Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Σημαντική εικαστική έκθεση στον Πύργο Αφιερωμένη στον ποιητή Μένη Καλαντζόπουλο

Ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 24 Απριλίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου η εικαστική έκθεση που είναι αφιερωμένη στο έργο και την προσωπικότητα του σπουδαίου μεταπολεμικού ποιητή Μένη Καλαντζόπουλου.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων ο  τ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου και φίλος του αείμνηστου δημιουργού κ. Νίκος Δουφεξής μίλησε για το έργο και την προσωπικότητα του Μένη Καλαντζόπουλου, σε μία εποχή που η νεολαία του Πύργου βρισκόταν στην πρωτοπορία της Τέχνης και της Λογοτεχνίας, ενώ εκ μέρους της οικογένειας ο υιός του ποιητή κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκθέσεως για την προσφορά μνήμης στο αξέχαστο δημιουργό. Η ιδέα της παρουσίασης ανήκει στην εικαστικό Εβίτα Κανέλλου-Δουφεξή, με την υποστήριξη της οικογένειας Δουφεξή, για τα χρόνια φιλίας και συμπόρευσης στον κοινό τόπο καταγωγής τους, τον Πύργο Ηλείας, "μαζί με τον αγαπημένο Μένη...", ως φόρο τιμής για τα 13 χρόνια της απουσίας του.

"Η εικαστική έκθεση", όπως δηλώνει η επιμελήτρια Αννίτα Πατσουράκη-Ιστορικός Τέχνης, "είναι εμπνευσμένη από την ομότιτλη ποιητική συλλογή. Το περιεχόμενο της ποιητικής συλλογής συνοδεύει με επιλεγμένους στίχους τα εικαστικά έργα, ζωγραφικής και γλυπτικής, απόλυτα χαρακτηριστικά δείγματα του δημιουργικού ύφους του εκάστοτε καλλιτέχνη, μεταφράζοντας σε εικόνα τον εύστοχο στίχο και την πνευματική οξυδέρκεια του ποιητή. Ο θεατής παρακολουθεί τη σύγχρονη εικαστική διαδρομή καταξιωμένων δημιουργών που γίνονται διαχρονικοί εικονικοί μεταφραστές του ποιητικού λόγου".

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Άγγελος, Αδριανός, Στάθης Βατανίδης, Εριέττα Βορδώνη, Δημοσθένης Δαββέτας, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Εβίτα Κανέλλου-Δουφεξή, Αγγέλικα Κοροβέση, Δημήτρης Κοροβέσης, Μαρία Κτιστοπούλου, Νίκος Μουρίκης, Ρούλη Μπούα, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Θόδωρος Παπαγιάννης, Σύνη Παπαγιάννη, Μανώλης Πεταλάς, Βαγγέλης Ρήνας, Χρήστος Σαρακατσιάνος, Νινέτα Σμυρλή, Κώστας Σπυριούνης, Θωμάς Τουρναβίτης, Νίκος Φλώρος, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος. Τιμής ένεκεν φιλοξενούνται έργα των αείμνηστων Δανιήλ Παναγόπουλου και Γιάννη Τσαρούχη. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Δήμου Πύργου Ηλείας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: