Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ένα εκατομμύριο νεογνά πεθαίνουν κάθε χρόνο την πρώτη μέρα ζωής τους


Ένα εκατομμύριο βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο την πρώτη ημέρα της ζωής τους, συχνά επειδή η μητέρα τους έχει αφεθεί να γεννήσει μόνη της και αβοήθητη σε κάποια από τις φτωχότερες και πιο απομονωμένες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη ευρείας κλίμακας για την παγκόσμια βρεφική θνησιμότητα, που διενήργησε η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children.

Η έκθεση εκτιμά ότι ο «θλιβερός και απαράδεκτος» αυτός απολογισμός μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισι μέσω της δωρεάν παροχής στοιχειώδους υγειονομικής περίθαλψης και μαιευτικής.

Τα περισσότερα βρέφη πεθαίνουν μέσα στο πρώτο 24ωρο ως αποτέλεσμα επιπλοκών κατά τον τοκετό περιλαμβανομένων των παρατεταμένων τοκετών και των μολύνσεων, που θεραπεύονται με την προϋπόθεση ότι θα είναι άμεσα διαθέσιμη η βοήθεια.

Ωστόσο, η φιλανθρωπική ΜΚΟ οργάνωση Save the Children εκτιμά στην μελέτη της ότι 40 εκατομμύρια γυναίκες δεν λαμβάνουν βοήθεια από εκπαιδευμένο προσωπικό στη διάρκεια του τοκετού. Δύο εκατομμύρια γυναίκες απάντησαν ότι την τελευταία φορά που γέννησαν ήταν εντελώς μόνες.

Ο Τζάστιν Φόρσαϊθ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, χαρακτήρισε «εγκληματικά» τα στατιστικά αυτά στοιχεία και είπε ότι οι λύσεις είναι γνωστές. «Η πρώτη ημέρα της ζωής ενός παιδιού είναι η πιο επικίνδυνη και πάρα πολλές γυναίκες γεννούν μόνες τους στο πάτωμα του σπιτιού τους ή στους θάμνους χωρίς κάποια σωτήρια για τη ζωή τους βοήθεια».

«Μαθαίνουμε για ιστορίες φρίκης από μητέρες που περπατούν επί ώρες έχοντας ξεκινήσει τη διαδικασία του τοκετού προκειμένου να βρουν βοήθεια από κάποιον εκπαιδευμένο, πολύ συχνά με τραγική κατάληξη», λέει ο ίδιος.

Επιπλέον του ενός εκατομμυρίου θανάτων το πρώτο 24ωρο της ζωής τους, 1,2 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν στη διάρκεια του τοκετού, διαπιστώνει η έκθεση. Το 2012, 2,9 εκατομμύρια θάνατοι σημειώθηκαν κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του βρέφους, αριθμός που αντιστοιχεί σε δύο στους πέντε βρεφικούς θανάτους.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διεθνές επίπεδο με αποτέλεσμα η παιδική θνησιμότητα να έχει μειωθεί κατά το ήμισι την τελευταία δεκαετία, 18.000 νήπια κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο κυρίως από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

Η μείωση των πρόωρων θανάτων βρεφών και των εμβρυικών θανάτων κατά τον τοκετό θεωρείται σημαντική για την ικανοποίηση των Στόχων Ανάπτυξης για την Χιλιετία του ΟΗΕ ως το 2015. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται κι εκφράζονται φόβοι ότι δεν σημειώνεται πρόοδος προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των στόχων.

Η φιλανθρωπική οργάνωση καλεί τους πολιτικούς, τα μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων και εκείνους που εργάζονται στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των φαρμακευτικών βιομηχανιών να συμφωνήσουν σε μία «δέσμευση για τα νεογέννητα» από πέντε σημεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι κυβερνήσεις θα δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βρεφικής θνησιμότητας και να διασφαλίσουν ότι σε κάθε τοκετό θα συμμετέχει κι ένας εκπαιδευμένος νοσηλευτής μέχρι το 2025.

Η Save the Children επιθυμεί οι αναπτυσσόμενες χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες για την υγεία στο επίπεδο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) των 48,5 ευρώ ανά άτομο και να αφαιρέσουν τα νοσήλια για τον τοκετό και την φροντίδα των νεογέννητων.

Επίσης καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να παρασκευάσουν νέα προϊόντα και να τα διαθέσουν στις φτωχότερες οικογένειες του κόσμου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλές απλές τεχνικές που θα μπορούσαν γρήγορα να μειώσουν τα ποσοστά θανάτων νεογέννητων. Ενέσεις με κορτικοστεροειδή μπορούν, να χορηγηθούν σε μία γυναίκα σε πρόωρο τοκετό και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των πνευμόνων του βρέφους δίνοντάς του έτσι περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Τεχνικές όπως η αποκαλούμενη «φροντίδα του καγκουρό» κατά την οποία τα νεογνά διατηρούνται ζεστά έχοντας επαφή με τη μητέρα τους, δέρμα με δέρμα, όταν δεν υπάρχει θερμοκοιτίδα, μπορούν να τα κρατήσουν στη ζωή.

Επίσης, η εφαρμογή ενός αντισηπτικού ζελέ στο σημείο όπου κόβεται ο ομφάλιος λώρος μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο μόλυνσης της περιοχής.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, που τιτλοφορείται «Δίνοντας Τέλος στους Θανάτους Νεογέννητων» ανάμεσα στους παράγοντες που μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο την πρώτη ημέρα της ζωής ενός βρέφους είναι ο πρόωρος τοκετός ή η γέννηση ελιποβαρούς νεογνού.

Οι μητέρες σε αυτή την περίπτωση λάμβαναν πλημμελή φροντίδα και είχαν κακή διατροφή στη διάρκεια της κύησης.

Το μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την πρώτη ημέρα της ζωής τους αντιμετώπισαν τα παιδιά στη Σιέρα Λεόνε με 19 στα 1.000 νεογέννητα να πεθαίνουν το πρώτο 24ωρο. Μετά το πέρας του εμφυλίου πολέμου μόνο μία στις τέσσερις μητέρες έλαβε ιατρική φροντίδα από εκπαιδευμένο προσωπικό στη διάρκεια του τοκετού.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: