Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Χάλκης και στο Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο - Χρήστος Κ. Τσούβαλης

 Προσκυνηματική επίσκεψη
στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Χάλκης
και στο Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο
από 30 Μαῒου μέχρι και 13 Ιουνίου 2012

Και φέτος, για 6η χρονιά, μας αξίωσε ο Τριαδικός Θεός, τους αποφοίτους της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, να προσκυνήσουμε και να συνεορτάσουμε, την εορτή του Αγίου Πνεύματος στο Ναῒδιο της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος και να συμπροσευχηθούμε στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό, κατά την εορτή Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, υποβάλλοντες σέβη και εγκάρδιες ευχές στον εορτάζοντα Οικουμενικό Πατριάρχη και πεφιλημένο και πολύτιμο ομογαλάκτο αδελφό μας κ.κ. Βαρθολομαίο.

Οι εμβιώσεις της καρδιάς μας ήταν ανεπανάληπτες και μοναδικές. Αναβαπτισθήκαμε στα ζωηφόρα νάματα, που έθρεψαν τη νεότητά μας. Συγκινηθήκαμε μέχρι δακρύων στο Ναῒδιο, με τις λειτουργίες, τους καθημερινούς όρθρους, εσπερινούς, τα απόδειπνα και την κοινή τράπεζα πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Χαρήκαμε τον ολάνθιστο κήπο με τα δένδρα και τις μουριές της Σχολής, τους περιπάτους μέσα και έξω από τη Μονή, επισκέψεις στα άλλα νησιά και στα μνημεία της πίστης και του πολιτισμού της αλησμόνητης και μαρτυρικής Πόλης. Πλουτίσαμε, με λίγα λόγια, με βιώματα, που είναι τόσο παλιά και ταυτόχρονα τόσο νέα και ανανεωτικά.

Φέτος μας υποδέχθηκαν, στο λόφο της Ελπίδος της Χάλκης, ο νέος Ηγούμενος της Ι. Μονής της Αγίας Τριάδος, Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, μαζί με τους πατέρας της Μονής, Ιερομόναχο Σαμουήλ Εφφέ και Διάκονο Εφραίμ Τσόλη.

Το Σάββατο 2 Ιουνίου (Ψυχοσάββατον), στο Ναῒδιο της Ι. Μονής, έγινε λειτουργία στο τέλος της οποίας τελέσθηκε το προ της εορτής της Πεντηκοστής μνημόσυνο «υπέρ πάντων των κεκοιμημένων Ορθοδόξων Χριστιανών πατέρων και αδελφών ημών». Ο εσπερινός της Πεντηκοστής μας εισήγαγε στο γνώριμο κλίμα της μεγάλης εορτής και μας προετοίμασε ψυχολογικά για να την βιώσουμε.

Την Κυριακή 3 Ιουνίου, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, έγινε η Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Ι. Μονής συμπαραστατούμενος από τον Ιερομόναχο π. Σαμουήλ και τον Διάκονο Εφραίμ. Μετά τη Θεία Λειτουργία αμέσως ακολούθησε ο εσπερινός της Αγίας Τριάδος. Μετά το «Φως ιλαρόν» και το «Τις Θεός μέγας» ο Σεβ. Ηγούμενος διάβασε τις ευχές της Γονυκλισίας, το δε εκκλησίασμα προσεύχονταν γονατιστό, πάνω σε φύλλα καρυδιάς, κατά την παράδοση, που τηρείται στην Πόλη. Κατά τη διάρκεια του γεύματος στην κοινή μοναστηριακή τράπεζα αναγνώσθηκε από τον απόφοιτο της Σχολής του έτους 1957, Ιωάννη Βαρδαβούλια, σχετικό με την εορτή, κείμενο του Ηλία Μηνιάτη.

Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου με την ίδια συγκίνηση και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα γιορτάστηκε «το πανάγιον και ζωοποιόν και παντοδύναμον Πνεύμα, τον ένα της Τριάδος Θεόν, το ομότιμον και ομοούσιον και ομόδοξον τω Πατρί και τω Υιώ». Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε, κατά την παράδοση της Ι. Μονής, ο Πρόεδρος της Εφορείας της Σχολής Σεβ. Μητρ. Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητρ. Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος. Παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Ομότιμος καθηγητής μας κ. Βασίλειος Σταυρίδης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε δεξίωση στην επίσημη Αίθουσα Τελετών της Σχολής, όπου μίλησαν κατά σειράν ο Σεβ. Μητρ. Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Ι. Μονής, ο Σεβ. Μητρ. Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, ο Σεβ. Μητρ. Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος και τέλος ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής μας και Πρόεδρος της Εστίας Θεολόγων Χάλκης κ. Βασίλειος Αναγνωστόπουλος.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, στην κοινή μοναστηριακή τράπεζα, αναγνώσθηκε από τον απόφοιτο της Σχολής του έτους 1962, Κωνσταντίνο Θερμό, ο Λόγος «περί Ομοουσίου» του Ιερού Χρυσοστόμου.

Την επομένη, Τρίτη 5 Ιουνίου, επισκεφθήκαμε όλοι οι ομογάλακτοι αδελφοί, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Εστίας μας και Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής μας κ. Βασίλειο Αναγνωστόπουλο, το Φανάρι για να υποβάλλουμε σέβη στον Παναγιώτατο, ο οποίος και μας παρέθεσε γεύμα σε εστιατόριο μπροστά στο μουσείο του Ναού της του Θεού Ειρήνης. Συνδαιτυμόνες ήσαν οι Μητρ. Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, Μύρων κ. Χρυσόστομος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής μας κ. Βασίλειος Σταυρίδης και ο ομογάλακτος Δεληκωνσταντής Κωνσταντίνος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου επισκεφθήκαμε, μετά από πρόσκληση του Σεβ. Μητρ. Γέρων Δέρκων κ. Αποστόλου, τον ανακαινισμένο Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής των Θεραπείων. Εκεί μας υποδέχθηκε ο αγαπητός και ομογάλακτος Μητροπολίτης κ. Απόστολος, ο οποίος συνοδεύονταν και από τον Μητρ. Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο. Αφού προσκυνήσαμε το Ναό και κάναμε τρισάγιο δια τον κοιμηθέντα Διάκονο κυρό Δωρόθεο, που προήρχετο από το Νιχώρι της Μητροπόλεως και υπηρέτησε για 14 χρόνια στην Ι. Μονή της Αγίας Τριάδος Χάλκης, οδηγηθήκαμε σε εστιατόριο των Θεραπείων, όπου και γευματίσαμε.

Την Πέμπτη 7 Ιουνίου, επισκεφθήκαμε, μετά από πρόσκληση του ομογαλάκτου αδελφού μας Σεβ. Μητρ. Πριγκηποννήσων κ. Ιακώβου, την Πρίγκηπο. Μας υποδέχθηκε και μας δεξιώθηκε αρχικά σε αίθουσα της Μητροπόλεώς του και στη συνέχεια παρέθεσε γεύμα σε παραλιακή ταβέρνα της νήσου. Στο τέλος μας συνόδευσε στο μικρό γύρο με τα γνωστά αμαξάκια.

Το Σάββατο 9 Ιουνίου τελέσθηκε στο Ναϊδιο της Ι. Μονής Αρχιερατική Θεία λειτουργία από τον Σεβ. Μητρ. Προύσης και Ηγούμενο της Ι. Μονής κ. Ελπιδοφόρο, στο τέλος της οποίας έγινε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αδελφού της Μονής Διακόνου κυρού Δωροθέου. Στην αίθουσα τελετών της Σχολής μίλησαν για τον εκλιπόντα τόσο ο νέος Ηγούμενος, όσο και ο προηγούμενος Σεβ. Μητρ. Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος. Παρέστησαν δε οι Μητροπολίτες Ελβετίας κ. Ιερεμίας και Άρτης κ. Ιγνάτιος και οι Επίσκοποι Λαμψάκου κ. Μακάριος και Λεύκης Ευμένιος, συγγενείς και φίλοι του εκλιπόντος.

Την Κυριακή 10 Ιουνίου τελέσθηκε Θ. Λειτουργία στο Ναῒδιο της Ι. Μονής, χοροστατούντος του Ηγουμένου Μητρ. Προύσης κ. Ελπιδοφόρου.

Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, όλοι μαζί πήγαμε στο Φανάρι, για να λειτουργηθούμε και να υποβάλλουμε τα σέβη μας στον εορτάζοντα Οικουμενικό Πατριάρχη. Μετά τη Θεία Λειτουργία παρακαθήσαμε, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, πολλούς αρχιερείς και διάφορους επισήμους, σε γεύμα, που παρέθεσε η Παναγιότητά του, σε εστιάτοριο στο Βόσπορο.

Από την επομένη 12 Ιουνίου άρχισαν να φεύγουν και να επιστρέφουν στα ίδια οι περισσότεροι των ομογαλάκτων, κουβαλώντας στην καρδιά τους αξέχαστες εμπειρίες, που θα μας τρέφουν πνευματικά και θα μας στηρίζουν μέχρι να ξαναβρεθούμε του χρόνου ή και ακόμη πιο μπροστά, αν το θελήσει ο Θεός, και επαναλειτουργήσει η Τροφός Θεολογική μας Σχολή.

Χρήστος Κ. Τσούβαλης
Απόφοιτος της Σχολής έτους 1962
Άρχων Οστιάριος της Μ. τ. Χ. Ε.























15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να ευδοκήσει η Αγία Τριάδα, αυτή η Σχολή που τόσο την αγαπούν και κάθε χρόνο προστρέχουν σε αυτή οι φοιτήσαντες στον Λόφο της Ελπίδας, να ξαναρχίσει την λειτουργία της, για το καλό της Μεγάλης Εκκλησία και της Θεολογικής επιστήμης.

Ανώνυμος είπε...

Άντε του χρόνου οι παλαιοί να γνωρίστε και τους νέους φοιτητές.

Ανώνυμος είπε...

Τόσοι αγώνες σε διεθνές επίπεδο και όμως η Σχολή παραμένει κλεισμένη.
Μακάρι ο Θεός να ακούσει τις προσευχές ώστε να επαναλειτουργήσει η Χάλκη.

Ανώνυμος είπε...

Η φωτο που δείχνει τον αναγνώστη να διαβάζει μου θύμισε Άγιο Όρος. Τι όμορφα που θα ήταν στην εποχή της ακμής της η Σχολή σας γεμάτη από νέους που θελαν να προσφέρουν στην Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν την ανοίγουν την Σχολή ως συνεργαζόμενη με κάποιο από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης ή ως κάποια ανεξάρτητη πανεπιστημιακή σχολή. Δεν νομίζω να περιμένουν οι απόφοιτοι να έχει ισχύ το πτυχίο από την Τουρκική Κυβέρνηση. Αν το αναγνωρίζουν οι Εκκλησίας όλα καλά και όμορφα.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι λένε για το άνοιγμα της Σχολής αλλά οι Τούρκοι δεν ακούνε. Μακάρι να μας ακούσει ο Θεός και να δώσει την λύση άμεσα ώστε από Σεπτέμβριο να γίνει η αρχή.

Ανώνυμος είπε...

Οι απόφοιτοι της Χάλκης είναι από τους καλύτερους εκπρόσωπους του Πατριαρχείου. Οι απόφοιτοι διδάσκουν με το ήθος τους και την θεολογική παιδεία. Κρατάτε γερά έως ότου βγει η νέα γενιά αποφοίτων για να χαρείτε και εσείς το ευχάριστο γεγονός.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για την ξενάγηση κ. Τσούβαλη. Θα επιθυμούσα να πάω επίσκεψη-εκδρομή στην Πόλη στην οποία υπεύθυνος θα είσαστε εσείς. Πολλά και ωφέλημα θα μαθαίναμε.

Ανώνυμος είπε...

Όμορφες στιγμές συναντήσεως ομογάλακτων αδελφών.
Ο Κύριος να ευλογεί.

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Οι απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έχουν ευσέβια, εκκλησιαστική συνείδηση και μυρίζουν λιβάνι. Κοσμούν με την παρουσία και τον λόγο τους την Θεολογική Επιστήμη. Όταν συζητώ μαζί τους χαίρομαι γιατί μεταφέρουν στον λόγο και στην κίνησή τους την αρχοντιά της Πόλης. Είθε να δώσει ο Θεός να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου -και όλων των πιστών- επί των ημερών του να ανοίξει ξανά η Σχολή. Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Που θα πάει θα ανοίξει ξανά η Χάλκη. Όποιας επιμένει νικά. Είναι μια δοκιμασία του Κυρίου και αυτή για να εκτιμήσουμε την προσφορά της Σχολής.

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι σε όλου τους απόφοιτους της Θεολογικής Σχολής Χάλκης η επόμενη φωτογραφία τους να είναι με τους πρωτοετής Φοιτητές στα ίδια σκαλοπάτια μπροστά στην είσοδο της Σχολής κατά το νέο Ακαδημαϊκό έτος.

Ανώνυμος είπε...

Χριστέ μου κάνε το θαύμα να ξαναρχίσει ξανά η σχολή που θα δώσει ελπίδα συνέχειας στο πατριαρχείο μας και να βγουν από αυτή ζηλωτές θεολόγοι.

Ανώνυμος είπε...

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν μία μετριότατου επιπέδου θεολογική Ακαδημία. Το έχω ακούσει και από απόφοιτό της, σεμνό κληρικό. Δεν έγινε τίποτα που έκλεισε και δεν θα γίνει τίποτα αν ξανανοίξει. Θα βγάζει αυλοκόλακες υποψήφιους αρχιμανδρίτες και δεσποτάδες...
Ι.

Ανώνυμος είπε...

Η Χάλκη έχει βγάλει μεγάλους θεολόγους, ιερείς, και επισκόπους υψηλού επιπέδου. Ας ρίξεις μια ματιά στους αποφοίτους και θα κατανοήσεις το λάθος σου. Σφάλεις με την κριτική την οποία κάνεις Ι.
Τίποτα παραπάνω δεν είναι αναγκαίο να γραφεί η Ιστορία της Χάλκης μαρτυρά την αναγκαιότητα της παρουσίας της στον Ορθόδοξο χώρο.
π. Νεόφυτος
απόφοιτος Α.Π.Θ. και όχι Χάλκης.