Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ο π. Ιουστίνος Pârvu. Ο ζηλωτής της Ορθοδόξου πίστεως και παραδόσεως - π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος


Ο  π. Ιουστίνος Pârvu (1919- 16.6.2013) 
Ο ζηλωτής της Ορθοδόξου πίστεως και παραδόσεως

Το Σάββατο 27 Ιουλίου τελείται στην Ι. Μ. Petru Voda (Μολδαβία-Ρουμανία) το 40/ήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Γέροντος π. Ιουστίνου Πίρβου, ο οποίος εκοιμήθη στις 16.6.2013 σε ηλικία 95 ετών. Με τη Χάρη του Θεού αναδείχθηκε σε μία από τις σπουδαιότερες εκκλησιαστικές μορφές της Ρουμανίας. Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1919  στο χωριό Petru Voda. Εκάρη μοναχός στην Ι. Μονή Durau το 1940 και το 1941 χειροτονήθηκε. Συνελήφθη και του επιβλήθηκε ποινή 25ετούς φυλάκισης στις φυλακές Aiud και στα καταναγκαστικά έργα στο Κανάλι του Δούναβη. Εξέτισε μόνο τα 12 χρόνια από την ποινή του, λόγω της γενικής αμνηστίας που δόθηκε το 1964.
Ήταν κτήτορας ανδρικής και γυναικείας Ι. Μονής στο χωριό καταγωγής του Petru Voda και του περίφημου Μνημείου των Νεομαρτύρων και Ομολογητών στο Aiud.
Ήταν γνωστός σε ολόκληρη τη Ρουμανία για την χωρίς συμβιβασμούς αυστηρή πιστότητά του στην Ορθόδοξη Παράδοση και για το γεγονός ότι περίπου 1.500 μοναχοί προέρχονται από το πετραχήλι του.
Στο περσινό προσκύνημά μας στη Ρουμανία με την ενορία Αγ. Νικολάου Πατρών αξιωθήκαμε να πάρουμε την ευχή του στη Μονή Petru Voda όπου διέμενε. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι παρά την ηλικία του (ήταν 94 ετών) και το κάταγμα στο πόδι, συνέχιζε να είναι ένα παράδειγμα αντοχής - φυσικής και ψυχικής - υποδεχόμενος κόσμο καθημερινά απ΄ το πρωί μέχρι το βράδυ στη Μονή Petru Voda. Είναι χιλιάδες οι άνθρωποι με τα προβλήματα και τις στενοχώριες τους που πηγαίνουν να εξομολογηθούν, να συμβουλευθούν και να πάρουν την ευχή του. Οι πιστοί κατασκήνωναν στο μοναστήρι από την προηγούμενη μέρα, προκειμένου από το πρωί να μπουν στην σειρά σ΄ ένα στενό διάδρομο της μονής έτσι ώστε μέχρι το βράδυ να δουν τον γέροντα.
Υποδεχόταν τους ανθρώπους με βλέμμα φωτεινό, ζεστό αλλά και διεισδυτικό. Πότε δεν κουραζόταν ν’ ακούει τον πόνο των χιλιάδων ανθρώπων που τον επισκέπτονταν ! Δε σου έρχεται να πιστέψεις πως ένας άνθρωπος που έμεινε στις κομμουνιστικές φυλακές 12 χρόνια, σε κελιά παγωμένα, πεινασμένος, χτυπημένος και φριχτά βασανισμένος ψυχικά και σωματικά, άντεχε στα 95 του χρόνια το άλλο «βασανιστήριο» αυτό του πόνου των ανθρώπων που έρχονταν σ’ αυτόν για βοήθεια. Αλλά αυτό δεν εκπλήσσει επειδή, όπως ο ίδιος έλεγε «όσοι φυλακίσθηκαν (σ.σ. στις αθεϊστικές φυλακές), όσοι υποφέρουν και υπέφεραν είναι πιο δεκτικοί στα θαύματα, στο να καταλάβουν το θαύμα της ζωής. Τον άνθρωπο που είναι “έτοιμος” δεν τον τρομάζει ο θάνατος, ούτε φτάνει στην ώρα της Κρίσεως με το σακί αδειανό», και κατέληγε :
«Χωρίς Θεό ο άνθρωπος είναι σαν άδεια πανοπλία.  
Απ’ όταν φοβάμαι το Θεό δε φοβάμαι τίποτα !
Είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος και κάνω ό,τι θέλω.                        
Δε φοβάμαι τους ανθρώπους».
Ο π. Ιουστίνος εκοιμήθη την Κυριακή 16. 6. 2013 και η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε την Πέμπτη 20.6. στήν ἱερά Μονή Ρetru Voda σέ ἔντονο συγκινησιακό κλίμα. Το σκήνωμα του Γέροντα δεν παρουσίασε νεκρική ακαμψία, όπως συμβαίνει και στους Αγιορείτες μοναχούς. Το δέρμα των χεριών του ήταν μαλακό, ακόμα και τέσσερις μέρες μετά την κοίμησή του και μια πρωτόγνωρη ευωδία έβγαινε από το λείψανό του.
Στήν εξόδιο ἀκολουθία προεξῆρχε ὁ Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μολδαβίας καί Μπουκοβίνα κ. Θεοφάνης καί συμμετεῖχαν ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος, ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Τomis Ἰωακείμ, περισσότεροι ἀπό ἑκατό ἱερεῖς ἀπό ὅλα τά μέρη τῆς Μολδαβίας και τουλάχιστον 20.000 πιστοί γιά νά ἀποχαιρετήσουν μέ δάκρυα τό μακαριστό Γέροντα.
π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να και μια αναρτσηση που με συγκινησε πολυ!!!
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ..
Ευχαριστω!π

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία του η μνήμη. Σε όλα τα μήκη του κόσμου υπάρχουν κληρικοί που ανοίγουν δρόμους. Λίγοι μεν αλλά υπάρχουν. Η προβολή τους διδάσκει και τους οκνηρούς ή αδιάφορους.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί οι γέροντες σώζουν με την προσευχή τους τον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Ας είναι ένα φως που θα μας διδάσκει την αποφυγή του επάρατου οικουμενισμού. Η μνήμη του αιωνία!