Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Κοσμά στο Μέγα Δένδρο Θέρμου


Με την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου κορυφώθηκαν σήμερα το απόγευμα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Η ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Μέγα Δένδρου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συγχοροστατούντων του Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.



 Αξιοθαύμαστη και αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή πλήθους πιστών κατά την ιερά λιτάνευση, καθώς και ιδιαιτέρως νέων ανθρώπων που έσπευσαν να προσκυνήσουν το απότμημα του Ιερού Λειψάνου και την Ιερά Εικόνα του Αγίου Κοσμά. Στην ιερά λειτάνευση παρέστησαν: ο Δήμαρχος Θέρμου, Βουλευτές, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοκαρνανίας, Δήμαρχοι και Πολιτευτές, εκπρόσωποι της Αεροπορίας, της Αστυνομίας της Πυροσβεστικής, των Εκπαιδευτικων και των φορέων της περιοχής.

Η λιτανευτική πομπή, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, κατέληξε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου, ενώ προηγουμένως, στην κεντρική πλατεία, τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του, στη σπουδαιότητα του προσώπου και το μεγάλο έργο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού.  Και εξήγησε:
«Για να καταλάβουμε την σπουδαιότητα του Αγίου Κοσμά, μπορούμε να πούμε κατά αναλογίαν και καθ’ υπόθεσιν ότι σήμερα ένας Σύρος ορθόδοξος μοναχός που μονάζει στο Άγιον Όρος να το αφήσει, να χάσει την ησυχία του και να μεταβεί στην Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ, όπου κυριαρχεί το Ισλαμικό Κράτος και να περιοδεύει στις περιοχές για να βοηθήσει τον ορθόδοξο πληθυσμό να παραμείνει στην πίστη του και τελικά να αποκεφαλισθεί ή να απαγχονιστεί. Αυτό έκανε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
           Η σημαντική δράση του Αγίου» είπε ο Μητροπολίτης «φαίνεται σε ένα σημείο της διδασκαλίας του. Είπε ο Άγιος:
«Δεν βλέπετε ότι αγρίεψε το γένος μας από την αμάθειαν και εγίναμεν ωσάν θηρία;».
          Δύο σημεία πρέπει να τονισθούν εδώ.
Το πρώτο είναι τί εννοούσε λέγοντας «το γένος μας»; Δεν εννοούσε απλώς το ελληνικόν γένος, αλλά το ορθόδοξον χριστιανικόν γένος που είναι Έλληνες. Αυτό φαίνεται σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του:
«Εξέτασα πρώτον δια λόγου σας και έμαθα πως με την χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού δεν είστενε Έλληνες, δεν είστενε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλά είστενε ορθόδοξοι χριστιανοί, πιστεύεται και είστε βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και είστε τέκνα και θυγατέρες του Χριστού μας».
Έλληνες, κατά την πατερική παράδοση είναι οι ειδωλολάτρες που είναι αντίθετοι από τους ορθόδοξους έλληνες χριστιανούς.
Το ορθόδοξο ελληνικό γένος διαφέρει από άλλα θρησκεύματα και άλλα γένη. Έλεγε ο Άγιος Κοσμάς:
«Όσοι αδικήσατε ή Χριστιανούς ή Τούρκους ή Εβραίους ή Φράγκους να το δώσετε πίσω, διότι το άδικο είναι καταραμένο και δεν βλέπετε καμίαν προκοπήν».
Επομένως άλλο είναι το ορθόδοξον γένος και άλλο είναι οι Τούρκοι, οι Εβραίοι και οι Φράγκοι. Το ορθόδοξον γένος μας από ανατολάς είχε προβλήματα από τους Τούρκους (Μωαμεθανούς), τους Εβραίους και από δυσμάς είχε προβλήματα από τους Φράγκους. Οι όροι αυτοί έχουν την σημασία τους.












Δεν υπάρχουν σχόλια: