Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η ποιοτική καθίζηση της νεοελληνικής κοινωνίας δεν έχει πάτο! - Λυκούργος Νάνης

Πώς μετά να μην αποσύρει ο Θεός τη χάρη Του απ το αμαρτωλό έθνος μας;Τα στοιχεία που καθ ημέραν δημοσιοποιούνται σχετικά με την εμβρυοκτονία αποτυπώνουν κατά τρόπο δραματικό το μέγεθος του προβλήματος! Όμως εμείς αλληθωρίζουμε και στρέψαμε την προσοχή μας στη διάσωση της καρέτα-καρέτα και στη φροντίδα των τετραπόδων! Τη στιγμή κατά την οποία ανθρώπινα έμβρυα απορρίπτονται στους σκουπιδοτενεκέδες και τους υπονόμους των ιατρείων σφαγέων ιατρών που ορκίστηκαν να σώζουν ζωές κι αυτοί πράττουν το εντελώς αντίθετο προς δόξαν του...ουμανισμού! Η ποιοτική καθίζηση της νεοελληνικής κοινωνίας δεν έχει πάτο! Αμβλώσεις, διαζύγια, αδιαφορία για τα εθνικά ζητήματα, αποκλειστική φροντίδα για την τσέπη, αποχαύνωση απ τα άθλια πρωινάδικα και τα ηλίθια σήριαλς, τουρκικά και μη, ποδοσφαιρολαγνικός κρετινισμός κ.τ.ο. συνθέτουν ένα εφιαλτικό παζλ που προοιονίζεται άσχημη κατάληξη!

Την ίδια στιγμή κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι απ τον εκκλησιαστικό χώρο ισχυρίζονται ότι επείγοντα και ζωτικά εκκλησιαστικά-ποιμαντικά προβλήματα αποτελούν ο εθνικισμός, ο αντισημιτισμός,ο φονταμενταλισμός κ.α. Ο αοίδιμος π. Αυγουστίνος Καντιώτης με τα ιερατικά συνέδρια που διοργάνωνε στη μητρόπολή του,αλλά και με τις κατά καιρούς παρεμβάσεις του,πρόβαλλε κατά τρόπο σαφή τα πραγματικά ποιμαντικά προβλήματα όπως π.χ. τις αμβλώσεις,τα διαζύγια,τις διάφορες αιρέσεις που λυμαίνονται την πατρίδα μας,την εκκοσμίκευση ποιμένων και ποιμαινομένων,τον οικουμενισμό,τον επανευαγγελισμό του λαού,την ποιμαντική των μελλονύμφων,τους μεικτούς γάμους και πολλά άλλα που για λόγους οικονομίας του δημοσιογραφικού χώρου δεν αναφέρουμε.

Ο σημερινός εκκλησιαστικός λόγος ως επί το πλείστον αποφεύγει να ασχοληθεί και αναφερθεί σε θέματα όπως τα προαναφερθέντα.Αποφεύγει να διαφωτίζει,να ελέγχει,να αφυπνίζει συνειδήσεις.Ο ελεγκτικός και αφυπνιστικός λόγος διαβάλλεται απ τους αντιφρονούντες ως καταγγελτικός, εισαγγελικός, δικανικός, νομικιστικός, ηθικιστικός, οργανωσιακός, πιετιστικός, μισαλλόδοξος! Είναι τέτοια η διαστροφή των εννοιών στη γέμουσα συγχύσεως εποχή μας που απαξιώνεται κατά τρόπο πάντηπαράδεκτο η αγωνιστικότητα και η ποιμαντική επαγρύπνηση.Και το ποίμνιο παραμένει αδιαφώτιστο και απροβλημάτιστο με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την πνευματική του πορεία!  
Λυκούργος Νάνης
Πηγή: Ακτίνες




23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς τα πολλά σωστά σημεία στα οποία επικεντρώνεται ο σχολιαστής, δεν είναι δυνατόν να αντιπαρέλθει την αδυναμία του να χύσει και ολίγον δηλητήριον προς πάντας τους διαφόρως αυτού σκεπτομένους!
κ. Νάννη εκείνοι που παλεύουν για διαφορερικές προτεραιότητες από εμάς ας μη γίνονται αμέσως ο εύκολος στόχος μας!
w

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Τα χειρότερα θα έλθουν μετά την 17 Ιουλίου. Υπομονή και ο πάτος θα ανοίξει.

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν ο σχολιαστής με το ψευδώνυμο w. να καταθέσει τη διαφωνία του διατυπώνοντας αντιρρητικό λόγο στον αντίστοιχο δικό μου.Ο υποφαινόμενος δε διεκδικώ το αλάθητο.Έχω διαμορφώσει γνώμη για κάποια ζητήματα την οποία και κατέθεσα.Πιθανώς να έχω άδικο.Προφανώς αντιδράσατε,όπως αντιδράσατε,γιατί καυτηρίασα την τακτική κάποιων να προβάλλουν ανύπαρκτα κατ ουσίαν θέματα τη στιγμή κατά την οποία η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει έτερα ζωτικά προβλήματα.Ελπίζω να μη σας αδικώ.Αυτή είναι η γνώμη μου.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω πως ο κ.Νάνης έχει δίκαιο στην ουσία του θέματος.Ειδικά για το μεγαλύτερο έγκλημα που είναι οι αμβλώσεις αλλά και για το γεγονός ότι αντί να αχοληθούμε με σοβαρά προβλήματα ανακαλύψαμε τον εθνικισμό και τα παρόμοια που όντως δεν έχουν την έκταση που τους αποδίδεται.Νομίζω όμως ότι δε θα έπρεπε να μιλήσει για γνωστούς και μη εξαιρετέους!Θα μπορούσε να το αποφύγει!

Ανώνυμος είπε...

Όποιος λέει την αλήθεια έχει τον Θεό βοήθεια. Πες τα χρυσόστομε κ. Νάνη!

Ανώνυμος είπε...

Οι εκτρώσεις είναι το έγκλημα των εγκλημάτων!Σύγχρονοι Ηρώδες είναι αυτοί που σκοτώνουν ανυπεράσπιστα έμβρυα!Πώς δε φοβούνται το Θεό!

Ανώνυμος είπε...

Διαφορετικές προτεραιότητες βάφτισαν κάποιοι τον υποσκελισμό των πραγματικών προβλημάτων απ τα ανύπαρκτα.Διαφορετικές προτεραιότητες σαν αυτές του Τσίπρα και της Ρεπούση.Εθνικισμό παντού βλέπει η κυρία-συνωστισμός,εθνικισμό και κάποιοι άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς έχετε δίκαιο αγαπητέ ανώνυμε των 11:44π.μ. για την επίμαχη φράση.Θα μπορούσε να αποφευχθεί η από μέρους μου σύνταξη και αποστολή της επίμαχης φράσης.Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον δεν υπήρχε αποχρών λόγος.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η υστερία με το δήθεν εθνικισμό πρέπει κάποτε να σταματήσει γιατί αγγίζει πλέον τα όρια του γελοίου.Φτάσαμε στο σημείο να ντρεπόμαστε να υψώσουμε την ελληνική σημαία στα μπαλκόνια μας γιατί θα μας πουν εθνικιστές.Μιλάμε δηλαδή για σχιζοφρένεια και για καφρίλα.Φώναζε ο μακαρίτης Χριστόδουλος για τα εθνικά θέματα και πέσανε όλοι να τον φάνε!Ακόμη και μέσα απ την Εκκλησία!Μάθανε να πιπιλάνε την καραμέλα του εθνικισμού,ρατσισμού,ξενοφοβίας και τα ρέστα!Βρίζουν μ αυτόν τον τρόπο τη μνήμη των δεσποτάδων,παπάδων και λοιπών κληρικών που δώσανε τη ζωή τους για την πατρίδα.Ο κ.Νάνης έχει δίκαιο που διαμαρτύρεται.Φθάσανε κάποιοι εκκλησιαστικοί να μιλάνε χειρότερα απ το Σύριζα!Αν είναι δυνατόν!
Διγενής

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζονται και οι υπερβολές για να ξυπνήσουν οι έλληνες που μονίμως υπνούν. Μόνιμα είναι σε διακοπές η λογική από το μυαλό τους. Η σημερινή κατάντια είναι πέρα από την λογική.

Ανώνυμος είπε...

Ας με συγχωρήσουν οι αναγνώστες του μπλογκ που επανέρχομαι στο θέμα προκειμένου να αναφέρω κάποια στοιχεία απ τον ωραίο αγώνα που διεξήγαγε ο μακαριστός π.Αυγουστίνος Καντιώτης κατά των εθνοκτόνων αμβλώσεων.Το 1986 τη χρονιά κατά την οποία ψηφίστηκε ο νόμος της εν ψυχρώ εμβρυοκτονίας ο π.Αυγουστίνος διοργάνωσε πάνδημο συλλαλητήριο στη Φλώρινα με ανάλογες ομιλίες ενώ αργότερα αρνήθηκε να δεχθεί τον υπογράψαντα τον εθνοκτόνο νόμο τότε πρόεδρο της δημοκρατίας Σαρτζετάκη.Επί 30 ολόκληρα χρόνια δεν έπαυσε να κηρύττει και να επιτιμά όσους απέφευγαν την τεκνογονία.Έλεγε χαρακτηριστικά:μισώ τον αριθμό 2 αναφερόμενος στον αριθμό των παιδιών.Η Ελλάδα πεθαίνει,ξυπνήστε.Δολοφόνοι που φονεύετε ότι πιο αθώο υπάρχει,την αγέννητη ζωή,σας απαγορεύω να κοινωνήσετε!Όταν τον Απρίλιο του 1988 χειρουργήθηκε λόγω χολοκυστίτιδος στη Θεσσαλονίκη ένας εκ των θεραπόντων ιατρών του τον άκουσε σε στιγμή κατά την οποία διατελούσε υπό το κράτος παραληρήματος συνεπεία της αναισθησίας στην οποία είχε υποβληθεί να εκφωνεί κηρύγματα κατά των αμβλώσεων.Από την παράθεση των παραπάνω χωρίων νομίζω ότι δύναται κανείς να συναγάγει το συμπέρασμα ότι τον αείμνηστο διακατείχε αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης για τα φλέγοντα αυτά ζητήματα!Και το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι το εξής:υπάρχει σήμερα ανάλογο αίσθημα ευθυήνης απ την πλευρά όχι μόνο των κληρικών αλλά και των λαικών;΄Η συμβιβαστήκαμε άπαντες;Άς ανακρίνει καθείς τον εαυτό του πρωτίστως!
Λ.Ν.
Υ.Γ.Ο σωστός όρος από ιατρικής πλευράς που οριοθετεί την έννοια της προγραμματισμένης διακοπής της κυήσεως είναι άμβλωση και όχι έκτρωση που κυρίως σημαίνει την αυτόματη αποβολή του εμβρύου.Φυσικά η φράση διακοπή της κυήσεως δεν κυριολεκτεί αλλά αποτελεί πρόφαση προκειμένου να εξωραισθεί η εν ψυχρώ εμβρυοκτονία.

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσε ο κύριος Νάνης να μας αναφέρει τις πατερικές του πηγές περί αμαρτίας της αποφυγής της τεκνογονίας; Και να μας πει πόσα παιδιά έχει ο ίδιος;

Ανώνυμος είπε...

Η άμβλωση είναι δολοφονία.
Την πολυτεκνία την αγαπούν όσοι θέλουν δεν την επιβάλει πουθενά ο Θεός. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει όσα παιδιά επιθυμεί.

Ανώνυμος είπε...

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με δύο εγκυκλίους της,μία του 1933 και μία του 1978, κατονομάζει σαν αμαρτία την αποφυγή της τεκνογονίας.Μπορείτε να τη βρείτε και να τη διαβάσετε.Όσο για το πόσα παιδιά έχω αν και αποτελεί προσωπικό μου ζήτημα και δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω εν τούτοις θα απαντήσω.Με τη χάρη του Θεού είμαι πατέρας έξι παιδιών.
ΥΓ:Ειλικρινά λυπάμαι γιατί το κέντρο βάρους του σχολίου μου μετατοπίστηκε στο πρόσωπό μου.Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω το διάλογο επί προσωπικής βάσεως.Ο καθένας ας διατηρήσει τις απόψεις του.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η απάντηση του κου Νάνη σ αυτούς που πάνε να αμνηστεύσουν την αποφυγή της τεκνογονίας.Για πες μας εσύ ανώνυμε των 5:47μ.μ. τις πατερικές πηγές που αμνηστεύουν την αποφυγή της τεκνογονίας!

Ανώνυμος είπε...

Παλιά οι άνθρωποι που σεβόντουσαν το Θεό και το νόμο Του έλεγαν ότι θα κάνουμε όσα παιδιά θέλει κι όσα μας δώσει ο Θεός!Σήμερα λένε θα κάνουμε όσα θέλουμε εμείς!Δε βαριέσαι αδελφέ!Να χαλάσουμε την καλοπέρασή μας και τη ζαχαρένια μας!Δυστυχώς και μέσα στο χώρο της Εκκλησίας ακούει κανείς τέτοιες απόψεις!Όσο περνάει ο καιρός οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο καλοπερασάκηδες!

Ανώνυμος είπε...

Η συνολική παρέμβαση του κ. Νάνη αποτυπώνει την παθογένεια της ελληνικής πραγματικότητας.
Αν δεν ξυπνήσουμε θα μας την πέσουν στον ύπνο οι εχθροί.

Ανώνυμος είπε...

Μία διόρθωση:η πρώτη εγκύκλιος της Ιεραρχίας εξαπολύθηκε το 1937 κι όχι το 1933.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Τα παιδά δεν ανήκουν σε μας αλλά στο Θεό.Δεν αποτελούν προέκταση δική μας αλλά μας τα εμπιστεύεται ο Θεός προκειμένου με τη βοήθεια της πανσθενουργού Χάριτός του πρώτιστα και με τη δικής μας συμβολή ακόλουθα να γίνουν πολίτες της Βασιλείας των Ουρανών.Είναι αδιανόητο να βάζουμε το δικό μας θέλημα στον αριθμό των παιδιών.Ο Θεός πρόσταξε να αυξανόμαστε και πληθυνόμαστε.Από χριστιανικής πλευράς είναι αδιανόητη η αποφυγή της τεκνογονίας εκτός εάν υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας και ενδεχόμενη τεκνοποίηση συνιστά σοβαρή απειλή για τη ζωή της κυοφορούσας.

Ανώνυμος είπε...

Η κυριότερη αιτία αποφυγής της τεκνογονίας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην πρόνοια του Θεού.Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν επιθυμεί την ανάληψη ευθυνών.Τα παιδιά θεωρούνται περιττό βάρος.Το ιδανικό της καλοπέρασης κυριαρχεί στη συμπεριφορά των περισσοτέρων.Δυστυχώς η εκκοσμικευμένη αυτή αντίληψη παρεισέφρυσε και στο χώρο της Εκκλησίας όπως και πολλές άλλες στρεβλές αντιλήψεις.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω αργεί κανείς να βρεί τον δρόμο του επειδή,ο κόσμος όλος εξέπεσε από την αληθινή του πορεία.Ακόμη και οι χριστιανοί πιστοί,βρίσκουν τόσα εμπόδια στη ζωή που πραγματικά νιώθει κανείς ανίσχυρος μέσα στα τόσα προβλήματα της κοινωνίας,της επιβίωσης,του πνευματικού αγώνα,των προβλημάτων του διπλανού του.Έχεις να κάνεις με χίλιους δυό δαιμόνους.Ή αμαρτία είναι τόση,που σκέφτεσαι από που να μαζευτείς και που να μαζέψεις.Η εκκλησία νομίζω ,κάνει ό,τι μπορεί.Και ομιλίες κάνει γιά όλα αυτά τα θέματα και μηνύματα στέλνει μέσω εκπομπών.Αλλά αν εμείς δεν δουλέψουμε ο καθείς τον εαυτόν του πρώτα,δεν νομίζω πως μπορεί να γίνει κάτι.Κάποτε υπήρχε η οικογένεια,το κατηχητικό,το σχολείο.Σήμερα η μητέρα είναι αναγκασμένη να εργάζεται.Ποίος θα αντικαταστήσει τον ρόλο της ,που αυτή την εποχή είναι δυσκολότερος αυτός ο ρόλος?Στα σχολεία οι καθηγητές μιλούν με τα παιδιά και βρίζουν σαν βαρκάριδες ενώ κάποτε ο καθηγητής ήταν σεβαστός από τα παιδιά.Τι να δει και ο νέος και να παραδειγματιστεί?Τα κορίτσια[λυπάμαι που το λέγω]τα ΄χουν αφήσει στη μοίρα τους και βρίζουν όπως τα αγόρια.Αύριο μήπως υπάρχει η εντύπωση πως θα σέβονται τον άνδρα τους?Πως να μην γίνουν εκτρώσεις και όχι μόνον..Αν μαζευτούν τα κορίτσια,θα μαζευτούν και τα αγόρια.Αφού λοιπόν τα ζούν όλα από την εφηβική ηλικία τι έχουν να δώσουν αργότερα που τα προβλήματα είναι πολλά?Γιαυτό οι χωρισμοί,γιαυτό τα διαζύγια και όλα τα άλλα.Αν μιλούσαμε πρώτα για ευτεκνία,ένα έργο πολύ δύσκολο για το γονιό..μιλάμε ότι θα το χαρακτήριζα άθλο και αυτό γιατί δεν υπάρχει παράδειγμα προς μίμησιν σήμερα,θα συμπλήρωνε την πολυτεκνία.Συνήθως κάποιος θεωρεί ενήλικα όταν γίνει 18.Το ερώτημα είναι,είναι πνευματικά ενήλικας?Φεύγουν πηγαίνουν και σπουδάζουν παιδιά μακριά από τα σπίτια τους.Τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά,δεν θα εκπέσουν με τις ευχές όμως των γονέων?Φταίει η εκκλησία για τις εκτρώσεις,ή η πολιτεία σας παρακαλώ?Μήπως οι έφηβοι είναι τόσο δυνατοί τη πίστη,ώστε να αφοσιωθούν μόνο στα γράμματά τους και να μην εκπέσουν?Πως εμπιστεύονται λοιπόν οι ονείς να παν να σπουδάσουν?Από την άλλη να αποκόψει ο γονιός του παιδιού την τάση να προχωρήσει,θα προκαλούσε τύψεις σε αυτούς.Όμως θα μπορούσε να δώσει στην περιοχή του και να περάσει,διότι προτιμότερο είναι να φυλάξεις τα τέκνα σου από την ψυχή τους παρά χάριν της αγάπης γιά την επιστήμη να τα στείλεις[αγόρι η κορίτσι]στην αφορμή γιά πορνεία.Και να τι έγινε τώρα βγήκαν εκατοντάδες επιστήμονες,χωρίς ευλογία στην αναζήτηση εργασίας,χωρίς Θεό,με οικογένειες διαλυμένες.Ο ιερός θεσμός της οικογένειας με μπροστάρη τον Χριστό,βάζει θεμέλια γερά στην οικογένεια,την αγιάζει,την ευλογεί και της δίνει αξία μεγίστη επειδή λειτουργούν οι αρετές εκεί.Μην τα περιμένουμε όλα από την εκκλησία.Ας πούμε μιά κουβέντα στο διπλανό μας για το Χριστό,για την ιερότητα του θεσμού της οιΚογένειας.Το σωστό όλοι το γνωρίζουν αλλά δυστυχώς ΤΑ ΘΕΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ. πην

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην πην. για τον υπέροχο σχολιασμό της!

Ανώνυμος είπε...

Επιτρέπεται κάποιοι σχολιαστές να ανακρίνουν τον κ.Νάνη ρωτώντας τον πόσα παιδιά έχει;Έίναι αυτό επίπεδο διαλόγου;Τόσο πολύ τους έτσουξαν οι αλήθειες που προβάλλει;Όσο για τον πρώτο σχολιαστή καλό θα είναι να μη θίγεται γιατί οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι έθιξαν προκλητικότατα πρόσωπα και ιερά θέσμια.Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι!