Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Σχολιασμένα και ασχολίαστα - γδμ


Η φιλία μου με τρεις ή τέσσερις διαφορετικούς μπλόγκερ μού είχε κατ’ επανάληψη επιβεβαιώσει την εντύπωση που προσωπικά είχα σχηματίσει σχετικά με το ποιες αναρτήσεις στα ιστολόγια προκαλούν σχολιασμό και ποιες όχι.

«Τα σοβαρά δεν τραβάνε συνήθως. Βάλε κάτι κουτσομπολίστικο, κάνε μια έμμεση ή άμεση επίθεση και θα δεις τα σχόλια να γίνονται το ένα κατόπιν του άλλου, η επισκεψιμότητα να πιάνει ταβάνι» μου είχαν πει. Θέλησα να πειραματιστώ και ενώ τον τελευταίο καιρό ανέβηκαν στο συγκεκριμένο ιστολόγιο εξαιρετικές αναρτήσεις που κυριολεκτικά γαργαλούσαν τα ακροδάκτυλά μου να σχολιάσω αντιστάθηκα περιμένοντας να δω ποια θα ήταν η ανταπόκριση των σχολιαστών. Αποτέλεσμα: 0 σχόλια. Ενδεικτικά αναφέρω το άρθρο του Μαζάουερ περί της Ελλάδος,  το άρθρο του Γ. Δελαστίκ περί πλουτοκρατίας κ.λ.π.

Έφτασε ωστόσο ένα αιχμηρό μου σχόλιο σε κείμενο για εκδήλωση σε ναό της Πάτρας προκειμένου να γίνουν αμέσως 8 σχόλια. Και φυσικά σχόλια με δύο χαρακτηριστικά: ανώνυμα και επιθετικά επί προσωπικού. Έχοντας διαχειριστεί προ ολίγων ετών για διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας το ιστολόγιο ενός συνεδρίου μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως αυτού του είδους τα σχόλια αποτελούν δυστυχώς την πλειοψηφία. Είναι δε τέτοιο το ψυχοπαθολογικό υπόβαθρο που αποκαλύπτεται μέσα από την ανωνυμία του σχολιασμού ώστε κανείς αηδιάζει στην ανάγνωση των σχολίων.

Όσα λέγονται εδώ μπορεί νομίζω να τα επιβεβαιώσει κάθε κάτοχος ή διαχειριστής ιστολογίου χριστιανικού και μη. Και για να επιβεβαιώσω ότι το σύμπτωμα ευδοκιμεί και σε μη χριστιανικά ιστολόγια σας παραπέμπω στην τελευταία ανάρτηση του ιστολογίου παραγωγού ραδιοφωνικής εκπομπής στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Αν τα ιστολόγια ξεκίνησαν ως χώρος ελεύθερης έκφρασης είναι ωστόσο και χώρος όπου κάθε πικραμένος βγάζει τον πόνο του, κάθε άρρωστος την αρρώστια του, κάθε καταπιεσμένος από τους άλλους ή τον εαυτό του το άχτι του. Ως εκ τούτου οι φωτογραφίες από τα χειμερινά μπάνια του ιστολόγου είναι κατά το σχετικό σχόλιο πιο ενδιαφέρουσες από τα κείμενα περί της γλώσσας της λατρείας. Φίλε, Τάσο, ανάρτησέ τες και τα 2.000.000 επισκέψεις δεν είναι μακριά!

Καλημέρα σας!

γδμ

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απολαυστικός ακόμα και στο μάλωμα...
Φίλε Γιώργο, μη σκας.
Μυαλό δεν πρόκειται να βάλουν.
Άλλωστε για να υπάρξει θεραπεία, πρέπει πρώτα να υπάρξει παραδοχή...

Καλό απόγευμα...

Ανώνυμος είπε...

Κατά βάθος σε όλους αρέσουν τα πιπεράτα. Υπάρχουν τόσα προβλήματα στην ζωή που ο καθένας αναζητά την ανακούφιση του ευτράπελου.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον η Κουβέντα Πάνω σε Αυτό το Θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Ας ξεκίναγες φίλε να γράψεις στα σοβαρά κείμενα σχόλια.
Εμένα μου αρέσουν τα «μεσημβρινά». Προτιμώ να πειράξω και να γελάσω από το να πω κάποια «σοφία» που δεν μου πάει.
Π.

Ανώνυμος είπε...

Πολλά απ τα παρατιθέμενα ΔΗΘΕΝ σοβαρά κείμενα είναι ακαταλαβίστικα και βρίθουν αρλουμπολογίας και σοβαροφάνειας.Επίσης αποτελούν κάλλιστα ένα βήμα αυτοπροβολής των συντακτών τους.Ο πολύς κόσμος ζητά πρακτικά και κατανοητά κείμενα κι όχι ανούσιες αναλύσεις.Ο ελιτισμός κι ο εκλεκτικισμός ορθότατα απορρίπτονται.

Ανώνυμος είπε...

Όταν κάποιος λέει κάποιο καλαμπούρι υπάρχει ανταπόκριση.
Όταν κάποιος κάνει κάποιο κήρυγμα τον ακούς και τίποτα πάρα πέρα.

Αριμαθαίος είπε...

Χαίρω που δεν απορείς μόνον, αλλά αντιστέκεσαι δυναμικά, σε αυτήν την κατηφόρα. Δεν μπορεί κάποιος να αντικρούσει τα γραφόμενά σου. Θα επιθυμούσα να μπορούσα να σου πω, πως είσαι άδικος και υπερβολικός . Όμως στοχεύεις στο κέντρο.
Η κοινωνία μας παράγει σκουπίδια (και ας το εκλάβει ο καθένας όπως το νομίζει). Η τηλεόραση, οι εφημερίδες, το σχολείο, μεθοδικά μειώνουν την αντίληψή μας.
Δεν πάει πίσω και η Εκκλησία, δια των ηγετών της. Λαμβάνω δεκάδες εκκλησιαστικά περιοδικά Μητροπόλεων από Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και περιοδικά «φωτισμένων» Γεροντάδων που προβάλουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, των επισκέψεων που έκαναν και δέχθηκα. Που χοροστάτησαν με φωτογραφίες πολλές, του εκδότου επισκόπου ή του αγίου γέροντα. Ψάχνεις να βρεις κάποιο θεολογικό ή λειτουργικό κείμενο πουθενά…. Το πολύ στην 1η σελίδα.
Ας μην σπεύσουν κάποιοι αδελφοί ορθόδοξοι να με λοιδορήσουν, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με Παπικά ή Προτεσταντικά περιοδικά.

Ο «φίλος Τάσος» κρατά κατά 90% ποιότητα στο ιστολόγιό του. Τον συγχαίρω που δεν κατεβάζει το επίπεδο. Πολλές από οι δημοσιεύσεις του είναι πραγματικοί θησαυροί. Τον επαινώ για τον χρόνο που διαθέτει.
Πάντα επιθυμούσα να ελπίζω κάτι το καλύτερο για το αύριο. Δεν απελπίζομαι. Η κατηφόρα κουράζει, και δεν έχεις τίποτα να απολαύσεις σε αυτή. Ελπίζω ότι και από τα καλά ιστολόγια θα υπάρχει κάποιο κίνημα ορειβατών του πνεύματος που θα παρακινήσουν και τους οπισθοχωρώντας να δουν της χαρά της προελάσεως.

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι τα χειμερινά μπάνια του ιστολόγου θα ανέβαζαν τον ρυθμό των επισκέψεων γδμ.
Θεωρώ ότι μπαίνουν εδώ σοβαροί και σκεπτόμενοι άνθρωποι που ζητούν να διαβάσουν και να ξεκουραστούν.
Προσωπικά δεν γράφω αλλά καθημερινά διαβάζω μετά μεγάλης προσοχής τις επιλογές που μας προσφέρει ο ιστολόγος με το λαμπρό του επιτελείο των ολίγων μεν αλλά αρίστων συνεργατών του.

Ανώνυμος είπε...

Μην είσαι τόσο υπερβολικός. Στο σερφάρισμα προσπαθώ να ξεκουραστώ και να ωφεληθώ. Κατάκοπος από την εργασία και την οικογένεια ψάχνω για κάποια όαση. Μην με πετάς στα άχρηστα Γιώργο, βάλε λίγο νερό στο κρασί σου.

Ανώνυμος είπε...

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος:
Άνθρωπος είναι εκείνος που έχει ψυχή και διάθεση ψυχής. Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι μία ψυχή είναι ανθρώπινη είναι η αγάπη προς τα θεία λόγια΄ όπως επίσης το μεγαλύτερο γνώρισμα και η απόδειξη ότι μια ψυχή είναι κτηνώδης και παράλογη είναι η περιφρόνηση των θείων λόγων...

Ανώνυμος είπε...

Το πείραμά σου στα 8 σχόλια προσβάλει προσωπικότητες που προσφέρουν από αυτό που έχουν. Πως θα αντιδρούσες αν σου ασκούσα κριτική για αυτά που δημόσια μας έχεις προβάλει ως σκηνοθέτης ή συγγραφέας. Βάλε και λίγο φρένο στις δημόσιες τοποθετήσεις σου.

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

:-)
Κούκου!
Και από μένα, φιλάκια!

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι για τόν δημιουργηθέντα διάλογο. ΛΥΠΆΜΑΙ γιατί λείπει η χριστιανική εντιμότητα καί βασιλεύει η φαρισαϊκή επίδειξη.Ο σεβασμός πρέπει να είναι πηγαίος,χωρίς συμφέρον καί να μήν εξαρτάται από φόβο ή σκοπιμότητα.Πότε θα ακούσουμε τέτοια χριστιανικά κηρύγματα,αντί γιά τά ατελείωτα μπλά-μπλά ; Χ.

Ανώνυμος είπε...

Ποιοτικός είναι τώρα ο ιστολόγος... δεν ήταν

Ανώνυμος είπε...

Οι δικαιολογίες σου χωρίς αντίκρισμα.
Τα πειράματά σου αλλού και όχι σε χώρους όπως αυτός.
Στις διαπροσωπικές σου σχέσεις μόνιμα υπερβαίνεις τα εσκαμμένα.
Δεν σε προβληματίζει πως σε έχουν αφήσει μόνο;
Χρ.

Ανώνυμος είπε...

Όχι «αιχμηρό» μάλλον θα εννοείς «προσβλητικό» σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως τα σοβαρά δεν τραβάνε διότι έτσι είναι διαμορφωμένη η σημερινή κοινωνία. Άραγε πόση ευθύνη φέρουν οι εκπαιδευτικοί για αυτή την καθίζηση.
Οι διαπιστώσεις σας είναι καλές το φάρμακο δεν είναι μόνο μια διαμαρτυρία ή ένας πειραματισμός. Και ο Γιανναράς τα ίδια γράφει αλλά δεν είδα οι φοιτητές του να είναι το «άλας» της κοινωνίας μας.

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογράφω και (δυστυχώς) αναγνωρίζω και τον εαυτό μου σε αυτά που λές..Δυστυχώς η ανωνυμία και η "ελευθερία" που αυτή συνεπάγεται βγάζουν στην επιφάνεια όλες τις καταπιεσμένες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις του βαθύτερου εγώ μας (τι είπα ο μεγάλος;). Δες τα σχόλια 8:12 και 8:34 και θα καταλάβεις.Πορτοκαλάδες-λεμονάδες-Tavor-Lexotanil-Πασατέμποοοο...

Χωστήρ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Χρ.
για να γνωρίζεις τις διαπροσωπικές μου σχέσεις υπονοεί ότι είσαι φίλος μου. Δυστυχώς λίγο κακά πληροφορημένος διότι οι φίλοι μου είναι τόσοι ώστε όχι μόνο δεν έχω μείνει μόνος αλλά και δυσκολεύομαι να τους συναντώ όλους αρκετά συχνά. Αλλά και ολιγότεροι να ήταν δε θα με πείραζε αρκεί να είχαν την ευθύτητα να μου λένε τις παρατηρήσεις τους επωνύμως και όχι ανωνύμως όπως εσύ. Ως εκ τούτου ειρήνευε εν Κυρίω μόνο πρόσεχε μη καταπιείς το σάλιο σου. Θα χρειαστείς πλύση στομάχου.
γδμ
ΥΓ. Τα εσκαμμένα στις προσωπικές μου σχέσεις τα ορίζω εγώ και οι φίλοι μου. Αν τα δικά σου εσκμμένα τα υπερέβην σου ζητώ συγγνώμη. Ουδέποτε διεκδίκησα το αλάθητο! Νάσαι καλά και να μου επιτίθεσαι με διαφορετικό ψευδώνυμο κάθε φορά!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ/ή Χρ.

Είσαι μήπως συν-διαχειριστής του ιστοχώρου αυτού;
Γιατί μόνο έτσι εξηγείται αυτή η επιθετική στάση και ο τρόπος γραφής σου. Γράφεις λες και το σχόλιο του γδμ σε έθιξε προσωπικά.
Μάλλον για κάποιους τέτοιους/ες σαν και σένα θα γράφει. Δεν εξηγείται αλλιώς.
Για χαλάρωσε λιγάκι...
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ξεδίνει κανείς...

Ρχ

Κρίτων είπε...

Σωστές οι παρατηρήσεις του Γιώργου. Αλλά πιστεύω ότι τα Bolgs γενικότερα δεν εμπνέουν και μεγάλη αξιοπιστία, κρύβονται και αυτά συχνά πίσω από την ανωνυμία του συντάκτη τους.Επομένως ο αναγνώστης γιατί να ασχοληθεί με κάποιο σοβαρό άρθρο μέσ αστη γενικότερη σαβούρα που ανεβαίνει καθημερινά;Τελικά από τα Bolgs μόνο τα πιπεράτα αξίζουν! Γνώμη μου είναι ότι μόνο σε κάποια bolgs και sites υπάρχουν αξιόλογες δημοσιεύσεις.