Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Εκδήλωση προς τιμήν του Γέροντος Παϊσίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πατρών

 Μία πρωτόγνωρη εκδήλωση από πλευράς προσελεύσεως συμπολιτών μας και άρτια σε οργάνωση, έλαβε χώρα το Σάββατο 30 Μαρτίου το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών προς τιμήν του αοιδίμου Γέροντος π. Παϊσίου του Αγιορείτου. Η προσέλευση δε των Πατρινών ήτο αθρόα με αποτέλεσμα και οι αύλειοι χώροι του Ναού να έχουν κατακλυσθεί αναγκάζοντας τους διοργανωτάς να τοποθετήσουν δέκτες τηλεοράσεως. Παρά τον τεράστιο ανθρώπινο όγκο, η τάξη που επικράτησε ήτο υποδειγματική.
Εισηγητές ήσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουλτουμουσίου Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος. Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως παρουσιάσθηκε ένα δεκάλεπτο βίντεο που αφορούσε τον αείμνηστο Γέροντα Παϊσιο επιμελημένο από τον Διάκονο Ιερόθεο Ανδρουτσόπουλο.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας τους εισηγητάς, καθώς και η επισφράγισή της έγινε από τον οικοδεσπότη Μητροπολίτη. Συντονιστής της εκδηλώσεως ήτο ο Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς αναφέρθηκε στην αγάπη του π. Παϊσίου προς τους νέους και κατέθεσε προσωπικές του εμπειρίες, ενώ είχε την μεγάλη ευλογία η οικογένειά του να τον φιλοξενήσει στο πατρικό του σπίτι. Ολόκληρη την ομιλία του Σεβασμιωτάτου θα δημοσιεύσει στο τεύχος του ερχομένου Σαββάτου 6 Απριλίου ο «Εκκλησιολόγος».
Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουλτουμουσίου της οποίας υπήρξε μέλος της Αδελφότητος ο π. Παϊσιος, ανέπτυξε το θέμα: Ο πνευματικός άνθρωπος στη μορφή και στο βίο του Γέροντος Παϊσίου.
Εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλλε χορωδία με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Κων. Στεφανόπουλο.
Οι διοργανωτές είχαν εκτυπώσει έγχρωμο έντυπο υλικό με το πρόγραμμα της εκδηλώσεως, το οποίο διενεμήθη στους παρευρισκομένους.
Αξίζει κάθε έπαινος στον προϊστάμενο του Ναού π. Θεοδόσιο, στον παπα-Αναστάση και στον π. Σπυρίδωνα για την πνευματική τροφή που μας προσέφεραν.
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος



7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Παΐσιος συνεχίζει να εμπνέει τους πιστούς σε μετάνοια.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική η πρωτοβουλία. Άριστη η διοργάνωση. Μικρός ο χώρος του Ναού για μια τέτοια μορφή.

Ανώνυμος είπε...

Περιμένω με αγωνία να ακούσω τις ομιλίες από τον Λύχνο δια μέσου της ιστοσελίδας της Πάτρας.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στο ναό και όσους συνέβαλαν για την εκδήλωση αυτή. Παντού πρέπει η Εκκλησία να προβάλει τα φωτεινά της αστέρια του Γεροντάδες της εποχής μας.

Ανώνυμος είπε...

Ζηλεύω και οι δύο εισηγητές είναι σπουδαίοι. Μακάρι να κάνανε και στον τόπο μας μια τέτοια εκδήλωση. Η ενορία μας όμως είναι μόνο για τον κυριακάτικο εκκλησιασμό.

Ανώνυμος είπε...

Απαντώ στον τελευταίο ανώνυμο ότι είναι και στο δικό του χέρι να μην είναι η ενορία μόνο για τον κυριακάτικο εκκλησιασμό.
Ας έχουμε την ευχή του οσίου Γέροντος Παϊσίου!

cummulus είπε...

Εἶναι σωστό οἱ ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ νά μετατρέπονται σέ (ΙΕΡΕΣ) ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΩΝ, ΗΜΕΡΙΔΩΝ, ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ κλπ κλπ; Τί καινούριο φρούτο εἶναι αὐτό τελικά;