Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Ποιος θα σηκώσει το χαλί για να φανεί το χάλι; - Ιάκωβος

Στο σπίτι έχουμε ένα χαλί, ένα ωραίο και ακριβό τάπητα με απίθανα χρώματα και σχέδια!
                Δεν φαντάζεστε πόσο κοπιάσαμε και ποιες θυσίες κάναμε για να το αποκτήσουμε! Όμως το μεταχειριζόμαστε μ’ ένα περίεργο τρόπο: Ενώ πάνω του στεκόμαστε, περπατάμε, καθόμαστε, ενώ το φροντίζουμε καθημερινά για να είναι (μάλλον για να φαίνεται) όμορφο, καθαρό και λαμπερό κι ούτε μια μικρή κλωστή ή ένα φυλλαράκι δεν ανεχόμαστε να το σπιλώσουν, κρύβουμε από κάτω ένα σωρό ακαθαρσίες!
                Κρύβουμε απάτες, δόλους, ψευτιές, αισχροκέρδειες, απιστίες, ανομίες, ρουσφέτια, χατίρια .. Κρύβουμε κάθε τι που θεωρούμε επιλήψιμο – και είναι – αλλά που δεν θέλουμε να το δουν οι ξένοι μας και ούτε οι υπόλοιποι της οικογένειας, συγγενείς, φίλοι, για ευνόητους λόγους.
                Αυτό το χαλί – από την πάνω του μεριά – είναι υπέροχο (ή καλύτερα έτσι νομίζουμε εμείς) κι ούτε δεχόμαστε να το κατηγορεί κανένας απολύτως, δικός ή ξένος! Από την άλλη όμως δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μετακινήσει μιαν ακρούλα του μήπως και φανεί ο .. «κρυμμένος θησαυρός»! Κι αν τολμήσει κάποιος, μικρός ή μεγάλος ν’ ανασηκώσει ελαφρά έστω μια γωνίτσα, του βάζουμε τις φωνές και του ζητούμε χίλιες αποδείξεις, τεκμήρια και δαιδαλώδεις νομικές γνωματεύσεις γι αυτά που φαίνονται ή μισοφαίνονται ή μισοκρύβονται ή «ο κόσμος τά ‘χει τούμπανο ..» !

                Στο σπίτι μας, το χαλί άρχισε από καιρό να φουσκώνει και να ψηλώνει επικίνδυνα γιατί από κάτω έχουν μαζευτεί τόσα πολλά  σκουπίδια. Και τελευταία έχουν γίνει βουνό οι βρωμιές κάτω από το χαλί. Όπως πάμε, σε λίγο καιρό δεν θα μπορούμε ούτε ακόμα να σταθούμε όρθιοι πάνω του.
                Δυο λύσεις υπάρχουν: Οι μεγάλοι νυκοκυραίοι να σηκώσουν αμέσως το χαλί μαζί με όλα τα σκουπίδια που κρύβει και να τα ρίξουν ανεπιστρεπτί στο πυρ το εξώτερο! Κι αν θέλουν χαλί να πάρουν ένα άλλο, με την απαραίτητη προϋπόθεση όμως να είναι .. διαφανές!
 Ή, καλύτερα,  ν’ αντικατασταθούν το συντομότερο  οι νυκοκυραίοι. Εννοείται ότι οι καινούριοι θα πρέπει να βάλουν από την πρώτη στιγμή .. διαφανέστατο χαλί, χαλί από κρύσταλλο! Μόνο έτσι θα είναι αδύνατο να κρύβονται τα .. χάλια!


Ιάκωβος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν σηκωθεί το χαλί τότε θα δουν τα χάλια μας οι άλλοι και αυτό πονάει.