Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

« Όλοι μας φέρνουν χαρά ..» - Ιάκωβος

« Όλοι μας φέρνουν χαρά ..»

          Μου έχει κάμει εντύπωση ένα λαϊκό ρητό που είδα αναρτημένο στην πινακίδα κάποιου καταστήματος όπου πήγα να ψωνίσω. Έγραφε: «Όλοι όσοι μας επισκέπτονται εδώ μας φέρνουν χαρά. Κάποιοι όταν έρχονται και μερικοί όταν φεύγουν».
          Αλήθεια, πόσο όμορφο είναι  και πόσο το απολαμβάνεις όταν έχεις μια καλή παρέα! Έναν άνθρωπο απλό, ταπεινό, απερήφανο, άκακο, λογικό. Κουβεντιάζεις μαζί του και το ευχαριστιέσαι. Χαίρεσαι τη συντροφιά του, δεν τον βαριέσαι και μάλλον στενοχωριέσαι όταν φεύγει, γιατί δεν μπορεί να μείνει περισσότερο. Βέβαια κάθε πράγμα έχει το μέτρο του. Όσο ευχάριστο και να είναι ένα πρόσωπο, αν κάτσεις ώρες μαζί του και τον απασχολείς ενώ βλέπεις πως τον καθυστερείς ή τον εμποδίζεις να κάνει την δουλειά του, αυτό δεν είναι ευγενικό κι έπρεπε να το διακρίνεις κι όχι να περιμένεις να σε διώξει για να φύγεις. Κι όσο αγαπητός κι επιθυμητός κι αν είσαι κάπου μη μένεις πολλές ώρες. Φύγε πριν κουράσεις και θυμήσου το ωραίο παλιό Κυπριακό ρητό: «Τζιει που σ’ αγαπούσιν, άρκε να σε πεθυμούσιν».

          Υπάρχουν όμως δυστυχώς και μερικοί που η παρέα τους δεν σου είναι καθόλου ευχάριστη! Γιατί; Απλούστατα επειδή είναι εγωιστές, πεισματάρηδες , ζηλιάρηδες, φιλύποπτοι, αδιάκριτοι. Και δεν ανέχονται καμιά απολύτως αντίθετη άποψη από τη δική τους. Πώς θα απολαύσεις λοιπόν συνομιλία μαζί τους; Ή θα «σούζεις κκελλέν» σε ότι λένε ενώ τα περισσότερα από όσα είπαν δεν τα άκουσες καν ή με τρόπο θα .. βάλεις λίγο αλάτι κάτω από την καρέκλα τους για να σηκωθούν να φύγουν και να .. ελευθερωθείς!


Ιάκωβος

Δεν υπάρχουν σχόλια: