Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών


Πανηγύριζε η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών
Με λα­μπρό­τη­τα γιορ­τά­στη­κε στην Πά­τρα η ε­ορ­τή του Προ­φή­του Η­λιού, στον ο­ποί­ον εί­ναι α­φιε­ρω­μέ­νοι πολ­λοί Ιε­ροί Να­οί στην Μη­τρό­πο­λή μας και μί­α Ιε­ρά Μο­νή ε­ντός της πό­λε­ως των Πα­τρών (πα­λαιό­τε­ρα Μο­νή ή­το ε­κτός των τει­χών. Ό­μως με την ε­πέ­κτα­ση της πό­λε­ως, η Ιε­ρά Μο­νή ευ­ρί­σκε­ται πλέ­ον ε­ντός της κα­τοι­κη­μέ­νης πε­ριο­χής).
Στην πα­νη­γυ­ρί­ζου­σα Ιε­ρά Μο­νή Προ­φή­του Η­λιού Πα­τρών, η ο­ποί­α εί­χε κα­τα­κλυ­σθεί α­πό πλή­θη ευ­σε­βών Πα­τρι­νών και άλ­λων προ­σκυ­νη­των, ανή­με­ρα της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρική Θεί­α Λει­τουρ­γί­α υπό του Αρχιμανδρίτου π. Χρυσάνθου Στελλάτου ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Συλλειτούργησαν ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Τρεμπέλας (Πνευματικός της Αδελφότητος), ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Ταρσινός, ο Πρεσβύτερος π. Δημήτριος Τσόγκρης και ο Διάκονος Σεραφείμ Αργυρόπουλος.
Ο π. Χρύσανθος α­νε­φέρ­θη στον ιε­ρό ζή­λο του πυρ­φό­ρου Προ­φή­του και στον α­γώ­να του ε­να­ντί­ον της ει­δω­λο­λα­τρεί­ας. Μί­λη­σε για την α­νά­γκη να α­κου­σθεί η προ­φη­τι­κή φω­νή της Εκ­κλη­σί­ας και σή­με­ρα, και να υ­πα­κού­σουν  σ΄ αυ­τή τη φω­νή οι άν­θρω­ποι, α­φού η ε­πο­χή μας εί­ναι ε­πο­χή κα­τά την ο­ποί­α έ­χου­με  ει­δω­λο­ποι­ή­σει τον ε­αυ­τόν μας και τις αν­θρώ­πι­νες δυ­να­τό­τη­τές μας, διά­φο­ρα πρό­σω­πα αλ­λά και τα υ­λι­κά α­γα­θά.
Η Εκ­κλη­σί­α, εί­πε ο καλός μας κληρικός π. Χρύσανθος, εί­ναι η μό­νη ο­δός σω­τη­ρί­ας. Σή­με­ρα οι άν­θρω­ποι έ­χουν α­πο­γο­η­τευ­θεί α­πό πρό­σω­πα και συ­στή­μα­τα. Το μό­νο α­πο­κού­μπι εί­ναι η Εκ­κλη­σί­α.
*Την πα­ρα­μο­νή της ε­ορ­τής τε­λέ­σθη­κε Μέ­γας Ε­σπε­ρι­νός μετ΄ Αρ­το­κλα­σί­ας ό­που τον θεί­ο λό­γο κή­ρυ­ξε ο Πρω­το­σύ­γκελ­λος της Ιε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ως Πα­τρών και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηροκομείου, Αρ­χι­μαν­δρί­της π. Συ­με­ών Χα­τζής.
Στον Με­θε­όρ­τιο Ε­σπε­ρι­νό που τε­λέ­σθη­κε το α­πό­γευ­μα της ε­ορ­τής, τον θεί­ο λό­γο κή­ρυ­ξε ο Αρ­χι­μαν­δρί­της π. Χρύ­σαν­θος Στελ­λά­τος ο ο­ποί­ος α­να­φέρ­θη­κε στην κλί­ση και στο έρ­γο των προ­φητών. Α­νέ­πτυ­ξε το λό­γο που ο Προ­φή­της Η­λί­ας ο­νο­μά­ζε­ται Ζη­λω­τής προ­φή­της. Προ­έ­τρε­ψε δε το εκ­κλη­σί­α­σμα να έ­χει ζή­λο για τα πνευ­μα­τι­κά, ζή­λο για την Εκκλη­σί­α, ζή­λο για την πνευ­μα­τι­κή ζω­ή.
Συμμετείχαν, ο Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Τρεμπέλας, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Ταρσινός, οι Πρεσβύτεροι π. Παναγιώτης Θωμάς, π. Παναγιώτης Μπαχράς, π. Ιωάννης Δημητρόπουλος και ο Διάκονος Ιωσήφ Μήλιας. Συμπροσευχόμενος, ο π. Απόστολος Ζαφείρης. 
* Το με­ση­μέ­ρι της εορτής, η Α­δελ­φό­τη­τα της Ιε­ράς Μο­νής Προ­φή­του Η­λιού πα­ρέ­θε­σε μο­ναστη­ρια­κό γεύμα προς τιμή του Ιερατείου και άλλων φίλων της Μονής.
* Με­τά α­πό κά­θε Ιε­ρά Α­κο­λου­θί­α, η Α­δελ­φό­τη­τα σε ό­λους τους πα­ρευ­ρι­σκο­μέ­νους προ­σέ­φε­ρε μο­να­στη­ρια­κό φί­λευ­μα. 
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος
Εφημερίδα "Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ" 




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα μοναστήρια είναι η παρηγοριά μας.