Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ανοίγει ελληνικό σχολείο στην Τουρκία!

Ιστορικές στιγμές ζουν οι Έλληνες της Ίμβρου που ετοιμάζονται για την επαναλειτουργία του Γυμνασίου που είχε κλείσει το 1964, καθώς η Άγκυρα έδωσε τη συγκατάθεση της για την επαναλειτουργία του.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο επαναλειτούργησε το 2013 και τώρα οι ομογενείς της Ίμβρου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επαναλειτουργία και Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το αίτημα του Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συνδέσμου Ίμβρου, έγινε δεκτό από τις τουρκικές αρχές και για πρώτη φορά στο νησί θα λειτουργήσει και Λύκειο μετά από 50 χρόνια.
«Είμαστε έτοιμοι από την άποψη των υποδομών. Τα δύο κτίρια χτίστηκαν και είναι έτοιμα» λέει ο λυκειάρχης Ιωακείμ Καμπουρόπουλος που ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Παιδείας της Τουρκίας πως έχει γίνει ο διορισμός του.
Το 2014 οι αρχές της Τουρκίας παραχώρησαν το δημευμένο από το τουρκικό Δημόσιο δημοτικό σχολείο στο χωριό των Αγριδίων στην Ίμβρο, το οποίο θα λειτουργήσει ως Γυμνάσιο - Λύκειο.
Το κτίριο παραχωρήθηκε επ' αόριστον και αμισθί, με μόνο όρο τη λειτουργία του ως σχολείου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Παιδείας και Πολιτισμού Ίμβρου Λάκης Βίγκας, ο οποίος είχε επικοινωνία με την Άγκυρα για το θέμα του σχολείου και ήταν αυτός που έμαθε τα καλά νέα, τονίζει «πως είναι ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή, καθώς μετά από 50 χρόνια η μειονότητα μας θα μπορεί να εκπαιδεύει τα παιδιά της στην Ίμβρο. Θα μπορούν να φέρνουν τα παιδιά τους όσοι θέλουν να επιστρέψουν στη γενέτειρα τους».
Ο κ. Καμπουρόπουλος επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες Ιμβρίων που θα ήθελαν να επιστρέψουν στο νησί τους, όμως βασικό θέμα που τους προκαλούσε δισταγμό ήταν η μη ύπαρξη σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο κ. Καμπουρόπουλος λέει χαρακτηριστικά:
«Ξεκινήσαμε την επαναλειτουργία του Δημοτικού και είδαμε ότι χωρίς μέση εκπαίδευση το πείραμα επιστροφής των ανθρώπων στο νησί δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Ήδη πάντως, στο Γυμνάσιο - Λύκειο θα έχουμε 8 μαθητές από 5 οικογένειες που επανεγκαταστάθηκαν στην Ίμβρο...
Πρέπει να μην παραλείψω να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη στήριξη και την προσθάθεια του...».
Το σχολείο θα διαθέτει 10 αίθουσες μαθημάτων. Μαζί με τις κατοικίες των δασκάλων που ολοκληρώνονται κόστισαν περίπου 500.000 ευρώ.
Πολλά από τα έξοδα καλύφθηκαν από δωρεές της Μονής Βατοπαιδίου, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, των συλλόγων των Ιμβρίων του εξωτερικού και πολλών άλλων ευεργετών.

Τουρκικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο χορήγησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα βοηθήματα.

Πηγή: voicenews.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγγνωμη για το θαρρος, αλλα οι Ιμβρος και η Τενεδος ειναι Ελληνικα νησια... Οποτε δεν ανοιγει σχολειο στην Τουρκια, αλλα στην Τουρκοκρατουμενη Ιμβρο. Αν εχω λαθος να με συγχωρεσετε και να με διορθωσετε!

Ανώνυμος είπε...

Έχεις λάθος.
Τα νησιά Ίμβρος και η Τένεδος είναι δύο μικρά νησιά στο βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας· η στρατηγικής σημασίας θέση τους εντοπίζεται έξω από τα στενά των Δαρδανελίων, που αποτελούν τη μοναδική θαλάσσια δίοδο επικοινωνίας μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Μεσογείου. Το 1923, μετά το τέλος του πολέμου που είχε ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο χώρες υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπε και την παράδοση των δύο αυτών νησιών στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τα νησιά αυτά βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Ελλάδας και ο πληθυσμός τους αποτελούνταν ανέκαθεν και αποκλειστικά από Έλληνες. Ο λόγος της διάταξης αυτής ήταν αμιγώς γεωπολιτικού χαρακτήρα, καθώς είχε ως στόχο την εξασφάλιση του ελέγχου των Στενών από την πλευρά της Τουρκίας.
Ως εκ τούτου πλέον δεν ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια.

Ανώνυμος είπε...

Οι πολιτικοί μας ξέχασαν τις υποχρεώσεις της Πατρίδας έναντι των Ιμβρίων. Είναι όλοι αυτοί που ζητούν ξανά την ψήφο μας.