Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Η 48η ε­πέ­τειος Ε­πα­να­κο­μι­δής της Α­γί­ας Κά­ρας του Α­γί­ου Αν­δρέ­ου - Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

 Η Ιε­ρά και Α­πο­στο­λι­κή μας Μη­τρό­πο­λη, εόρτασε ως γνωστόν αυτό το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Σεπτεμβρίου, την 48η  ε­πέ­τειο Ε­πα­να­κο­μι­δής της Α­γί­ας Κά­ρας του Α­γί­ου Αν­δρέ­ου. Έ­τσι λοι­πόν το Σάβ­βα­το στις 11 το πρω­ί, λι­τα­νευ­τι­κά, συ­γκι­νη­τι­κά, λα­μπρά, ό­πως προ­βλέ­πει η εκ­κλη­σια­στι­κή τά­ξη, μεταφήκε η Α­γί­α Κά­ρα α­πό την μό­νι­μη θέ­ση της, στο κέ­ντρο του Να­ού και τέθηκε εις προ­σκύ­νη­σιν. Το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του στις 7 μ.μ. τελέσθηκε ο Πο­λυαρ­χιε­ρα­τι­κός Ε­σπε­ρι­νός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου (βοηθός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος) κ. Καλλίνκος και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και Πατρών κ. Χρυσοστόμου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος κ. Καλλίνικος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο για την πρόσκληση, ανέφερε ότι η 48η Επέτειος της  Επανακομιδής της Αγίας Κάρας του Πρωτοκλήτου Μαθητού του Κυρίου μας από την Δύση, συμπίπτει με τον εορτή της συλλήψεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού. Και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο κάλεσμα του Αγίου Ανδρέου από τον ίδιο τον Κύριό μας.

Πριν από την ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Καλλινίκου, παρουσίασε τους δύο Ιεράρχες στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα των Πατρών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.
Την ε­πο­μέ­νη η­μέ­ρα το πρω­ί, τελέσθηκε πο­λυαρ­χιε­ρα­τι­κή Θεί­α Λει­τουρ­γί­α στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου εις την οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων με συλλειτουργούς τον Επίσκοπο Επιδαύρου, τον οικείο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο και πλειάδα κληρικών. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ξάνθης αναφέρθηκε στην σημασία των Ιερών Λειψάνων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσωπικότητα του Επισκόπου μας κ.κ. Χρυσοστόμου, τον οποίο χαρακτήρισε, ιεροπρεπή, εργασιομανή και με αρτία θεολογική κατάρτιση.
Το  α­πό­γευ­μα της ιδίας ημέρας, ο Ιερός Κλήρος και ο Λαός – ό­πως γί­νε­ται κά­θε χρό­νο – συνόδευσαν λι­τα­νευ­τι­κά δια θαλάσσης την Α­γί­α Κά­ρα και τίμησαν τον Ά­γιόν μας δο­ξο­λο­γού­ντες τον εν Τριά­δι προ­σκυ­νού­με­νον Θε­όν η­μών, για την με­γά­λη δω­ρε­ά και Χά­ρι που έχει δώ­σει στην πό­λη μας.
Στην Ι­χθυό­σκα­λα ως εί­θι­σται, τελέσθηκε α­για­σμός με αφορ­μή την έ­ναρ­ξη της νέ­ας πε­ριό­δου των α­λιέ­ων. Εν συνεχεία στην πλα­τεί­α Τριών Συμ­μά­χων τελέσθηκε Ευ­χα­ρι­στή­ριος Δο­ξο­λο­γί­α και κατόπιν ξε­κίνησε η Ιε­ρά Λι­τα­νεί­α της Τι­μί­ας Κά­ρας η ο­ποί­α πά­ντα το­πο­θετεί­ται τι­μη­τι­κά σε στρα­τιω­τι­κό ό­χη­μα, κα­τά μή­κος της ο­δού Α­γί­ου Αν­δρέ­ου, για να κα­τα­λή­ξει στον ο­μώ­νυ­μο Ιε­ρό Να­ό ό­που έγινε η Απόλυσις και εψάλλει Ιε­ρά Πα­ρά­κλη­ση προς τον Α­πό­στο­λο Αν­δρέ­α. 
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος











4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

βοήθειά μας ὁ ἅγιος Ἀνδρέας!
Μπράβο πού δημοσιεύετε καί φωτογραφία τῶν ἱεροψαλτῶν, καθῶς βοηθοῦν πολύ στή λατρεία τῆς Ἐκκλησίας μας.

Ανώνυμος είπε...

Η επαναφορά της Κάρας του Αγίου μας αξίζει ιδιαιτέρας προβολής.
Είθε ο Άγιος Απόστολος να πρεσβεύει για όλους τους Χριστιανούς.

Ανώνυμος είπε...

Την τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου κατά παράδοση στην ιερά Λιτανεία την κρατούσαν χέρια ιερατικά.
Όταν γέρασε ο πρώην Πατρών Νικόδημος χρησιμοποίησαν το αυτοκίνητο για να μεταφέρει ταυτόχρονα τον γηραιό επίσκοπο.
Τώρα για ποιο λόγο να την μεταφέρουν επί οχήματος και οι ιερείς να κρατούν κορδέλες;
Ευλογία θα είναι για τους κληρικούς να μεταφέρον επί του ώμου τους την Κάρα του Πολιούχου και Προστάτη των Πατρών.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΡΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ.ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ.ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΣΤΙΣ ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ.