Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Τέρψη Πατρών - Αλέξανδρος Κολλιόπουλος


Τελέσθηκαν τα εγκαίνια του περικαλλούς Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Τέρψη Πατρών, την περ. Κυριακή 11 Νοεμβρίου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.
Εγκαίνια είναι η τελετή με την οποία καθιερώνεται και καθαγιάζεται ένας ναός και από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε ιερό θυσιαστήριο και αγία τράπεζα.
Την προηγούμενη ημέρα (Σάββατο 7 Νοεμβρίου) ο Σεβασμιώτατος μετέφερε στον Ιερό Ναό μικρά Ιερά λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου Παύλου μαρτυρησάντων εις Τρίπολη, και τα εναπόθεσε εις άγιον Δισκάριον επάνω στην Αγία Τράπεζα. Ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός.
Το πρωί της Κυριακής, αφού τελείωσε ο Όρθρος, πραγματοποιήθηκε τριπλή περιφορά πέριξ του Ναού με την ψαλμωδία σχετικών ύμνων.  
Κατόπιν με λαμπρό και πανηγυρικό τρόπο εισοδεύτηκαν τα άγια λείψανα μέχρι το θυσιαστήριο και αφού τα έβαλε σε ειδική θήκη με εύοσμο κηρομαστίχη, τα θυμίασε, τα μύρωσε και τα τοποθέτησε στο στυλίσκο που βρίσκεται στο μέσον της Τραπέζης ως το πιο κατάλληλο θεμέλιο. Εν συνεχεία ξεκίνησε ο καθαρισμός της Αγίας Τραπέζης, ενώ ο Αρχιερεύς ντύθηκε με λευκή στολή σύμβολο καθαρότητας και αγνότητος.
Μετά την ακολουθία των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον εγκαινιασμένο Ναό, εν πληθούση εκκλησία.
Πριν της ενάρξεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε εις Πρωτοπρεσβύτερον τον προϊστάμενο του Ναού π. Θεόδωρο Κωτσόπουλο και στον συνεφημέριό του π. Αλέξιο Μυλωνα σε Οικονόμο για την προσφορά τους στην ανέγερση του νεοδμήτου Ναού. Άξιοι βροντοφώναξαν το πολυπληθές εκκλησίασμα.  
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος




9 σχόλια:

Αναστάσιος είπε...

Συγχαίρω τον σεβαστό μου π. Θεόδωρο και τους ευλαβείς ενορίτες του για την ανοικοδόμηση του ενοριακού Ναού σε δύσκολες οικονομικές εποχές.

Με τον π. Θεόδωρο συνεργάσθηκα επί σειρά ετών στις χριστιανικές κατασκηνώσεις και χάρηκα για την τιμή που του έκανε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος να τον προχειρίσει εις Πρωτοπρεσβύτερο.
Αναφωνώ το Άξιος!:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφος ο ναός. Θέλει ακόμα αγώνα. Να έχουν δύναμη για να συνεχίσουν στις μέρες των μνημονίων και των ολίγων χρημάτων.

Ανώνυμος είπε...

Τον οίκον τούτο στερέωσον Κύριε.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη τόσο μεγάλοι Ναοί τι χρειάζονται;;;
Αυξηθηκε το εκκλησιασμα και δεν το εχω παρει χαμπαρι;

Τοσσα λεφτα χαμενα αντι να δινουμε τα λεεφτα σε εμψυχους ναους τα χαλαμε σε μαρμαρα στασιδια ΑΔΕΙΑ.

Μονο ντροπη τιποτε αλλο.

Μονο να εγωισμο δειχονουν αυτα τα σχεδια.
Ντροπη σε ολους σας.

Αναστάσιος είπε...

Οι ναοί κτίζονται 8:22 με δαπάνες-δωρεές των πιστών. Αφού αυτοί προσφέρουν χρήματα σημάνει ότι θέλουν Ναούς. Αυτοί οι έμψυχοι Ναοί, ΓΕΜΙΖΟΥΝ με την παρουσία τους, όχι μόνο τα στασίδια, αλλά και παραμένουν όρθιοι, γιατί δεν έχουν να καθίσουν. Αν εσύ το θεωρείς ντροπή το να κτίζουν οι χριστιανοί Ναούς εγώ το θεωρώ ΤΙΜΗ.
Τέλος σε καλώ να δεις το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο των Ναών της Εκκλησίας. Εκατοντάδες χιλιάδες σιτίζονται σε όλη την πατρίδα μας από τα χρήματα που συγκεντρώνουν οι ναοί με τα «άδεια στασίδια». Εκατοντάδες τα ιδρύματα που ανακουφίζουν τον πόνο τρων «έμψυχων ναών».
Θα κλείσω με τα λόγια του χριστιανού ποιητή Γ. Βερίτη «μπράβο σε μας τους χριστιανούς».
Με αγάπη.
Αναστάσιος Κωστόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Οι ενορίες δίνουν ελπίδα σε όλους όσους δοκιμάζονται αυτή την περίοδο. Ελπίδα στα πνευματικά αλλά ελπίδα και στα υλικά. Η εκκλησία μας τονώνει αυτές τις μέρες τις οικονομικής δοκιμασίας.

Ανώνυμος είπε...

Το κέντρο της γειτονιάς και του χωριού είναι ο Ναός.

Ανώνυμος είπε...

μπράβο στον παπα-Θόδωρο, τον θυμάμαι από λαϊκό, ευλαβέστατος.

Ανώνυμος είπε...

Στον αγαπημένο μου φίλο και αδελφό πρωτοπρεσβύτερο π. Θεόδωρο αναφωνώ μέσα απ΄την καρδιά μου το ΆΞΙΟΣ !!! Ο νους μου τρέχει στις παλιές και ευλογημένες μέρες. Τρία παιδιά με αγάπη και ζήλο υπηρετούσαν το ιερό του ιερού ναού Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος και σήμερα υπηρέτες Του. Ο π. Χρυσόστομος Αθανασόπουλος ο π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος και εγώ. Αγαπημένοι μου φίλοι είστε η χαρά μου και η δύναμη μου. Π. Θεόδωρε σου εύχομαι να έχεις υγεία και πάντοτε χαρές. Π. Παναγιώτης Θωμάς