Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (17-19 ΟΚΤ. 2014)

Από αριστερά ο Επίσκοπος Ζβορνικίου και Τούζλας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο Ζίτσης Ιουστίνος 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ
ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (17-19 ΟΚΤ. 2014)

ZAVRŠILA SE ZVANIČNA POSETA NJEGOVE SVETOSTI PATRIJARHA SRPSKOG g.g. IRINEJA U GRADU SOLUNU (17-19 OKT. 2014)

Στην ελληνοσερβική φιλία και τους κοινούς δεσμούς 
των δύο λαών αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος.

Ολοκληρώθηκε εχθές η επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ Ειρηναίου στη μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης και σήμερα θα μεταβεί στο 'Αγιον Όρος.
Ο Πατριάρχης κ.κ. Ειρηναίος χοροστάτησε το πρωί στη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη, παρουσία των επισκόπων που τον συνόδευαν Ζίτσης Ιουστίνο και Ζβορνικίου και Τούζλας Χρυσόστομο από κοινού με τον οικείο μητροπολίτη Βαρνάβα και τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας  μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη. Παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Ορφανός, και οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Συκεών – Νεάπολης. Παρόντες ήταν και οι καθηγητές к. Αθανάσιος Αγγελόπουλος και к. Γεώργιος Νεκτάριος Λόης.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος υπογράμμισε τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στο σερβικό και τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι εκτός από την αδιατάραχτη κοινή ιστορική πορεία τους ενώνει και η πνευματική τους σχέση με την εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ανέφερε μάλιστα ότι από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν οι αδελφοί άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος για το λαμπρό ιεραποστολικό τους έργο. Ο Πατριάρχης της Σερβίας ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και τις αρχές για τη ζεστή φιλοξενία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του.

«Ας είναι η επίσκεψή σας βηματισμός ειρήνης και καταλλαγής» είπε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Βαρνάβας και δώρισε στον Πατριάρχη Ειρηναίο αντίγραφο εικόνας της αγίας Υπομονής, για να θυμίζει τη συμπόρευση και τους δεσμούς των δύο λαών.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος παρακάθισε σε γεύμα, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου κ.α επισήμων προσκεκλημένων.

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος με τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα 

 Οι καθηγητές Αθανάσιος Αγγελόπουλος και Γεώργιος Νεκτάριος Λόης

Από αριστερά ο Επίσκοπος Ζβορνικίου και Τούζλας Χρυσόστομος, ο καθηγητής Γεώργιος Νεκτάριος Λόης και ο Ζίτσης Ιουστίνος 

 Ο Πατριάρχης Ειρηναίος με τους καθηγητές Αθανάσιο Αγγελόπουλο και Γεώργιο Νεκτάριο Λόη

 Ο Πατριάρχης Ειρηναίος με τους καθηγητές Αθανάσιο Αγγελόπουλο και Γεώργιο Νεκτάριο Λόη


 Ο Πατριάρχης Ειρηναίος με τους καθηγητές Αθανάσιο Αγγελόπουλο και Γεώργιο Νεκτάριο Λόη

 Από την εκδήλωση «Ωδή στην ειρήνη» στο Πολιτιστικό Κέντρο της «Μονής Λαζαριστών». (Σάββατο 18 Οκτ.) 

 Από την εκδήλωση «Ωδή στην ειρήνη». Αριστερά η χορωδία «Branko» από την πόλη της Νύσσης της Σερβίας και δεξιά η χορωδία «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» από την Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. (Σάββατο 18 Οκτ.)


 Ο Πατριάρχης Ειρηναίος κατά την λήξη της εκδήλωσης «Ωδή στην ειρήνη».
 Από την εκδήλωση «Ωδή στην ειρήνη». 
Από την Θεία Λειτουργία  με τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργο Ορφανό

 Καθηγητής και Πρόεδρος του Ι.Ε.Θ.Π απονέμει στον Πατριάρχη Ειρηναίο τιμητική πλακέτα του «Καριπείου Μελάθρου». 

 Τιμητική Πλακέτα

  Μετά την προσωπική συνάντηση του Πατριάρχη Ειρηναίου με την επιτροπή του «Καριπείου Μελάθρου». 

 Ο Πατριάρχης στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα αμπελοκήπων.





16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος είναι μια σπουδαία πνευματική προσωπικότητα. Η παρουσία του στην Ελλάδα ήταν μεγάλη ευλογία.

Ανώνυμος είπε...


Συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Βαρνάβα που φιλοξένησε έναν από τους σπουδαιότερους προκαθημένους της Ορθοδοξίας. Άξιος ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος. Θα ήταν μεγάλη ευλογία να τον δούμε κάποια στιγμή και στην Πάτρα. Συγχαρητήρια και στον συμπολίτη μας και γνωστό καθηγητή της Σερβικής Ιστορίας Γεώργιο Νεκτάριο Λόη. Τιμά και την πόλη των Πατρών όταν συμπολίτες μας λαμβάνουν μέρος σε τόσο υψηλού επιπέδου συναντήσεις. Ο παντοδύναμος Θεός να τους δίνει δύναμη στο έργο τους.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα υπήρξαν αγαθές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας. Φίλοι είμαστε και ομόδοξοι. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος είναι προκαθήμενος σε μια Εκκλησία που έχει ένα λαό ο οποίος δοκιμάστηκε από τους δυτικούς. Προσπαθεί να ειρηνεύει τις καταστάσεις και να διακονεί με αγάπη την πονεμένη Εκκλησία. Τον ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία του. να γνωρίζει ότι πάντα εμείς οι Έλληνες θα είμαστε ένα με το Σερβικό λαό στα δίκαιά του.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα παλαιότερα στο βιογραφικό του πως έκανε μεταπτυχιακά ο Ειρηναίος στην Αθήνα. Γνωρίζει τώρα τα Ελληνικά ή τα έχει ξεχάσει; Θα ήθελα να με πληροφορούσε με αυτή την λεπτομέρεια ο κ. Λόης που γνωρίζει τον Πατριάρχη.

Ανώνυμος είπε...

Ευλογία η παρουσία εδώ του κ. Ειρηναίου. Η Εκκλησία της Σερβίας έχει σπουδαίους επισκόπους.

Ανώνυμος είπε...

Ο καθηγητής κ. Λόης είναι γνώστης της εκκλησιαστικής ιστορίας της Σερβίας όσο λίγοι. Είναι σπουδαίος επιστήμων και από τους άριστους θεολόγους της εποχής μας με παραγωγή έργου.

Ανώνυμος είπε...

Σημαντική επίσκεψη. Πρέπει να ανανεώνονται οι σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Έτσι φαίνετε και η μεταξύ μας Εκκλησιαστική ενότητα.

Ανώνυμος είπε...


Αγαπητέ Αναστάσιε σε ευχαριστούμε για την σπουδαία ενημέρωση και το φωτογραφικό υλικό. Μεγάλη τιμή για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο αγαπητός και γνωστός στην πόλη μας Δρ. Νεκτάριος Λόης μας τιμά. Θέλουμε να μάθουμε λεπτομέρειες από την επίσκεψη του Πατριάρχη καθώς και αν γνωρίζει ελληνικά?

Ανώνυμος είπε...

Θα ήταν πραγματικά υπέροχα. Απ΄ ότι μαθαίνω αγωνίζεται σκληρά ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ειρηναίος για το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και όλοι οι αρχιερείς της Σερβικής Εκκλησίας. Οφείλουμε και εμείς οι Έλληνες να σταθούμε στο πλευρό τους με όλες μας τις δυνάμεις. Συγχαρητήρια και στον συμπολίτη μας κ. Λόη. Έχει πάντα το νου του στραμμένο στα εύφλεκτα Βαλκάνια και αναπτύσσει τις Ελληνο-Βαλκανικές σχέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Kalispera
Neka imamo Blagoslov naseg Patriarha Irineja. Cetitamo prijateljima grcima.

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω αν ο Πατριάρχης είναι ελληνομαθής, αλλά ο επίσκοπος Τούζλας Χρυσόστομος μιλάει άριστα ελληνικά, καλύτερα και από εμάς. Τον είχα γνωρίσει στην Πάτρα πριν χρόνια. Είναι μία μεγάλη ασκητική και πνευματική μορφή. Η φωτογραφία που έβαλε ο Αναστάσιος είναι χαρακτηριστική ως προς την πνευματικότητά του!! Οι σέρβοι συνεχίζουν την παράδοση των μεγάλων Πατέρων.

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τον αγώνα των Σέρβων τα τελευταία έτη. Σημαντική και ουσιαστική η επίσκεψη του Σέρβου Πατριάρχη στην Ελλάδα. Αυτές τις φιλίες χρειαζόμαστε και μαζί μπορούμε να συμπορευτούμε. Να του χαρίζει ο Θεός έτη πολλά. Καλή συνέχεια στο Άγιον Όρος. Όσο για τον καθηγητή κ. Λόη μόνον τα καλύτερα έχω να πω. Διαβάζω συχνά άρθρα του, τα οποία είναι πάντα ουσιαστικά και επίκαιρα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Τάσο καλημέρα.
Προσφέρεις Μέγα έργο στην διαυγή και ουσιαστική εκκλησιαστική ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας σου. Να είσαι πάτα καλά!
Όσον αφορά το ερώτημα της γλωσσικής δεξιότητας του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου, μετά βεβαιότητως μπορώ να πω ότι «κατανοεί και ομιλεί» την ελληνική γλώσσα σε ικανοποιητικό βαθμό.
Γ.Ν.Λ.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον μητροπολίτη Βαρνάβα για την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο. Οι Σέρβοι αρχιερείς φημίζονται για την πραότητα και πνευματικότητά τους. Άξιος διάδοχος του Παύλου είναι ο Ειρηναίος. Όσο για τον αγαπητό Νεκτάριο Λόη να συνεχίσει να μας δίνει τους πνευματικούς του καρπούς, διότι το έχει ανάγκη η Ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η επίσκεψη του Πατριάρχη των Σέρβων ήταν μια μεγάλη ευλογία για την Πατρίδα μας.

Ανώνυμος είπε...

Με την Σερβική Εκκλησία υπάρχουν παραδοσιακά οι καλύτερες σχέσεις. Χάρηκα που έμαθα για την επίσκεψη του Σέρβου Πατριάρχη. Συγχαρητήρια και στον καθηγητή μου κ. Γεώργιο Νεκτάριο Λόη. Τον είχα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το μάθημα που έκανε ήταν μοναδικό. Μας προκαλούσε συνέχεια με ερωτήματα και παρακινούσε το ακροατήριο για συζήτηση. Ευχαριστιόμουν να τον ακούω. Είναι από τους καλύτερους που διαθέτει η χώρα μας στα εθνοφυλετικά ζητήματα των Βαλκανίων. Να του δίνει δύναμη ο Θεός. Άξιος ο Σερβίας Ειρηναίος!