Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Όλοι εσείς είστε Πατριαρχείο. - Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


Υπάρχουν οι χαιρέκακοι που λένε 

«τι είναι το Πατριαρχείο,
 έχει τρεις-τέσσερις χιλιάδες κόσμο,
αυτό είναι που έμεινε». 
 

Δεν είναι μόνον αυτό.

Όλοι εσείς είστε Πατριαρχείο

Και για εμάς είστε φωτοστέφανον,
είστε καύχημα,
είστε υπερηφάνεια.

Με τα αισθήματα της αφοσιώσεως που έχετε προς το Ιερόν μας Κέντρο μας κάνετε να νιώθουμε υπερήφανοι και να αντλούμε δύναμη και ενίσχυση και με αυτή τη δύναμη συνεχίζουμε τον καθημερινό μας αγώνα στο Φανάρι, στο Κέντρον, που δεν είναι πάντα οι συνθήκες οι καλύτερες ή οι ευνοϊκότερες, όπως ξέρετε, αλλά επαναλαμβάνω αντλούμε δύναμη από το ποίμνιό μας ανά την οικουμένη, από τις επαρχίες του Θρόνου.


Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

53 σχόλια:

cummulus είπε...

Νά μᾶς συγχωρεῖτε, ἀλλά σε οἰκουμενιστικό πατριαρχεῖο, δέν θέλουμε νά εἴμαστε τίποτε Παναγιώτατε.

Ανώνυμος είπε...

Προβλημά σου cummulus. Εγώ θέλω να είμαι.

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο υπάρχουν αντιθέσεις σε ζητήματα πλεύσεως όχι όμως και να μην προσαράξουμε στον λιμένα ασφάλεια που ήταν και είναι διαχρονικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η κριτική θα γίνεται αλλά δεν θα φύγουμε από εκεί όσο και αν το προσπαθούν οι πολέμιοί του.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι τα εκατομμύρια των Ορθοδόξων ανά την οικουμένη με Πρώτο μεταξύ ίσων Επίσκοπο τον Βαρθολομαίο. Η δύναμη του Πατριαρχείου είναι όλοι οι πιστοί που έχουν στραμμένο το βλέμμα και την προσευχή τους στο Φανάρι.

Ανώνυμος είπε...

Πάνω απ το πατριαρχείο είναι η Εκκλησία του Χριστού.

Ανώνυμος είπε...

Από πού κι ως πού είναι λιμάνι μόνο το πατριαρχείο Κων/πόλεως;Λιμάνι είναι η Εκκλησία του Χριστού.Κάθε τοπική Εκκλησία αποτελεί λιμάνι και κάθε τοπική Εκκλησία είναι από τη φύση της οικουμενική.Από πού κι ως πού μονοπωλεί την οικουμενικότητα το πατριαρχείο Κων/πόλεως;

Ανώνυμος είπε...

Αν με το ίδιο πάθος πολεμούσαν τους αιρετικούς δεν θα υπήρχαν στην Ελλάδα κανένας από αυτούς. Οι ενορίες γέμισαν από αιρετικούς και όλο τον δυναμισμό κληρικοί και λαϊκοί τον εξαντλούν σε πόλεμο εναντίον του Πατριαρχείου.

cummulus είπε...

@ 8:19
Ἔχεις κάθε δικαίωμα νά εἶσαι φίλε μου, ἄν οἰκουμενίζεις κι΄ἐσύ. Δικαίωμα σου εἶναι.

Ανώνυμος είπε...

Να μη θίξουμε τον οικουμενιστή πατριάρχη!Αυτό τους καίει!Τι κι αν ο Βαρθολομαίος έχει κατασκαμδαλίσει με τα καμώματά του!Τέτοιος εκκλησιαστικός ραγιαδισμός!Τέτοια δουλοπρέπεια!

Ανώνυμος είπε...

Χαίρω που προβάλεις σε αναρτήσεις δηλώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Όσο και να τον πολεμούμε ελάχιστοι που το έχουν ως μόνιμο χόμπι να γνωρίζουν ότι εμείς που τον αγαπάμε είμαστε περισσότεροι. Και όσο τον πολεμούν άδικα τόσο θεριεύουν οι προσευχές μας να του δίδει ο Θεός δύναμη για να προχωρεί την πορεία της Εκκλησίας στον 21ο αιώνα ως γνήσιος διάδοχος των αγίων Αποστόλων που σήμερα τιμά η αγία μας Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Ο από πλευράς κανονικού δικαίου τραγέλαφος της υπάρξεως τεσσάρων!εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών εντός του Ελλαδικού χώρου πρέπει κάποτε να τερματιστεί αφού βλάπτει το κύρος της Εκκλησίας αλλά και εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους.Ή οι ιεράρχες των λεγόμενων νέων χωρών να επιστρέψουν και διοικητικά στο πατριαρχείο ή να ανήκουν και πνευματικά στην Εκκλησία της Ελλάδος.Πάντως κάτι πρέπει να γίνει!

Ανώνυμος είπε...

Ο τραγέλαφος θα συνεχισθεί. Το αλαλούμ είναι ίδιον της ελληνικής πραγματικότητας.

Ανώνυμος είπε...

Βαρθολομαίε είσαι το καύχημα της Ρωμιοσύνης.
Συνέχισε τον αγώνα σου για την Ορθοδοξία.

Ανώνυμος είπε...

Είναι μια ομάδα ανθρώπων που ως μόνο επάγγελμα είναι η κριτική εναντίων των επισκόπων της εκκλησίας. Ας σταματήσουν να σπιλώνουν ιερατικές μορφές που έδωσαν την ζωή τους στην διακονία της εκκλησίας. Ένας από αυτούς -που κατηγορούν- τους καλούς και αγωνιστές είναι και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ευτυχώς που γεμάτος από την διδασκαλία του ιερού Ευαγγελίου και των Αγίων Πατέρων δεν δίνει ημίσεια στα κροάσματα των ελαχίστων κατηγόρων και κοιτάζει να προσφέρει την ύπαρξη του μόνο στην Εκκλησία παραβλέποντας τους αισχρούς επαγγελματίες σκανδαλοποιούς.

Ανώνυμος είπε...

Και τον Χριστόδουλο τον πολεμούσαν. Όταν πέθανε είπαν που είσαι Χριστόδουλε!!!

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσει που δίνει τροφή σε αντιθέτους. Τις αναρτήσεις σου τις είδα και αλλού. Αν είχες θέση σε τηλεοπτικό κανάλι θα έκανες μεγάλη ακροαματικότητα με τις επιλογές που θα παρουσίαζες.
Βεβαίως είναι γνωστό ότι τυγχάνεις από αυτούς που λένε πατριαρχείο και ξερό ψωμί όμως μπορείς να προβάλεις τον Πατριάρχη και παράλληλα να δουλεύεις μερικούς που μόνιμα είναι σε θέση αντιπολιτευόμενου αγωνιστή κάτι σαν το ΣΥΡΙΖΑ να πούμε.

Ανώνυμος είπε...

Αφού τα γαϊδούρια ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν να είναι. Παρακαλώ και τα άλλα ζώα να πάρουν θέση.
Χα χα χα χοοοοο

Ανώνυμος είπε...

Πολλές κουβέντες για το τίποτα. Ο Πατριάρχης τους Γένους είπε το αυτονόητο. Ατό είναι η Εκκλησία. Όλα τα άλλα περιττά και ανώφελα.
π. Νεόφυτος

cummulus είπε...

@ 30 Ιουνίου 2012 12:45 μ.μ.

Καλό!!! Ἀλλά γιατί ἀργεῖς νά πάρεις θέση; Χα χα χάααα!

Ανώνυμος είπε...

Ως ζώο θεούμενο εξαιρώ τον εαυτό μου από τα άλογα ζώα.
Καλό μου γαϊδουράκι ας αναμένεις άλλα ζώα.
Χαχαχα χουυυυυ

Ανώνυμος είπε...

Όχι δεν είμαστε όλοι, άστα αυτά

cummulus είπε...

Οκ! Πάω πάσο, δέν παίζεσαι :-) χα χα χαααα!

Ανώνυμος είπε...

Η καλύτερη απάντηση είναι η υποδοχή αγάπης και σεβασμού αρχών και λαού της Κοζάνης. Όσα και να είπαν ο κόσμος σέβεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το Πατριαρχείο. Δεν μπορούν να καταλάβουν οι Χαμουτζίδες την σχέση των Νέων χωρών με το Πατριαρχείο. Για μας είναι πολλά το Φανάρι και ο Πατριάρχης.
Ν. Μ.
Κοζάνη

Ανώνυμος είπε...

Είμαι υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά μακριά από επικίνδυνες λυκοφιλίες.

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί από τους αδελφούς σχολιογράφους ας σεβαστούν την Αρχιεροσύνη του Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου. Ως τώρα δεν έχει δώσει καμία προσωπική αφορμή. Όπως όλοι μας εργάζεται για την Εκκλησία νυχθημερόν.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιότατε σας ευχαριστούμε για τους αγώνας σας υπέρ της οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας και για την προσφοράν σας εις τον διάλογο. Το όνομά Σας θα γραφεί με χρυσά γράμματα εις την εκκλησιαστική ιστορία ως γνήσιος συνεχιστής των αγίων προκατόχων Σας.
+ Μ. Ι.

Ανώνυμος είπε...

Εμείς είμαστε το Πατριαρχείο, και φωτεινό αστέρι που μας καθοδηγεί στην ασφαλή πορεία προς τον Χριστό, είσθε εσείς πατέρα μας κ. Βαρθολομαίε.

Ανώνυμος είπε...

Πού την είδες την ομόθυμη συμμετοχή του λαού στην Κοζάνη Ν.Μ.;Η Κοζάνη έχει με τα περίχωρα 70000 πληθυσμό.Πόσοι πήγαν στην υποδοχή του πατριάρχη;Ο κόσμος αγανάκτησε με τη σπατάλη της επίσκεψης.Επαναλήφθηκε δυστυχώς το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει και προ καιρού με τις δαπάνες του πατριαρχικού ταξιδίου στην Καβάλα.Και τότε είχε γίνει μεγάλος θόρυβος.Αλλά οι αποδέκτες δεν πήραν το μήνυμα.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε τα αίσχη με τη θρονική εορτή του αγίου Ανδρέα το 2006 τους προβληματίζουν κάποιους.Ούτε το Πόρτο Αλλέγκρε,ούτε το Μπάλαμαντ,ούτε η Ραβέννα,ούτε η Γροιλανδία με τη συμπροσευχή μπροστά σε ομοίωμα της...θεάς Γαίας,ούτε τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύνται για την κάλυψη των πατριαρχικών επισκέψεων,ούτε τα καρακιζιλίκια με τις τραγουδίστριες της Γιουροβίζιον.Και τόσα άλλα βέβαια που πρέπει να γράφει μέρες κανείς για να τα απαριθμήσει.Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κραυγάζουν συνθήματα υπέρ του πατριάρχη.Για την ταμπακέρα τίποτε.

Ανώνυμος είπε...

http://thriskeftika.blogspot.gr/2012/07/blog-post_1703.html
Τι έχουν να πουν για το εν λόγω κείμενο οι φιλοπατριαρχικοί κεκράκτες;

Ανώνυμος είπε...

Και να ταν μόνο αυτά ανώνυμε των 6:22 μ.μ.!Ο αφορισμός με πρωτοβουλία του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως του Νίκου Σωτηρόπουλου χωρίς προηγουμένως να δικασθεί και απολογηθεί,εφαρμοζομένου εν προκειμένω του κυκλωπείου δικαίου,η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε προκειμένου να εκπαραθυρωθούν ο αείμνηστος Μεθόδιος Φούγιας και ο ζων Σπυρίδων Παπαγεωργίου,η ηγεμονική συμπεριφορά απέναντι στην αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος,η ανοχή απέναντι σε στυγνούς καταπατητές των ιερών κανόνων όπως π.χ. οι μητροπολίτες Γερμανίας που χρίστηκε και έχρισε παπικό καρδινάλιο και τόσα άλλα απογοήτευσαν βαθύτατα τον πιστό λαό.

Ανώνυμος είπε...

θέλουν να διαλύσουν το οικουμενικό πατριαρχείο για να διαλυθεί η ορθόδοξη ελλάδα. μαρτυρικός ο θρόνος. πολλά τα μέτωπα. προσευχή...

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι θέλουν να διαλύσουν το πατριαρχείο ανώνυμε των 8:54μ.μ;Πάντως όχι αυτοί που ασκούν τεκμηριωμένη κριτική για πράξεις και παραλείψεις του οικουμενικού πατριάρχη.

Ανώνυμος είπε...

Ναι αυτοί που ασκούν κριτική θέλουν να διαλύσουν τον Θεσμό του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και στο τέλος θα τα καταφέρουν. Είναι εβραιομασωνοκίνητοι και υπηρετούν τα τουρκικά συμφέροντα. Χωρίς να τα καταλαβαίνουν είναι όργανα ξένων μυστικών δυνάμεων. Αυτοί οι συντηρητικοί θα καταστρέψουν όσα οι εχθροί δεν κατάφεραν να καταστρέψουν επί αιώνες.

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε συνέχισε να υπερασπίζεσαι και να προβάλεις το πατριαρχείο. Δυστυχώς οι περισσότεροι έγιναν εχθροί του ιερού αυτού θεσμού. Και κάποιοι πατρινοί που τους προβάλεις να σταματήσεις να τους δίνεις χώρο κάνουν κακό.

Ανώνυμος είπε...

Να χαρώ τη...δημοκρατικότητά σου ανώνυμε των 11:59μ.μ.!Αυτό είναι το προοδευτικό πνεύμα που ευαγγελίζεσθε σεις οι φιλοπατριαρχικοί;Μάθε επιτέλους φίλε να ξεχωρίζεις τους θεσμούς απ τα πρόσωπα που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν αι υπηρετούν τους θεσμούς.Ουδείς στην Ορθοδοξία είναι υπεράνω κριτικής και ουδείς είναι αλάθητος.Πάρτε το χαμπάρι μερικοί!Η Ορθοδοξία δεν έχει πάπα!Εκτός κι αν θέλουν μερικοί να τον εγκαταστήσουν στο Βόσπορο!

Ανώνυμος είπε...

Δεν κάνει ο θεσμός την αγιότητα,αλλά η αγιότητα τον θεσμό.

Ανώνυμος είπε...

Χριστέ, το φως το αληθινόν, το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμου, γλύτωσε την Εκκλησία σου από τους συγχρόνους Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας κληρικούς τε και λαϊκούς.
Φώτισέ τους ξανά με τον φωτισμό της θείας γνώσεως και ειλικρινούς ευσεβείας.
Την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Σου Πνεύματος χάρισέ μας Κύριε.
Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Στην φαντασία σου είναι 3 και 13 αυτά που γράφεις. Όλα έγιναν μέσα στα πλαίσια των ιερών Κανόνων χωρίς να παρεκκλίνουν οι μετέχοντες από το δόγμα της Εκκλησίας και ταυτόχρονα βάση της παράδοσης της Εκκλησίας μας. Δεν μπορεί να παραμένει στο πειθαρχείο η διοικούσα εκκλησία επειδή το επιθυμούν ελάχιστα σκληροπυρηνικά μέλη.
Τον κ. Σωτηρόπουλο 7 και 15 δεν τον αφόρισε η Κωνσταντινούπολη. Μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ τον αφόρισε Συνοδικά η Μ κ Υ Σύνοδος. Μην προσάπτεις κατηγορίες αστήρικτες και ψευδής. Δεν σημάνει ότι επειδή προήδρευε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως της Μ κ Υ Συνόδου ότι τον αφόρισε ο Πρόεδρος αλλά συνολικά (παμψηφεί) η Σύνοδος. Την άρση του αφορισμού ως γνωρίζεις δεν την ζήτησε ούτε ο μακαριστός Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος παρόλες τις εκκλήσεις στην αρχή και μετέπειτα από την πολεμική του κ. Σωτηρόπουλου δια των σελίδων του Ορθοδόξου Τύπου.
Αυτά προς υπενθύμιση εν αγάπη.

Ανώνυμος είπε...

Τον κ.Σωτηρόπουλο ανώνυμε των 7:42π.μ. αφόρισε ΚΑΙ η Κωνσταντινούπολη.Και μάλιστα χωρίς δίκη και απολογία.Ουδέ Σκύθαι,ουδέ Σαυρομάται ούτω δικάζουσιν λέγει ο ιερός Χρυσόστομος.Όλοι ευθύνονται για την κατά παράβαση ουσιωδών δικονομικών τύπων απόφαση.Βέβαια στην πράξη μεγάλος αριθμός Ελλαδιτών μητροπολιτών αγνόησε την αυθαιρεσία της μείζονος συνόδου και καλούν τον ομολογητή Νικόλαο Σωτηρόπουλο να ομιλεί στις μητροπόλεις τους.Αυτό μας έλειπε,να κυριαρχεί η αυθαιρεσία!

Ανώνυμος είπε...

Εκκλησιολογικά, η πραγματικότητα είναι ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, που τιμητικά και μόνο αποκαλείται "Οικουμενικό" είναι απλώς μία τοπική αυτοκέφαλη Εκκλησία μεταξύ των άλλων αυτοκεφάλων τοπικών Εκκλησιών. Οπωσδήποτε, έχει τα πρωτεία τιμής, αλλά μέχρις εκεί. Όπως κάποιος που κάθεται στην κεφαλή του τραπεζιού τιμητικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει δικαίωμα να καταστρατηγεί τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ούτε ότι είναι υπερ-επίσκοπος, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν μερικοί φαναριοκόλακες και νεο-παπιστές.
Ι.

Ανώνυμος είπε...

Αυτόν που λες ομολογητή είναι ένας πλανεμένος που έχει την καταδίκη της Εκκλησίας και οι επίσκοποι που κλείνουν τα μάτια και τον βάζουν να ομιλούν θα λογοδοτήσουν στον Θεό.
Όταν οι επίσκοποι αυτοί βάζουν κάποιο κανόνα σε κληρικό του τρώνε τα λυσακάτους για να τον επιβάλουν. Όταν άλλη αρχή τον βάζει κλείνουν τα μάτια. Αυτό είναι ξεπεσμός. Αλλοίμονο στον επίσκοπο που έναντι της δικαιοσύνης κρίνει με δύο σταθμά.

Ανώνυμος είπε...

Πλανεμένος ο πρύτανης των αντιαιρετικών θεολόγων που έχει κατατροπώσει επανειλημμένως τους αντίχριστους χιλιαστές,που έχει συγγράψει αντιχιλιαστικά εγχειρίδια,που έδωσε και δίδει τόσες μάχες για την ορθοδοξία,που τόσοι και τόσοι ανατρέχουν στα συγγράματά του προκειμένου να πολεμήσουν τις αιρέσεις.Την ίδια στιγμή κάποιοι δήθεν μεγάλοι θεολόγοι τριγυρνούν στα συμπόσια και στις φιέστες και στα ταξιδάκια.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά του λέτε και αυτουνού του πρύτανη και τόσα χρόνια μένη αμετανόητος. Όσο θα γλύφετε τους διπλανούς σας να ξέρετε ότι τους στέλνετε στον διάβολο. Δεν θέλει πολύ ο κάθε άνθρωπος να καβαλήσει το καλάμι και να θεωρήσει τον εαυτό του σωτήρα και εκφραστή της ορθοδοξίας. Λίγα λόγια για τους άλλους γιατί αλλοίμονο και σε σας.

Ανώνυμος είπε...

Ο λόγος του Νίκου Σωτηρόπουλου τσούζει.Επειδή περιέχει οδυνηρές αλήθειες.Τον αφόρισαν επειδή τα έβαλε με τον ανεκδιήγητο Στυλιανό Αυστραλίας κατά συνειδησιακό χρέος.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο που η συνείδηση του είχε εμπάθεια εναντίον του προσώπου του Στυλιανού και έπεσε έξω στα όσα του καταμαρτύρησε. Μετά από τόσα χρόνια δεν κατάφερε να διασπάσει την συνοχή της Εκκλησίας της Αυστραλίας αν και με τις παρεμβάσεις του το επιδίωξε με πάθος. Αυτό αποδεικνύει ότι είχε λάθος και ο Στυλιανός είναι σεβαστός από το 98% του ποιμνίου του.

Ανώνυμος είπε...

Τόσο σεβαστός που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σαρτζετάκης σε επίσημη επίσκεψή του στην Αυστραλία ονόμασε το Στυλιανό διασπαστικό στοιχείο!

Ανώνυμος είπε...

Ο Αυστραλίας ονόμασε τους μητροπολίτες Λαρίσης Θεολόγο,Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνο και Αττικής Νικόδημο...τεντυμπόηδες!Να τον χαίρονται οι υποστηρικτές του!

Ανώνυμος είπε...

Ότι και να πεις τεντιμπόηδες δεν ήσαν οι μητροπολίτες αυτοί. Θα έλεγα ότι ήσαν και ηθικοί. Όμως αυτό δεν ξεπλένει την αντικανονικότητα της εκλογής τους και γιαυτό παρέμειναν εκτός ιεραρχίας. Ανέβηκαν στους θρόνους με ανώμαλο πραξικοπηματικό και χουντικό τρόπο. Και ευτυχώς που η δημοκρατία αποκατάστησε την αδικία που είχε γίνει. Η δεξιά με τον Παλαιοκρασά προσπάθησε να τους επαναφέρει. Η δικαιοσύνη τους άφησε στην απέξω ως παράνομους και αντικανονικούς. Υποστηριχτές τους είναι σταγονίδια της χούντας και οι συντηρητικοί της ομάδας που τους γέννησε και τώρα πνέει τα λοίσθια και αυτή. Μια οργάνωση που υποστήριξε και εξέθρεψε και την χούντα των συνταγματαρχών.

Ανώνυμος είπε...

@ 6:01 αν θεωρείς το αγαπάτε αλλήλους περιττό και το διαστρεβλώνεις ιδιοτελώς, δικό σου είναι το πρόβλημα. Δεν μπορείς να δεις την ψυχή του άλλου γι' αυτό κατηγορείς άδικα. Νομίζεις πως είσαι Θεός ή αλάθητος;
αμαρτωλός

Ανώνυμος είπε...

Οι εν λόγω τρεις άξιοι και οσίας βιοτής μητροπολίτες κηρύχθηκαν έκπτωτοι χωρίς δίκη και απολογία και δικαιώθηκαν με 30 παρακαλώ συνολικά αποφάσεις του ΣΤΕ.Παρόλο που εξελέγησαν από αριστίνδην σύνοδο εν τούτοις ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ αμώνυμε των 9:51 από ΣΥΜΠΑΣΑ την τότε Ιεραρχία όπως είναι γνωστό τοις πάσι.Και με την από κοινού προσφορά του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας που αποτελεί το ύψιστο κριτήριο της εκκλησιαστικής ενότητος και που υπερβαίνει οιαδήποτε πράξη αναγνωρίσεως αλλά και με επισκέψεις,από κοινού συμμετοχή στα διοικητικά σώματα της Ελλαδικής Εκκλησίας,ανταλλαγή δώρων και ευχετηρίων καρτών κ.τ.ο.Δυστυχώς η επάρατη σκοπιμότητα οδήγησε στην έκπτωσή τους από επισκόπους που τους είχαν αναγνωρίσει και κάποιοι μάλιστα απ αυτούς τους είχαν χειροτονήσει κι όλας!

Ανώνυμος είπε...

Παράνομος και χουντικός ήταν ο Σεραφείμ που τους εκπαραθύρωσε με χουντικές συνταγματικές πράξεις. Τέτοια διαστροφή της αλήθειας μόνο κληρικοί μπορούσαν να κάνουν. Και την κάνανε όσοι ωφεληθήκαν με τα μεταθετά και τα ανταλλάγματα. Οι τρείς αυτοί μητροπολίτες θα δικαιωθούν στην Ουράνια Βασιλεία με το στεφάνη που ο Κύριος προσφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα σχόλια ένας δαίδαλος. Από αλλού ξεκινούν άλλα παρακλάδια κάνουν αλλού καταλήγουν. Ζήτω σε μας τους έλληνες.
Υποβάλω τα σέβη στον πρύτανη των καθηγητών της Θεολογίας τον Μητροπολίτη Περγάμου του οποίου η αξία είναι λαμπρά και φωτοβόλος.