Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Η συγχωρητικότης θεωρείται αδυναμία.- Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης

Έτσι η εκδίκησις εις τας ημέρας μας είναι τρομερόν δαιμόνιον. Η συγχωρητικότης θεωρείται αδυναμία. Ενώ κατά τους λόγους του Χριστού είναι αρετή μεγάλη, είναι ηρωισμός του πνεύματος.

Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης

31 σχόλια:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Υπέροχο το θέμα της ανάρτησης.

Και όποιος καταφέρει να δώσει άφεση αμαρτιών
στους Σταυρωτές του, πρώτη θέση θα πάει στον Παράδεισο
περιστεράκι μου, Αναστάσιε.

Βοήθεια σήμερα και με το Πάτριο Εορτολόγιο, ο Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης.

Είθε να σε φωτίσει να φύγεις από τους δρόμους των Οικουμενιστών και να επιστρέψεις στις οδούς των Αγίων Πατέρων σου!

Πάντα με αγάπη Χριστού σου εύχομαι όλες τις ευλογίες...

;-)

Αναστάσιος είπε...

Προς: 4 Φεβρουαρίου 2016 - 10:24 μ.μ

Αγαπημένη καλή φίλη και εν Χριστώ αδελφή Σαλογραία, σε ευχαριστώ για τις ευχές σου.
Προσπαθώ να παραμένω ως Χριστιανός «εδραίος και αμετακίνητος» στο ιερό χαράκωμα της εν Χριστώ ζωής ως μέλος του σώματος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν ξεχνώ ότι πρέπει «να φυλάξουμε το μεγάλο και πρώτο φάρμακο της σωτηρίας μας, την καλή κληρονομία της πίστεως» όπως υποστηρίζει ο άγιος Μάξιμος εις τον οποίο έκανες χθες αναφορά σε ανάρτησή σου. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα «στις οδούς των Αγίων Πατέρων» αυτό το λιτανεύει διαρκώς μόνο η «Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία» που είναι «Στύλος και εδραίωμα της αληθείας» η Εκκλησία της Ελλάδος, διότι αυτή ως θυγατέρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, κράτησε γνήσια και ανόθευτη και ακέραιη τη θεία διδασκαλία του Σωτήρος Χριστού. Αυτή κρατά την ιερά Αποστολική Παράδοση, ό,τι κήρυξαν και ό,τι παρέδωσαν οι άγιοι Απόστολοι και διέσωσαν ακέραιο οι θεοφόροι Πατέρες. Αυτή κράτησε γνήσια και ανόθευτη και ακέραιη τη θεία διδασκαλία του Σωτήρος Χριστού.
Αγαπημένη καλή φίλη και εν Χριστώ αδελφή Σαλογραία, η Εκκλησία είναι μία και αυτή είναι η Ορθόδοξη και όσοι απομακρύνθηκαν από αυτήν (αιρετικοί, σχισματικοί) πρέπει να επιστρέψουν για να έχουν κοινωνία με την Κεφαλή και με τα άλλα μέλη του σώματος, γι’ αυτό στην θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου προσευχόμαστε: «τους πεπλανημένους επανάγαγε και σύναψον τη αγία σου καθολική και αποστολική Εκκλησία».
Τα υπόλοιπα όταν ευδοκήσει ο Θεός θα τα πούμε από κοντά.

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε φίλτατε

κοινοποίησα με προσωπικό μέιλ, το σχόλιό μου και τη δική σου απάντηση, στο λατρεμένο μου σύνευνο, Πέτρο Γ. Κουτσούκο και μου έγραψε πάλι σε προσωπικό μέιλ τα κάτωθι τα οποία...

(μια και είμαστε- Χάριτι θεία- μια ψυχή σε δυο σώματα ως ευλογημένοι και αγαπημένοι επί 35ετία, σύζυγοι)

...προσυπογράφω.

Τα παραθέτω και δεν θα επιστρέψω να δώσω συνέχεια στα σχόλια.

Οι καιροί ου μενετοί, φίλτατε Αναστάσιε.
Και δεν επιτρέπεται να παίζωμεν "εν ου παικτοίς".

Και το μέιλ του Πέτρου Γ.Κουτσούκου έγραφε σε μένα
τα εξής:

" Ευανθάκι μου [Σαλογραιάκι του...]

Το ερώτημα είναι κατά πόσο διατηρεί ανόθευτη την πίστη μια εκκλησία [ όπως η Κρατική Ελλαδική Εκκλησία ] η οποία είναι ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΜΕΛΟΣ του ΠΣΕ στο καταστατικό του οποίου εμπεριέχεται η άρνηση της μοναδικότητάς της,
όπως μας την παρέδωκαν οι Άγιοι Πατέρες…

Πόσο είναι σύμφωνη με την παράδοση των Φωτίων και του Μιχαήλ Κηρουλαρίου μια εκκλησία η οποία ΕΝ ΣΥΝΟΔΩ (Ιερωνύμου Κοτσώνη προεδρεύοντος) ενέκρινε την άρση των αναθεμάτων, κηρύσσοντας έτσι την Εκκλησία των Συνόδων εν πλάνη…

Πόσο διακρατεί ανόθευτη την παράδοση του προφηταπόστολου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μια εκκλησία που τον λιβανίζει με λόγια και ύμνους και υποδέχεται με τιμές τον πάπα…

Τα περί διακρατήσεως ανοθεύτου της πίστεως ας τα πουν σε ανεγκέφαλους που ούτε βλέπουν τίποτε, ούτε ακούν τίποτε άλλο παρεξόν τους «ηγέτες» τους…..

Ει τυφλός τυφλον οδηγεί αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται…Δεν γλιτώνει βλέπεις ο οδηγούμενος…

Σε ασπάζομαι…Μη μου στενοχωριιέσαι, ο καθένας κάνει τις επιλογές σου. Εσύ τον ορθό λόγο τον έδωσες.

Εδώ δεν πίστεψαν τον Κύριο και πίστεψαν τους Φαρισαίους και το λοιπό παπαδαριό, εσένα θα πιστέψουν;;

Τι έχεις να τους δώσεις άραγε;; Έχεις ψωμιά;
Αν ναι θα σε προσκυνήσουν…."

Πέτρος Γ Κουτσούκος εν Πάτραις...

Θαλασσινός είπε...


Αναστάσιε, ενεργός Οικουμενιστής κάργα εισαι διοτι προπαγανδιζεις υπέρ.
Δες τι δημοσίευσες ανερυθρίαστα πρίν από αυτή τήν ανάρτηση.

""ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


          Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη σήμερον, τήν 3ην Φεβρουαρίου, τόν Ὁσιολ. π. Hyacinthe Destivelle,Δομινικανόν, στέλεχος τοῦ Ποντηφικοῦ Συμβουλίου διά τήν προώθησιν τῆς Χριστιανικῆς Ἑνότητος, κομίσαντα Αὐτῷ προσωπικόν Μήνυμα τῆς Αὐτοῦ Ἁγιότητος τοῦ Πάπα Φραγκίσκου"".

Καταλαβαίνω ότι δια αυτού του τροπου μπορεί να έχεις τήν υπόληψη τού Πατριάρχη, και να "Βγάζεις και κανενα Χαρτζιλίκι", όμως δεν συμβιβάζεται αυτό πού ισχυρίζεσαι ότι εισαι αμετακίνητος στην Πίστη των Πατέρων και να προπαγανδίζεις υπερ του δαιμονικού Οικουμενισμού, και παραλληλα οι Πνευματικοι ταγοί πού κοινωνείς να ολισθαίνουν προς την αίρεση μέρα με την ημέρα, ξεκινώντας από το εορτολόγιο, και καταλήγοντας στην ένωση του σώματός σας με τις αιρέσεις. Η "Μεγάλη" Σύνοδος προ των πυλών, όπου θα ρυθμιστούν οι νηστείες, το Πασχάλιο, η ένωση.

Φίλε Αναστάσιε, είσαι πολύ καλός troller διότι μεταχειρίζεσαι θαυμάσια την "αρετή" της διπλωματίας, υιοθετωντας λόγο πράο καί αγαπητικό, σε αντίθεση μέ άλλους troller πού είναι ανορθόγραφοι, αγράμματοι, χάνουν την ψυχραιμία τους καί βρίζουν χυδαία.

Όμως θά σού θυμίσω ότι ο Δεσπότης Χριστός μας, κατακεραύνωσε μέ 14 "Ουαί", την υποκρισία καί τούς υποκριτές Φαρισαίους, οι οποίοι τά κουβαλάνε μέχρι σήμερα, καί τής οποίας υποκρισίας κοινωνός γίνεσαι καί εσύ σύμφωνα με αυτά πού υποστηριζεις καί πού εργάζεσαι.

Συμφωνώ καί επαυξάνω καί μέ τό παραπάνω σχόλιο τού εν Χριστώ αδελφού εν Πάτραις.....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ αδελφέ Αναστάσιε διάβασα τα όσα σου γράφουν οι εκτός μάνδρας της Εκκλησίας του Χριστού Σαλογραία, Πέτρος και Μαρίνος.

Μην σε πτοούν … να ακούς τους λόγους του Κυρίου και Σωτήρος μας «Μακάριοι έστε, όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσιν και ειπωσιν παν πονηρόν ρήμα καθ’ υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού. Χαίρετε και άγαλλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς (Είστε μακάριοι, όταν σας χλευάσουν και σας καταδιώξουν και σας κακολογήσουν με ψεύτικες κατηγορίες για χάρη μου. Να χαίρεσθε και ν’ αγάλλεσθε, γιατί ό μισθός σας θα είναι μεγάλος στους ουρανούς).

Εύχομαι αυτός ό λόγος του Θεού να είναι παρηγοριά και βέβαιη ελπίδα σου. Οτιδήποτε επιτρέψει εκείνος, να το δεχθείς με εμπιστοσύνη, διότι το θέλημα του είναι αγαθό και τέλειο. Τα ίδια λόγια του Σωτήρα προορίζονται για εσένα με την μαρτυρία την οποία δίνεις από αυτόν τον διαδικτυακό άμβωνα.

Δυστυχώς τα πλανεμένα αδέλφια μας εμμένουν στις κακοδοξίες τους. Παραμένουν σε ημέρες, και πλάθουν τον μπαμπούλα του οικουμενισμού, ως άλλοθι των παραστρατημάτων τους. Κάθε διάλογος μετ΄ αυτών είναι μάταιος και ανώφελος. Οι παρατάξεις τους πολλές ως η λερναία ύδρα.

Ιερομόναχος Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Ε!!! όχι και μαθήματα να μας κάνουν οι αυτοαποκαλούμενοι του πάτριου που έχουν γίνει χίλια κομμάτια. Όπου κάθε παπάς και δικιά του εκκλησία και κάθε δεσπότης γεμίζει την Ελλάδα με δεσποτάδες που και αυτοί κάνουν αρχιεπισκοπές. Να μας ελέγξουν άλλοι μπορώ να το δεχτώ αλλά οι χειρότεροι των οικουμενιστών οι παλαιοημερολογίτες ΠΟΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτες ηταν παντοτε οι γνωστες θεσεις των πολεμιων γοχ ,οι οποιοι κινουνται μεσα στη συγχυση εννοιων,αδυνατουντες να διακρινουν,ουτε το ''μικρον ποιμνιον''για το οποιο ομιλει το Ευαγγελιο,,,

Αλλα εαν ειχαν ε υ σ ε β η την δ ι α ν ο ι α ,

ουτε θα ζυγομαχουσαν ουτε και θα ασχημονουσαν σε δογματικους λογους περι της ακριβειας των δογματων''εν πραγμασιν η ευσεβεια,ουδε εν ρημασιν'',,,,
Καμμια αναγκη διδασκαλιας εχουν τα λογικα προβατα απο τους εξω της εκκλησιας!

Οπως λοιπον οι Ορθοδοξως φρονουντες ειναι υποχρεωμενοι να αμυνονται οταν διαβαλεται η Ορθοδοξος πιστις,το ιδιο δεν απαγορευεται να νουθετουν,να κηρυττουν και να διδασκουν οσους εχουν ξεφυγει απο την εκκλησια ειτε ειναι αιρετικοι , ειτε ειναι σχισματικοι.
Η θεοπρεπης διακρισις των αγιων Πατερων,θεωρουσε παντοτε πως εγγιζει τα ορια της αθειας και απιστιας η αδιαφορια περι των αγιων δογματων,καθως και μαθαμε πως οι αγιοι ησαν ατροτοι απο πλανωμενα βελη ...Αντιθετα! Οι επηρμενοι ειναι αυτοι που μαχονται την εκκλησια διο και μεταβαλλονται σε σκευη δαιμονων ,διοτι ζουν στον κοσμο των μη βλεπομενων.
Επιστρεψατε λοιπον στην Αγια μας εκκλησια και θα δειτε με αλλο ματι και τα'' ψωμια'' και πανω απο ολα πως εχουμε κεφαλη τον Κυριο Ημων Ιησου χριστο!

δάσκαλος είπε...

Εύλογες απορίες:
1. Γράφει ο οικοδεσπότης του παρόντος φιλόξενου ιστολογίου: "...η Εκκλησία είναι μία και αυτή είναι η Ορθόδοξη και όσοι απομακρύνθηκαν από αυτήν (αιρετικοί, σχισματικοί) πρέπει να επιστρέψουν για να έχουν κοινωνία με την Κεφαλή...". Ερώτηση: Ποια είναι η Κεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά την ορθόδοξη πατερική διδασκαλία;
2. Ο Ιερομόναχος Νεόφυτος γράφει: "Παραμένουν (σημ. οι Παλαιοημερολογίτες) σε ημέρες, και πλάθουν τον μπαμπούλα του οικουμενισμού, ως άλλοθι των παραστρατημάτων τους". Ερώτηση: Αν ο Οικουμενισμός είναι πλάσμα της φαντασίας των Παλαιοημερολογιτών για να δικαιολογούν τις διαιρέσεις τους, τότε πιστεύετε ότι πλανήθηκαν οι πατέρες Φιλόθεος Ζερβάκος, Ιουστίνος Πόποβιτς, Αυγουστίνος Καντιώτης και άλλοι μη Γ.Ο.Χ.,(αλλά και εκ των νεωτέρων Θεόδωρος Ζήσης, Γεώργιος Μεταλληνός κλπ.) που κατήγγειλαν τον Οικουμενισμό ως την μέγιστη παναίρεση των τελευταίων ετών και η οποία ευθύνεται τόσο για τον εκ της ημερολογιακής καινοτομίας διχασμό, όσο και για τις καινοτομίες και την εκκοσμίκευση τις συνεχόμενες πτώσεις των επισήμων Εκκλησιών;
3. Γράφει ο Ανώνυμος (1:38 μ.μ.): "Ε!!! όχι και μαθήματα να μας κάνουν οι αυτοαποκαλούμενοι του πάτριου που έχουν γίνει χίλια κομμάτια". Ερώτηση: Αν γράφοντας την αλήθεια σε έναν βουδιστή σου απαντήσει: "Ε!!! όχι και μαθήματα να μας κάνουν οι χριστιανοί που έχουν γίνει χίλια κομμάτια" τι θα του απαντούσες;
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Νικόλαος Μάννης

Ανώνυμος είπε...

Θα του απαντούσα κ. Δάσκαλε ότι οι Χριστιανοί είναι πολλοί αλλά η Εκκλησία μόνο μία και μοναδική. Στην Ελλάδα π. χ. μόνον η Εκκλησία της Ελλάδας όλοι οι άλλοι είναι θεομπαίχτες, προδότες ανάξιοι να φέρνουν το όνομα του Χριστιανοί και αυτοί είναι πολλοί. Οι τα πρώτα φέροντες οι γοχ που είναι ομάδες παρόμοιες των προτεσταντών. >Σκληρή η γλώσσα αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Κατάντησαν οι γοχ το ίδιο επικίνδυνοι με τους ουνίτες που φέρουν τα ορθόδοξα άμφια αλλά άλλα πιστεύουν. Τέτοιοι και οι γοχ επικίνδυνοι που φορούν ανάξια το τιμημένο Ορθόδοξο ράσο και τα άγια άμφια. Σας έχω γνωρίσει από κοντά μέχρι που κατανόησα το λάθος μου και επέστρεψα στην Εκκλησία για να υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. στους γοχ είδα φανατισμό, ψευτιά, κατηγορίες, αφορισμού και παντού εχθρούς.

Θαλασσινός είπε...

Έχε χάρη Αναστάσιε καί οι συν εσού υποστηρικτές σου, πού το καλό καί το πολύ χρήμα σας ενώνει! Trollers, blogers, πρακτόρια, αυλικοί, Παπάδες Δεσποτάδες, Πατριάρχες, καθηγητάδες,όλοι μέσω τού χρήματος καί τής κοσμικής δόξας καί εξουσίας είστε ενωμένοι, αλλά μάλλον καλύτερα δεμένοι.
Πάντως αγαπητέ Αναστάσιε κρίνοντας από την φιλότιμη προσπάθεια να μας ανεβάζεις, καί να μην μας αποριπτεις, θεωρώ ότι μέσα σου γίνεται μεγάλη μάχη. Δεν είναι δυνατόν να μην βλέπεις την αδικία του Οικουμενισμού, καί να μην αφηνιάζεις!
Δεν είναι δυνατόν να παραβλέπεις τον Άγιο Ιωάννη Μαξιμοβιτς, τον Άγιο Φιλάρετο τών Ρώσων της διασποράς, πού έδωσαν μάχες γιά να υποστηρίζουν τό πάτριο εορτολόγιο καί τις επιταγές των Πατέρων.
Νομίζω ότι είσαι πολύ κοντά στο να αφήσεις τον δαιμονικό Οικουμενισμό καί να ασπαστής την Γνήσια Ορθόδοξο Εκκλησία.
Σε περιμένουμε, σε περιμένει ο Χριστός μας και όλοι οι Άγιοι.
Κοντά μας είσαι, κάνε μία λιτή ανακοίνωση, ότι αδέλφια μου δεν μπορώ άλλο να υποκρινομαι γνωρίζοντας την επιταγή των Πατέρων καί επιστρέφω στην Αγία Εκκλησία. Να δεις τότε αγαπητέ ανάπαυση συνείδησης καί καρδιάς, να δεις κατάνυξη, να δεις χαρά καί ειρήνη μέσα σου. ..
Σε περιμένουμε, σε περιμένει ο Χριστός μας, καλή ομολογία, με μιάς.

Ανώνυμος είπε...

Αν θες να πας στην κόλαση μια και καλή Αναστάσιε να γίνεις παλαιοημερολογίτης. Μην ακούς τον Μαρίνο.

Ανώνυμος είπε...

Γνώριζα μία κυρία που ως πνευματικό είχε έναν παλαιοημερολογίτη από Σπέτσες. Αλλά ως Εκκλησία πήγαινε σε άλλη από αυτή του πνευματικού της. Αυτό τα λέει όλα.

δάσκαλος είπε...

Αγαπητέ μου Ανώνυμε (6:28) ειλικρινά σε καταλαβαίνω. Έχεις εν μέρει δίκαιο. Πολλοί εξ ημών των Παλαιοημερολογιτών, δεν είμαστε άξιοι να φέρουμε ούτε το όνομα του Χριστιανού. Πολλοί εξ ημών σηκώσαμε ψηλά μια δήθεν σημαία Ορθοδοξίας, όταν πέσαμε ταυτοχρόνως στο χαμηλότερο σκαλί απανθρωπιάς. Εγείραμε τείχη αναθεμάτων, αντί να παραδειγματίσουμε με την αγάπη μας. Μείναμε στα λόγια και χάσαμε τα έργα. Προσκολληθήκαμε στους τύπους και αγνοήσαμε την ουσία.
Μην ξεχνάς όμως αγαπητέ μου αδελφέ δύο πράγματα. Πρώτον, πως και οι Παλαιοημερολογίτες είναι άνθρωποι, σάρκα φέροντες, με αδυναμίες και πάθη, και όχι ένσαρκα Σεραφείμ και Χερουβείμ. Δεύτερον, πως δεν είναι δυνατόν όλοι οι Παλαιοημερολογίτες (και είναι δυνατόν να τους γνώρισες όλους;) να είναι τόσο άθλιοι όσο τους παρουσιάζεις. Άραγε δεν γνώρισες ούτε έναν άξιο αγάπης, που να μην σε απώθησε; Ή άραγε δεν υπάρχουν αγνοί ιδεολόγοι που αγωνίζονται για την σωτηρία της ψυχής τους προσπαθώντας να διακρατήσουν τα παραδεδομένα ή καλοί πνευματικοί που να θεραπεύουν τις βασανισμένες ψυχές των ανθρώπων και που κατεβάζουν με την προσεχή τους και την αγάπη τους τον ουρανό στην γη και μας αναπαύουν; Να σου γνωρίσω αδελφέ μου αν θες τέτοια πρόσωπα, και αν δεις ότι σου λέω ψέματα θα κάτσω να με φτύσεις αδελφέ μου αν σε αναπαύει ή αν σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.
Με ειλικρινή αγάπη

Υ.Γ. Δεν είμαι "κ. Δάσκαλος". Ένας απλός δάσκαλος δημοτικού σχολείου είμαι.

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Ὅποιος ἀπό τούς ὡς ἄνω σχολιαστάς πού εἶναι ἐχθροί τῶν Ὀρθοδόξων τοῦ Πατρίου Ἑορτολογίου διάβασε τό σχόλιον τοῦ Καθηγητοῦ Π. Κουτσούκου καί δέν συνετίσθηκε, εὑρίσκεται σέ πολύ βαθειά πλάνη.

Ανώνυμος είπε...

Δηλώνω ότι αν προσχωρήσει ο κ. Αναστάσιος Κωστόπουλος στους ΓΟΧ θα πάω και εγώ.
Νικόλαος Μανέτας

Ανώνυμος είπε...

Το διάβασα το σχόλιο του καθηγητού και δοξάζω τον Θεό που δεν είμαι στενός στο μυαλό. Οι Πατέρες της Αγίας Εκκλησίας ομιλούν για ευρύτητα πνεύματος μακροθυμίας και ελπίδα διορθώσεως. Οι διυλίζοντες το κουνούπι γοχ δεν μπορούν να κατανοήσουν το μυστήριο της Εκκλησίας, διότι φυγάδευσαν από την ζωή του το Πνεύμα το Άγιο. Τους εύχομαι καλό φωτισμό και επιστροφή στην Εκκλησία.
π. Χρήστος Κ.

Θαλασσινός είπε...

Βλέπεις Αγαπητέ Αναστάσιε πως είσαι ψυχή έμπνευσης γιά πολλούς ανθρώπους, πού κατά το θελγητρο τής καρδιάς και τής ψυχής τους, επιζητούν τό Φώς Τού Χριστού;
Βλέπεις πως μιλάει ο Θεός, καί σάς επιζητεί γιά να σας κάνει δικούς Του;
​Φεύγε τόν κατακρημνισμό τού Οικουμενισμού, φεύγε τά αναθέματα πού πέφτουν στά κεφάλια τών αιρετικων σωμάτων. Φεύγε από τού διαβόλου την κυριαρχία.
Η Αγία Οικογένεια Τού Χριστού σε περιμένει με την μεγάλη καί τρυφερή της αγκαλιάς. Δεν υπάρχει γλυκίτερη καί τρυφερότερη, καί μαζί σου θα φέρεις καί άλλες ψυχές.
Ω της μεγίστου ωφέλειας Της Αγίας Εκκλησίας; Ω της μεγίστου ωφέλειας τού παραδείσου πού κερδίζει ψυχές; Ω της μεγίστου ωφέλειας της ψυχής σου;
Τι πλέον θέλεις αγαπητέ μου; Τι ανώτερο μπορεί μια ανθρώπινη ψυχή να επιθυμεί;

Ανώνυμος είπε...

Η κ. Εύα Κουτσούκου Παναγοπούλου (Σαλογραία) αφού μας έγραψε το ποίημά της δήλωσε ‘’ Τα παραθέτω και δεν θα επιστρέψω να δώσω συνέχεια στα σχόλια.’’. Αυτό είναι λιποταξία. Δεν έχει επιχειρήματα ούτε αυτή ούτε ο συνοδοιπόρος της στην ζωή. Από τους ΄΄Γνήσιους΄΄ δεν περιμένω κάτι παραπάνω. Ποτέ δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν λόγο σε διάλογο τους αρέσει ο μονόλογος. Μίλησα με ΄΄Ζηλωτές΄΄ στο Όρος. Καλά ανθρωπάκια αλλά απόκοσμοι χωρίς επιχειρήματα. Πιπιλίζουν τα ίδια χωρίς να κάνουν συζήτηση. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Παναγόπουλος ΄΄άλλο καλός άνθρωπος και άλλο καλός χριστιανός΄΄ εύχομαι ο Κύριος του ελέους και τω οικτιρμών να ελεήσει και αυτά τα γεροντάκια, τους ΄΄γνήσιους΄΄ και μας τους ακραιφνούς Ορθοδόξους.

Θαλασσινός είπε...

Ο Φαρισαϊσμός είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας.
Οι μή εχοντες να πούνε κάτι, μιλάνε αοριστα,γενικά και άστοχα, περι του θεματος. Το θεμα ειναι ότι εσείς οι ανήκοντες στο οικουμενιστικό σώμα, ισχυρίζεσται ότι κρατάτε την Αγίαν αμωμητον Πίστην των Αγίων Πατέρων, όμως δικά σας καταξιωμένα πρόσωπα, σας διαψεύδουν στα περί γνησιότητας της Πίστης σας, (δύο θα αναφέρω), όπως ο Παπά Γιώργης ο Μεταλληνός, και ο ομότιμος Καθ. Κος Ιωάννης Κορναράκης.
Εικότερα ο τελευταίος, Αιωνία του η μνήμη, άφησε στα τελευταία του ένα μνημείο Ορθοδοξίας λέγοντας. ""Θα ήσαν μέσα στην Εκκλησία, εφ' όσον θα διέκοπταν το μνημόσυνο των οικουμενιστών προϊσταμένων τους" και, τότε, σύμφωνα με τον κανόνα αυτόν, θα ήσαν «ορθόδοξοι μετά τιμής της πρεπούσης», επειδή:
«ουχί σχίσμα επροξένησαν εις την Εκκλησίαν με τον χωρισμόν αυτό, αλλά μάλλον ελευθέρωσαν την Εκκλησίαν από το σχίσμα και την αίρεσιν των ψευδοεπισκόπων αυτών""!!
Επίσης και το "Το βασικό πρόβλημα της υπάρξέως μας είναι σε ποιο μέτρο αληθεύει η ζωή μας εν Χριστώ Ιησού.
Ο Χριστός, η κατ' εξοχήν ανυπέρβατη αλήθεια, μας υποχρεώνει, εφ' όσον θέλουμε «οπίσω αυτής περιπατείν», να αληθεύουμε εν παντί.""
Ιωάννης Κορναράκης.

http://misha.pblogs.gr/2009/06/o-omotimos-kathhghths-iwan-kornarakhs-peri-ths-antistasews-ston-.html

Αγαπητοί Οικουμενιστές, επαναλαμβάνω το βασικότερο ερώτημα πού πρέπει να μας απασχολήσει, " σε πιό μέτρο αληθεύει η εν Χριστώ ζωή μας". Καί επειδή ποτέ οι αιρέσεις τού παρελθόντος δεν αποτελούσαν την αλήθεια εν Χριστώ, αλλά πάντοτε την πλάνη του διαβόλου πού κυριαρχούσε στον αποχαυνωμένο άνθρωπο, έτσι καί η ζωή και τα φρονήματα των οικουμενιστών δεν αληθεύουν εν παντί.
Τελικά θα κλείσω λέγοντας, ότι είναι πολύ μεγάλη η αρετή της ειλικρίνειας ειδικά στα της Αγίας Πίστεως στις μέρες μας.

Αγαπητέ φίλε πρέπει πάση θυσία να κρατήσουμε την Αγίαν Πίστην μας, "το ιώτα και την κεραία", ως κλειδί ουράνιο, της επιβίωσης ως Έθνος και ως μελλοντική παρακαταθήκη σωτηρίας των ψυχών μας.

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Πρός Ἀνώνυμον τῆς 7 Φεβρουαρίου 2016 - 10:32 π.μ. Γράφετε: "δοξάζω τον Θεό που δεν είμαι στενός στο μυαλό. Οι Πατέρες της Αγίας Εκκλησίας ομιλούν για ευρύτητα πνεύματος μακροθυμίας και ελπίδα διορθώσεως. Οι διυλίζοντες το κουνούπι γοχ δεν μπορούν να κατανοήσουν το μυστήριο της Εκκλησίας."

Σχόλια:
1. Ὁ Φαρισαῖος "ἐδόξαζε" τόν Θεόν πού δέν τόν ἔκαμε ἁμαρτωλόν ὡς τόν τελώνην, εἰς τήν γνωστήν παραβολήν.

2. Οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας ὁμιλοῦν γιά εὐρύτητα πνεύματος καί μακροθυμίας ἔναντι αὐτῶν πού μᾶς βλάπτουν προσωπικῶς σέ ζητήματα καθημερινότητος τοῦ βίου. Ὅταν πρόκηται διά τούς κηρύσσοντας αἵρεσιν, ὅμως, ρίχνουν "κεραυνούς" καί ἀναθέματα ὄχι μόνον κατά τῶν αἱρετικῶν, ἀλλά καί κατά τῶν ἐν γνώσει κοινωνούντων μετ' αὐτῶν. Ὁ Ἅγιος Θεόδωρος ὁ Στουδίτης λέγει: «ἐχθρούς γάρ Θεοῦ ὁ Χρυσόστομος, οὐ μόνον τούς αἱρετικούς, ἀλλά καί τούς τοῖς τοιούτοις κοινωνοῦντας, μεγάλῃ καί πολλῇ τῇ φωνῇ ἀπεφήνατο» (P.G. 99, σ. 1049). Ὁ Ἅγιος Ἰ. Χρυσόστομος λέγει: «Τό, Μή κρίνετε, ἵνα μή κριθῆτε, περί βίου ἐστίν, οὐ περί πίστεως» (P.G. 63, 231-232).

3. Ὥστε, λοιπόν, τό γεγονός ὅτι κολυμπᾶτε εἰς τήν αἵρεσιν εἶναι "κουνούπι," πού ἐμεῖς διϋλίζουμε; Δέν γνωρίζετε ὅτι ἡ αἵρεσις εἶναι βλασφημία κατά τοῦ Ἁγίου Πνεύματος; Καί ἔχετε τό θράσος νά ὑπογράφετε ὡς ἱερεύς τοῦ Ὑψίστου;

Ανώνυμος είπε...

Προς Δ.Χ:
------------
Η Ορθο.Εκκλησια ειναι αδιαιρετη.Στα πρακτικα της Ε οικ Συνοδου μας λεγει πως την Εκκλησια δεν την εγκαταλειπουμε!Και αν οι αιρεσεις κατετρωγαν τα ποιμνια,αλλο τοσο τα σχισματα τα απεκοπταν απο το Αγ.Ποτηριον!Ο Θεος ομως απεχθανεται τα σχισματα.
Οπως σωφρονως ακουμε τους Πατερες να μας λεγουν ''ορια: Πατερων α ι ω ν ι α-μη μεταιροντα
Και ταςεφ''εκατερα παρατροπας( υπερβολας -φημι- και ελλειψεις}αποτρεπομενον,
Την βασιλικην οδευειν και μεσην και ,...
Προς Ουρανους και ΘΕΟΝ
ΑΠΛΑΝΩΣ &
ΑΣΦΑΛΩΣ
φερουσαν.
Χωρις την Χαρη Του αγ.Πνευματος,η Πιστη δεν εχει αξια ουτε και η αγαπη.
Και οταν εντος εκκλησιας το ευαγγελιο αναφωνει πως αυτος που τρωγει και πινει αναξια τον αρτο δεν διακρινει Τον Κυριο, ,,,,ποσο μαλλον μπορει να τον διακρινει αυτος που δεν εχει αρτο και οινο.
Αν λοιπον χασουμε τον στοχο τρεχουμε εις κενον εντος εκκλησιας.....
Αν χασουμε το πνευμα που τρεχουμε;;;;

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Πρός Ἀνώνυμον τῆς 7 Φεβρουαρίου 2016 - 1:16 μ.μ.: Συμφωνῶ ἀπολύτως μέ αὐτά πού γράφετε! Τό λάθος σας εἶναι ὅτι τά ἀπευθύνετε στούς ΓΟΧ, ἐνῷ θά ἔπρεπε νά τά ἀπευθύνετε στούς σχίστας τῆς Ἐκκλησίας καί στούς αἱρετικούς Οἰκουμενιστάς, δηλαδἠ σέ σᾶς! Διότι, ὅπως διδάσκει ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς,: «οἱ τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, τῆς ἀληθείας εἰσί καὶ οἱ μὴ τῆς ἀληθείας ὄντες, οὐδὲ τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας εἰσὶ». Λοιπόν, βλέπετε ποία εἶναι ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησιολογία; Στόν χῶρον σας κηρύσσεται φανερῶς αἵρεσις, ἔργοις καί λόγοις, εἰς παγκόσμιον ἐπίπεδον! Ἡ δική σας ἐκκλησιολογία εἶναι παπική! Λέτε, δηλαδή: "μείνατε εἰς κοινωνίαν μέ τούς κηρύσσοντας αἵρεσιν, καί ἀφῆστε τό Εὐαγγέλιον, τάς Συνόδους καί τούς Πατέρας νά διδάσκουν, ἔργοις καί λόγοις, τήν ἀποτείχισιν. Σήμερον, αὐτά δέν ἔχουν πέρασιν, καθότι ἔχομεν υἱοθετήσει τήν μεταπατερικήν θεολογίαν, ἡ ὁποία θεωρεῖ τήν ἀποτείχισιν σχίσμα"! Αὐτή εἶναι ἡ διδασκαλία σας, ἡ ὁποία εἶναι διαμετρικῶς ἀντίθετος μέ τήν Ὀρθόδοξον διδασκαλίαν ἐπί τοῦ συγκεκριμένου θέματος τῆς ἀποτειχίσεως. Καλή μετάνοια.

Ανώνυμος είπε...

Προς τον Δ.Χ:
--------------
Αγαπητε

.. η Ορθοδοξος Εκκλησια δεν ειναι σωματειο ουτε οργανισμος ουτε παρασυναγωγη,ουτε συναξις,
Απο που λογιζεσαι εσυ ως εκκλησια,απο τις 12 επισημες και 5 ανεπισημες γοχ εκκλησιες ,εξουσιαζεις το Αγ.Πνευμα,το διαιρεις,το ξεπουλας,τι απ'ολα????
Οι Ορθ.Πατριαρχες της Ανατολης το 1848 ποιον ειπαν πως υπερασπιζεται Την εκκλησια Του Χριστου προς τον Παπα Πιο τον Θ`,δεν ειπαν πως την υπερασπιζοταν το Σωμα Του Χριστου;
Απο που εκφραζεται η π ι σ τ ο τ η τ α της Αποστολικης Παραδοσης της Ορθ.Εκκλησιας;;;
Δεν εκφραζεται μεσα απο τη βιωση[β ι ω σ η ] της ενοτητας εν τη Ορθοδοξω πιστει ,...
ΩΣ ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ Κ
ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓ.ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ;;
Το θεμελιο της Ορθ Εκκλησιας παραμενει ακλονητο και στην Αληθεια και στην Ακριβεια της
Το αηττητο της δεν μειωνεται ,η ανθιση της μονο απο τις εκτροπες και παραβασεις και απο την αμαρτωλοτητα των μελων της.
Οι Πατερες δεν εκαναν αλλη εκκλησια,καθε φορα που συνεβαινε δογματικη εκτροπη-αιρεσις στη ζωη της
Η της του Χριστου Θεοιδρυτος Αποστολοπαραδοτη εκκλησια .ειναι της αληθειας κ οχι καθε
Ομαδας παραταξεων που δεν αποτελει εκκλησια..
Μην ξεχνατε !
Καθε ομαδα γοχ πιστευει πως αυτη εχει την αληθεια,αναμυρωνονται οταν μεταπειδουν απο τη μια στην αλλη παραταξη,κατηγορουν η μια την αλλη ως σχισματικη και αιρετικη...
Δεχονται τους νεοημερολογιτες σε συμπροσευχη[αυτο που το πας;] στις εκκλησιες τους ,,,,,,......,,,,,
Κατα τα αλλα ειμαστε αιρετικοι!
Και αφου δεν ειμαστε το ιδιο Σωμα με μια Κεφαλη,εξακολουθειτε να θεωρειτε τους εαυτους σας γνησιους και αληθινους.Ακριβως λοιπον τοτε το αληθινος και το γνησιος δεν εχει καμια αξια.
Αφου εγκαταλειψατε το ελεος Του Θεου.



Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Πρός Ἀνώνυμον τῆς 7 Φεβρουαρίου 2016 - 6:43 μ.μ. Αὐτό πού σοῦ ταιριάζει εἶναι τό γνωστόν: "Ἀπό τήν πόλιν ἔρχομαι καί στήν κορφή κανέλλα καί βάζω τό καπέλλο μου νά μήν βραχῇ ἡ ὀμπρέλλα"! Ἀλλά ταιριάζει ἐξ ἴσου καί τό γνωστόν: "Μωραίνει Κύριος ὅν βούλεται ἀπολέσαι"! Καθώς καί τό γνωστόν "οὐ μέ πείσῃς κἄν μέ πείσῃς"! Τέλος.

Ανώνυμος είπε...

9.57
Αν καποιος δεν εχει το Πνευμα ,δεν ανηκει στον Χριστο.
Ποια κοινωνια αγ Πνευματος εχουν οι 15 γοχ εκκλησιες με την απανταχου ορθ.Εκκλησια ως κοινωνια αγαπης και πιστεως και ομονοιας σωματος;
Το Αγ.Πνευμα ειναι ενα και ειναι παρων μονον στη ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!
Αν καοιος δεν εχει το πνευμα δεν ανηκει στον χριστο.
Τοτε που ανηκει;
Αποτειχισμενοι ειναι οι γοχ οι οποιοι εχουν καταδικαστει απο συνοδικο Δικαστηριο οι επισκοποι τους και εχουν καθαιρεθει η αποσχισμενοι ;;;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κε Αναστάσιε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε θερμώς για την ενασχόλησή σας με τα Εκκλησιαστικά δρώμενα.
Είμαστε μια μικρή ομάδα Ορθοδόξων Χριστιανών μελετητών που συγκεντρώνεται και κάνει ομιλίες και μελέτες της Αγίας Γραφής.
Διαβάζοντας τα σχόλια παραπάνω, απορώ καταρχήν πόσα θέματα δεν γνωρίζουμε εμείς και η ομάδα μας, και απορώ πως κάποιοι αδελφοί μιλάνε για αποτείχιση, σχίσμα, κλπ επώνυμα και με επιχειρήματα.
Επειδή η ομάδα μας, θέλει περισσότερο ενημέρωση για θέμα που εγείρεται, δηλαδή όντως υπάρχει Οικουμενισμός, όντως υπάρχει απειλή αιρέσεως, όντως υπάρχει θέμα με το εορτολόγιο!!
Θα ήθελα παρακαλώ πολύ την συνδρομή σας, καθώς σας θεωρώ αξιόλογο αγωνιστή, να αναρτήσετε ανάλογο post και να παρακαλέσετε τους αναγνώστες και σχολιαστές με πάση λεπτομέρεια, καλοσύνη και αγάπη να επιχειρηματολογήσουν σχετικά.
Η ομάδα μας θα συμμετέχει καταρχήν ως αναγνώστες και στη συνέχεια με ερωτήσεις προς τους σχολιαστές προκειμένου να διεξάγει ασφαλή συμπεράσματα σωτηρίας των ψυχών μας.
Κε Αναστάσιε σας περιμένουμε με πολύ χαρά και αγαλλίαση να διαβάσουμε την επιχειρηματολογία των αδελφών.
Παρακαλώ δώστε ανάρτηση και εμείς εδώ θα σας παρακολουθούμε.
Παρακαλούμε τα φώτα σας ευχαριστώντας τους επώνυμους αδελφούς που σχολιάζουν.
Είναι πρόθεση της ομάδας μας να αφουγκραστούμε την επώνυμη επιχειρηματολογία, είναι προφανές ότι τα επώνυμα σχόλια έχουν και τη βαρύτητα, και στο τέλος και εμείς επώνυμα θα συστηθούμε και θα δηλώσουμε παρών στον Ορθόδοξο αγώνα κατά των αιρέσεων και υπέρ της σωτηρίας των ψυχών μας.
Κε Αναστάσιε παρακαλώ πολύ αναρτήστε σχετικό θέμα περί της διαφωνίας ανωτέρω, προκειμένου να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα.
Εύχομαι η συγχωρητικότητα που είναι το κεντρικό θέμα της ανάρτησης να μας συγχωρήσει που γράφουμε άλλα αντί άλλων, αλλά εξίσου ωφέλιμα.



Ομάς 14 μελών Ορθοδόξων μελετητών.

δάσκαλος είπε...

Επειδή προσωπικά δεν αναπαύομαι με τον πετροπόλεμο ("είστε εκτός Εκκλησίας", "όχι εσείς είστε αιρετικοί", "όχι εσείς είστε σχισματικοί"), αλλά προτιμώ τον μετ' ευγενείας σοβαρό διάλογο επαναλαμβάνω τα ερωτήματα που έθεσα:
1. Γράφει ο οικοδεσπότης του παρόντος φιλόξενου ιστολογίου: "...η Εκκλησία είναι μία και αυτή είναι η Ορθόδοξη και όσοι απομακρύνθηκαν από αυτήν (αιρετικοί, σχισματικοί) πρέπει να επιστρέψουν για να έχουν κοινωνία με την Κεφαλή...". Ερώτηση: Ποια είναι η Κεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά την ορθόδοξη πατερική διδασκαλία;
2. Ο Ιερομόναχος Νεόφυτος γράφει: "Παραμένουν (σημ. οι Παλαιοημερολογίτες) σε ημέρες, και πλάθουν τον μπαμπούλα του οικουμενισμού, ως άλλοθι των παραστρατημάτων τους". Ερώτηση: Αν ο Οικουμενισμός είναι πλάσμα της φαντασίας των Παλαιοημερολογιτών για να δικαιολογούν τις διαιρέσεις τους, τότε πιστεύετε ότι πλανήθηκαν οι πατέρες Φιλόθεος Ζερβάκος, Ιουστίνος Πόποβιτς, Αυγουστίνος Καντιώτης και άλλοι μη Γ.Ο.Χ.,(αλλά και εκ των νεωτέρων Θεόδωρος Ζήσης, Γεώργιος Μεταλληνός κλπ.) που κατήγγειλαν τον Οικουμενισμό ως την μέγιστη παναίρεση των τελευταίων ετών και η οποία ευθύνεται τόσο για τον εκ της ημερολογιακής καινοτομίας διχασμό, όσο και για τις καινοτομίες και την εκκοσμίκευση τις συνεχόμενες πτώσεις των επισήμων Εκκλησιών;
Και συνεχίζω με τον αγαπητό Ανώνυμο. Κρίνοντας από την αποφυγή της απάντησής του υποθέτω πως σκέφτεται ακόμη την παγίδα στην οποία περιέπεσε: α. Αν πει πως ΟΛΟΙ οι Παλαιοημερολογίτες έχουν φθόνο, κακία, υποκρισία και βλέπουν παντού εχθρούς, θα επαναληφθεί το εύλογο ερώτημα: "Είναι δυνατόν να γνώρισες όλους τους Παλαιοημερολογίτες;". β. Αν πει πως υπάρχουν και Παλαιοημερολογίτες που έχουν αρετές, ταπείνωση, διάκριση, αγάπη, τότε θα προκύψει το ερώτημα: "Τότε γιατί δεν κρίνεις όλους του ΓΟΧ και τον Αγώνα τους με βάση αυτούς;".
Πολύ φοβάμαι πως είναι πιο εύκολο να γίνουμε Υπερσύνοδος και να αποφανθούμε πως είναι "εκτός Εκκλησίας", "σχισματικοί" κλπ. Έτσι όμως αγαπητέ αδελφέ μου Ανώνυμε δεν έφυγες ποτέ από αυτό που βαπτίζεις εσύ ως "συμπεριφορά ΓΟΧ", απλά τους αντιγράφεις από την άλλη πλευρά και μιμείσαι τις ακρότητές τους. Δεν είναι τυχαίο πως τα μηνύματα των ακραίων και των δύο πλευρών, αν αφαιρεθούν οι προσδιορισμοί, είναι πανομοιότυπα και ιδίου πνεύματος (προς αποφυγή παρεξηγήσεως δεν αναφέρομαι απαραίτητα στα γραφόμενα στο παρόν θέμα, αλλά έχω υπόψιν μου άλλους "διαλόγους", σε άλλα διαδικτυακά μέσα).
Αυτό όμως αγαπητοί αδελφοί που έχει σημασία είναι η Αλήθεια και έναν διαλόγο αληθείας η μετριοπάθεια είναι ο καλύτερος φακός για την μυωπία...
Ευχαριστώ και πάλι για την φιλοξενία.
Νικόλαος Μάννης

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Πρός Νικόλαον Μάννην: Ὁ σοβαρός διάλογος, ἀγαπητέ μου Δάσκαλε, προϋποθέτει σοβαρότητα ἑκατέρωθεν. Ὅταν ἐσύ παραθέτῃς ἱστορικά γεγονότα, ἐπίσημα ἔγγραφα, βιβλία κ.λπ., ἐπί τῶν ὁποίων στηρίζεις ὅλην τήν ἐπιχειρηματολογίαν σου, ὅτι εἰς τόν χῶρον τοῦ Νέου Ἑορτολογίου κηρύσσεται ἡ αἵρεσις τοῦ Οἰκουμενισμοῦ καί ἄρα ἐπιβάλλεται ἡ ἀποτείχισις, κατά τίς Γραφές καί τούς Πατέρες βεβαίως, ἐνῶ ἀπό τήν ἄλλην πλευράν, ἀντί ἀπαντήσεως εἰς τά κρίσιμα αὐτά ζητήματα, εἰσπράτεις ἀφορισμούς τοῦ τύπου "ἔχετε ἀποκοπῆ ἀπό τήν Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ," "ἔχετε χάσει τήν χάριν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος," "εἶστε 15 σύνοδοι" κ.λπ., τότε τί εἴδους διάλογον νά κάνῃς; Συμφωνῶ μαζί σου ὅτι ἡ μετριοπάθεια εἶναι ἀπαραίτητος εἰς τόν διάλογον, καί δή μεταξύ Χριστιανῶν, ἀλλά προσθέτω τήν ἐπίσης ἀπαραίτητον προϋπόθεσιν ὅτι ἡ μετριοπάθεια πρέπει νά ὑπάρχῃ ἑκατέρωθεν. Ἀλλιῶς, δέν νομίζω ὅτι ἔχει ἔννοιαν ὁ "διάλογος," ἐξ οὗ καί τό Ἀποστολικόν: "μετά πρώτης καί δευτέρας νουθεσίας παραιτοῦ..."

Ανώνυμος είπε...

Με αιφνιδιάζει η άγνοια του θέματος από ομάδα ενδιαφερομένων περί την πίστη!

Το κείμενο με τις απορίες θα μπορούσε κάλλιστα να τίθεται από ομάδα επισκεπτών εξ άλλου πλανήτου!

Ευλόγως θα αναρωτηθεί κανείς για τους επερωτώντας αδελφούς:

Σεις μόνοι παροικείτε εν Ιερουσαλήμ και ουκ ηκούσατέ τι των θρυλουμένων;;;

Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς αποκαλεί τον οικουμενισμό Παναίρεση ήδη απο τα 70s μέχρι και ο Πειραιώς Σεραφείμ ομιλέι για οικουμενισμό και σεις διερωτάσθε " τι ειν τούτο;;;".


Ποταμοί μελάνης έχουν χυθεί με αναλύσεις διεξοδικές και αξιόλογα πνεύματα έχουν αναλωθεί στο θέμα αυτό και το συναφές της καινοτομίας του εορτολογίου και του συμπαρομαρτούντος σχίσματος.

Η βιβλιογραφία είναι πλουσία και ιδού πεδίον ενημερώσεως λαμπρόν για τους αδελφούς. Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι αδελφοί διαβάζοντας το προλογισμένο από τον Φώτη Κόντογλου βιβλίο ΚΑΤΑ ΕΝΩΤΙΚΩΝ του κ. Αλεξ. Καλομοίρου και μετά να διαβάσουν το ΣΥΓΚΡΙΜΑ του ιδίου.

Αυτά για "ορεκτικά". Στην συνέχεια μπορούμε να τους συστήσουμε περισσότερα.

Π.Γ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρός διάλογος με ανθρώπους που έχουν την δικιά τους άποψη δεν μπορεί να γίνει. Βλέπεις οι δικές σας Εκκλησίες είναι πολλές με διαφορές και δογματικές. Ας πούμε τα περί Αγίας Τριάδος κλπ.
Όταν υπάρξει έστω και μια μικρή συμφωνία θα σας περιμένω να τα πούμε σοβαρά.
Σας συγχαίρω κ. Χατζηνικολάου για την ειλικρίνεια σας.

δάσκαλος είπε...

Εσύ δηλαδή μας λες πως προϋπόθεση για να κάνεις διάλογο είναι ο άλλος να μην έχει την άποψή του, αλλά... την άποψή σου!
Επόμενος παρακαλώ;