Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Θεέ μου μη με εγκαταλείπεις - Μέγας Αρσένιος





Θεέ μου μη με εγκαταλείπεις, κανένα καλό δεν έκανα ενώπιόν Σου αλλά δός μου για την ευσπλαχνία Σου να βάλω αρχή. 
Μέγας Αρσένιος

Μετάνοια , αμαρτία - Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος


Προσοχή! Ο Διάβολος (για να σε παγιδέψει) άλλαξε την σειρά των πραγμάτων και έδωσε την ντροπή στην μετάνοια και την παρρησία στην αμαρτία.  
Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

Εξεδήμησε εις Κύριον ο Ηγούμενος της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ

Σήμερα 30 Ιουνίου εξεδήμησε εις Κύριον, ο  Hγούμενος Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων,
 Φιλάρετος
κατά κόσμο Αναστάσιος Κωνσταντακόπουλος.

Αιωνία η μνήμη του.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστή αύριο 01/07 στην Ιερά Μονή Αγίας Λάυρας  και ώρα 12η μεσημβρινή.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος - Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος

Ήτο ο άνθρωπος ο αγνός και ο ανιδιοτελής. Τίποτε δεν ζητούσε για τον εαυτόν του. Για την δόξα του Χριστού όμως ζητούσε πολλά• για την Εκκλησία ζητούσε τα πάντα• για την οικοδομή των πιστών και δια την επικράτηση της βασιλείας του Θεού ήτο απαιτητικός. Δια τον εαυτόν του μπορούσε αδίστακτα να επαναλάβη τον λόγον του Απ. Παύλου: "αργυρίου η χρυσίου ή ιματισμού ουδενός επεθύμησα" (Πραξ. 20,33). Δεν τον συνεκίνησαν ούτε τα χρήματα, ούτε η λαμπρότης της εμφανίσεως. Ήτο ένας άνθρωπος σεμνός, λιτός, απλός. Και όταν εκυκλοφορούσε στην πόλη, και όταν ελειτουργούσε στον ναόν, δεν είχε την λαμπρότητα εις την εξωτερικήν εμφάνισιν. Αλλά είχε την άλλην λαμπρότητα την οποίαν του εχάριζε η χάρις του Αγίου Πνεύματος. Και έπρεπε να έχη κανείς το αισθητήριον το κατάλληλον, δια να διακρίνη σ' εκείνον τον απέριττον άνθρωπον το πώς εζούσε τα μυστήρια, πώς εζούσε την λειτουργική ζωή, πώς ενεθουσιάζετο όταν εκήρυττε, πώς ωμιλούσε υπεύθυνα στο εξομολογητήριον και στην κατηχητική προσφορά του...

Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος

π. Ευσέβιος Ματθόπουλος - Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος

Ο π. Ευσέβιος έφτιαξε ένα «έργο» στις γραμμές του οποίου λειτουργούν και όσοι δεν συμφωνούν με τις «γραμμές» του. Πρωτοπόρος δεν είναι κάποιος που κάνει κάτι καινούργιο, που σε λίγα χρόνια μετά την αρχική του λάμψη σβήνει, αλλά αυτός που επινοεί κάτι που για χρόνια το πολεμούν οι θεολογικοί ως μη παραδοσιακό, οι εκκλησιαστικοί ως εξωεκκλησιαστικό και οι πολιτικοί ως συντηρητικό, αυτό όμως συνεχίζει να σέβεται την παράδοση και ταπεινώς να λειτουργεί «εν τη Εκκλησία» για δεκαετίες και, παρά τη συντηρητικότητά του, να «προοδεύει» όσο κανένας προοδευτικός. Χάνει τους ηγέτες του και συνεχίζει να γεννά και να εμπνέει · χωρίζεται και προχωρεί ενωμένο · κρίνεται και συκοφαντείται και δεν πτοείται · κάνει λάθη και δεν καταστρέφεται. Προοδευτικό στην Εκκλησία είναι αυτό που γίνεται όχι επειδή έχει ανθρώπινη ικανότητα, αλλά επειδή αποτελεί καρπό υπακοής στο θέλημα του Θεού.

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος

«Το Μεσοπρόθεσμο θα βοηθήσει τους δανειστές και θα βουλιάξει τη χώρα» - Αλέξης Μητρόπουλος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΥ «ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΥ»
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ Κ. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟ

«Το Μεσοπρόθεσμο
θα βοηθήσει τους δανειστές
και θα βουλιάξει τη χώρα»

Αγαπητέ μου Αναστάσιε θα μας επιτρέψεις να αλλάξουμε σήμερα θεματολογία και να αναφερθούμε στο πρόβλημα του πλανήτη που δεν είναι άλλο από την οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας. Καλεσμένος στο anastasiosk.blogspot.com  είναι ένας άριστος γνώστης του θέματος και καλός μας φίλος, ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος απαντά στα ερωτήματά μας αναλύοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια και εάν έχει αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας μας.

- O αείμνηστος Πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας μάς πληροφορεί πως εκείνη την περίοδο της θητείας του, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ήταν το τεράστιο δημόσιο χρέος, το οποίο «άρχισε να διογκώνεται από το 1982 και ξεπέρασε τα 31.000 δισ. δρχ. και τα τοκοχρεολύσια τα 7.100 δισ. δρχ., ενώ τα έσοδα του προϋπολογισμού ήταν 8.200 δισ. δρχ.». Ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου ομολόγησε το 1983 στην 9η Σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει κίνδυνος «αν η οικονομία σου κριθεί αφερέγγυα», να αναγκαστείς να χτυπήσεις την πόρτα του ΔΝΤ. Και τότε αυτοί θα σου δώσουν τα χρήματα που χρειάζεσαι, αλλά υπό τον όρο ότι «αυτοί θα επιβάλουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής σου και αυτό σημαίνει: Τέρμα το σοσιαλιστικό πείραμα».

Το ερώτημά μου είναι ότι το σοσιαλιστικό πείραμα απέτυχε; Η μόνη διέξοδος είναι ο νεοφιλελευθερισμός;

Πράγματι, το παγκόσμιο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης εκπορεύεται από το νεοφιλελεύθερο πρόταγμα, που ατύπως επέβαλε η λεγόμενη «Συναίνεση της Ουάσιγκτον». Μεταξύ πολλών άλλων στρατηγικών, προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων, των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών, την παράδοση του κοινωνικού πλούτου στις Αγορές, την αποδόμηση του Κοινωνικού Κράτους, την απορρύθμιση των Εργασιακών Σχέσεων, την επικράτηση της χρηματο-οικονομικής βιομηχανίας και της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών και τον εξωστρεφή προσανατολισμό των οικονομιών, που επιφέρει εξάντληση των παραγωγικών πόρων, καταστροφή του περιβάλλοντος και εγκατάλειψη των οικοπαραγωγικών μεθόδων καλλιέργειας για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Αυτό το μοντέλο έχει υιοθετήσει πλέον και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι πολλά κράτη το εγκαταλείπουν σταδιακά λόγω των πολλών αστοχιών και των καταστροφικών κοινωνικών του αποτελεσμάτων. Οι συνέπειες της απορρύθμισης φανερώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία εξελίχθηκε σε κρίση της πραγματικής οικονομίας και σε κρίση χρέους και δανεισμού των κρατών, μετά την ανάληψη από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των βαρών του ιδιωτικού τομέα.

Δυστυχώς, παρά την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η ΕΕ επιμένει. Το χρηματιστικό κεφάλαιο επιβάλλει τις θελήσεις του με την επιρροή των χιλιάδων εκπροσώπων των διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων που ενδημούν και επηρεάζουν τα κοινοτικά όργανα. Μια ματιά στην πορεία αρκετών ηγετών και οικονομικών υπευθύνων της ΕΕ μετά τη λήξη της κυβερνητικής τους θητείας, αποκαλύπτει αυτή την ανίερη όσμωση. Συνήθως γίνονται χρυσώνητοι διοικητές ή σύμβουλοι των μεγάλων υπερεθνικών επιχειρήσεων, κυρίως αυτών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι σοσιαλιστικές και κοινωνικές ιδέες βρίσκονται πλέον υπό διωγμόν στην ΕΕ, αφού στα θεμελιώδη κείμενά της, όπως διαμορφώνονται με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις τους, θεσμοθετούνται οι νεοφιλελεύθεροι κανόνες για την οικονομία και την κοινωνία. Η σοσιαλιστική προοπτική είναι ασύμβατη με τους κανόνες της ΕΕ και όπως πρόσφατα είπε και ο σπουδαίος οικονομολόγος Σαμίρ Αμίν, που υπήρξε και φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, «οι κοινωνικοποιήσεις και ο κρατικός έλεγχος του πλούτου στην ΕΕ εξωθούνται στην παρανομία». Προξενεί μάλιστα κατάπληξη πώς εξακολουθούν αυτή την πολιτική ακόμη και τα σοσιαλιστικά κόμματα που είχαν ως καταστατικό τους μέλημα να αλλάξουν το σύστημα με δημοκρατικά μέσα.

Μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά και την εξελισσόμενη παταγώδη αποτυχία του νεοφιλελεύθερου προτάγματος, οι πολίτες θα αναζητήσουν έναν τρίτο δρόμο που θα βγάλει τις κοινωνίες από την νεοφιλελεύθερη αντικοινωνική μονομέρεια. Προς το παρόν βρισκόμαστε στο στάδιο της συνειδητοποίησης. Θα επακολουθήσει και το στάδιο της αντίδρασης και της εξέγερσης. Η Ιστορία δεν σταματά άλλωστε να μας εκπλήσσει με την ποικιλία των μορφών αντίδρασης και οργάνωσης των λαών. Οι πολίτες της Ευρώπης, που έχουν την ανάμνηση των συλλογικών εγχαράξεων, θα ξαναζητήσουν δυναμικά το Κοινωνικό Κράτος και τον σοσιαλισμό με ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη.

2. Από το 1998 η κυβέρνηση Σημίτη έθεσε ως βασική της επιδίωξη την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Σύμφωνα όμως με τα κριτήρια της αυστηρής οικονομικής πολιτικής που επέβαλε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, έπρεπε το ετήσιο δημόσιο έλλειμμα της χώρας να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το συνολικό δημόσιο χρέος το 60% του ΑΕΠ. Αυτά τα νούμερα όμως δεν έβγαιναν με τίποτα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Σημίτη, αντί να περιορίσει την παραοικονομία και τη διαφθορά, προτίμησε να αποκρύψει με ...«δημιουργική λογιστική» ένα μέρος του χρέους της χώρας, με τη βοήθεια της διαβόητης αμερικανικής επενδυτικής Τράπεζας, Goldman Sachs. Δηλαδή, κ.καθηγητά, πότε ο Ελληνικός Λαός δεν μάθαινε την αλήθεια;

Το μείζον πρόβλημα της πατρίδας μας είναι το στρεβλό, εξωστρεφές, κρατικοδίαιτο και επιφανειακό μοντέλο ανάπτυξης, τις ανισορροπίες και τις αδυναμίες του οποίου ανέδειξε η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ.

Από τη μια το ελεύθερο εμπόριο, που επέτρεψε την εισαγωγή στη χώρα μας ομοίων ή ανταγωνιστικών προς τα δικά μας προϊόντων και μάλιστα στην αιχμή της ελληνικής παραγωγής, από την άλλη το ατελές ή κολοβό νόμισμα, που αποστέρησε τη χώρα από τους μηχανισμούς τεχνητής ή πρόσκαιρης ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της, οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην αποσυγκρότηση του παραγωγικού ιστού.

Ταυτόχρονα ο φτηνός και εύκολος δανεισμός, που ήρθε με το υπερτιμημένο, πάντως, για τη χώρα μας ευρώ, οδήγησε -και με τη βοήθεια της συστηματικής προπαγάνδας των τραπεζών και των κυβερνήσεων- σε ένα καταναλωτικό πρότυπο εισαγωγικού προσανατολισμού, που επιτάχυνε και η ανισοκατανομή των εισοδημάτων. Το πότε θα ξεσπούσε η κρίση ήταν ζήτημα χρόνου, αφού η ελληνική παραγωγική διαδικασία δεν είχε τη στοιχειώδη αυτοδυναμία και αυτοτροφοδότηση. Τα υπόλοιπα περί παραοικονομίας και διαφθοράς είναι υπαρκτά μεν, αλλά δευτερεύοντα ζητήματα.

Η πρώτη και μεγάλη διαφθορά των συνειδήσεων, από την οποία απορρέουν όλα τα άλλα, είναι η υποταγή στα κελεύσματα της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας. Κατά τα λοιπά, το υποχείριό της πολιτικό σύστημα αναπαράγεται μέσω των αδυναμιών και των παραμορφώσεων του δημόσιου, αλλά κυρίως του ιδιωτικού, τομέα, στον οποίο οι κυρίαρχοι ολιγαρχικοί όμιλοι πνίγουν κάθε ελεύθερη επενδυτική προσπάθεια. Αυτή είναι η κυρίαρχη αλήθεια που πρέπει να αναδειχθεί, ώστε να μη χάνουμε το δάσος πίσω από το δέντρο των πρόσκαιρων τεχνασμάτων της δημιουργικής λογιστικής.

3. Γιατί απέτυχε το πρώτο Μνημόνιο κ. καθηγητά και γιατί να πιστέψουμε την κυβέρνηση ότι θα μας λύσει τα προβλήματα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα;

Το πρώτο Μνημόνιο πέτυχε στην αποδόμηση του Κοινωνικού Κράτους, στην απορρύθμιση των Εργασιακών Σχέσεων, στην υποτίμηση της αμοιβής της Εργασίας, στη μεγάλη περικοπή των συντάξεων που συνεχίζεται. Επίσης πέτυχε σε έναν από τους κύριους σκοπούς του, που ήταν η ενίσχυση των Τραπεζών και η επίρριψη του βάρους σωτηρίας τους στο κοινωνικό σύνολο. Με την παρούσα κοινοβουλευτική ισορροπία δυνάμεων αναμένεται να επιτύχει και στον τρίτο μεγάλο στόχο του, που είναι η παράδοση του εθνικού και κοινωνικού πλούτου, υλικού και άυλου, στις Αγορές.

Η αποτυχία των οικονομετρικών του προβλέψεων, πάντως, οφείλεται στην εφαρμογή ενός πακέτου μέτρων, απρόσφορων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ήταν προφανές ότι οι εμπνευστές του δεν επεδίωκαν την ανάπτυξη, αλλά την εσαεί αιχμαλωσία της χώρας, της δημόσιας περιουσίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Σίγουρα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα βοηθήσει τους δανειστές και θα βουλιάξει περαιτέρω τη χώρα και το λαό. Επομένως η επιτυχία ή η αποτυχία ενός προγράμματος εξαρτάται από την οπτική γωνία που έχει ο καθένας. Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει βραβευτεί από Τραπεζικά Ιδρύματα της Ευρώπης, «γιατί ακολούθησε τον οδυνηρό για το λαό του δρόμο και όχι τον βλαπτικό για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες».

4. Η κυβέρνηση Καραμανλή παρέλαβε το 2004 ένα χρέος 185 δισ. ευρώ (108% ΑΕΠ) και το παρέδωσε στο τέλος τής θητείας της στα 298 δισ. ευρώ (126%). Έχει συνευθύνη στη σημερινή χαοτική οικονομική κατάσταση;

Σίγουρα έχει συνευθύνη, όχι μόνο γιατί δεν αντιλήφθηκε τους καταπλεονεκτικούς κανόνες της ΟΝΕ, εντός των οποίων η επιφανειακή οικονομία της χώρας δεν μπορούσε να επιβιώσει σε περίπτωση «ασύμμετρου σοκ», αλλά και διότι συνέχισε την πορεία της υπερχρέωσης και της πιστωτικής επέκτασης. Στο ποσοστό όμως του χρέους που αυξήθηκε αλματωδώς, υπάρχουν και πολλά ομόλογα του δημοσίου χρέους προηγούμενων κυβερνήσεων, που ανανεώθηκαν μαζί με τους τόκους. Όπως επίσης υπάρχει και το ποσό των 28 δις ευρώ σε ρευστό, εγγυήσεις του Δημοσίου και ομόλογα, ως βοήθεια στις Τράπεζες, που δόθηκε κατόπιν εντολών της ΕΕ.

Η γνώμη μου είναι πάντως ότι στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή συνετέλεσε η προϊούσα κατάρρευση του καταναλωτικού προτύπου και κυρίως οι αξιοπρεπείς για μια δεξιά κυβέρνηση χειρισμοί των εθνικών θεμάτων (σχέδιο Αννάν, αγωγοί Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, Σκόπια), στους οποίους αντέδρασε σχεδόν οργισμένα ο ατλαντικός παράγοντας. Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε ότι ο Καραμανλής δεν υποσχέθηκε «τον ουρανό με τ’άστρα» για να εκλεγεί, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ.

5. Ολοκληρώνοντας, γνωρίζετε προσωπικά τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. Πιστεύετε ότι οι ατυχείς πολιτικές κινήσεις του είχαν δόλο ή ανικανότητα; Και το ερωτώ αυτό, διότι στην εξουσία ανέβηκε με σωρεία ψεμάτων, όπως χρήματα υπάρχουν κ.α.

Σε μια σύνθετη κοινωνική πραγματικότητα, που δοκιμάζεται από ένα «ασύμμετρο» σοκ, δεν έχει σημασία ποια είναι η προέχουσα υποκειμενική αιτία της αδυναμίας αντιμετώπισής του. Από τις κυβερνητικές πράξεις αποδεικνύεται ότι υιοθέτησε τελικώς τη νεοφιλελεύθερη ερμηνεία των οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων, όπως υπαγορεύεται από την Τραπεζική Διεθνή. Δεν προέβαλε το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, ούτε διαπραγματεύτηκε τους πολλούς εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος δανεισμού. Υποτάχθηκε ολοκληρωτικά στη λεγόμενη «θεραπεία-σοκ», που -σύμφωνα με τα στάδια του συγκεκριμένου δόγματος- ενοχοποιεί και δυσφημεί τον λαό για να επιρρίψει σ’αυτόν τα αδιέξοδα και τις αστοχίες του πολιτικού συστήματος. Εν τέλει εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική των δανειστών με τα γνωστά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, που όχι μόνο βυθίζουν την οικονομία σε περαιτέρω ετερονομία και ύφεση, αλλά υπερχρεώνουν ακόμη περισσότερο τη χώρα, διαλύοντας το Κοινωνικό Κράτος και καταργώντας τις κατακτήσεις των εργαζομένων ενός ολόκληρου αιώνα. Είναι κρίμα γιατί το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στην εξουσία με τόσες ελπίδες, που τις διέψευσε με παταγώδη τρόπο, προτιμώντας από δύναμη κοινωνικής και σοσιαλιστικής αλλαγής, να γίνει το όργανο παράδοσης της χώρας «στους δεσμοφύλακες του ταξικού αντιπάλου», όπως θα έλεγε και ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

6. Μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία με το νέο πρόγραμμα που εκπονούν οι δανειστές μας και αποδέχεται η κυβέρνηση;

Ήδη η κ.Μέρκελ, ο κ.Σόιμπλε και πολλοί άλλοι παράγοντες της ΕΕ προετοιμάζουν τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, όπως ευφημιστικά λέγεται, που θα προβλέπει την ελεγχόμενη χρεοκοπία των «προβληματικών» κρατών. Όλοι γνωρίζουν (νεοφιλελεύθεροι, κεϋνσιανοί ή μαρξιστές) ότι το δυσβάσταχτο χρέος που φορτώνεται τώρα η χώρα μας δεν μπορεί να πληρωθεί, ανεξαρτήτως αν επιδείξει θηριώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που κάθε άλλο παρά αναμενόμενο είναι με την ασκούμενη αντιαναπτυξιακή και υφεσιακή πολιτική του Μνημονίου. Επομένως, μας συντηρούν στον θάλαμο της εντατικής, μέχρις ότου σχηματιστεί πλήρως ο νέος μηχανισμός, όπου θα ενταχθούμε, καθ’ομολογία των δανειστών μας, για μια «ελεγχόμενη» χρεοκοπία, σύμφωνα με τους όρους των τραπεζών και τα συμφέροντά τους. Αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο διείδε ο -συνήθως πληροφορημένος για τις προθέσεις της Γερμανίας- τέως πρωθυπουργός κ.Κώστας Σημίτης και πρότεινε προ μηνών «…αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους τώρα. …».

7. Ο ανασχηματισμός δημιουργεί προσδοκίες καλύτερης διαπραγμάτευσης και εξόδου από το τούνελ του Μνημονίου;

Προφανώς όχι. Οι πολίτες ήδη έχουν αντιληφθεί ότι επρόκειτο για αποκατάσταση χρονιζόντων εσωκομματικών «ασυμμετριών» ενόψει κατάρρευσης. Έτσι, δεν άλλαξαν γνώμη για την κυβέρνηση. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της VPRC, που δημοσίευσε το περιοδικό «Επίκαιρα» στο τελευταίο τεύχος (Νο 88), οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία (91%) είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση και προφανώς δεν επηρεάστηκαν καθόλου από τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Πολύ περισσότερο που τα μέτρα που εξήγγειλε την Πέμπτη 23-6-2011 ο νέος υπουργός Οικονομικών κ.Βενιζέλος είναι πολύ σκληρότερα αυτών που είχε εξαγγείλει προ του ανασχηματισμού ο τέως υπουργός Οικονομικών κ.Παπακωνσταντίνου. Δεν υπάρχει καμιά κοινωνική κατηγορία που να μην πληγεί από τα νέα μέτρα, τα οποία θα αφαιρέσουν κάθε οικονομική ικμάδα από την τάξη των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων.-

(*) Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι πανεπιστημιακός (http://www.amitropoulos.gr/) και Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕN.ΥΠ.Ε.Κ.Κ., http://www.enypekk.gr/).

Πέτρε, κορυφαῖε


Πέτρε, κορυφαῖε
τῶν ἐνδόξων Ἀποστόλων,
ἡ πέτρα τῆς πίστεως,
καὶ Παῦλε θεσπέσιε,
τῶν Ἁγίων Ἐκκλησιῶν
ὁ ῥήτωρ καὶ φωστήρ,
τῷ θείῳ θρόνῳ παριστάμενοι,
ὑπέρ ἡμῶν Χριστῷ πρεσβεύσατε

Αιωνία η μνήμη του π. Παύλου Χριστοδουλή


†  

π. Παύλου Χριστοδουλή


Αιωνία η μνήμη.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Κατά πρόσχημα χριστιανοσύνη - Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης


Τώρα όμως η πράγματι επικρατούσα θρησκεία είναι ο πλέον ακάθαρτος και κτηνώδης υλισμός. Μόνον κατά πρόσχημα είναι η χριστιανοσύνη.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης



Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης



Αφιέρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανιας στην επέτειο των 100 χρόνων από την κοίμηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Έχουν χρησιμοποιηθεί πλάνα από τηλεοπτικές εκπομπές και τοπική παραγωγή της Σκιάθου.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Την αγάπη μας όμως προς την πατρίδα μας κανένας δεν μπορεί να ξεριζώσει. - Mητροπολίτης Ίμβρου Κύριλλος

Οι καρδιές των Ιμβρίων δεν μαυρίζουν εύκολα γιατί μέσα στις καρδιές τους θα παραμένει πάντοτε αναμμένη η λαμπάδα της πίστεως την οποία άναψαν οι γονείς μας. Και αν την λαμπάδα της πίστεως άναψαν οι γονείς μας και οι δάσκαλοι μας, την αγάπη μας για την πατρίδα μας την έχει φυτέψει ο ίδιος ο Θεός. Και ότι φυτεύει ο Θεός οι άνθρωποι δεν μπορούν να το ξεριζώσουν. Μπορούν οι άνθρωποι να μας γκρεμίζουν τα σπίτια, μπορούν οι άνθρωποι να μας κλείνουν τα σχολεία, μπορούν οι άνθρωποι να μας απαγορεύουν να κάνουμε τον σταυρό μας, την αγάπη μας όμως προς την πατρίδα μας κανένας δεν μπορεί να ξεριζώσει.  
 Mητροπολίτης Ίμβρου Κύριλλος  

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής ο «Ο Απόστολος Ανδρέας» της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών

Αθόρυβη αλλά σπουδαία προσπάθεια πραγματοποιείται στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής ο «Ο Απόστολος Ανδρέας» της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Με την ευκαιρία λοιπόν της λήξεως των μαθημάτων, οργανώθηκε σήμερα το βράδυ εκδήλωση εις τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας κατά την διάρκεια της οποίας οι 90 περίπου μαθητές υπό του καλλιτεχνικού διευθυντού έψαλαν ύμνους και στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών  κ.κ. Χρυσόστομος απένειμε αναμνηστικά διπλώματα στους σπουδαστές.
Ο Σεβασμιώτατος εξήρε την προσπάθεια των μαθητών, το έργο του Δ/ντού της Σχολής π. Παναγιώτου Ρούβαλη, του Καλλιτεχνικού Δ/ντού Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Γαλάνη και των καθηγητών της Σχολής.
Στο τέλος οι κυρίες του Φιλοπτώχου του Ναού  προσέφεραν κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.    
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος



Άλλο ένα τροχαίο .....

Πριν από λίγο είχαμε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα στην πλατεία Μαρούδα. Συγκεκριμένα, αστυνομικός της ομάδος ΔΙΑΣ κινούμενος με μεγάλη ταχύτητα συγκρούσθηκε με όχημα που οδηγούσε γυναίκα και εν συνεχεία έχασε τον έλεγχο της μηχανής, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσε στον τόπο του ατυχήματος μεταφέροντας  τον τραυματία στο Νοσοκομείο  «Η Παναγία Βοήθεια» στο Ρίο.
Ας ενώσουμε τις προσευχές μας προς τον Κύριό μας, για την αποκατάσταση της υγείας του.   
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

Αποκλειστικές φωτό: Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ως έθνος, ζήσαμε και χειρότερα και τα αντιμετωπίσαμε - Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


«Θέλουμε να σας πούμε θαρσείτε και μη καταβάλλεσθε από την κρίση» .. «από την εμπειρία μας, κάθε καταιγίδα κάποτε τελειώνει, ενώ ως έθνος, ζήσαμε και χειρότερα και τα αντιμετωπίσαμε».

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Η απάντηση του Πύρρου Δήμα

Σε σχολείο της Πυλαίας στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο ολυμπιονίκης μας Πύρρος Δήμας, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Μια μικρή μαθήτρια του έκανε ερώτηση στα αλβανικά (σ.α.προφανώς για να τον προκαλέσει) και ο Πύρρος Δήμας απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Εμένα δεν μου επέτρεπαν να μιλάω ελληνικά στην Αλβανία. Εσύ έχεις αυτό το δικαίωμα, όμως σε παρακαλώ να επαναλάβεις στα ελληνικά, ώστε να μη θεωρηθεί ότι προσβάλλεις τους συμμαθητές σου που δεν κατάλαβαν τι είπες».

Είναι ή δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους ο Πύρρος Δήμας;

Πηγή: Ethnos News

ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΨΗΛΑ -Ι.Ν.ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΛΕΞΙΩΤΙΣΣΗΣ



Το τραγούδι που κέρδισε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος

Οι κατηχητικές ομαδες του Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιωτισσης εδώ και 18 χρόνια δραστηριοποιούνται στον χώρο της Νεότητας τόσο στον τομέα του κατηχητικού έργου όσο και σε διάφορους καλλιτεχνικούς τομείς όπως: θεατρικές παραστάσεις, χορωδίες, παραδοσιακούς χορούς, εικαστικά. Η προσπάθεια αυτή έχει στόχο την πολυπλευρη προσέγγιση των Νέων αλλά και καλύτερη γνώση της Εκκλησίας και της Πατρίδας μέσω αυτής της σύγχρονης οδού.
Με αφορμή το διαγωνισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα "Τόπος από Φως και Θάλασσα" τα παιδια συμμετείχαν στον τομέα της συνθεσης τραγουδιού δημιουργώντας το τραγούδι ''ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΨΗΛΑ" . Ευχόμαστε αυτή να ειναι η αφορμή για να συνεχιστεί η προσπαθεια μας αλλά και να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα και καλύτερα προς Δόξαν Θεού.

Πηγή: Ι. Ναός Παναγίας Αλεξιωτίσσης

ΑΓΡΥΠΝΙΑ στον Πανεπιστημιακό Ναό Τριών Ιεραρχών Πατρών

Στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό
Τριών Ιεραρχών
της Πάτρας
επί τη εορτή των
Αγίων Αποστόλων
Πέτρου και Παύλου
θα τελεσθεί ΑΓΡΥΠΝΙΑ
την Τρίτη το βράδυ
28 Ιουνίου 2011
και ώρα : 9 μ.μ. – 1 π.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Ο Αρχιμ. π. Χρύσανθος Στελλάτος το Σάββατο το βράδυ στο Θεατράκι Λιμένος Πατρών εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο στην εκδήλωση του Συλλόγου των εν Πάτραις ΒορειοΗπειρωτών. Στη σύντομη προσφώνηση του ο π. Χρύσανθος μετέφερε τις ευχές του σεπτού ποιμενάρχου μας και συνεχάρη το προεδρείο και τα μέλη αυτού του συλλόγου με τα εξής θερμά λόγια:

"Αγαπητοί μου, απο καρδίας σας συγχαίρω γι'αυτή την υπέροχη εκδήλωση που παρουσιάζεται αυτή τη βραδιά. Οι φορεσιές σας, τα τραγούδια & οι χοροί σας μαρτυρούν τις Ελληνορθόδοξες ρίζες σας. Κρατήστε τις παραδόσεις σας, θρησκευτικές, πνευματικές και εθνικές και με καμάρι να λέτε όπου κι'αν ευρίσκεσθε ότι είμαστε οι Έλληνες από την Βόρειο Ήπειρο. Αυτή τη βραδιά, αισθανόμεθα όλοι μας σ'αυτό το χώρο έντονα την παρουσία του μακαριστού Μητροπολίτου Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού, ο οποίος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό έκανε γνωστό τον πόνο και το δράμα των Βορειοηπειρωτών αδελφών".
Γι'αυτή την αναφορά στο μακαριστό Μητροπολίτη Σεβαστιανό τόσο οι εν Πάτραις Βορειοηπειρώτες όσο και οι εκ Βορείου Ηπείρου επισκέπτες για την εκδήλωση χειροκρότησαν, συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν τον π. Χρύσανθο.


Πηγή: Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου Πατρών

Ο π. Κύριλλος Ιατρός στον Άγιο Νεκτάριο Πατρών

Ο Αρχιμ. π. Κύριλλος Ιατρός, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, ιερούργησε & εκήρυξε τον θείον λόγον το Σάββατο 25 Ιουνίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Πατρών. Το θέμα που ανέπτυξε είναι από το βιβλίο του Ιωβ ("Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον από του νυν και έως του αιώνος"). Προέτρεψε το εκκλησίασμα να ασκείται εις την υπομονή και αγογγύστως ο καθένας να σηκώνει το σταυρό του. Σε όλα τα γεγονότα της ζωής μας να δοξάζουμε το όνομα του Κυρίου μας για να δοξασθούμε και εμείς στη Βασιλεία του Θεού. Ο π. Χρύσανθος ευχαρίστησε τον π. Κύριλλο δια την παρουσίαν του στον ιερό ναό και δια τους λόγους αγάπης που απηύθυνε στο εκκλησίασμα. Μετά τη διανομή του αντιδώρου ο π. Κύριλλος, οι ιερείς και ο διάκονος του ναού π. Κασσιανός, αδελφός κατα σάρκα του π. Κυρίλλου, οι ιεροψάλτες, οι κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, οι κύριοι επίτροποι και το όλο το εκκλησίασμα μετέβησαν στο παρακείμενο πνευματικόν Κέντρον της ενορίας δια το καθιερωμένο εκκλησιαστικό κέρασμα.
(φωτό απο αρχείο Αναστασίου Κωστοπούλου)

O Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος τίμησε τον π. Γεώργιο Τζόλα εφημέριο Ψαθοπύργου Πατρών με το οφφίκιο του Οικονόμου


Όπως μας υπενθυμίζει το σημερινό Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, ο Κύριός μας αρχίζει το σωτήριον έργον Του από την θαλάσσια περιοχή της Γαλιλαίας. Αυτή την ευλογημένη ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος διάλεξε να τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον παραθαλάσσιο Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ψαθοπύργου (κατά σύμπτωση ο Κορινθιακός έχει τις ίδιες διαστάσεις με την λίμνη Τιβεριάδος 60 χιλιόμετρα μήκος και 30 χιλιόμετρα πλάτος!).
Συλλειτούργησαν ο Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Πατρών Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Παρακεντές, ο εφημέριος του Ναού π. Γεώργιος Τζόλας, οι Διάκονοι Σεραφείμ Αργυρόπουλος και Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος.
Κόσμημα για την περιοχή ο Ναός, κατάσπαρτος με θαυμάσιες παραστατικές αγιογραφίες, καθαρός, ενώ τα Ιερά Αναλόγια διακονούν δύο νεαροί Ιεροψάλτες ικανοί γνώστες της βυζαντινής Μουσικής.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ΚΛΗΣΗ των πρώτων Μαθητών Του (ήσαν στο επάγγελμα αλιείς ) στη λίμνη Τιβεριάδος (ευρίσκεται στο νότιο μέρος της Γαλιλαίας) ΚΑΙ την άμεση ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ τους.
Και ολοκλήρωσε, καλώντας τους πιστούς να μην αρνηθούν τη Κλήση Του,  αν πραγματικά θέλουμε να ζούμε μέσα µας τη βασιλεία του Θεού, αν Τον θέλουμε και κυβερνήτη της ζωής µας.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος τίμησε τον π. Γεώργιο Τζόλα με το οφφίκιο του Οικονόμου, για την διακονία του στην Εκκλησία του Σωτήρος Χριστού.  
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος



Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Β΄ Κυριακή του Ματθαίου - π. Ιωήλ Κωνστάνταρος


  Β΄ Κυριακή του Ματθαίου
  (Ματθ. Δ΄ 18-23)
Συγκινητική και αποκαλυπτική η περιγραφή της κλήσεως των πρώτων μαθητών.
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος καταγράφει στο Ιερό κείμενο που θα ακουστεί την Κυριακή στη Θεία Λειτουργία, το πώς ο Κύριος, ενώ περπατούσε κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας, συναντά και προσκαλεί κοντά του τους πρώτους μαθητές του.
Τους Πέτρον και Ανδρέαν και τους υιούς Ζεβεδαίου, Ιάκωβον και Ιωάννην.
Ο Ιησούς ήδη ξεκίνησε το κοσμοσωτήριο έργο Του και περιοδεύει όλη την περιοχή της Γαλιλαίας, διδάσκοντας τη θεία του διδασκαλία στις συναγωγές. Στους χώρους αυτούς της προσευχής και της μελέτης του λόγου του Θεού, κηρύττει το χαρμόσυνο άγγελμα, ότι πλησίασε ο χρόνος της πνευματικής Βασιλείας η οποία θα έφερνε στους ανθρώπους την απολύτρωση και τη χαρά που διψά ο άνθρωπος. Και φυσικά μαζί με το ζωντανό του λόγο, θεράπευε κάθε είδος ασθένειας και αδιαθεσίας μεταξύ του λαού.

"Τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί" - Βασίλειος Μπέλλιος

 Στην αρχαία Αθήνα, όσοι δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους γίνονταν δούλοι. Γι’ αυτό ο Σόλων με την περίφημη σεισάχθεια (σείω το άχθος) κατάργησε τα χρέη, ελευθέρωσε αυτούς που είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών και απαγόρευσε τον δανεισμό με εγγύηση την προσωπική ελευθερία του δανειστή. Κατά τον Πλούταρχο, «το δανείζεσθαι της εσχάτης αφροσύνης και μαλακίας εστίν» (Ηθικά 827d.). Ο Μέγας Βασίλειος στην ομιλία του «κατά τοκιζόντων», λέει ότι εκείνος που δανείζεται και δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη του, εκουσίως γίνεται δούλος για όλη του τη ζωή. Και ο Γρηγόριος ο Νύσσης μάς θυμίζει ότι πολλά θύματα των τοκογλύφων, όσοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν, αυτοκτονούν διότι κρίνουν τον θάνατο ελαφρότερο από τον δανειστή.

Η γιαγιά μου στο χωριό δεν είχε φοιτήσει στο London School of Economics ούτε είχε γίνει καθηγήτρια στο Berkley, ήταν αναλφάβητη, εντούτοις συμβούλευε: «Παιδί μου, όσο φτάνει το στρώμα σου να απλώνεις τα πόδια σου». Οι επιστήμονες οικονομολόγοι ηγέτες μας δρομολόγησαν την οικονομική, και όχι μόνο, κατάρρευση της χώρας μας, γιατί επί τρεις δεκαετίες, δανείζονταν τεράστια ποσά ώστε το δημόσιο χρέος, παρά τη σύγχρονη εισροή πακτωλού χρημάτων με τα πακέτα Delor, να φτάσει σε ιλιγγιώδη ύψη, με αποτέλεσμα την υποδούλωση στους δανειστές μας. Οι συνέπειες είναι καταστρεπτικές. Τώρα μας κυβερνούν οι δανειστές μας. Δεν γνώριζαν οι υπεύθυνοι το επερχόμενο αποτέλεσμα ή εξυπηρετούσαν κάποιες (ιδιοτελείς;) σκοπιμότητες; Μήπως ταιριάζει εδώ εκείνο του Πλάτωνος, ότι «επιστήμη δίχως αρετή πανουργία ου σοφία φαίνεται»;

Κρίμα. Αυτός ο τόπος άξιζε μια καλύτερη τύχη. Θα βρεθεί άραγε κάποιος να «σείσει το άχθος» από πάνω μας; Θα μάθουμε να ξοδεύουμε λιγότερα απ’ ό,τι παράγουμε;

Βασίλειος Μπέλλιος
Καθημερινή

Πνευματικές ηδονές - Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Πνευματικές ηδονές είναι οι ενέργειες και οι καρποί της θείας Χάριτος, που παρηγορούν και ανακουφίζουν τον ψυχικό μας κόσμο, φωτίζουν το νού, ειρηνεύουν την καρδιά, παρηγορούν τις αισθήσεις και αυξάνουν το θάρρος και την ελπίδα στις δυσκολίες της ζωής. H χαρά, η ειρήνη, η υπομονή, η ανεκτικότητα και όσα είναι γεννήματα της αγάπης και της συμπάθειας, τί άλλο είναι παρά πνευματικές ηδονές; Oλοι οι καρποί και τα προϊόντα της αυτοθυσίας, που η αγάπη επιβάλλει, είναι η γλυκύτερη πνευματική ηδονή που προκαλεί τη μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή μας.

Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Ο Μητροπολίτης Πατρών εις Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ψαθοπύργου

Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2010 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος θα τελέσει την Θεία Λειτουργία εις τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ψαθοπύργου.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Νυχτερινή περιπέτεια - Στάχυς



Νυχτερινή περιπέτεια


Βράδιασε…
Η βροχή συνεχίζει να πέφτει απαλά, μόλις π’ ακούγεται.
Στο σπίτι τα φώτα όλα σβηστά,
οι γκρίζες κουρτίνες τραβηγμένες,
πιο μαύρο το σκοτάδι χρωματίζουν.
Στο καντήλι η φλόγα τρεμοσβήνει.
Το σπίτι αυτό πεθαίνει.
Πνίγομαι.
Θέλω να βγω, να μυρίσω αέρα.

Ανοίγω την πόρτα
και πετάγομαι έξω τρέχοντας, με τα χέρια ανοικτά.
Βρέχομαι, μα δεν με νοιάζει.
Σε βλέπω, με κοιτάς με μάτια που κλαίνε συμπόνια.
«Που πάει ο τρελός», θα σκέφτεσαι.
Μια γειτόνισσα, στο ρημαγμένο μπαλκόνι της
μαλώνει με την ερημιά.
Γκρινιάζει για τους κλέφτες που δεν ήρθαν.
Κι ούτε θα’ ρθουν ποτέ.
Δεν της το λέω,
την αφήνω να ελπίζει.

Έχω γίνει μούσκεμα.
Ο νοτισμένος αέρας μου κάνει καλό,
σαν κάπως να συνήλθα.
Μια καμπάνα στο βάθος ακούγεται αμυδρά.
Σημαίνει τα χρόνια που περνούν,
συνοδεύοντας την μοναξιά.

Πήρε και ξημερώνει.
Στο σπίτι πίσω γυρνώ
με βρόχινο αέρα στα πνευμόνια μου.
Τις κουρτίνες στο πλάι τραβώ,
με φρέσκο λάδι το καντήλι γεμίζω.
Η φλόγα ζωηρεύει.
Το σπίτι αυτό δεν πέθανε ακόμα,
δεν είναι για νεκρούς.
Αυτοί αναπαύονται, προς το παρόν, αλλού.

Στάχυς

"Debtocracy - Χρεοκρατία - Deudocracia"

Εγκρατής - Άγιος Ιωάννης Σιναϊτης


Εγκρατής είναι αυτός που ζει μέσα στους πειρασμούς και τις παγίδες και τους θορύβους του κόσμου και αγωνίζεται με όλη του τη δύναμη να μιμηθεί την ζωή εκείνων που είναι απαλλαγμένοι από τους θορύβους του κόσμου. 
Άγιος Ιωάννης Σιναϊτης

Το δικό μου - Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης



Είναι μερικοί, που δεν παίρνουν το ξένο πράγμα, αλλά όμως αγαπούν με υπερβολή το δικό τους.  
Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης