Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Νικόλαος Σωτηρόπουλος (Ἀπολογητής, ἑρμηνευτής, ἀγωνιστής) - π. Δανιήλ Γ Άεράκης


Ἀπολογητής, ἑρμηνευτής, ἀγωνιστής

†  Νικόλαος Σωτηρόπουλος

 Αρχιμ. Δανιήλ Γ Άεράκης

(Τὴν 28 Αὐγούστου ἀνεχώρησε γιὰ τὴν οὐράνια πόλι ὁ σπουδαῖος θεολόγος καὶ ἑρμηνευτὴς τῶν Γραφῶν Νικόλαος  Σωτηρόπουλος. Ἡ ἐξόδιος ἀκολουθία ἐψάλη στὴν ἱ. Μονὴ Εἰσοδίων Θεοτόκου Μυρτιᾶς-Ἀγρινίου. Μὲ εὐλογία τοῦ ἐπιχώριουἐπισκοποῦ π. Κοσμᾶ, προέστη καὶ μίλησε ὁ Ἱεροκηρυξ ἀρχιμ. Δανιὴλ Ἀεράκης. Δημοσιεύουμε τὴν ὁμιλία του.)

«Παῦλος, δοῦλος Ἰησοῦ Χριστοῦ, κλητὸς ἀπόστολος, ἀφωρισμενος εἰς εὐαγγέλιον Θεοῦ» (Ρωμ. α' 1).
1. • Ἂν ἀφωρισμένος, κατὰ τὴν Καινὴ Διαθήκη, καὶ μάλιστα τὴν ἀποστολικὴ γλῶσσα, εἶναι ὁ διαλεγμένος, ὁ ξεχωριστὸς γιὰ τὸ ἔργο τοῦ Εὐαγγελίου, ὁ ἐκλεκτὸς διδάχος τῆς Ἐκκλησίας, ὁ εἰδικὰἐπεσταλμένος γιὰ τὸ ἔργο τοῦ εὐαγγελικοῦ κηρύγματος, ἂν αὐτὸς εἶναι ἀφωρισμένος, τότε ὁ ἀδελφός μας Νικόλαος Σωτηρόπουλος ἦταν ὄντως ἀφωρισμένος· ἀπὸ τὸν οὐρανὸ βέβαια, ὄχι ἀπὸ τὴ γῆ, ἀπὸ τὸν Ἰησοῦ Χριστὸ βέβαια, ὄχι ἀπὸ ἀνθρώπους.
• Ἦταν ὁ κλητὸς ἀπόστολος καί ἐκλεκτὸς ἱεραπόστολος.
• Ἦταν ὁ «ἀφωρισμένος ἐκ κοιλίας μητρὸς αὐτοῦ» (Γάλ. α' 15), σὰν τὸν Παῦλο τὸν ἀπόστολο. Ἀπὸ τὴν κοιλιὰ τῆς μητέρας του Πολυτίμης, ἦταν ὁ πολύτιμος δοῦλος τοῦ Κυρίου μας ἸησοῦΧριστοῦ.


Η ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ - π. Ιωήλ Κωνστάνταρος

Η  ΚΟΛΑΣΗ  ΤΟΥ  ΠΛΟΥΤΟΥ  ΚΑΙ  Η  ΕΝΟΧΗ  ΣΙΩΠΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΙΒ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ
(Ματθ. ΙΘ' 16-26)

Φαίνεται ότι ουδέποτε θα πάψει ο πλούτος να απασχολεί την σκέψη και κυρίως να βασανίζει το “είναι” των ανθρώπων. Ένα βάσανο που κάνει τον άνθρωπο συνειδητά, τελικώς να αρνείται την ίδια του την σωτηρία. Αυτό δηλ. που βλέπουμε να συμβαίνει στην Ευαγγελική περικοπή όπου περιγράφεται η όλη αποκαρδιωτική στάση του πλούσιου νέου.
Τι να πει κανείς ή πώς να χαρακτηρίσει την όλη νοοτροπία και την τελική επιλογή τού νέου αυτού ανθρώπου, όταν από την μια εφαρμόζει (όσο το δυνατόν) τον νόμο και τις διατάξεις της Παλαιάς Διαθήκης, όταν δείχνει τέτοια προθυμία για να συνομιλήσει με τον ίδιο τον Ιησού και να διδαχθεί από Αυτόν, και τελικώς όταν του υποδεικνύεται ο τρόπος για να εκπληρώσει τον πόθο τής τελειότητας, όταν δηλ. μπροστά του ανοίγεται η οδός της αγιότητας, αυτός απέρχεται “λυπούμενος· ην γαρ έχων κτήματα πολλά”;

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Εορτασμός της Παναγίας στη Μονή των Νοτενών

Με λαμπρότητα εορτάσθη η απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή των Νοτενών.
Τόσο στον Εσπερινό, όσο και στη Θεία Λειτουργία εχοροστάτησε και προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εκήρυξε και την παραμονή και ανήμερα τον θείο λόγο. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην θαυμαστή μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου προς Κύριον υπέρ πάντων ημών και εστίασε στην θαυμαστή σκέπη και προστασία της Παναγία μας προς τον Ελληνικό Λαό, ο οποίος την τιμά ιδιαιτέρως, ως Υπέρμαχο Στρατηγό και την γεραίρει ως μεγάλη μάνα του και οδηγήτρια.
Επίσης ανεφέρθη στο ιστρικό της Ιεράς Μονής και στην προσφορά της διαχρονικά ως και στους ασκητικούς αγώνες του Οσίου Ιωακείμ του νέου Ασκητού, ο οποίος ασκήτευσε σε σπήλαιο άνωθεν της Ιεράς Μονής.
Το Μοναστήρι των Νοτενών ανακαινίζεται  υπό την συνεχή επίβλεψη και το αμέριστο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και διαρκή και άγρυπνη παρουσία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ιερωνύμου Διαμαντοπούλου, ο οποίος συνεχίζει τον αγώνα του τον οποίο άρχισε στο Μοναστήρι πριν από περίπου 60 χρόνια.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εχειροτόνησε Πρεσβύτερο τον ευλαβέστατο Διάκονο Παναγιώτη Λαγογιάννη. Μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας των Νοτενών.
Πλήθη προσκυνητών κατέκλυσαν το Μοναστήρι κατά τον διήμερο εορτασμό, από την Αχαϊα και την Ηλεία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθή το αδιαχώρητο.
Στους εορτασμούς συμμετείχαν και οι τοπικές Αρχές με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Δυτικής  Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα, τον Δήμαρχο Ερυμάνθου κ. Αθανάσιο Καρπή, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο και τους εκπροσώπους  Αστυνομικών, Εκπαιδευτικών και λοιπών Αρχών.   


Οι ελπίδες χαϊδεύουν μια καταστροφή - Δημήτριος Καμπούρογλου

Οι ελπίδες χαϊδεύουν 
μια καταστροφή
 όπως τα χορτάρια 
ένα ερείπιο.

Δημήτριος Καμπούρογλου

Εις τον εορτάζοντα κ. Αλέξανδρο Κολλιόπουλο


Εις τον εορτάζοντα 

κ. Αλέξανδρο Κολλιόπουλο  
εκδότη της εφημερίδας 
"Ο Εκκλησιολόγος

εύχομαι τα έτη του 
να είναι ευφρόσυνα, 
πολλά, ευλογημένα, με υγεία . 

Η «ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΦΡΕΝΕΙΑ» ΩΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΥΦΛΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στη σημερινή εποχή η πληθώρα πληροφοριών και γνωμών προκαλεί σύγχυση, ενώ συχνά παρατηρείται κάποιες ισχυρά προβαλλόμενες απόψεις να απέχουν από την αλήθεια. Αυτό μαρτυρά πως είναι σήμερα ιδιαίτερα αναγκαίο αυτό που η Λογική επιτάσσει: η εις βάθος εξέταση ισχυρισμών και δεδομένων, πριν την εξαγωγή κρίσης, τουλάχιστον για τα θέματα άμεσου ενδιαφέροντος εκάστου. Εν θέματι, πολλάκις και από πολλές πηγές σκέψης και πληροφόρησης έχει επισημανθεί η τεχνητή δημιουργία εντυπώσεων από μέρους των σχισματικών καταληψιών της ιεράς μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους και εις βάρος του πιστού λαού.


Β. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΒΙΟΥΝΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
Ήδη από το 2002 με Πατριαρχική και Συνοδική απόφαση άπαντες οι εγκαταβιούντες έχουν χαρακτηριστεί σχισματικοί και έχει ζητηθεί η απέλασή τους από το Άγιον Όρος.
Αυτό ήρθε ως απόρροια της αυτοαποκοπής τους από το Άγιον Όρος και την Εκκλησία, της διενέργειας απαγορευμένου προσηλυτισμού εντός Αγίου Όρους και της σύστασης απηγορευμένης αδελφότητος, όπως ο Καταστατικός Χάρτης Αγίου Όρους ρητά αναφέρει:
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων, που συναπαρτίζουν σήμερα τους καταληψίες της μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους:
1) η ηγετική ομάδα των υπό απέλαση σχισματικών καταληψιών της μονής Εσφιγμένου (Μεθόδιος, Γρηγόριος, Σάββας, Εφραίμ, Κλεόπας κλπ) αποτελείται από 12-13 άτομα.
2) Πέριξ αυτών βρίσκονται ευάριθμοι παραπλανηθέντες νέοι που προσήλθαν με ζήλο να μονάσουν ή κατόπιν προσκόλλησης στον εξωεκκλησιαστικό παλιοημερολογιτισμό
3) Άλλοι περιστασιακοί, χρονικώς εναλλασσόμενοι, που εγκαθίστανται προσωρινά ως εργάτες ή ως άεργοι που ξεχειμωνιάζουν.
Το σύνολο των σήμερα εγκαταβιούντων στη μονή κυμαίνεται περίπου στα 45-50 άτομα, οπωσδήποτε όχι 105, 106, 110, 115, 116, 120, 130, 150 που κατά καιρούς ισχυρίζονται οι ηγέτες της κατάληψης. Είναι γνωστό πως οι αποφάσεις και όλη η δημόσια εικόνα των καταληψιών καθορίζεται από την ηγετική ομάδα αυτών.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 29-08-2014

    ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις
         
Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, δέξατο ες κρόασιν:
          Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἰταλίας καί Μελίτης κ. Γεννάδιον, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ ἐκ τῶν κληρικῶν αὐτοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Θεοφυλάκτου Βίτσου, τοῦ Ἐντιμολ. κ. Νικολάου Σάκκαρη, Ἄρχοντος Ἀκτουαρίου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, τοῦ αὐταδέλφου αὐτοῦ Ἐντιμ. κ. Κωνσταντίνου Σάκκαρη καί τῶν οἰκογενῶν αὐτῶν, ἐκ Milano.
          Τόν Ἐντιμ. κ. Moshe Kamhi, Γεν. Πρόξενον τοῦ Ἰσραήλ εἰς τήν Πόλιν, ἐπί τῇ μεταθέσει καί ἀναχωρήσει αὐτοῦ ἐντεῦθεν.

* * *
          Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Μεγάρων καί Σαλαμῖνος κυροῦ Βαρθολομαίου, ἐκ τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Μεγάρων, τήν Παρασκευήν, 29ην Αὐγούστου.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ο ΤΙΜΙΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΜΦΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ - π. Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης


Ο ΤΙΜΙΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΚΑΙ Η ΑΜΦΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

π. Βασίλειος  Ι. Καλλιακμάνης

α) Γράφει νεότερος θεολόγος ερμηνευτής των Γραφών, ότι οι πάσης φύσεως άρχοντες και φορείς εξουσίας, «ζώντες εν μέσω αποπνικτικού νέφους θυμια­μά­των κο­λα­κείας και περι­στοι­χιζόμενοι υπό σμήνους ιδιοτελών και υλοφρόνων ανθρώπων κρατούνται μα­κράν της αληθείας, καθιστάμενοι δια της απάτης εύκολος λεία α­συ­νει­δή­των εκμε­ταλ­λευτών». Κι αυτά γράφτηκαν με αφορμή τη σύγχυση που είχε ο τε­τράρ­χης Ηρώδης Αντίπας  για το πρόσωπο του Χριστού. Διότι, όταν άκουσε διάφορες α­­πό­ψεις για τη δι­δα­σκαλία και τα θαύματα του Κυρίου, είπε: «Αυτός είναι ο Ιωάννης, που εγώ αποκεφάλισα· αυτός αναστήθηκε από τους νεκρούς». Κι ενώ ήταν πολύ εύ­κο­­λο γι’  αυτόν να ερευνήσει και να πληροφορηθεί την αλήθεια, έμεινε δούλος της πλά­­­νης, πράγμα σύνηθες για όσους βρίσκονται σε υψηλά αξιώματα.  
β) Με την ευκαιρία της σημερινής εορτής του τιμίου Προδρόμου ανα­γι­νώ­σκε­ται στην Εκκλησία το ευαγγελικό ανάγνωσμα (Μάρκ. 6,14-30), το οποίο πε­ριγράφει όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, αλλά και τις αιτίες φυ­λάκισης και θανάτωσής του από τον βασιλιά Ηρώδη. Ο Ιωάννης φυλα­κί­σθηκε από αυτόν, διότι τον ήλεγχε  για τη μοι­χεία του. Είναι γνωστό ότι ο Ηρώδης είχε παντρευ­τεί τη νόμιμη σύζυγο του αδε­λ­φού του Φιλίππου, ενόσω εκείνος ζούσε.  «Δεν επι­τρέ­πεται να έχεις τη γυ­ναί­κα του αδελ­φού σου», έ­λεγε με παρρησία ο Ιωάννης. Ο έ­λε­γχος αυτός προκαλούσε κυρίως το μί­σος της Η­ρω­­διάδας, γι’  αυτό ήθελε τον Ι­ω­άν­νη νεκρό, αλλά δεν μπορούσε να πε­τύ­χει εύκολα το σκοπό της.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις Ὁ Πατριάρχης εἰς τήν Πρωτεύουσαν

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Ὁ Πατριάρχης εἰς τήν Πρωτεύουσαν
          Τήν μεσημβρίαν τῆς Πέμπτης, 28ης τ.μ. Αὐγούστου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Ἀμερικῆς κ. Δημητρίου, μετέβη, κατόπιν ἐπισήμου προσκλήσεως τοῦ Ἐξοχ. κ. Abdullah Gül, διατελέσαντος ἐπί ἑπταετίαν Προέδρου τῆς Τουρκικῆς Δημοκρατίας, εἰς Ἄγκυραν καί ἀνελθών εἰς τό Προεδρικόν Μέγαρον Çankaya παρέστη εἰς τήν τελετήν παραδόσεως ὑπ̉ αὐτοῦ τοῦ ὑπάτου ἀξιώματος τῆς Χώρας εἰς τόν νεοεκλεγέντα ὑπό τοῦ λαοῦ Ἐξοχ. κ. Recep Tayyip Erdoğan, 12ον Πρόεδρον τῆς Δημοκρατίας, ἐν μέσῳ πλήθους προσκεκλημένων ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, ἐν οἷς καί πλεῖστοι ἀρχηγοί Κρατῶν καί Κυβερνήσεων.

          Ἐπηκολούθησε δεξίωσις  ἐν τοῖς κήποις τοῦ Προεδρικοῦ Μεγάρου, μεθ̉ ἥν ὁ Πατριάρχης καί ἡ Α. Σ. ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ἐπέστρεψαν τάς ἑσπερινάς ὥρας ἀεροπορικῶς εἰς τήν Πόλιν. 

ΟΤΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ «ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΠΑΠΕΣ», ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΔΟΒΑΤΙΚΑΝΕΙΟΥ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο «ΑΛΑΘΗΤΟΣ» ΕΚ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΠΩΝ; - Β. Χαραλάμπους

ΟΤΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ «ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΠΑΠΕΣ», ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΔΟΒΑΤΙΚΑΝΕΙΟΥ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο «ΑΛΑΘΗΤΟΣ» ΕΚ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΠΩΝ;

(Με βάση τη πρόσφατη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου, που αφήνει σαφώς  να εννοηθεί και ενδεχόμενο παραίτησης)

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Σε πρόσφατη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου, κατά την επιστροφή του από την Κορέα, ανέφερε ότι του απομένουν δύο έως τρία χρόνια ζωής.  Ακόμα και εάν τούτο δεν συμβεί ανέφερε, θα παραιτηθεί. Τούτο σαφώς εξυπονοείται με τη φράση του «ο δρόμος που χάραξε ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄». Δηλαδή υπάρχει το ενδεχόμενο να προστεθεί ένας ακόμα  «Επίτιμος Πάπας» (Pontifex emeritus), με  την παραίτησή του.  Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν δύο παραιτηθέντες «Επίτιμοι Πάπες».
Γεννάται λοιπόν εύλογα το ερώτημα. Σε περίπτωση ενδοβατικανείου δογματικής διαφωνίας, ποιος θα είναι ο «αλάθητος» εκ των τριών παπών;  Όσο υπάρχει ομοφωνία, τα πράγματα είναι πιστεύουν ανώδυνα.  Σε περίπτωση διαφωνίας όμως;  Δεν θα υπάρξει βαβέλειος «δια-παπική» σύγχυση; Τέτοια προβλήματα, μόνο ο συνοδικός θεσμός τα επιλύει.   Η δογματική διαστροφή του αλαθήτου έγινε αφορμή για την εγκατάλειψη της συνοδικότητας. Η συνοδικότητα σημειώνει ο π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ «είναι μια πραγματικότητα που βιώνεται και όχι κάτι που απλώς μελετούμε και αναλύουμε» (από του σύγραμμά του  ‘’Το σώμα του ζώντος Χριστού.  Μια Ορθόδοξη ερμηνεία της Εκκλησίας’’).

Η ομοφωνία κυβερνήσεως και κομμάτων θα πείσει τους δανειστές - Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος διαπιστώνει ότι τα στεγαστικά δάνεια, για τα οποία ανησυχεί ιδιαίτερα ο λαός, αποτελούν μόνον το 15% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν είναι καθοριστικά για την εξέλιξη της πορείας της οικονομίας.
Ως εκ τούτου, τονίζει ο Μακαριώτατος, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια προσωρινής εξαίρεσης τους από το νομοσχέδιο, είτε συμπερίληψης τους σε ένα διαφορετικό και ιδιαίτερο καθεστώς, κάτω από το οποίο θα δίνεται χρονικό περιθώριο στους δανειζόμενους να βρουν λύσεις.
Όπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος στην ανακοίνωση του, το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις δε μπορεί ούτε να αποφευχθεί, ούτε να αγνοηθεί και ενδεχομένως θα έπρεπε να εφαρμοζόταν πριν πολλά χρόνια.
Ο Μακαριώτατος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυβέρνηση, κόμματα, κεντρική τράπεζα κλπ, ασχέτως των μέχρι τώρα τοποθετήσεών τους, να προσέλθουν σε παραγωγικές συζητήσεις, με σκοπό τη σύναψη ενός νομοσχεδίου που θα είναι υποφερτό και ανεκτό.
Εκφράζει παράλληλα την ανησυχία του για την περίπτωση που δεν υπάρξει συλλογική κατάληξη στο νομοσχέδιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα φτάσουμε στην υστάτη και τότε θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, με τους μεν να λένε ότι κάναμε ότι μπορούσαμε και τους δε να επικαλούνται τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο αλλά αναγκάστηκαν να το ψηφίσουν επειδή το πιστόλι ήταν στον κρόταφο».
Ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει έτοιμος να στηρίξει όποιο νομοσχέδιο προκύψει από συλλογικές διαβουλεύσεις, όσο σκληρό και επώδυνο και αν είναι, προκειμένου να συμπαρασταθεί στην κυβέρνηση για να το διαπραγματευτεί με τους δανειστές επιτυχώς.

***************************************************

Διαβάστε την Ανακοίνωση του Μακαριωτάτου:

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Εκοιμήθη ο θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος - π. Δανιήλ Γ Αεράκης


Ὁ θεολόγος καί σπουδαίος ἑρμηνευτῆς τῶν Γραφῶν Νικόλαος Σωτηρόπουλος εκοιμήθη ἐν Κυρίῳ τίς -πρωινές ὧρες τῆς 28ης Αὐγούστου.
Θεωρεῖται πρύτανις τῶν θεολόγων. Καί εἶναι. Οὐδείς ἄλλος ἀγάπησε τόν Θεό Λόγο καί τό θείο λόγο τοῦ Θεοῦ λόγου, ὅσο ὁ μεταστᾶς. Ἐξέδωσε τέσσερις ὀγκώδεις τόμους μέ «Ἑρμηνεία δύσκολων χωρίων τῆς Γραφῆς». Μετέφρασε ὁλόκληρη τήν Καινή Διαθήκη. Ὑπομνημάτισε τό κατά Ματθαῖον, τό κατά Ἰωάννην καί τίς Πράξεις τῶν Ἀποστόλων.
Κήρυξε μέ ἱερό ζῆλο καί ἅγιο πάθος τήν Ἀλήθεια τῆς Ἐκκλησίας.
Ἄν ο Πρόδρομος καί Βαπτιστής Ἰωάννης κάλυψε τή Μεσιακή ἀνάγκη τῶν ἀνθρώπων τῆς ἐποχῆς του καί ἔδειξε τόν Ἰησοῦ λέγοντας, «Ἴδε ὁ Ἀμνός τοῦ Θεοῦ, ὁ αἴρων τήν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου», ὁ ἐργάτης τοῦ Εὐαγγελίου, ὁ μακαριστός πλέον Νικόλαος Σωτηρόπουλος ἔδωσε τή μαρτυρία του γιά τήν ἀνάγκη τοῦ συγ­χρόνου κόσμου.

Εκοιμήθη ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος,


Σήμερα το  πρωί, Πέμπτη  28 Αυγούστου 2014, εκοιμήθη 
ο  κ. Νικόλαος Σωτηρόπουλος, 
Θεολόγος, Φιλόλογος,  Συγγραφέας 
και ιδρυτικό μέλος της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σταυρός».

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλή 
την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014,  και ώρα 5 μ.μ. 
στην Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος
της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Ο Θεός να τον αναπαύσει 

Πωλεῖται ψυχὴ σὲ τιμὴ εὐκαιρίας


Τὴν ὥρα ποὺ γράφονται αὐτὲς οἱ γραμμὲς ἡ τελικὴ τύχη τοῦ λεγόμενου ἀντιρατσιστικοῦ νομοσχεδίου εἶναι ἄ­­­γνωστη. Ἐπρόκειτο νὰ συζητηθεῖ στὴ Βουλὴ στὶς 26 Αὐγούστου, ­ζητήθηκε ὅμως ἀπὸ τὸν ἁρμόδιο Ὑπουργὸ ἀ­­ναβολὴ γιὰ τὶς ἀρχὲς Σεπτεμβρίου.
Τὸ πρὸς ψήφιση νομοσχέδιο συν­άν­τησε τὴν ἀντίδραση 38 βουλευτῶν τοῦ κόμματος τῆς Νέας ­Δημοκρατίας, ἐνῶ 8 ἀνεξάρτητοι βουλευτὲς σὲ αὐ­στηρὴ ἀνακοίνωσή τους τονίζουν ὅτι: «Τὸ ἀντιρατσιστικὸ νομοσχέδιο, ὅπως ἔρχεται γιὰ ψήφιση, ἀποτελεῖ μία κατάπτυστη καὶ ἀντεθνικὴ ­ὑπαγόρευση ἀπὸ τοὺς γνωστούς - ­ἄγνωστους ὑ­­ποβολεῖς. Ἡ ἀπουσία ἀναφορᾶς στὶς γενοκτονίες τῶν Ποντίων, τῶν Ἀρμενίων καὶ τῶν Ἑλλήνων τῆς Μ. Ἀσίας τὸ καθιστᾶ μνημεῖο ὑπόδουλης ἀποικίας».
Τὸ νομοσχέδιο αὐτό, ποὺ τάχα συν­τάχθηκε γιὰ νὰ καταπολεμήσει τὴν ξε­νοφοβία καὶ τὸν ρατσισμό, στὴν πρα­­γματικότητα ἐξυπηρετεῖ ἄλλους σκοπούς. Ποιούς; Ἂς ­ὀνομάσουμε κα­θα­ρὰ «τὰ σύκα σύκα καὶ τὴ σκάφη ­σκά­φη»· τοὺς ἑξῆς δύο: ἀφενὸς μὲν τὸν ἐξαναγκασμὸ σὲ ἀπόλυτη σιωπὴ ὡς πρὸς τὰ σχέδια καὶ τὶς μεθόδους τοῦ Διεθνοῦς Σιωνισμοῦ γιὰ ἐπιβολὴ παγκόσμιας κυβερ­νήσεως, καὶ ἀφετέρου τὴν προώθηση τῆς διαστροφῆς τῆς ­ὁμοφυλοφιλίας.
Ἐναντίον τοῦ νομοσχεδίου ἔχουν ἐκ­φρασθεῖ μὲ δηλώσεις καὶ ἐπιστολὲς πρὸς τὸν Πρωθυπουργὸ ὁρισμένοι Μη­τρο­πο­λίτες. Περιμένουμε ὅμως τὴ σαφὴ τοποθέτηση τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος εἰδικότερα γιὰ τὸ θέμα τῆς ὁμοφυλοφιλίας.

Κουλτούρα θανάτου καὶ εὐτελισμὸς τῆς ζωῆς - Γιώργος Παπαθανασόπουλος

Κουλτούρα θανάτου καὶ εὐτελισμὸς τῆς ζωῆς

Τοῦ Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

.           Ἰσχυρότατα οἰκονομικὰ ἰδεολογικὰ κέντρα προωθοῦν τὴν κουλτούρα τοῦ θανάτου καὶ τὸν εὐτελισμὸ τῆς ζωῆς στὶς, μὲ ἐπιταχυνόμενους ρυθμούς, παρακμάζουσες πολιτισμικά, ἠθικὰ καὶ κοινωνικά, χῶρες τῆς Δύσης. Μὲ τὴν προπαγάνδα τους σὲ ὅλες τὶς χῶρες πιέζουν τοὺς πολιτικούς, χρησιμοποιοῦν τὰ ΜΜΕ καὶ ἐκπορθοῦν τὸ καλλιτεχνικὸ καὶ ἰδεολογικὸ ἐποικοδόμημα. Ἀνοικτὰ ὑποστηρίζονται, οἰκονομικὰ κυρίως, οἱ ὀργανώσεις τῶν ὁμοφυλοφίλων, πρὸς πραγματοποίηση τῶν σχεδίων τους.
.           Πρόσφατα ἑπτὰ κράτη μέλη τοῦ Συμβουλίου τῆς Εὐρώπης (Βέλγιο, Ὀλλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ἡνωμένο Βασίλειο καὶ Ἐλβετία), μετὰ τὴ μείωση τῆς ἐπιχορήγησης ἀπὸ τὸ Συμβούλιο πρὸς τὶς ὀργανώσεις ὁμοφυλοφίλων, ἀποφάσισαν νὰ συγχρηματοδοτήσουν τὶς πρωτοβουλίες τῶν συγκεκριμένων ὀργανώσεων γιὰ τὴν προώθηση τῶν ἰδεῶν τους! Ἡ Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση ἀποφάσισε τὸν Δεκέμβριο τοῦ 2013 νὰ χρηματοδοτήσει τὶς ὀργανώσεις τῶν ὁμοφυλοφίλων ἀπὸ τὰ χρήματα τῶν φορολογουμένων πολιτῶν τῶν χωρῶν μελῶν της, μὲ τὸ ποσὸ τῶν ἑπτὰ ἑκατομμύρια (7.000.000) εὐρώ! Στὸ Παρίσι τὸ λόμπι τῶν ὁμοφυλοφίλων χρηματοδοτεῖται πλουσιοπάροχα ἀπὸ τὸ Ὑπουργεῖο Πολιτισμοῦ τοῦ κ. Ὀλὰντ καὶ ἀπὸ τὸ Δημαρχεῖο τῶν Παρισίων. Τὸ σοβαρότερο.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Δημοκρατία είναι - Φραγκλίνος Ρούζβελτ

Η δημοκρατία είναι η συμφωνία μεταξύ των ελευθέρων ανθρώπων να σέβονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των συνανθρώπων τους.

Φραγκλίνος Ρούζβελτ

Απαράδεκτη αντιμετώπιση Δημοτών από υπαλλήλους της ΔΕΥΑΠ

Πήγα σήμερα στην ΔΕΥΑΠ για εξόφληση λογαριασμού.
Η αντιμετώπιση και των τριών εργαζομένων στο Ταμείο απαράδεκτη.
Απαράδεκτη και η μηχανοργάνωση του Δήμου. Ο λογαριασμός που είχα στα χέρια μου ήταν μεγαλύτερος του κανονικού. Μου υπέδειξε ο Ταμίας να πάω να μου εκδώσουν νέο διότι  το ποσό που έπρεπε να πληρώσω ήταν λιγότερο. Στην απάντησή μου ότι δεν μπορώ να χρονοτριβήσω, του είπα να κρατήσει όλο το ποσό, το οποίο θα συμψηφιζόταν σε άλλον λογαριασμό . Εκεί άρχισε μια διελκυστίνδα αρνήσεως του υπαλλήλου για διαδικαστικούς λόγους. Στου Δήμου το λάθος έπρεπε εγώ να τρέξω. Στην άρνησή μου, με στόλισε κατάλληλα με την βοήθεια και των άλλων δύο συναδέλφων του. Οι οποίοι καραδοκούσαν προς υπεράσπιση  για συντεχνιακούς λόγους.
Αφού μου πέταξε σχεδόν την εξοφλημένη απόδειξη ο Ταμίας, μου υπέδειξε να  συράψω το εξοφλητικό χαρτάκι, με το συρραπτικό που ήταν έξω από τον γκισέ.

«Νὰ δώσουν οἱ πολιτικοί μας ὅραμα πνευματικό. Νὰ μιλήσουν γιὰ Χριστὸ καὶ Ἑλλάδα. Νὰ τονώσουν τὴν πίστη καὶ ἰδιαίτερα στὶς καρδιὲς τῶν νέων μας». - Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας

Τὰ λόγια τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ ἀντηχοῦν στ’ αὐτιά μας ἄν καὶ πέρασαν περισσότερα ἀπὸ 200 χρόνια ποὺ πρωτοελέχθησαν καὶ πρωτοακούστηκαν. Μιλοῦσε ὁ Ἅγιος γιὰ «τὸ ποθούμενο». Κι’ αὐτὸ πότε ; Ὅταν ἤδη εἶχαν γίνει τὰ περιβόητα Ὀρλοφικά μὲ τὶς φοβερὲς σφαγὲς τῶν Ἑλλήνων τὸ 1770. Κι’ ὅμως ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ἔδινε κουράγιο στὸν κατατρομαγμένο λαὸ καὶ θέριευε τὴν ἀποσταμένη ἐλπίδα.
            Ἔτσι ἀκριβῶς καὶ σήμερα πρέπει νὰ γίνει. Νὰ δώσουν οἱ πολιτικοί μας ὅραμα πνευματικό. Νὰ μιλήσουν γιὰ Χριστὸ καὶ Ἑλλάδα. Νὰ τονώσουν τὴν πίστη καὶ ἰδιαίτερα στὶς καρδιὲς τῶν νέων μας, ποὺ συνεχίζουν νὰ φεύγουν πρὸς τὸ ἐξωτερικὸ γιὰ τὴν ἀναζήτηση μιᾶς καλύτερης ζωῆς καὶ μιᾶς ἐπιστημονικῆς καταξιώσεως. Ἄν τὰ νέα ἑλληνόπουλα ἔχουν θεμελιώσει τὴν ζωή τους στὸν Χριστὸ καὶ στὴν Ἑλλάδα, τότε ὅπου κι ἄν πᾶνε θὰ δοξάζεται τὸ ὄνομα τῆς Ὀρθόδοξης Ἑλλάδος. Διαφορετικὰ θὰ γίνουν κοσμοπολίτες καὶ θὰ ντρέπονται νὰ λέγονται ὅτι εἶναι Ἕλληνες. Γιατὶ εἶναι δίδαγμα τῆς Ἱστορίας ὅτι ὁ Ἕλληνας ἄν χάσει τὴν Ὀρθόδοξη πίστη του θὰ χάσει καὶ τὸν Ἑλληνισμό του.

Ἡ Κόνιτσα τίμησε τὴν μνήμη τοῦ Ἐθναποστόλου καὶ Ἰσαποστόλου Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ

Με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης εόρτασε την μνήμη του Εθνοϊεραποστόλου και Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα.
Το Σάββατο 23 Αυγούστου, στις 19:00, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου – ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο αναφερόμενος στον εορταζόμενο Άγιο – και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καστορίας κ. Σεραφείμ, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά και τμήματος του Ιερού του Λειψάνου μέχρι την κεντρική πλατεία της Κονίτσης, όπου πραγματοποιήθηκε σχετική δέηση και ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα.

1714-2014: 300 χρόνια ἀπὸ τὴν γέννηση τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ. Ἐκδήλωση τιμῆς ἀπὸ τὴν ΙΜΔΠΚ

Στις 23 Αυγούστου το πρωί, η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, πραγματοποίησε εκδήλωση για τα 300 χρόνια από την γέννηση του Εθναποστόλου και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της Κόνιτσης.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτος και ο Φιλόλογος – Ερευνητής κ. Μιχαήλ Παντούλας.
Ο Καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και η νεοελληνική μας διάρκεια», στην οποία ανέλυσε τη σπουδαιότητα της ιεραποστολικής δράσεως του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, αλλά και την επικαιρότητα του κηρύγματός του και στις ημέρες μας.
Η εισήγηση του κ. Μιχαήλ Παντούλα είχε θέμα «Η εικονογραφική αποτύπωση του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού στην Επισκοπή Βελλάς και Κονίτσης», την οποία και συνόδευσε με την παρουσίαση φωτογραφιών από εικόνες του Αγίου Κοσμά, από ναούς της περιοχής που κάλυπτε ιστορικά η Επισκοπή Βελλάς και Κονίτσης.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Oι χριστιανοί είμαστε χρεωμένοι στην κοινωνία για τη μαρτυρία της αγάπης - π. Γερασιμάγγελος Στανίτσας

 Το μίσος και η εμπάθεια στις ανθρώπινες σχέσεις δυστυχώς διευρύνθηκε και προχώρησε στις αντεκδικήσεις ανάμεσα στα διάφορα έθνη. Έτσι ο κίνδυνος της καταστροφής και του ολέθρου προβάλλει απειλητικά για να καταστρέψει τον πολιτισμό μας, ένα πολιτισμό όμως που στερείται από τη ζωογόνο παρουσία της χριστιανικής αγάπης.
Το χριστιανικό μήνυμα της αγάπης  είναι επίκαιρο περισσότερο παρά ποτέ. Εμείς οι χριστιανοί είμαστε χρεωμένοι στην κοινωνία για τη μαρτυρία της αγάπης που πρέπει να προσφέρουμε για να ζήσει ο κόσμος.   

Πρωτοπρεσβύτερος Γερασιμάγγελος Στανίτσας

Όποιος αναπαύει τους ανθρώπους ευχαριστεί τον Θεό. - Αββάς Ισαάκ ο Σύρος


Όποιος αναπαύει 
τους ανθρώπους 
ευχαριστεί τον Θεό.

Αββάς Ισαάκ ο Σύρος

Πληγή θανάσιμη η συκοφαντία. - Άγιος Μάξιμος Ομολογητής

Δεν υπάρχει πόνος βαρύτερος και δεν υπάρχει πληγή περισσότερο θανάσιμη από την συκοφαντία.

Άγιος Μάξιμος Ομολογητής

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Πατρών θα τεθή εις προσκύνησιν, ιερόν τεμάχιον της Ζώνης της Θεοτόκου


Ιερά Κοινοβιακή Μονή
Παναγίας Ελεούσης Πιτίτσας Πατρών

Επί τη καταθέσει της Σεπτής καί Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, η Ιερά Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Ελεούσης Πατρών, τελεί την Κυριακή 31 Αυγούστου,  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την οποίαν θα τεθή εις προσκύνησιν, ιερόν τεμάχιον  της Ζώνης της Θεοτόκου φυλασσόμενον  είς τήν Ιεράν Μονήν  ως Τίμιον καί ουράνιον δώρημα.

Ιερά Αγρυπνία επί τη Μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

ΙΕΡΑ   ΑΓΡΥΠΝΙΑ

ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ
ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ & ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ 
Ι Ω Α Ν Ν Ο Υ
Την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014, εις τον Ιερό μας Ναό, θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. 
Έναρξις: 9:00 μ.μ. Λήξις: 1:00 π.μ.

Εκ του Ιερού Ναού 

Πηγή: Ι.Ν. Αγίων Χαραλάμπους & Αντωνίου Κρύα Ιτεών Πατρών:

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ὁρκωμοσία στήν Πάτρα τοῦ Περιφερειάρχου Δυτικῆς Ἑλλάδος κ. Ἀποστόλου Κατσιφάρα

Μέ κάθε ἐπισημότητα πραγματοποιήθηκε στό Συνεδριακό Κέντρο τού Πανεπιστημίου Πατρῶν, ἡ ὁρκωμοσία τοῦ ἐπανεκλεγέντος Περιφερειάρχου Δυτικῆς Ἑλλάδος κ. Ἀποστόλου Κατσιφάρα, τῶν Ἀντιπεριφερειαρχῶν καί τῶν Περιφερειακῶν Συμβούλων.
   Στήν τελετή χοροστάτησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, συνευχομένων τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν, Ἠλείας κ. Γερμανοῦ καί Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱεροθέου.
   Στό τέλος τῆς ὁρκωμοσίας ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, εὐχήθηκε προσωπικά καί ἐκ μέρους τῶν παρισταμένων Ἁγίων Ἀρχιερέων, στόν Περιφερειάρχη καί στούς λοιπούς ὁρκισθέντας, ὑγεία, δύναμη καί εὐλογία ἀπό τόν Θεό ὥστε νά ἐπιτύχουν στό δύσκολο καί εὐθυνοφόρο ἔργο τους.
   Μέ πολύ θερμά λόγια ἀπευθύνθηκε στόν Περιφεριάρχη κ. Ἀπόστολο Κατσιφάρα, λέγοντάς του ὅτι ἔχει ὅλες τίς δυνατότητες νά ἐπιτύχῃ παρά τίς ὅποιες δυσκολίες ἕνεκα τῆς πολυεπίπεδης κρίσης καί τῆς ὕφεσης πού διέρχεται ὁ Λαός μας κατά τήν συγκεκριμένη περίοδο, ἀφοῦ ὁ ἴδιος καί οἱ συνεργάτες τοῦ διαθέτουν
α) πίστη στό Θεό,
β) σεβασμό στήν Ὀρθόδοξη Ἁγία μας Ἐκκλησία
γ) ἀποφασιστικότητα καί αὐτοθυσιαστική διάθεση γιά ἐργασία καί προσφορά καί
δ) ἔχουν τήν ἀγάπη τοῦ Λαοῦ, ὁ ὁποῖος τούς ἐξέλεξε στίς θέσεις αὐτές γιά τήν προσεχῆ πενταετία.
   Ἐπίσης ὁ Σεβασμιώτατος εὐχαρίστησε τόν κ. Κατσιφάρα, γιά τήν ,ὄχι ἁπλῶς ὅπως εἶπε καλή, ἀλλά τήν ἀρίστη συνεργασία πού εἶχε ὁ κ. Περιφερειάρχης μέχρι τώρα μέ τήν Ἱερά Μητρόπολη Πατρῶν καί τήν Ἐκκλησία γενικώτερα, διαβεβαίωσε τήν νέα Περιφερειακή Ἀρχή, ὅτι θά τούς συνοδεύουν οἱ εὐχές καί προσευχές τῆς Ἐκκλησίας γιά εὐλογία ἀπό τόν Θεό καί ἐπιτυχία στό ἔργο τους καί προσέφερε στόν κ. Περιφερειάρχη ἀργυρά εἰκόνα τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου.
   Μετά τήν Ὁρκωμοσία ὁ Σεβασμιώτατος ὑπέγραψε τό σχετικό πρωτόκολλο μαζί μέ τόν Περιφερειάρχη, τούς Ἀντιπερειφεριάρχες καί τούς Περιφερειακούς Συμβούλους, ἐνῶ ἅπαντες ἐδέχθησαν τίς συγχαρητήριες εὐχές καί προσρήσεις καί τῶν ἄλλων Ἁγίων Ἀρχιερέων.
  Στήν σύντομη προσλαλιά του ὁ κ. Ἀπόστολος Κατσιφάρας εὐχαρίστησε τούς Ἁγίους Ἀρχιερεῖς καί ὅλους τους παρισταμένους Ἄρχοντας καί Ἐκπροσώπους Ἀρχῶν καί Φορέων καί ὅλο τόν Λαό καί ἐτόνισε ὅτι καί κατά τήν προσεχῆ πενταετία θά ἐργαστῇ τόσο ὁ ἴδιος, ὅσο καί ἐπανεκλεγέντες καί νεοκλεγέντες γιά τό καλό τοῦ τόπου καί γιά τήν ἐπίλυση τῶν ἀναφυομένων προβλημάτων, μέ πνεῦμα ἑνότητος καί ἀγάπης πρός τόν Λαό καταθέτοντας ὅλες του τίς δυνάμεις κάτι πού εἶναι ἀπαραίτητο ἰδιαιτέρως σήμερα.



Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με Κύπριους στην 'Ιμβρο: Λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος συναντήθηκε στην Ίμβρο με ομάδα Κυπρίων.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι αγκαλιάζει με αδελφική αγάπη όλους τους Κυπρίους και ευχήθηκε το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους Κυπρίους, το οποίο «ταλαιπώρησε πολύ και εμάς, φυσικά άθελα σας», να λήξει αισίως. Τόνισε ότι αυτό «πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και η λύση να είναι δίκαιη, λειτουργική και μόνιμη».
Επίσης, τόνισε τη συμπόρευση της Εκκλησίας Κύπρου και Φαναρίου και εξήρε τον εποικοδομητικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. «Ευλογώ όλο τον Κυπριακό λαό και εύχομαι τα βέλτιστα και τα κρείττονα» είπε.
Οι Κύπριοι που συναντήθηκαν με τον Βαρθολομαίο προέρχονταν από την ενορία του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη της Λεμεσού. Της ομάδας, η οποία προηγουμένως επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και το Αϊβαλί (Κυδωνίες), ηγείτο ο εφημέριος του ναού, π. Μιχαήλ Σπανός.
Ο π. Μιχαήλ πρόσφερε στον Πατριάρχη εκ μέρους της ενορίας του μια εικόνα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη και τη διατριβή του, η οποία αναφέρεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Οι Κύπριοι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας στο Σχοινούδι, το οποίο έως το 1964 κατοικείτο από 3.000 Έλληνες και ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Τουρκίας.

Κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Μέγα Δένδρο Θέρμου

1774 – 2014: 
300 χρόνια από τη Γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις
στο Μέγα Δένδρο Θέρμου

Με την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου κορυφώθηκαν σήμερα το απόγευμα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Κοσμά στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Η ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Μέγα Δένδρου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου και του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Η λιτανευτική πομπή κατέληξε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου, ενώ στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πνευματική – εσωτερική αναγέννηση με την οποία ξεκίνησε το έργο του ο Άγιος Κοσμάς και τόνισε ότι «είναι λάθος η άποψη ότι ο Άγιος είναι εκπρόσωπος του δυτικού διαφωτισμού. Ό Άγιος Κοσμάς εξέφραζε τον ορθόδοξο φωτισμό που έχει ως κέντρο του μέχρι σήμερα το Άγιον Όρος… Ήταν γνήσιος εκπρόσωπος της ησυχαστικής παραδόσεως και άνοιγε σχολεία όχι μόνο για να μάθουν απλά τα Ελληνόπουλα την ελληνική γλώσσα και την ιστορία, αλλά γιατί όπως έλεγε “το σχολείο ανοίγει την εκκλησία, το σχολείο ανοίγει τα μοναστήρια”. Γι αυτό ο Άγιος Κοσμάς προσπαθούσε να ανοίξει τα σχολεία. Μάλιστα, στις διδαχές του, προσδιορίζει ακριβέστατα το σκοπό της παιδείας και το σκοπό του σχολείου, που είναι το να μαθαίνει το παιδί τί είναι ο Θεός, η Αγία Τριάδα, ο παράδεισος, το ευαγγέλιο, το βάπτισμα, η ψυχή».

300 χρόνια από τη Γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Πανηγυρικοί Εορτασμοί στο Μέγα Δένδρο Θέρμου

1774 – 2014
300 χρόνια από τη Γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλο 
Πανηγυρικοί Εορτασμοί στο Μέγα Δένδρο Θέρμου

Τριακόσια χρόνια παρήλθαν από την ημέρα που ο μεγάλος Διδάχος του Γένους, ιερομάρτυς και εθνομάρτυς Κοσμάς ο Αιτωλός γεννήθηκε στο μικρό χωριό Μέγα Δένδρο της επαρχίας Θέρμου.
Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Ισαποστόλου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2014 έχει προγραμματίστει σειρά εκδηλώσεων για να προβληθεί και να τιμηθεί ο μεγάλος πολιούχος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Επίκεντρο όλων αυτών των εκδηλώσεων είναι η ομώνυμη Ιερά Μονή στο Μέγα Δένδρο Θέρμου.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Απέλυσαν Μουφτή στην Τουρκία επειδή φορούσε ... Σταυρό - Νίκος Χειλαδάκης

ΑΠΕΛΥΣΑΝ ΜΟΥΦΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΡΟΥΣΕ…ΣΤΑΥΡΟ


Την πραγματική καταπληκτική είδηση ότι η «Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας», (κάτι ανάλογο με την δική μας Αρχιεπισκοπή), απέλυσε μουφτή από μουσουλμανικό τέμενος γιατί φορούσε… σταυρό, τον οποίο μάλιστα δεν δίστασε να επιδείξει σε επισκέπτες μετά το ναμάζι, (μουσουλμανική προσευχή), έκανε γνωστή η τουρκική εφημερίδα, Cumhürriyet, (22/8), αλλά και πολλά περιφερειακά τουρκικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τα ίδια τα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, ο Nuh Korkmaz, μουφτής της πόλεως του Zonguldak, στον δυτικό Πόντο, επειδή έφερε στο στήθος του ένα χριστιανικό σταυρό σαν να είναι χριστιανός και τον οποίο δεν δίστασε να  επιδείξει σε ξένους επισκέπτες στην πόλη του, μόλις έγινε γνωστή αυτή του η πράξη απελύθη από τα καθήκοντα του στο τέμενος της πόλης του Zonguldak. Μάλιστα η απόλυση του σαν θρησκευτικού λειτουργού της μουσουλμανικής θρησκείας, δημοσιεύτηκε και στην επίσημη εφημερίδα της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Στο σχετικό δημοσίευμα γίνονταν γνωστό ότι κατά την διάρκεια επίσκεψης στην πόλη του ομάδας από ξένους τουρίστες, ο εν λόγω μουφτής και μάλιστα ημέρα Παρασκευή όποτε και τελείται η προσευχή και η τελετή της Παρασκευής, (αντίστοιχο της δικής μας Κυριακάτικης λειτουργίας), επέδειξε στους έκπληκτους επισκέπτες ένα χριστιανικό σταυρό αφήνοντας τους  κυριολεκτικά άφωνους μπροστά σε αυτό το πραγματικά αναπάντεχο θέαμα με ένα μουφτή να φορά τον σταυρό στο στήθος.

Χειροτονία εις πρεσβύτερο του π. Συνεσίου Βικτωράτου, από το intv.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Χειροτονία εις πρεσβύτερο του π. Συνεσίου Βικτωράτου, ιερουργούντος και ομιλούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Από το intv.gr  ΕΔΩ