Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»

ὑγιῆ πρότυπα προσφορᾶς πρὸς τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸν συνάνθρωπον
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015
Ἱερὸς Μητροπολιτικὸς Ναὸς Ἀποστόλου Βαρνάβα στὴν Κοκκινοτριμιθιά
Α' Μέρος
Πρόεδρος: Μιχαὴλ Τρίτος Δρ., καθηγητὴς Πανεπιστημίου.
5.00 μμ: Ἔναρξις καὶ χαιρετισμοὶ τῶν ἐργασιῶν τῆς ᾽Επιστημονικῆς Ἡμερίδας.
5.10 μμ: «Οἱ Ὁσιώτατοι Διονύσιος Κολλυβᾶς καὶ Χριστοφόρος Παπουλᾶκος καὶ ἡ προσφορά τους στὴν σύγχρονη Ἐκκλησιαστικὴ Ἱστορία». Ἀρχιμ. Νεκτάριος Πέττας Δρ., κληρικὸς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γόρτυνος καὶ Μεγαλοπόλεως.
5.30 μμ: «Πατὴρ Νικόλαος καὶ Πρεσβυτέρα Ἀνθή Πέττα. Πραγματικὸ παράδειγμα ἀφοσιώσεως στὴν Ἐκκλησία καὶ στὴν οἰκογένεια». Ὁσιωτάτη Γερόντισσα Μόνικα, Καθηγουμένη τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίων Νεκταρίου καί Φανουρίου Τρικόρφου Φωκίδος.
6.00 μμ: Κέρασμα.
Β΄ Μέρος
Πρόεδρος: Ἀρχιμ. Νεκτάριος Πέττας Δρ., κληρικὸς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γόρτυνος καὶ Μεγαλοπόλεως.
6.30 μμ: «Ἀντιστάσεις κατὰ τῶν ἐξισλαμισμῶν στὴν Ἀλβανία. Οἱ περιπτώσεις τῶν δύο Ἠπειρωτῶν Ὁσίων ἀνδρῶν Σοφιανοῦ, Ἐπισκόπου Δρυϊνουπόλεως καί Νεκταρίου Τέρπου». Μιχαὴλ Τρίτος Δρ., καθηγητὴς τοῦ Τμήματος Ποιμαντικῆς καὶ Κοινωνικῆς Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
6.50 μμ: «Πνευματικὲς ἐμπειρίες τοῦ Πατρὸς Φιλοθέου Ζερβάκου – θαυματουργικὲς ἐπεμβάσεις καὶ θεῖα γεγονότα στὴν ζωή του». Ἀρχιμ. Τύχων Ἀνδρέου Δρ., κληρικὸς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λεμεσοῦ.
7.10 μμ: Ἐρωτήσεις. Λήξις τῆς ᾽Επιστημονικῆς Ἡμερίδας.
7.30 μμ: Κέρασμα.
Πληροφορίες Ἡμερίδας:
Γραφεῖον Πνευματικῆς Διακονίας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κυρηνείας.
τηλ.: (00357) 22 444242, τηλεομοιότυπο: (00357) 22 444330.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Επιτέλους η αλήθεια νικά. Η δύναμης του σκότους δεν θα καταφέρει να θάψει τις μορφές αυτές που έζησαν με ταπείνωση και πέρασαν τόσα. Πρέπει να αποκατασταθούν τα ονόματα τους. Ο ουρανός δείχνει πολλά σημάδια για αυτό.
Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτοίς.

Unknown είπε...

Καλή επιτυχία στην ημερίδα.
Μέσα από την τεκμηρίωση, η αλήθεια δεν μπορεί παρά να γίνει αποδεκτή από όλους.
Με εκτίμηση
Χ. Μαρκόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Ευστοχο το σχολιο του κ. Μαρκοπουλου. Πραγματικα, η αληθεια σιγα σιγα τεκμηριώνεται, ο Θεός αποκαλύπτει! Ολο και περισσοτεροι ανθρωποι μοιραζονται με το ευρυτερο κοινο τους τροπους με τους οποίους πνευματικά και υλικά ευεργετήθηκαν απο το ιερατικό ζεύγος Πέττα όσο αυτοί ήταν εν ζωή αλλά και μετά τον θανατό τους. Το σπουδαιότερο που προβάλλεται, κατά την γνώμη μου, είναι ότι, παρόλο που γίνεται μεγάλη προσπαθεια αλλοίωσης της Ελληνορθόδοξης ταυτότητάς, πάντα υπάρχουν άνθρωποι του Θεού που αγωνίζονται με όπλο την προσευχή και την αγαθοεργία,ταπεινά και σιωπηλά να την διατηρήσουν. Οι άνθρωποι αυτοί, της "διπλανής πόρτας" παρηγορούν και στηρίζουν εμάς τους υπόλοιπους και μας δίνουν δύναμη και θάρρος να συνεχίσουμε τον αγώνα. Τελικά, το "καθ' ομοίωσιν" παραμένει εφικτό ακόμα και για όσους είναι έγγαμοι και ζούν σε κοινωνίες όπου ο υλισμός κοντεύει να κυριαρχήσει. Ο Θεος μας βοηθάει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό στέλνοντας στις μέρες μας αγίους ανθρώπους σαν τον π. Νικόλαο και την πρεσβυτέρα Ανθή να ζήσουν ανάμεσά μας!

Unknown είπε...

Mεγαλη ευλογια για την σημερινη οικογενεια το αγιασμενο ζευγαρι του Πατερα Νικολαου και της Γεροντισας Ανθης που εγιναν φωτεινο παραδειγμα προς μιμηση και οχι παραδειγμα προς αποφυγη που ολοι λιγο πολυ ειμαστε την ευχη τους να εχουμε.