Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Τιμήθηκε στο Χλεμούτσι η μνήμη των τελευταίων μαχητών της Πόλης - Γεώργιος Κουρκούτας


Τιμήθηκε στο Χλεμούτσι η μνήμη των τελευταίων μαχητών της Πόλης
Η Ηλεία θυμήθηκε τον Παλαιολόγο και την Άλωση
Με την συμμετοχή δεκάδων πολιτών από όλη την Ηλεία τιμήθηκε το Σάββατο 26 Μαΐου 2012 η μνήμη και η θυσία των τελευταίων μαχητών της Κωνσταντινουπόλεως και του Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου ΙΑ’ τον Μάιο του 1453 . Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεμνότητας οι φορείς και οι κάτοικοι του Κάστρου στα 2α Παλαιολόγεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Κάστρου «Ο Παλαιολόγος» με την στήριξη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης τίμησαν τους υπερασπιστές της Πόλης, στο Κάστρο αυτό της Ηλείας που συνδέθηκε με την Ιστορία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο και τον εφημέριο του Κάστρου π. Παναγιώτη Τρυφωνόπουλο για τους ήρωες της Άλωσης ,ενώ σύντομο χαιρετισμό στους παρευρεθέντες απηύθυνε ο Πρόεδρος του  Πολιτιστικού Συλλόγου   Κάστρου κ. Σωτ. Νικολιτσόπουλος . Για το νόημα της εκδήλωσης και την σημασία της θυσίας του  Κωνσταντίνου ΙΑ’ και των μαχητών της Πόλης μίλησε σε ομιλία του ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Δημ. Αρβανίτης ,που ζήτησε την επαγρύπνηση πολιτικών και πολιτών για να αντιμετωπιστούν οι κάθε είδους απειλές εξ Ανατολών.

Ακολούθως έγιναν απαγγελίες ποιημάτων από κατοίκους και μαθητές με τον συντονισμό του κ. Στάθη Αρβανίτη .Την εκδήλωση έκλεισε ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Ν. Ηλείας κ Γεώρ. Κουρκούτας που μίλησε για την διαρκή σύνδεση της Κληρονομιάς της Κωνσταντινουπόλεως με τον Νέο Ελληνισμό, ενώ απευθύνθηκε στα Αγγλικά στους παρόντες ξένους τουρίστες στους οποίους ανέφερε το νόημα της εκδηλώσεως μνήμης για την Άλωση του 1453 , καθώς και τις μακραίωνες ελληνικές θυσίες για την Ελευθερία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και της Χριστιανικής Πίστεως απέναντι στην Ασιατική απειλή. Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Γεώργιος Κουρκούτας



1 σχόλιο:

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Μπράβο για την εκδήλωση αυτή. Συγχαίρω όσους συμμετείχαν.
Όμως τα πλήθη των ελλήνων που ήσαν;;;; αν ήταν ποδόσφαιρο θα έτρεχαν. Αυτό είναι κατάντια. Μας αξίζουν όλες οι ταπεινώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους μας.