Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ στο νέο βιβλίο της Ευτυχίας Μάστορα με τον τίτλο "Η ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ" - Ηλίας Σκόνδρας


Το νέο βιβλίο της Ευτυχίας Μάστορα με τον τίτλο  Η ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ανήκει στα βιβλία εκείνα που όταν αρχίζεις να τα διαβάζεις, δεν τα αφήνεις πριν τα ολοκληρώσεις. Σε ευχαριστούν με την καλλιέπειά τους και σε διδάσκουν με τα μηνύματά τους.
Η  διακεκριμένη συγγραφέας σε πενήντα ένα (51) κεφάλαια περιγράφει, με λόγο ζωντανό και χάρη λογοτεχνική, τη ζωή και το έργο της πρωτοπόρου δασκάλας της Σχολής Κωφαλάλων Πατρών αειμνήστου ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ Ν. ΞΑΝΘΑΚΗ.
Το βιβλίο, που είναι αφιερωμένο «στα γενναία παιδιά μας, στα κωφά αγόρια και στα κωφά κορίτσια μας, που αγωνίστηκαν μαζί μας για να κερδίσουν τη θεϊκή δωρεά της γλώσσας και την ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας», επιγράφεται  Η ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, για να « δοξάσουν»  οι αναγνώστες  «την ισόβια σιωπή της Διονυσίας Ξανθάκη και τη σιωπή  των παιδιών που δίδαξε και αναγέννησε»(σελ. 11).










 Από τα πάμπολλα μηνύματα  του νέου εξαιρετικού βιβλίου εμείς  κρατάμε τα εξής:
  1. Η αξία της σιωπής.Ο καλλιεργημένος άνθρωπος όταν κάνει κάτι γενναίο, ευγενικό, ξέρει ότι αν το διατυμπανίσει θα το καταστρέψει. «Τα αρώματά σου των πόνων σφράγισον τη σιγή, ίνα μη γλώττη λυθέντα υπό δόξης κλαπώσι»(Νείλος ο ασκητής). Ό,τι καλό κάνουμε, μοιάζει με το άρωμα, που αν το δημοσιοποιήσουμε θα σκορπίσει και θα το χάσουμε. Η αοίδιμος Διονυσία Ξανθάκη άφηνε να μιλάει το έργο της, γιατί ήταν βεβαία ότι «το χέρι του Θεού κρατάει το πηδάλιο του βίου της»(σελ.199).
  2. Η δύναμη του ενός.Κάθε μεγάλο έργο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια ενός ανθρώπου που είναι όμως πύρινος μαχητής, αγωνιστής με φλογερό ζήλο.Αρκεί ένας άνθρωπος «ζήλω πεπυρωμένος ολόκληρον διορθώσαι δήμον»(Ιερός Χρυσόστομος).Η Διονυσία Ξανθάκη έβλεπε  τα παιδιά σαν εστίες που έπρεπε να ανάψει με το φως της αναστάσεως, γιατί επεδίωκε να τους μεταδώσει όχι απλώς κάποια εφόδια ζωής αλλά νόημα ζωής. Με αυτόν τον τρόπο ενέπνεε διδάσκοντες και διδασκομένους και ανέβασε το εργο της σχολής σε ζηλευτά επίπεδα.
  3. Η ευλογία του πνευματικού. Ο αγωνιζόμενος χριστιανός , όσα χαρίσματα και αν έχει,  είναι ταπεινός και συμβουλεύεται τον πνευματικό του, γιατί γνωρίζει τούτο: τι αξία έχει ο άνθρωπος να κερδίσει τον κόσμο όλο, να χάσει όμως την ψυχή του…Η ευλογία του πνευματικού φωτίζει τη σκέψη μας, ανεβάζει τη διάθεσή μας και μας  βοηθεί να ιεραρχούμε σωστά τα ζητήματα της ζωής. Το λέγει σοφά ο λαός μας: άνθρωπος ασυμβούλευτος  πλοίο ακυβέρνητο. Ο πνευματικός που συμβουλευόταν η χαρισματούχος Διονυσία Ξανθάκη ήταν ο π.Χριστόδουλος Παπαγιάννης, ο οποίος εργάσθηκε ως ιεροκήρυκας της Ι.Μ.Πατρών και κατέλιπε φήμην αγίου ανδρός.
  4.  Όλα για τη δόξα του Θεού. Η Διονυσία Ξανθάκη αφιέρωσε τη ζωή της σ’ αυτόν τον σκοπό,ακούραστα και ακατάπαυστα, κι όταν ακόμα ταλαιπωρήθηκε από δύσκολες ασθένειες ή πληγώθηκε από την εμπαθή συμπεριφορά κάποιων συνανθρώπων της. Το φρόνημά της άκαμπτο. Η πορεία σταθερή. Ανυποχώρητη μέχρι θανάτου. Επίσημη διάκριση δεν πἠρε, αλλά είναι βέβαιο ότι ανέβηκε με γεμάτα χέρια στον ουράνιο πατέρα και αξιώνεται να προγεύεται τη χαρά του παραδείσου.
Ευχαριστούμε θερμά τη συγγραφέα Ευτυχία Μάστορα , γιατί με το υπέροχο βιβλίο της προβάλλει ένα πρότυπο κατάλληλο να εμπνεύσει και σήμερα ήθος ευθύνης , πρωτοβουλίες προσφοράς και ανεπιφύλακτη-ανυπόκριτη αφιέρωση στα έργα του Θεού.
Τέλος, συγχαίρομε τη συγγραφέα που επέλεξε το πολυτονικό σύστημα γραφής για το παρόν βιβλίο, πράγμα που δείχνει βαθύ σεβασμό στην ιστορία της μοναδικής ελληνικής γλώσσης.
  ΗΛΙΑΣ  Γ. ΣΚΟΝΔΡΑΣ


























Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ευτυχίας Μάστορα  «Η δόξα της σιωπής» στην Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών (Κανάρη 58) τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πήγα στην παρουσίαση. Προμηθεύτηκα το βιβλίο. Είναι γραμμένο με σεβασμό. Είναι καταπληκτικό. Μου έδωσε δύναμη για την ζωή μου.

Ανώνυμος είπε...

Πού μπορεί κανείς να αγοράσει το βιβλίο;