Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Νεοέλληνες και φυσικόν περιβάλλον ή η ηδονή της αυτοκαταστροφής - Αρχιμ. Δοσίθεος


 Νεοέλληνες και φυσικόν περιβάλλον 
ή η ηδονή της αυτοκαταστροφής
Αρχιμ. Δοσίθεος

 ...Για την μόλυνσι του περιβάλλοντος δεν είναι αμέτοχον και το ιερατείον μας. Ηχορυπαίνουν πόλεις και ύπαιθρο. Τα καμπαναριά των ναών μετεβλήθησαν σε μιναρέδες. Η "έσωθεν" λατρεία έγινε λατρεία των τριόδων και των καφενέδων. Παίζουν τάβλι, βρίζουν, ασχημονούν, θύουν τη Αφροδίτη και από τα μεγάφωνα ακούεται "τα σα εκ των σων σοι προσφέρομεν...".
 Και να πης ότι η Εκκλησία είναι γεμάτη και ασφυκτιούν οι πιστοί και δεν χωράει άλλους και πρέπει να ακούσουν κάτι και οι απ' έξω, έ πάει στο καλό, άντε υποχωρούμε. Ένα μικρό μεγάφωνο έξω από την κυρία είσοδο. Να ακούεται στην αυλή και τούτο σπανίως, Χριστού, Λαμπρή και πανήγυρι. Αλλά να βουίζουν τα μεγάφωνα μέσα στον άδειο σχεδόν ναό, να στριγγλίζουν και απ' έξω, είναι μια ηχορύπανσις για την οποία τον λόγο έχει ο εισαγγελεύς.
 Στο κάτω-κάτω ο γείτονας θέλει να κοιμηθή. Εμείς με τί δικαίωμα τον ξυπνούμε; Και με πόσα μαξιλάρια πρέπει να βουλώση τα αυτιά του για να μή μας ακούει;  Χώρια που το πλείστον των ψαλτών νομίζει ότι το μικρόφωνον καλύπτει τις παραφωνίες και γλυκαίνει τις φαλτσοκορώνες. Οπότε έχουμε τέλεια διαστροφή της ορθοδόξου πνευματικής λατρείας. Οι ειδωλολάτραι λάτρευαν τους ψευδοθεούς των "έξω" από τους ναούς. Εμείς λατρεύουμε τον αληθινό Θεό μας "ένδον", μέσα. Όσοι συναθροιζόμαστε στην εκκλησιαστική μας σύναξι. Οι άλλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς όμως δεν έχουμε το δικαίωμα να τους ενοχλούμε.
 Είναι και το άλλο. Οι καμπάνες. Ψήλωσαν τα σπίτια και πολλών τα διαμερίσματα είναι δίπλα στα καμπαναριά.

 Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε τάξις. Η μικρή καμπάνα για τον εσπερινό και τον όρθρο. Διπλοκάμπανο στη Θεία Λειτουργία. Τριπλοκάμπανο σε Δεσποτικές εορτές και πανηγύρεις.
 Τώρα οι καμπάνες είναι ηλεκτρικές. Πατά το κουμπί ο νεωκόρος χτυπούν ανηλέητα όλες μαζί αδιαφόρως ημέρας, ξεχνά να τις σταματήση γιατί κόβει αντίδωρο ή κουβεντιάζει με τον παπά και άντε να έχεις νεύρα να τις ακούς. Και πολλοί εκ του ιερατείου είναι κομπλεξικοί. Επειδή αντιλαμβάνονται ότι ουδείς τους υπολήπτεται, αντεκδικούνται'  με όποιο μέσο διαθέτουν. Με τα μεγάφωνα, με τις καμπάνες. Να σας δείξω εγώ. Αν μπορείτε κοιμηθήτε τώρα.
 Έχουμε όμως και μιαν άλλη ρύπανσι. Ξεκινώ από μακρυά.
 Η Αγία μας Εκκλησία γέμει συμβολισμών. Και το κερί επομένως που ανάβω έχει τον συμβολισμό του. Καίομαι εκ θείου έρωτος και λειώνω ενώπιον του θρόνου του Θεού. Και άθελά μου φωτίζω τους γύρω "όπως ίδωσι τα καλά έργα και δοξάσωσι τον Πατέρα τον εν τοις ουρανοίς" καίτοι πιστεύω ακραδάντως ότι και του κηρού ευτελέστερος ειμί. Έχει όμως και άλλον μυστικό συμβολισμό. Όπως η φιλεργός μέλισσα συλά τα άνθη και εκ της γύρεως κατασκευάζει το κηρί,έτσι και ο ορθόδοξος χριστιανός "συλά" τα άνθη των ποικίλων αρετών και τις προσφέρει εις τον Θεόν. Και αυτό είναι το κερί που ανάβει.
 Όταν όμως το κερί είναι από παραφίνη και ξύγγι αυτός ο συμβολισμός χάνεται εντελώς και μένει μόνον η καπνιά που μολύνει και δείχνει πόσο καπνισμένο εσωτερικό κόσμο έχουμε.
Εκπέμπουμε ούτω πως καυσαέρια που ούτε παληό  φορτηγό δεν εκπέμπει αγκομαχώντας σε ανηφόρα πάνω από 10%.
 Αν πης δε και για τις λαμπάδες "ίσαμε το μπόι" μας, τότε και οι τζιμινιέρες του " Αβέρωφ" ωχριούν...
 Αυτά για να μη κατηγορούμε μόνον τους άλλους..
Αρχιμ. Δοσίθεος

  (Από το βιβλίο: " Ορθοδοξία και Φυσικόν Περιβάλλον", 
σελ.91-93. Έκδοσις Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας).


                                                                                            ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτο δίκιο έχει ο π. Δοσίθεος. Παλαιότερα όταν ο νεωκόρος ή τα παιδιά κτυπούσαν την καμπάνα γνώριζαν πόσο και πώς να την κτυπήσουν.
Σαν παιδί ανέβαινα τα πολλά σκαλιά του καμπαναριού για να την κτυπήσω. Τώρα με τις ηλεκτρικές κτυπούν δυνατά και εκκωφαντικά. Χωρίς την μελωδία την παλιά. Τώρα όλα συγχρονισμένα στο πρόγραμμα.
Ναι το ομολογώ με νευριάζει να την ακούω τις καθημερινές. Δεν παίρνω να διαμαρτυρηθώ για να μην δώσω στόχο.
Τα κεριά –άστα να πάνε- σκέτο εμπόριο παραφίνης.

Ανώνυμος είπε...

Χάθηκε το μέτρο και από τους διοικούντες την Εκκλησία.
Το να χτυπάς την καμπάνα με το χέρι ήταν μια προσφορά είχε ένα κόπο θυσία στον Θεό. Τώρα όλα στον αυτοματισμό.
Για την ηχορύπανση το γνωρίζουν όσοι κατοικούν κοντά σε ναό και ……… την ώρα και την στιγμή που πήγαν να κατοικίσουν κοντά. Τα μεγάφωνα είναι μεγάλη πληγή.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα γράφει. Ποιος τον ακούει. Αυτά σεβαστέ πάτερ να γίνουν ως εισήγηση στην Σύνοδο για να βάλει κάποιο μέτρο στην άσκοπη ηχορύπανση των ηλεκτρικών καμπανών.
Βλέπεις πλέον και σε μικρά εκκλησάκια ναών των χωριών που είναι μέσα στο Ναό 10 άνθρωποι να έχουν ηλεκτρικές καμπάνες και ηχητική εγκατάσταση.
Το κακό παράγινε.

Ανώνυμος είπε...

Πού είναι η γλυκόλαλη καμπάνα το χτες;
Πού είναι το αρωματικό μελισσοκέρι;

Ο βαρβαρισμός κυριαρχεί στις ιερές στιγμές.
Τριπλοκάμπανα χωρίς σταματημό.
Κεριά που τα πιάνεις και λαδόνης τα δάκτυλα.
Μεγαφωνικές εγκαταστάσεις που φεύγοντας από την Εκκλησία λες «δόξα σοι ο Θεός».
Που είσαι Παπαδιαμάντη να δεις την κατάντια των ρασοφόρων;

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα να σταματήσουν να χτυπάνε οι καμπάνες.
Μόνο ηχορύπανση προσφέρουν τίποτε άλλο.
Ξέρεις τι είναι να επιστρέφεις 6 η ώρα από την Διασκέδαση που λόγω εργασίας βγαίνουμε Μόνο το Σάββατο και να την πέφτεις για ύπνο και μετά από μισή ώρα να χτυπάνε τα κλαμπατσιμπανα τα σήμαντρα μέσα στο αυτί σου?
Συμφωνώ απόλυτα με τον ιερέα.

Orthodox True είπε...

Φυγαδεύουμε Τό Πνεύμα της Εκκλησίας. Αυτή είναι η ρίζα τού προβλήματος.
Αυτά πού καταγγέλλει ο Ηγούμενος είναι τά αποτελέσματα, τής φθοράς των Ελκλησιαστικών, καί η αληθινή φθορά ξεκινάει από τά θέματα της Πίστεως.
Μέ άλλα λόγια οι προδότες τού Οικουμενισμού πού καταπάτησαν καί καταπατούν τά Άγια Δόγματα τής Αγίας Εκκλησίας, μήν περιμένετε νά σεβαστούν ανθρώπους, ξενύχτιδες εργαζόμενους, την παράδοση τού αγνού μελισσοκερίου, την τάξη στούς Ιερούς Ναούς, ή τα μυστήρια πού έχουν καταντήσει τού τέταρτου τής ώρας καί στά γρήγορα.
Η λύση δέν είναι "διαγράψτε", "σταματήστε", ακυρώστε", ξεριζώστε"....
Η λύση είναι η επιστροφή Τού Αγίου Πνεύματος στην Εκκλησία.
Επιτυγχάνεται μέ την απόταξη τών αιρετικών ζιζανίων τού Οικουμενισμού, τήν επιστροφή στίς Πατρώες παραδόσεις, καί τήν ειλικρινεί καρδιακή μετάνοια όλων μας....

Ανώνυμος είπε...

προς 8 απριλιου 8΄54.δεν εχει σημασια πως να χτηπανε. καποια ατομα που θελουν ξεκουραστουν δικαιωμα τους. και οι καμπανες δεν ειναι κλαμπατσιμπανα. μαθε να μιλας επιτελους.