που δεν αντιδρώ με βία σε αυτούς που με τσαλαπάτησαν χωρίς ίχνος αγάπης. Μπούχτισα από λόγια. Είμαι νέος επιστήμων άνεργος χωρίς ελπίδα εργασίας.

Ανώνυμος είπε...

Ένα αρχαίο ρητό λέγει ''ΟΥΔΕΝ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ..''.
Όταν δεν υπάρχει όμως ούτε και αυτό το προσωρινό,τότε ανακαλύπτει κανείς οτι υπάρχει ένα αιώνια μόνιμο και αυτό είναι η Πίστη στο Χριστό.Μόνον εκείνος είναι η ελπίδα..γιαυτό και δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε ανθρώπους διότι υπάρχει απογοήτευση..
Η βία δυστυχώς δεν βγάζει τη βια!Θα χρειαστεί να περιμένει κανείς σε πολλά ζητήματα της ζωής του και αυτό είναι υπομονή.
Εχει ο Θεός!π