Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ένας ναός για τρεις θρησκείες κατασκευάζεται στο Βερολίνο

Ένας «Οίκος Προσευχής και Μαθητείας» για χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους κατασκευάζεται στην πλατεία Petriplatz (πλατεία του Αγίου Πέτρου) του Βερολίνου. Οι ελπίδες είναι μεγάλες, «όμως ένα κτίριο από μόνο του δεν μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους αν δεν το επιθυμούν και οι ίδιοι» αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του ναού.
Καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα διασχίζουν τον πολυσύχναστο δρόμο που περνά μπροστά από την Petriplatz στην κεντρική συνοικία Mitte του Βερολίνου.
Είναι ένας έρημος τόπος που όμως θα μπορούσε να μεταμορφωθεί χάρη στον οίκο προσευχής και μαθητείας, ο οποίος θα φιλοξενεί υπό την ίδια στέγη εκκλησία, συναγωγή και τζαμί.
Το νέο κτίριο θα ανεγερθεί στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε η εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Έχουν σχεδιαστεί τρεις διαφορετικοί χώροι προσευχής - ένας για χριστιανούς, ένας για μουσουλμάνους και ένας για εβραίους, οι οποίοι θα ενώνονται με διάδρομο, όπου θα μπορούν να διοργανώνονται κοινές τελετές και εκδηλώσεις.
 
Ο ναός δεν θα έχει θρησκευτικά σύμβολα στο εσωτερικό του, ενώ σε μία από τις αίθουσες θα μπορούν να προσεύχονται μαζί πιστοί από διαφορετικές θρησκείες.
Το σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείου Kuehn Malvezzi είναι εμπνευσμένο από την παλιά εκκλησία του Αγίου Πέτρου.
Ο ναός θα χτιστεί στα θεμέλια του νεογοτθικού ναού του Αγίου Πέτρου, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατεδαφίστηκε το 1964.
Με έναν πύργο ύψους 44 μέτρων ο οίκος προσευχής θα θυμίζει φρούριο. Στο εσωτερικό θα υπάρχει θολωτός διάδρομος δύο επιπέδων, ο οποίος θα χρησιμεύει ως χώρος μαθητείας.
Οι εμπνευστές του εγχειρήματος ελπίζουν ότι ο χώρος, ως σημείο συνάντησης διαφορετικών θρησκειών, θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ τους, βοηθώντας τους πιστούς να ανακαλύψουν τις ομοιότητές τους.

Πηγή: in.gr

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο συγκρητισμός στην δόξα του.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αντίχριστος θα κυβερνά την υποτιθέμενη αυτή εκκλησία. Η αείμνηστη Σαπφώ Νοταρά θα έλεγε «Σόδομα και Γόμορρα»

Ανώνυμος είπε...

Καλή ιδέα για την αδελφοσύνη των ανθρώπων που συνεχώς κάνουν ιερούς πολέμους. Έτσι μπορεί να γνωρισθούν καλύτερα. Ο Θεός είναι αγάπη βρε παιδιά.

Ανώνυμος είπε...

Η Βαβέλ στο σήμερα.
Αίσχος.

Ανώνυμος είπε...

Τα ισοπεδώσαμε όλα! Τι κάνει ο εκεί ορθόδοξος επίσκοπος;

Ανώνυμος είπε...

Ρωτάς "Τι κάνει ο εκεί ορθόδοξος επίσκοπος;"
Γιατί ανησυχείς; Τι περιμένεις να κάνει ο εκεί ορθόδοξος Επίσκοπος;
Ο "Ναός" αυτός υλοποιεί το όραμα και τη θεολογία του Οικουμενικού μας Πατριάρχου!
Δεν μίλησε στην Συναγωγή στη Ν. Υόρκη για τις "αβραμιαίες θρησκείες" ;
Ετοιμάζεται και ο "Ναός" τους!
Νομίζω θα πρέπει και ο Οικουμενικός θρόνος να προσκληθεί και να παραστεί στα εγκαίνια!

Ανώνυμος είπε...

Όταν λέει χριστιανούς θα εννοεί Καθολικούς ή Προτεστάντες που είναι αρκετοί στην Γερμανία. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ορθόδοξος χριστιανικός ναός. Ας αφήσου τις εξυπνάδες οι ταλιμπάν. Όσο και να κτυπούν τον Πατριάρχη να γνωρίζουν ότι προς «κέντρα λακτίζουν».

Ανώνυμος είπε...

Προς μη-ταλιμπάν :
Όταν μιλούσε ο Πατριάρχης στη Συναγωγή της Ν. Υόρκης για αβραμιαίες θρησκείες ποιες εννοούσε;
Δεν έδωσε και το "Άγιο Κοράνιο", όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε;
Σε πείραξε που εγώ πρότεινα να παραστεί και στα εγκαίνια;
Υποκριτά ...
Ο ταλιμπάν

Ανώνυμος είπε...

http://aktines.blogspot.gr/2010/02/blog-post_4418.html
O πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος σε έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου χαρακτηρίζει τις εβραικές συναγωγές τόπους λατρείας του Θεού!

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμο των 8:48 μ.μ.: Οποιος κριτικάρει τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως δηλαδή είναι ταλιμπάν; Επιτρέπεται να χαρακτηρίζεις έτσι τους διαφωνούντες;

Ανώνυμος είπε...

Ο οικουμενικός πατριάρχης επιτέλους πρέπει να τραβήξει το αυτί του Γερμανίας Αυγουστίνου γιατί το χει παρακάνει! Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα καραγκιοζιλίκια του με τη χρίση του από καρδινάλιο!

Ανώνυμος είπε...

<>.Ψαλμ 95-5].Αυτούς λοιπόν λατρεύουν και σε αυτούς τους τόπους τους συναντώνται όλοι μαζί νομίζοντας..Έρχονται και κάποιοι ηγέτες μας εκκλησιαστικοί και τους υποστηρίζουν λες και δεν γνωρίζουν το Ιερό Ευαγγέλιο,δεν έδωσαν ιερά υπόσχεση έναντι Θεού και ανθρώπων να τηρούν την πίστη,γκρεμίζοντας με αυτό τον τρόπο ψυχές και μη λέγοντας την αλήθεια και για πολλούς λόγους που μόνον Ο Θεός γνωρίζει.Ένας αληθινός Χριστιανός ,δεν μπορεί να πλανηθεί με όλα αυτά.Όταν αποκλίνεις από την αλήθεια,πρέπει να γνωρίζεις το κέρδος η τη ζημία που θα προκύψει από αυτη την ιστορία.Εδώ η ζημία είναι ότι επισφραγίζεις ότι Ο Θεός είναι ένας και οι θρησκείες είναι πολλές.Όμως αυτές δυστυχώς δεν σώζουν .<>.Άλλωστε μας το πιστοποιεί και Ο Κύριος στο κατά Ιωάννη κεφ.8 31-47]εν συντομία .Είπε Ο Ιησούς στους Ιουδαίους''Αν υπακούσετε στο λόγο μου,θα είστε πραγματικοί μαθητές μου και θα γνωρίσετε την αλήθεια που θα σας ελευθερώσει.Αυτοί του αντείπαν''Εμείς είμαστε απόγονοι του Αβραάμ και ποτέ δεν υπήρξαμε δούλοι κανενός''..κ.λ.π.Αυτός δε απήντησε ''Ξέρω πως είστε απόγονοι του Αβραάμ και όμως γυρεύετε να με σκοτώσετε γιατί ο λόγος μου δεν βρίσκει χωρο μέσα σας.Εγώ αυτά που είδα κοντά στον Πατέρα μου,σας λέγω.και εσείς αυτά που είδατε από τον Πατέρα σας,αυτά κάνετε.''Ο δικός μας πατέρας είναι ο Αβραάμ''του αποκρίθηκαν.Τότε Ο Ιησούς τους είπε''ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΕΚΝΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ,ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ...ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΥΡΗΞΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΑΣ.Τότε αυτοί αποκρίθηκαν''Εμείς δεν είμαστε νόθοι,έναν πατέρα έχουμε και αυτός είναι Ο Θεός''.''ΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΣ,ΘΑ ΜΕ ΑΓΑΠΟΥΣΑΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΕΞΗΛΘΑ,ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΕ ΕΣΤΕΙΛΕ..ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΜΟΥ ..Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ [=οι θεοι των εθνων δαιμόνια] ΚΑΙ ΟΣΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΣ,ΑΥΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ.ΕΚΕΙΝΟΣ-ο διάβολος- ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΓΕΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΗΣ,ΕΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΓΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ;ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ.
------
Ας μην γίνουμε εμείς χειρότεροι στην πιστη από αυτούς,για τους οποίους θα πρέπει να προσευχόμαστε μήπως και έρθουν σε επίγνωση αληθείας.Αλλά,πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια που κανείς μα κανείς δεν θα μπορέσει να μας την αφαιρέσει έτσι ώστε να μπορεί κανείς να αντικρούσει τους ψεύτικους ισχυρισμούς.
Δυστυχώς αυτοί είναι τόποι λατρείας του διαβόλου και εξακολουθούν κάποιοι να πιστοποιούν αυτή την πλάνη γκρεμίζοντας την αλήθεια!
Φεύγουμε μακριά από αυτούς.Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.-π

Ανώνυμος είπε...

Η κριτική είναι πάντα καλή. Η άδικη και παρατραβηγμένη κριτική δείχνει εμπάθεια και ταλιμπανισμό.

Ανώνυμος είπε...

Mπορώ να παραδεχτώ όσα μου καταλογίζετε χωρίς να κρατώ κακία για όσα λέτε.Εσείς παραδέχεστε όσα λέγει Το Ευαγγέλιο Του Χριστού;Το ζήτημα δεν είναι να φανώ ποιας λογης είμαι εγώ,αλλά ποιά στ'αλήθεια είναι η αλήθεια.Αν λοιπόν δεν παραδέχεται κανείς αυτά που μας παρεδόθησαν,τότε τι σόι χριστιανοί είμαστε διερωτώμαι.
Αν είναι άδικη και παρατραβηγμένη και εμπαθής η κριτική που κάνω εγώ,τότε ακούστε αυτά που μας λέγουν κατά καιρούς οι Ιερείς μας.Αν πάλι ούτε τους Ιερείς μας δεν πιστεύετε,κάνετε όπως καταλαβαίνεται.Ανάλογα με την πίστη που έχει ο καθένας κατανοεί τους λόγους του Ευαγγελίου.Δέχομαι την κρίση που κάνατε για μένα ευχαρίστως.Δεν υπάρχει θέμα.π

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ το φιλοοικουμενιστικό ταλιμπανισμό.

Ανώνυμος είπε...

Όλες οι θρησκείες πιστεύουν τον Θεό με άλλο όνομα η κάθε μία.

Ανώνυμος είπε...

Κάθε σκληροπυρηνικός της οποιαδήποτε εκκλησίας είναι ταλιμπάν και το μόνο που προσφέρει είναι η ακρότητα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αναστάσιε,
το κτήριο εκφράζει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το αισθητικό μήνυμα των καιρών και ίσως περισσότερο του τόπου όπου κατασκευάζεται· του κρατιδίου του Βερολίνου, και πρωτεύουσας του γερμανικού κράτους! Γιατί κάλλιστα η κατασκευή αυτού του κτηρίου μπορεί να ερμηνευτεί και σαν αντίκτυπος της συγκεκριμένης γερμανικής πολιτικής για επικράτηση σε χριστιανικές, μουσουλμανικές και εβραϊκές "πόλεις", εντός και εκτός Γερμανίας. Αυτή η "αρχιτεκτονική πολιτική" έχει διαπυπωθεί και στο παρελθόν. Στην Ακρόπολη των Αθηνών(Παρθενώνα και Προπύλαια), ο Περικλής συνδίασε δωρικό και ιωνικό ρυθμό, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επικρατήσει σε δωρικές και ιωνικές πόλεις. Γιατί τι άλλο είναι η πλατεία Petriplatz στο Βερολίνο, αν δει κανείς την ιστορία της, από την ακρόπολη των Γερμανών; Είναι γνωστές τακτικές επιστράτευσης της Αρχιτεντονικής.
Ευχαριστώ και Καλή Πρωτοχρονιά!

Ανώνυμος είπε...

Λόγια πολλά. Με τις σκέψεις του 11.49 αναπαύτηκα. Τα όσα έγραψε με δίδαξαν.