Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης: 30 χρόνια Αρχιερωσύνη - π. Ιωακείμ Οικονομίκος


Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης: 
30 χρόνια Αρχιερωσύνη

Ήταν Κυριακή της Πεντηκοστής του 1986, όταν μέσα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο μαρτυρικό και πάντοτε φωτεινό Φανάρι, ακούστηκαν τα "άξιος". Ένας νέος Αρχιερεύς είχε προστεθεί στην χρυσή αλυσίδα της αιματοποτισμένης Μεγάλης Εκκλησίας. Ήταν ο μέχρι τότε λαϊκός και καθηγήτης στην Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης και της Γλασκώβης, Ιωάννης Ζηζιούλας, πού μέσα σε μία εβδομάδα είχε γίνει Διάκονος, Πρεσβύτερος και στην συνέχεια εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και υπό την προεδρεία του μακαριστού Πατριάρχου Δημητρίου, Μητροπολίτης της ιστορικής και από ικανού χρόνου χηρευσάσης Μητροπόλεως Περγάμου. Από τότε η Πέργαμος έγινε συνώνυμη με τον Μητροπολίτη και ο Μητροπολίτης ταυτίστηκε με την Πέργαμο. Αξιώθηκε μάλιστα από το Θεό να λειτουργήσει και στην έδρα του στην Ιστορική Πέργαμο, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών από την Ελλάδα, και με την παρουσία του ιδίου του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου.
     Από την Πεντηκοστή του 1986, πέρασαν τριάντα χρόνια. Ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, ο σπουδαιότερος θεολόγος και δογματολόγος του 20ου αιώνος, πορεύτηκε σύμφωνα με την πατερική διδασκαλία. Διακόνησε την εν γένει Εκκλησία του Χριστού, αλλά και αυτήν την Μεγάλη Εκκλησία, Μέλος της οποίας τυγχάνει, με θυσία και αυταπάρνηση. 

    Πέρα από τα καθηγητικά του καθήκοντα, τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στο εξωτερικό, ο Γέρων Περγάμου Ιωάννης, συμμετείχε και συνεχίσει να συμμετέχει σε Οργανισμούς και Επιτροπές, προβάλλοντας την Ορθόδοξη παράδοση και διδασκαλία. Συνεχίζει, παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμά του να είναι ο Συμπρόεδρος της Μεικτής Θεολογικής Επιτροπής ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Συμμετείχε στις Συνάξεις των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ως σύμβουλος και συνεργάτης του Πρώτου της Ορθοδοξίας Οικουμενικού μας Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων αλλά και την οριστική απόφαση της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο του 2016. Συμμετείχε σε επιτροπή στο Υπουργείο Εξωτερικών για την διευθέτηση του προβλήματος πού προέκυψε ανάμεσα στα παλαίφατα Πατριαρχεία της ανατολής Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Προήδερευσε των Προσυνοδικών διασκέψεων στο Chambesy της Ελβετίας, για την οριστικοποίηση των θεμάτων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.     
    Εκτός όμως από τις παραπάνω δραστηριότητές του, ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, βρίσκει και τον χρόνο να ασχοληθεί και με την συγγραφή σημαντικών βιβλίων και σπουδαίων θεολογικών συγγραμμάτων και μελετών. Οι σημειώσεις του, τις οποίες είχαμε την χαρά να διδαχτούμε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, αλλά να μας τις παραδίδει ο ίδιος ο Δεσπότης, αποτελούν μνημεία Θεολογίας και Δογματικής. Μάλιστα όπως μου έχει αποκαλύψει ο ίδιος, κατά την συνάντησή μας στην κοινή μας πατρίδα το Καταφύγιο Κοζάνης, το οποίο ποτέ δεν ξεχνά, οι σημειώσεις του στην δογματική, έχουν μεταφραστεί και στην κινεζική γλώσσα, και μάλιστα το βιβλίο το είχε στα χέρια του ο Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος. Οι σημειώσεις του στην δογματική, όπως αυτές τις διδαχτήκαμε και υπάρχουν αναρτημένες και στο διαδίκτυο, έγιναν αφορμή να μεταστραφούν νέα παιδιά από τον Προτεσταντισμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η διδακτορική του διατριβή "Η ενότης της Εκκλησίας εν τη Θεία Ευχαριστία και τω Επισκόπω", αποτελεί μέχρι σήμερα ένα σημαντικότατο θεολογικό έργο. Σπουδαίο σύγγραμμα αποτελεί και το έργο του "Η κτίσις ως ευχαριστία", όπου αναλύει με θεολογικό τρόπο το οικολογικό πρόβλημα. Όλα αυτά, οδήγησαν την Ακαδημία Αθηνών να τον κάνει Μέλος της, και όχι μόνο αυτό, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία του Ανωτάτου αυτού Πνευματικού Ιδρύματος της Χώρας μας, να αναλάβει την προεδρεία ένας κληρικός.
     Η προσφορά του στα θεολογικά γράμματα και στην Μητέρα Εκκλησία είναι τεραστία. Γι'  αυτό και ο Πατριάρχης πρότεινε στην Αγία και Ιερά Σύνοδο, η ιστορική του Μητρόπολη στο πρόσωπό του να ανυψωθεί στην αξία της Γεροντικής, και έτσι από το 2014, ονομάστηκε Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου.
    Παρά τις τιμές, τις διακρίσεις, τις περιοδείες του ανά τον κόσμο, τα συνέδρια, ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης παραμένει ένας απλός και προσιτός άνθρωπος. Αυτό φαίνεται κάθε φορά πού επισκέπτεται την ιδιαιτέρα του πατρίδα, το Καταφύγιο Κοζάνης, και όλοι εμείς πού είτε τον είχαμε καθηγητή είτε όχι, έχουμε την χαρά να τον βλέπουμε και να μιλάμε μαζί του, απλά και φιλικά. Ο γράφων αυτές τις απλές και ταπεινές γραμμές, έχει να θυμηθεί πολλές συζητήσεις, αλλά και λαμπρές Θείες Λειτουργίες τις οποίες τελέσαμε είτε στην Κατερίνη, είτε και στο χωριό μας. Μέσα από τις συζητήσεις και μέσα από την Λειτουργία την οποία ζή και βιώνει, βλέπει κανείς τον άνθρωπο Μητροπολίτη Περγάμου, πόσο προσηλωμένος είναι σε αυτό πού κάνει, αφού γνωρίζει άριστα και το τυπικό και την τάξη της Εκκλησίας. Χωρίς υπερβολές, χωρίς θεατρινισμούς, χωρίς προσθήκες, παραμένει πιστός σε αυτό πού παρέλαβε.
    Για τον Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου Ιωάννη, θα μπορούσαμε να πούμε και να γράψουμε πολλά, αλλά γνωρίζω καλά ότι αυτό θα προσκρούσει στο ταπεινό και απλό του χαρακτήρος του. Με αφορμή την ονοματική του εορτή, πού είναι στις 8 Μαΐου, όπου η Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά τον Άγιο, ένδοξο Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, να τον ευχηθούμε, τα χρόνια του να είναι πολλά, καλά, ευλογημένα, αγιασμένα και καρποφόρα, πρός δόξα του Αγίου ονομάτος του Τριαδικού Θεού, της Μεγάλης Εκκλησίας και του Γένους.
Σεβασμιώτατε γέροντα, πολλά τα έτη σας και να χαίρεστε την Αρχιερωσύνη σας.
Ιωάννου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου, της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Περγάμου. Υπερτίμου και εξάρχου κόλπου Αδραμυττινού. Ημών δε πατρός και Ιεράρχου πολλά τα έτη.
Ταπεινά, ο μαθητής και πατριώτης σας
Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κίτρους.                   
Πηγή: ΑΜΕΝ