Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η Ήπειρος δεν ξεχνά τον Γέρο του Μοριά

 Η Ήπειρος δεν ξεχνά τον Γέρο του Μοριά
Τιμήθηκε στην Κόνιτσα η 170η επέτειος από τον θάνατο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη

Με μία πολύπτυχη αλλά απέριττη εκδήλωση τίμησε η ακριτική Κόνιτσα την μνήμη του μεγάλου Πολεμάρχου του 1821 Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, με την αφορμή της συμπληρώσεως 170 χρόνων από τον θάνατο του. Η εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Γυμνασίου και του Λυκείου Κονίτσης, έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου  2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου και Λυκείου Κονίτσης και περιελάμβανε τραγούδια, προβολές και ομιλία για την προσωπικότητα του Κολοκοτρώνη.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843) υπήρξε από τους βασικούς πρωταγωνιστές του Αγώνα του 1821 και συμμετείχε σε αποφασιστικές μάχες κυρίως στην Πελοπόννησο, από όπου (από την ορεινή Γορτυνία) καταγόταν. Παρότι δύο φορές οι αντίπαλοι του τον φυλάκισαν άδικα (σε Ύδρα και Παλαμήδι) , δεν μνησικάκησε και τελικά διέσωσε το κύρος των Ελλήνων. Αυτή του η προσφορά αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Έθνος και τον Λαό μας, που τον έχει κατατάξει στους μεγάλους Ήρωες του Ελληνισμού διαχρονικώς.

Η χορωδία, υπό την διεύθυνση του Ιεροκήρυκος της  Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτου π. Χερουβείμ Σουτόπουλου, απέδωσε  το κοντάκιο «Τη Υπερμάχω» και Ιστορικά Δημοτικά τραγούδια, αλλά και σύγχρονες ποιητικές δημιουργίες με θέμα τον  Γέρο του Μοριά με συνοδεία πλήθους μουσικών οργάνων, ενώ μαθητές ανέγνωσαν πεζά και απήγγειλαν ποιήματα.

Η κεντρική ομιλία της εκδηλώσεως έγινε από τον φιλόλογο εκ Πύργου Ηλείας κ. Γεώργιο Κουρκούτα, που μίλησε σε γενικές γραμμές για την ζωή και το έργο του ήρωα, αλλά και τόνισε τα σπουδαία χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας του, όπως η πίστη στον Θεό, η αγάπη στην Πατρίδα, το μαχητικό του πνεύμα, η θυμοσοφία του και η συγχωρητικότητα προς τους εχθρούς του. Όλα αυτά τα στοιχεία τον ανέδειξαν πέραν από σημαντικό Πολέμαρχο της Επαναστάσεως σε κορυφαία μορφή του Έθνους μας και σε μεγάλο Ηγέτη, που σε δύσκολες στιγμές έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως παρουσιάστηκαν σκηνές από ταινίες που αφιερώθηκαν στον Γέρο του Μοριά, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές. Πριν το κλείσιμο της εκδηλώσεως και λόγω του ερχομού των Χριστουγέννων ακούστηκαν τα Μοραϊτικα Κάλαντα, ενώ η όλη εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο. 





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Κόνιτσα επιμένει να αντιστέκεται. Και να προσφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κονίτσης Ανδρέας είναι ελληνόψυχος δεσπότης.