Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

6ήμερη Προσκυμηματική Εκδρομή στην Ρουμανία από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πατρών


Ι. Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

6 ΗΜΕΡΗ    ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ   ΕΚΔΡΟΜΗ
*  Ρουμανία  *
Τοιχογραφημένα Μοναστήρια Μολδαβίας
Νεομάρτυρες και Ομολογητές  20ουαι. (αθεϊστικού καθεστώτος)


1.  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   6.7.2012   ΠΑΤΡΑ -  ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΣΙΝΑΪΑ - Π. ΝΕΑΜΤΣ
Συγκέντρωση στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών και αναχώρηση στις 5:30 πμ για Αεροδρόμιο Αθηνών. Πτήση ώρα 10:25 πμ με την ΤΑRΟΜ και άφιξη στο Βουκουρέστι.
Αναχώρηση για  τα θρυλικά Καρπάθια. Διασχίζοντας την κοιλάδα Πράχωβα, συναντάμε την Σινάϊα («το Μαργαριτάρι των Καρπαθίων»), χειμερινό θέρετρο σε υψόμετρο 800-930 μ. στους πρόποδες του όρους Bucegi, χτισμένη μέσα σ’ ένα τεράστιο φυσικό πάρκο. Θα επισκεφθούμε  την ιστορική Ι. Μονή Σινάιας (17ος αι) και τα θερινά ανάκτορα του Πρώσου Πρίγκιπα Κάρολου, το περίφημο κάστρο “PELES”. Η ξυλόγλυπτη διακόσμηση, η Αίθουσα των Όπλων, οι συλλογές που κοσμούν τα δωμάτια του, δίκαια το κατατάσσουν στα λαμπρότερα ανάκτορα.
Συνεχίζουμε για το στολίδι της Ρουμανίας, το Μπρασόβ, όπου θα δούμε την παλαιά πόλη και την Μαύρη Εκκλησία γοτθικού ρυθμού. Επίσης θα προσκυνήσουμε στον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος (Ελληνική Εκκλησία), που ανεγέρθηκε από ομογενείς Έλληνες. Το ωραιότερο κτιριακό συγκρότημα της πόλης είναι το «Cerbul Carpatin», μια φυλακή του 16ου αι. που φιλοξενεί σήμερα ένα εστιατόριο και μια αίθουσα δοκιμής κρασιών.
Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε για την πόλη Τίργκου Όκνα, στη φυλακή της οποίας βασανίστηκαν από τον αθεϊστικό καθεστώς και μαρτύρησαν για την πίστη του Χριστού πολλοί Νεομάρτυρες του 20ουαι. ανάμεσα στους οποίους και ο Αγ. Βαλέριος Γκαφένκου (+18.2.1952), για να καταλήξουμε το απόγευμα στην Πιάτρα Νεάμτ, στη Ρουμανική Μολδαβία. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

2.   ΣΑΒΒΑΤΟ  7.7.2012       ΠΙΑΤΡΑ  ΝΕΑΜΤ -  ΙΑΣΙΟ  -  ΡΑΝΤΑΟΥΤΙ
Μετά το πρωινό αναχώρηση για το Ιάσιο, σπουδαίο ελληνικό κέντρο κατά την Τουρκοκρατία, όπου ο Αλέξ. Υψηλάντης κήρυξε την Επανάσταση το 1821. Θα προσκυνήσουμε τον περίφημο Καθεδρικό Ναό και στον Ι. Ν. Τριών Ιεραρχών θα προσκυνήσουμε το άφθαρτο Λείψανο της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, και θα δούμε το Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Θέατρο και το Παλάτι Πολιτισμού. Αναχώρηση για την  Ραντάουτι, όπου βρίσκονται τα περίφημα τοιχογραφημένα μοναστήρια. Θα προσκυνήσουμε  το Μοναστήρι της Ντραγκομίρνας, που προκαλεί  μεγάλο θαυμασμό στον επισκέπτη και είναι χτισμένο σε μία πανέμορφη περιοχή κοντά στο δάσος και  την Ι. Μονή Χούμορ με την εκπληκτική (από άποψη αρχιτεκτονικής) Μεσαιωνική Εκκλησία, το οποίο βρίσκεται στο ομώνυμο γραφικό χωριό. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

3.   ΚΥΡΙΑΚΗ   8.7.2012     Ι.  ΜΟΝΕΣ   ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ  ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ
Θα εκκλησιαστούμε το πρωί στην Ι. Μονή Πέτρου Βόντα, όπου θα συναντήσουμε το σύγχρονο ομολογητή π. Ιουστίνο Πάρβου (12 χρόνια  στις φυλακές του αθεϊστικού καθεστώτος) και θα προσκυνήσουμε στον τάφο του π. Γεωργίου Calciou. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τις γυναικείες Μονές Βάρατεκ και Αγάπια και τις αντρικές Μονές Νέαμτ, Σέκου (Τάφος Γεωργάκη Ολυμπίου), Σιχαστρία (ασκητές-ερημίτες), όπου έζησε ο μεγάλος Ρουμάνος Ησυχαστής π. Ηλίας Κλεόπα. Βορειότερα ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η Μονή Μολδαβίτσα με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διάφορες παραδόσεις, που υπάρχουν σχετικά με την ίδρυσή της, η οποία πλαισιώνεται από όμορφα βουνά. Θα θαυμάσουμε τις εσωτερικές και εξωτερικές τοιχογραφίες της Μονής Βόρονετ, κάποιες εκ των οποίων αναπαριστούν το Ορθόδοξο Ημερολόγιο. Πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο θα προσκυνήσουμε στο Μοναστήρι Πούτνα (1466), το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό θρησκευτικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Μεσαιωνικής Μολδαβίας.  Τέλος, επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.


4.  ΔΕΥΤΕΡΑ   9.7.2012       ΡΑΝΤΑΟΥΤΙ  –  ΑΪΟΥΝΤ  -  ΣΙΜΠΙΟΥ
Μετά το πρωινό, θα αναχωρήσουμε για την Τρανσυλβανία. Θα περάσουμε από την  Μονή Σουτσεβίτσα - άρρηκτα συνδεδεμένη με σύζευξη Βυζαντινής και Γοτθικής Αρχιτεκτονικής -  η οποία είναι χτισμένη στη κοιλάδα Σουτσεβίτσα και χρονολογείται από το 1581, για να φτάσουμε στην πόλη Αϊούντ, όπου θα προσκυνήσουμε στο προσκυνητάριο με τα οστά των Νεομαρτύρων και στο εντυπωσιακών δια-στάσεων μνημείο για τους Ρουμάνους Νεομάρτυρες του 20ουαι. Στη συνέχεια μετάβαση στην πόλη Σιμπίου.  Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.


5.   ΤΡΙΤΗ   10.7.2012       ΣΙΜΠΙΟΥ   –   ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
Αναχώρηση μετά το πρωινό για το Βουκουρέστι. Το Βουκουρέστι, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Dimbovita, θεωρείται μία από τις πιο ωραίες πόλεις της Ευρώπης.  Κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι μεγάλες λεωφόροι, οι τεράστιες πλατείες, τα επιβλητικά δημόσια κτίρια, τα πάρκα, τα ιστορικά-καλλιτεχνικά μνημεία και τα παλιά σπίτια.  Θα επισκεφθούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, την Αψίδα του Θριάμβου - αξιοθέατα που εντυπωσιάζουν. Τακτοποίηση  στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

6.   ΤΕΤΑΡΤΗ  11.7.2012       ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ  -  ΑΘΗΝΑ  -  ΠΑΤΡΑ
Μετά το πρωϊνό, ελεύθερος χρόνος στο Βουκουρέστι  και   επίσκεψη στο Πατριαρχείο. Πριν αναχωρήσουμε θα προσκυνήσουμε το άφθαρτο λείψανο του νέου Ομολογητού  π. Ηλία Λακατούσου (1909-1983).
Πτήση για Αθήνα ώρα 18:40 και άφιξη στην Πάτρα.
  
    Δηλώσεις  συμμετοχής : τηλ. 2610-275022,  6945-377621
Τιμή συμμετοχής :  630  €
·      Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα – Βουκουρέστι. --- Μεταφορά με πολυτελές πούλμαν με A/C
·      Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* αστέρων  με ημιδιατροφή  (πρωινό και ένα γεύμα καθημερινά)
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ :
ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ή ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ  και  οπωσδήποτε  ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ !

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα φαίνεται

Ανώνυμος είπε...

O Άγιος Νικόλαος κάνει καλές εκδρομές.

Ανώνυμος είπε...

Προσεγμένο πρόγραμμα για πνευματική περιήγηση στην ορθόδοξη Ρουμανία. Ενδιαφέρουσα πρόταση.