Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΑΧΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ

Θρησκευτικο Αντάμωμα Αιτωλοακαρνάνων Αχαϊας 2015
ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΑΧΑΙΑΣ
ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι Αιτωλοακαρνάνες της Αχαϊας, τίμησαν την μνήμη του προστάτη τους Εθνομάρτυρα, Ιερομάρτυρα και Ισαποστόλου πατροΚοσμά του Αιτωλού, με μεγάλη κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Οι εκδηλώσεις αυτές [και εκκλησιασμοί], καθαρού θρησκευτικού χαρακτήρα, γίνονται κάθε χρόνο σε τέσσερα διαφορετικά σημεία. Στο εκκλησάκι του Αγίου Νικοδήμου στο Ζαβλάνι Πατρών, στον δισυπόστατο Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού στο Κάτω Πλατάνι Ακταίου, στον επίσης  δισυπόστατο Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στη συνοικία Μακρυγιάννη και στο Θέρμο Τριχωνίδος.

Την παραμονή, στις 23 Αυγούστου το βράδυ, κλιμάκιο του Συλλόγου μεταβαίνει στο Θέρμο και το Μέγα Δέντρο για προσκήνυμα. Άλλο κλιμάκιο του συλλόγου παρευρίσκεται στη συνοικία Μακρυγιάννη Ανήμερα της εορτής του Αγίου, το πρωί της 24ης Αυγούστου, αντιπροσωπεία του Συλλόγου των Αιτ/νων Αχαΐας <<ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ>>, εκκλησιάζεται στο γραφικό εκκλησάκι στο Κάτω Πλατάνι.

Το βράδυ της 24ης Αυγούστου οι θρησκευτικές εκδηλώσεις όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κορυφώθηκαν, με την τέλεση του κατανυκτικού Εσπερινού, την ιερή παράκληση, την αρτοκλασία του συλλόγου υπέρ υγείας των μελών και των απανταχού Αιτ/νων και την θεία λιτανεία της ιεράς εικόνας, στους παράπλευρους δρόμους του Ζαβλανίου. Η πομπή της λιτανείας και φέτος ήταν μεγαλειώδης και πολυπληθής.
Προπορεύθηκε η Μπαντίνα της Μουσικής του Δήμου Πατρέων, ακολούθησε το τιμητικό άγημα των παραδοσιακά ντυμένων  Αιτωλοακαρνάνων, η περίλαμπρη ανθοστολισμένη εικόνα του Αγίου Ισαποστόλου, που την κρατούσαν τέσσερα άτομα, το ιερατείο, οι ιεροψάλτες με επικεφαλής τον Δημοτικό Σύμβουλο Πατρέων και συντονιστή των εκδηλώσεων δικηγόρο κ. Πέτρο Ρηγάτο, οι νεαροί παίδες με τα άμφια τους, τα εξαπτέρυγα και μανουάλια, οι επίσημοι και το πλήθος του κόσμου. Η πομπή ήταν πολύ μεγάλη, κάλυπτε από τον Αγιο Νικόδημο [το τέλος της πομπής] μέχρι την οδό Νεμέας [η κεφαλή].
Φέτος συνεόρτασαν και έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις πολλοί συνεργαζόμενοι και φίλοι σύλλογοι. Πλην των Αιτ/νων Αχαϊας, παρέστησαν ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΛΑΥΚΟΥ ΠΑΤΡΑΣ, με επικεφαλής την πρόεδρο κα Ζωή Μαρτζάκλη, τον Αντιπρόεδρο κ. Βασίλη Χατζηκυριάκο, ο ΠΑΜΜΕΣΗΝΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ «Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο κα Μαρία Ποδαρά, την Ταμία κα Χριστίνα Βάγγαλη και το μέλος κ. Θεόδωρο Δημητρακάκη, ο ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  «ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ» με επικεφαλής τους δύο επιτίμους προέδρους κ. Κων/νο Κονίδα και Φίλιππο Κονίδα, η Αδελφότητα ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γιάννη Πορφύρη, τα μέλη κ. Γιαννακά Αθανάσιο και Γεώργιο Τσώτα, ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΝΩΡΤΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ» με αντιπροσωπείες τους.
Παρέστησαν και τίμησαν την εκδήλωση επώνυμοι και ανώνυμοι φίλοι και πιστοί. Ο Παμμεσηνιακός Σύνδεσμος Αχαϊας και ο Προοδευτικός Σύλλογος Γλαύκου συμμετείχε με άτομα ντυμένα και στο παραδοσιακό άγημα. Τους αγιορείτικους άρτους προσέφερε η οικογένεια ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΑ. Ντυμένη παραδοσιακά παρέστη και η πρόεδρος των Αιτ/νων Αχαϊας κα Αβδελά Λαμπρινή, η υπεύθυνη των χορευτικών τμημάτων Αιτ/νων Αχαϊας, Κερκυραίων Αχαϊας, Μεσσηνίων Αχαϊας, Σαμακιάς Πατρών και Προοδευτικού Συλλόγου Γλαύκου κα Αννα Μαρία Βασιλειάδη και η Αντιπρόεδρος του Μεσσηνιακού συνδέσμου κα Μαρία Ποδαρά.
Μηνύματα και ευχές για τις εκδηλώσεις έστειλαν η πρόεδρος του Μεσσηνιακού Συνδέσμου κα Πηνελόπη Λαμπούση που απουσίαζε στην πατρίδα της, η πρόεδρος του Συλλόγου Πλατανιωτών Αθήνας κα Σπυριδούλα Τσίπουρα, η Ζαβλανιώτισσα βουλευτής Αχαϊας κα Σία Αναγνωστοπούλου, ο πρόεδρος της Αδελφότητας των Απανταχού Χομοριτών Ναυπακτίας κ. Χαράλαμπος Χατζής, ο Αντιπρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών Αχαϊας λογοτέχνης ερευνητής κ. Λεωνίδας Καρνάρος και πλήθος ομογενών. Στο τέλος οι εκδηλώσεις έκλεισαν με διανομή αρτιδίων, γλυκών και αναψυκτικών σε όλους τους παρευρισκόμενους. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όλα ήταν υπέροχα στην εκδήλωση, αλλά το ψητό γουρουνόπουλο που έφαγα ήταν το καλύτερο. Και του χρόνου παιδιά με αρνιά, κατσίκια και κοκορέτσια