Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

" Θα στο χρωστώ αιώνια...." Εκδήλωση με την Άσπα Παπαδοπούλου στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Λάγγουρα Πατρών

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΛΑΓΓΟΥΡΑ

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, το βράδυ και ώρα 7, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στον Ναό  μας με τον τίτλο:
" Θα στο χρωστώ αιώνια...."
Μια παραδοσιακή ιστορία για το θάρρος, την ευγνωμοσύνη και την αληθινή, σωτήρια αγάπη.
Η δασκάλα-αφηγήτρια Άσπα Παπαδοπούλου θα αφηγηθεί το παραμύθι του Χαράλαμπου Επαμεινώνδα : 
"Η Μαγεμένη Βασιλοπούλα".
Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον π. Παναγιώτη Ρόδη.      
                    
     ".. Στους παλαιότερους χρόνους, πριν η τηλεόραση σαρώσει τον ελεύθερο χρόνο μας και ισοπεδώσει την φαντασία μας, και πριν η ζωή στις πόλεις μας απομονώσει, οι άνθρωποι συναντιούνταν, μαζεύονταν στα σπίτια και στις αυλές τους, στα κατώφλια και στα σοκάκια τους. Για να ειδωθούν, να ειπούν, να μοιραστούν, να νοιαστούν...
   Και καμιά φορά λέγανε ιστορίες. Ιστορίες δικές τους, " μέσ' απ' τη ζωή" τους. Άλλοτε, ιστορίες των παλαιότερων, όπου η αλήθεια και η παραποίηση από στόμα σε στόμα μπερδεύονταν. Κι άλλοτε παραμύθια..

   Γιατί τα παραμύθια τότε δεν ήταν μόνο για παιδιά, όπως νομίζουμε σήμερα. Κι ούτε ήταν τα παραδοσιακά παραμύθια όπως τα σημερινά, που τα διαβάζουμε μονάχα στα παιδιά, μα πιο πολύ τους δείχνουμε την πλούσια εικονογράφηση.
   Τα παραδοσιακά παραμύθια σ' όλη τη γη, μα και στη δική μας γη είναι ένας λόγος ζωντανός, διατηρημένος στη συλλογική μας μνήμη. Λόγος, ιδιαίτερα ποιητικός.
 Το παραδοσιακό παραμύθι, αν και σε απλή γλώσσα, μεταμφιέζει τις αλήθειες της ζωής και της ύπαρξής μας και τις παρουσιάζει ολοζώντανες μπροστά μας, Όχι πεζά και σκληρά, μα με τρυφερότητα, αμεσότητα, διάκριση...
  Έτσι ώστε, όπως στην αρχαία τραγωδία, η ψυχή που ακροάται το παραμύθι, να διέρχεται από την αγωνία και τη μετοχή στα βάσανα των ηρώων, σε μια κάθαρση. Σε μια απροσδόκητη λύτρωση....
   Και γίνεται έτσι το παραμύθι, διαλεγμένο προσεκτικά ειπωμένο σε ζωντανή και παραστατική αφήγηση, αληθινή παραμυθία, δηλαδή παρηγοριά για τους ακροατές του.
    Γιατί ο κόσμος του παραμυθιού είναι απλός, όμορφος και στέρεος. Ό,τι παράταιρο, το βάζει σε τάξη. Και μ' αυτή την δυναμική απλότητα μας ησυχάζει.
  Ένα τέτοιο παραμύθι θα ειπούμε σε μια μας σύναξη, να δούμε μήπως κι απ' τις αλήθειες του παρηγορηθεί η ψυχή μας και λάβει, μήπως πάλι, μια μάθηση αλλιώτικη, απλή κι απέριττη.
  Ένα παραμύθι για μια συντροφιά μεγάλων και μικρών.
  Όπως παλιά...."

   Άσπα Παπαδοπούλου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχω κάποια ηλικία. 50άρισα πλέον. Όμως διατηρώ στην μνήμη μου αυτές τις νοσταλγικές εντυπώσεις από αφηγήσεις της μητέρας και της γειτόνισσας με ιστορίες. Ζεστή η πρωτοβουλία των υπευθύνων του ναού για την εκδήλωση αυτή. Λέω ζεστή γιατί θα ζεστάνει τις καρδιές όλων των ηλικιών.
Καλή επιτυχία. Δεν είμαι από Πάτρα και έτσι θα παραμείνω με τη νοσταλγία του τότε!