Σάββατο 31 Μαΐου 2014

H εορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στον ενοριακό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου και Οσίου Ιωάννου Ρώσσου Πατρών

Με τις ευχές και ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου,  η Ενορία μας εόρτασε και φέτος με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα την μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, εις τον οποίο είναι αφιερωμένο το Θυσιαστήριο του κάτω Ι.Ν. 
Την παραμονή της εορτής 26/5 στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η έξοδος της Ιεράς εικόνος και τελέστηκε δέησις έμπροσθεν αυτής. Οι κωδωνοκρουσίες σήμαναν την έναρξη της Ιεράς Πανηγύρεως. 
Στο κέντρο του Ναού τοποθετήθηκε ευπρεπισμένο κουβούκλιο με το Σκουφάκι και την Ζώνη του Οσίου, ευλογία από το σκήνωμα του, που φυλάσσεται στο Νέο Προκόπι Ευβοίας.
Στις 19:00 τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος υπό του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Γερασιμαγγέλου Στανίτσα, προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Πατρών και την συμμετοχή 20 και πλέον Ιερέων. 
Το βράδυ 22:00-01:00 τελέστηκε Μικρά Αγρυπνία-Θεία Λειτουργία στον κάτω Ι.Ν. του Οσίου, εις την οποία ιερούργησε και ομίλησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος  Δημήτριος Μπιλιανός, Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Τσουκαλεΐκων Πατρών.


 Ανήμερα της 27ης Μαΐου με τις πρεσβείες του Οσίου Ιωάννου, τελέστηκε εν πληθούση Εκκλησία η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, εις την οποία προέστει και ομίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, με συλειτουργούς: τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεράσιμο Βανδώρο, τον Πρεσβύτερο π. Αλέξανδρο Αθανασόπουλο, τους Εφημερίους του Ι.Ν. και τον ευλαβέστατο Διάκονο π. Δημήτριο Φαρμάκη. Συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα ήταν και Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Παπαδημητράκης. Υποδειγματική ήταν η συμμετοχή του 29ου Δημοτικού Σχολείου,  των Μαθητών-Μαθητριών και των Εκπαιδευτικών τους.  

Το απόγευμα της 27ης Μαΐου και ώρα 19:00 εψάλλει ο Αναστάσιμος Εσπερινός επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα και στην συνέχεια Ιερά Παράκλησις εις τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο. Μετά τα ψαλλόμενα μεγαλυνάρια πραγματοποιήθηκε Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Οσίου καθώς και του Σκούφου και της Ζώνης του που φυλλάσονται στο Ναό μας ως ανεκτίμητος θησαυρός ευλογίας από το άφθαρτο σκήνωμα του. 
Στις Ιερές ακολουθίες προέστει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας, ο οποίος επισφράγισε με Αναστάσιμο λόγο την ευλογημένη μας Πανήγυρη. Συμμετείχαν και αρκετοί Ιερείς. 
Της Λιτανευτικής πομπής προηγείτο η Ελληνική Αστυνομία για την ασφαλή διέλευση της. Η Δημοτική Μουσική ηγείτο της Λιτανείας, μέλη του Φάρου Ποντίων Πατρών συνόδευαν της Ιερά Εικόνα μαζί με ιερόπαιδες και μυροφόρες των κατηχητικών μας ομάδων. Η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε μεγάλη και αποτυπώνεται στον φωτογραφικό φακό.



Τέλος με την επιστροφή της Λιτανευτικής  πομπής  στο προαύλιο του Ιερού Ναού ο Πρωτοσύγκελλος π. Αρτέμιος επισφράγισε τον διήμερο εορτασμό μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου.(Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι το διήμερο 26 και 27 Μαΐου ευρίσκετο στο Νέο Προκόπι Ευβοίας, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου να συμμετάσχει στον διήμερο εορτασμό  του Οσίου Ιωάννου).
Μετά το σύντομο Αναστάσιμο κήρυγμα του ο Πρωτοσύγγκελλος ευχαρίστησε όλους όσους κοπίασαν για την προετοιμασία της Πανηγύρεως και κατόπιν εισηγήσεως του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου απένειμε Έπαινο Τιμής και Ευγνωμοσύνης,προς τους κυρίους Νικόλαο Εμμανουήλ και Αλέξανδρο Πανέτσο, τέως Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους για την  επί 10 έτη άοκνο διακονία τους στην Ενορία και την άψογη συνεργασία τους.Μετά το πέρας της ακολουθίας κυρίες της Ενορίας μοίρασαν σπιτικά γλυκίσματα στους πιστούς.



Και του Χρόνου!  Βοήθεια μας ο Άγιος...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όμορφα τα ενοριακά πανηγύρια. Μου θυμίζουν λίγο το πανηγύρι του χωριού που ήταν τόπος συνάντησης όλων μας.

Ανώνυμος είπε...

Δραστήριος και δημιουργικός ο π. Θεόδωρος.

Ανώνυμος είπε...

Η ενορία αυτή εκτός από τα πανηγύρια διαθέτει υπέροχο ποιμαντικό και πνευματικό έργο. Είναι ζωντανό κύτταρο της Εκκλησίας.