Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ολλανδία

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, καθώς και η συνοδεία του, ευρίσκεται από την Τετάρτη 23 Απριλίου στην Ολλανδία προσκεκλημμένος από την Παλαιοκαθολική Εκκλησία της Ενώσεως της Ουτρέχτης η οποία εορτάζει την χρονιά αυτήν τα 125 έτη από την ίδρυσή της.
 Την Τετάρτη τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο Θεοφ. Επίσκοπος Haarlem κ. Dick Jan Schoon, Κληρικοί της Μητροπόλεως Βελγίου, η Εξοχ. κ. Τερέζα Αγγελάτου, Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ολλανδία και ο Εξοχ. κ. Sadık Arslan, Πρέσβυς της Τουρκίας στην Χάγη.


 Κατόπιν, ο Πατριάρχης και η συνοδεία Του πήγαν στην Ουτρέχτη όπου και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο.  Ήδη την ίδια ημέρα ο κ. Πρέσβυς της Τουρκίας παρέθεσε προς τιμήν του Πατριάρχου επίσημο δείπνο στην κατοικία του Πρέσβεως στην Χάγη.
 Την Πέμπτη 24 Απριλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συνάντηση με ομάδα Ραββίνων της Ολλανδίας με επικεφαλής τον Σοφολ. κ. Raphael Evers, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για πολλά και διάφορα θέματα που αφορούν σε σύγχρονα προβλήματα όπως είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ειρήνη, η ανάγκη σωστής διαπαιδαγώγησης των νέων γενεών, καθώς και η ανάγκη να ζουν οι άνθρωποι αρμονικά μεταξύ τους και τα όποια προβλήματα να λύνονται με πολιτισμένο και ειρηνικό τρόπο.
 Ο Παναγιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον διάλογο ο οποίος εδώ και χρόνια διεξάγεται ανάμεσα στον Ιουδαϊσμό και την Ορθόδοξη Εκκλησία. 
 Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ανατολικών Εκκλησιών, των Παλαιοκαθολικών και των Αγγλικανών που ευρίσκονται στην Ολλανδία.
 Οι κύριοι ομιλητές σε αυτήν τη συνάντηση ήταν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen και ο ίδιος ο Παναγιώτατος. Στην συνάντηση αυτήν μεταξύ άλλων ήταν και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος των Συροϊακωβιτών κ. Πολύκαρπος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Αρσένιος. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν σήμερα όλους τους Χριστιανούς ενώ δεν έλειψε ο προβληματισμός για το πώς μπορεί να δίνεται η χριστιανική μαρτυρία πιο έντονα και αποτελεσματικά μέσα στην σύγχρονη εκκοσμικευμένη και πολυπολυτισμική κοινωνία μας.
 Μετά από ολιγόλεπτη παύση ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη μαζί μέ τή συνοδεία του στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ναό των Παλαιοκαθολικών της Αγίας Γερτρούδης.
 Στον Εσπερινό αυτόν παρευρέθηκε ο Καρδινάλιος κ. Willem Eijk, Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης, και ο Δήμαρχος της πόλεως κ.. Jan Van Zanen καθώς και πολλοί άλλοι επίσημοι. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου ήταν παρών και συμμετέχων σε όλες τις εκδηλώσεις αυτές. 
 Το βράδυ προσφέρθηκε δείπνο σε αίθουσα του Καθεδρικού Ναού των Παλαιοκαθολικών.
 Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία του Παναγιωτάτου με τίτλο «Faith and Environment An inspirational perspective».
Την ομιλία παρακολούθησε πλήθος κόσμου αλλά και ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Willem Eijk, εκπρόσωποι Ορθοδόξων Εκκλησιων και άλλων χριστιανικών δογμάτων, ο Εξοχ. κ. Jan-Peter Balkenende, πρώην Πρωθυπουργός της Ὁλλανδίας , Καθηγητές και αρκετοί άλλοι ἐπίσημοι.
 Επίσης μίλησαν και ο Αιδεσιμολ. κ. Mattijs Ploeger, ο Εξοχ. κ. Jan-Peter Balkenende , ο κ. Erik Kemink και βεβαίως ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen.  Όλοι οι ομιλητές δεν έκρυψαν τον θαυμασμό και την εκτίμηση προς το πρόσωπο, τον λόγο και τις πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου.
 Η Πατριαρχική επίσκεψη θα συνεχισθεί μέχρι και την Κυριακή 27 Απριλίου κατά την οποίαν ο Παναγιώτατος θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ρόττερνταμ.
 Την παραμονή, 26 Απριλίου, θα χοροστατήσει στην Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Άστεν της Ολλανδίας.
 Και στις δύο αυτές χοροστασίες αναμένεται πλήθος ευσεβών χριστιανών που θα έλθουν από όλα τα μέρη της Ολλανδίας, αλλά και από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, για να λάβουν την Πατριαρχική ευχή και ευλογία.





8 σχόλια:

π. Geras Imos είπε...

Τα «δίκαια» του Πατριαρχείου Κων/πόλεως έχουν ανώτερη ισχύ από τους ιερούς κανόνες; Προφανώς για κάποιους...

Γ. Αθανασίου, απόφοιτος Θεολ. Σχολής Αθηνών

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=___C128stm0#t=173

Αυτό το βίντεο είναι η καταστροφή μας.

Ο Θεός ας μας λυπηθεί.

Ενας "ιερεας" να θυμιατίζει τον Πατριάρχη!!!

ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ.

Ανώνυμος είπε...

Το Κύριε Ελέησον πρέπει να προβληματίσει εσένα 12.26 που διαστρέφεις την πραγματικότητα. Το είδα το μικρό αυτό βίντεο. Παρουσιάζει τον Πατριάρχη σε ναό ετεροδόξων να είναι εκεί με την δημόσια περιβολή του, ράσο και εγκόλπιο. Σαν να είχε πάει σε μια συνάντηση με κάποιο σημαντικό πρόσωπο ή με εσένα.
Όταν όπως λες ο ιερέας εκείνος τον θυμίασε πρόσεξα ότι ο Πατριάρχης έμεινε αδιάφορος και δεν έσκυψε το κεφάλι όπως οι άλλοι. Ούτε ευχαριστίας μειδίαμα δεν διαπίστωσα.
Τον χάρηκα. Μακάρι έτσι να πήγαινε και σε άλλες συναντήσεις με ετερόδοξους.

Ανώνυμος είπε...

10:21 ο πατριάρχης θα πρέπει επιτέλους να σεβαστεί τους ιερούς κανόνες που είναι υποχρεωτικοί για όλους και όχι μόνο για το χριστιανικό...προλεταριάτο. Εκεί λοιπόν να εστιάσεις την κριτική σου!

Ανώνυμος είπε...

Που είδες έφεδρε καταπάτηση των ιερών Κανόνων. Ο Πατριάρχης κάνει τον αγώνα του στα πλαίσια τα ιεροκανονικά για τα δίκαια του Πατριαρχείου και με χαρά κάνει δεκτές και τις λασπολογίες εναντίον του προ δόξα της Μεγάλης Εκκλησίας. Σύνελθε σε παρακαλώ. Πρόσεχε που πετροβολάς.

Ανώνυμος είπε...

2:13 ο πατριάρχης καταπατεί αασύστολα τους θεόπνευστους ιερούς κανόνες , κατασκανδαλίζει το ποίμνιο και πυροδοτεί εντάσεις και σχίσματα.
Δε βλέπω να σε συνέχουν όλα αυτά!
Όλα καλά καμωμένα τα βλέπεις...!

Ανώνυμος είπε...

Ο πατριάρχης και τους κανόνες σέβεται και το ποίμνιο. Αλλοίμονο στους φανατικούς που δεν μπορούν να δουν τίποτε περισσότερο από την μύτη τους!! Έτσι για να λέμε την αλήθεια!! Άντε στο καλό. Σας φταίει ο Πατριάρχης!!
Κύριε Ελέησον!!

Ανώνυμος είπε...

Μόνο όσοι είναι αναίσθητοι δε στεναχωριουνται με τα πατριαρχικά καμώματα!