Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Η Πάτρα τίμησε τον Εθνοϊερομάρτυρα Πατριάρχη άγιο Γρηγόριο τον Ε΄

Η Πάτρα τίμησε τον Εθνοϊερομάρτυρα Πατριάρχη  άγιο Γρηγόριο τον Ε΄
Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Πατρών, εορτάστηκε με λαμπρότητα και συγκίνηση η Ιερά Μνήμη του αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος κρεμάστηκε από τους Τούρκους, στην κεντρική πύλη των Πατριαρχείων , η οποία έκτοτε παραμένει κλειστή, ανήμερα το Πάσχα, στις 10 Απριλίου 1821.
Την εορτή διοργανώνει κάθε χρόνο, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, ο δραστήριος Σύλλογος των εν Πάτραις Γορτυνίων «ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε΄».
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αφού ανεφέρθη στην μαρτυρική βιοτή και πολιτεία του Ελληνόψυχου και γενναίου Πατριάρχου, Γρηγορίου Ε΄, μέσα από συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα, κατέληξε:
«Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη από Ελληνόψυχους και γενναίους ηγέτες, από Ορθοδόξους Έλληνες μπροστάρηδες που με αυτοθυσιαστική προσφορά θα οδηγήσουν αυτό τον λαό σε έξοδο από τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα στα οποία, ως μη ώφελεν ευρίσκεται.
Καιρός να σταματήσουν τα πειράματα με τα ξένα και αλλότρια με την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας πρότυπα ζωής και διοικήσεως.
Αν φτάσαμε σε αυτά τα χάλια, ως χώρα, φτάσαμε γιατί απεμπολήσαμε τις θυσίες και τα μαρτύρια όλων εκείνων, Κληρικών και Λαϊκών, οι οποίοι προσεφέρθησαν  ως εθελόδυτα θύματα στο βωμό της ελευθερίας της Πατρίδος.
Ο λαός αυτό ζητάει. Μόνο αυτός ο δρόμος θα οδηγήση την πατρίδα μας σε καλύτερες ή μάλλον λαμπρότερες ημέρες.
Ειδ΄ άλλως δεν έχομε ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον».
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Γρηγορίου, ενώ μπροστά στην προτομή του, στην πλατεία Παντανάσσης Πατρών, ανεπέμφθη δέηση και κατετέθησαν στέφανοι.
Η εορτή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Στην Θεία Λειτουργία ήταν παρόντες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Βαφέας, εκπρόσωποι των λοιπών αρχών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γορτυνίων Πατρών κ. Παναγιώτης Παπαγιαβής, τα μέλη του Συλλόγου και πλήθος προσκυνητών    
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος
Εκδότης Εφφημερίδας "Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να έχει καλά ο Θεός τον ελληνόψυχο μητροπολίτη της Πάτρας Χρυσόστομο που δεν ξεχνά να τιμά τους μάρτυρες του Έθνους.

Ανώνυμος είπε...

Αξίζουν προσοχής οι δηλώσεις αυτές του Πατρών όχι μόνο για τους ηγέτες αλλά και για μας που τους αναδεικνύουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Γρηγόριος ο Ε΄ είναι μάρτυρας με την αγχόνη αλλά πέρασε και το μαρτύριο της σπίλωσης των αριστερών που διέστρεψαν την αλήθεια για την θυσία του.