Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Το "Ἁγιον Φως"


Τον παλαιό καιρό (προ 15 ετών περίπου) το βράδυ της Αναστάσεως ο Ιερέας πλησίαζε προς την «ακοίμητο κανδήλα» και άναβε το κερί του, και δια της ιερατικής του Χάρης ευλογούσε το φως σε Άγιο και το μετέδιδε στους εν αναμονή της Αναστάσεως για να το μεταφέρουν και να ανάψουν το κανδήλι του σπιτιού τους.
Προ ετών λοιπόν, κάποια ασφαλιστική εταιρία, αποφάσισε με αεροπλάνο να το μεταφέρει, το εκ του Παναγίου Τάφου Φως, στην Αθήνα. Στην συνέχεια, για δικούς της σκοπούς συνέχυσε την μεταφορά αεροπορική εταιρία. Έτσι τώρα επίσημες κυβερνητικές Ελληνικές αντιπροσωπίες, με εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου, το παραλαμβάνουν και το μεταφέρουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου γένεται υποδοχή Αρχηγού Κράτους; και μετά   στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, όπου το λαμβάνουν και το μεταφέρουν σε διάφορα μέρη κληρικοί και λαϊκοί, και το υποδέχονται οι κατά τόπους Μητροπολίτες «με δόξα και τιμή». 
Και τώρα μερικές απορίες:
-          Ποιά η διαφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσύλημα, από αυτό με την ευλογία των Ιερέων, που επί αιώνες γινόταν;

-          Ποιός ο αντίκτυπος στον ευσεβή λαό (που έμαθε το Άγιο Φως των Ιεροσολύμων) αν σταματήσουν οι χορηγοί να το μεταφέρουν;
-           Μήπως φτάσομε στην συνήθεια των Εβραίων, που είχαν ως μόνο Ναό του Σολομώντα (έτσι και εμείς θα παραδεχόμαστε το άγιο Φως μόνο το εκ του Παναγίου Τάφου;).
Θέτω αυτές τις απορίες μου αναμένοντας κάποιες απαντήσεις.
Πληροφορήθηκα ότι φέτος σε Ναό της Αιτωλοακαρνανίας καθυστέρησε (!) η Ανάσταση  έως την 12.30 διότι καθυστερούσε να καταφθάσει το Άγιο Φως και οι πιστοί ήθελαν ΜΟΝΟ από αυτό. 
Είναι καιρός να επανέλθουμε στην επί αιώνες Παράδοση ή θα συνεχισθεί αυτή η νέα κατάσταση;

Ε. Κ.  

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΜΕΤΡΟ δεν υπάρχει πλέον την εκκλησιαστική ζωή. Κυριαρχεί η φανφάρα. Πάνω από τα μυστήρια κυριαρχεί η επίδειξη. Αν συνέβη να μην κάνουν την ακολουθία την συγκεκριμένη ώρα θα πρέπει να «πέσουν κεφάλια».

Ανώνυμος είπε...

Απορίες σοβαρές.
Σήμερα όλοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός του αγίου φωτός γιαυτό και όλοι φεύγουν όταν το πάρουν και λιγότερο στο μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως.

Ανώνυμος είπε...

Να σταματήσουν να φέρνουν το άγιο φως από τα Ιεροσόλυμα. Τα σόου στον χώρο της λατρείας δεν προσφέρουν τίποτα το θετικό. Όταν υπάρχουν πολιτικές επεμβάσεις και τηλεοπτικές καλύψεις τότε κάτι δεν πάει καλά.

Ανώνυμος είπε...

Σοου το βλέπεις εσύ αυτό.Είσαι λαθος έδω. Ειναι ένά μεγαλο γεγονος. Τωρα τι λες εσύ εναι κουραφεξαλα.

Ανώνυμος είπε...

Απορώ με αυτά που λέει η ανάρτηση. Είναι γενική πεποίθηση ότι το Αγιον Φως των Ιεροσολύμων έρχεται με θαύμα, και αυτός το εξισώνει με το φως που ανάβεται με τον αναπτήρα, όπως γινόταν παλιά ?

Ανώνυμος είπε...

Άλλο και αυτό! Μας λέει για θαύμα ο φίλος. Τόσα χρόνια δηλαδή που περνάμε από τον αναπτήρα δεν ήταν θαύμα. Μήπως κατά τον ίδιο τρόπο το θαύμα του Σώματος και Αίματος του Χριστού πρέπει να είναι μόνο στον χώρο του Μυστικού Δείπνου. Φίλοι ας προσέξουμε. Το Άγιο Φως ορισμένοι το θεωρούν πάνω από την ανάσταση γιαυτό και διαχρονικά φεύγουν από την Εκκλησία. Αλήθεια πως ήλθε η συνήθεια του Αγίου Φωτός μπορεί να μου πει κάποιος;

Ανώνυμος είπε...

Σε συνέντευξή του ο μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος, τοποτηρητής του πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη θέση του Πατριάρχη Ειρηναίου, σε συνέντευξή του σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι στις 11-4-2001, στην εκπομπή Γκρίζες Ζώνες δήλωσε ότι το θαύμα είναι ο καθαγιασμός του φυσικού φωτός που προέρχεται από την ακοίμητη κανδήλα που υπάρχει ήδη εντός του Ιερού Κουβουκλίου.
(Άγιο Φως Ιεροσόλυμα, Γκρίζες Ζώνες, Mega Channel, 2001)

Ανώνυμος είπε...

Την ίδια αξία έχει το Φως από τα Ιεροσόλυμα και το ίδιο το Φως από τον παπά του χωριού και της πόλης. Τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω.

Ανώνυμος είπε...

Το μεγαλύτερο θαύμα είναι το Πανάγιο Φως των Ιεροσολύμων το οποίο θαυματουργικά ανάβει μόνο στον Έλληνα Ορθόδοξο Πατριάρχη. Αυτό δείχνει την γνησιότητα της Ορθοδοξίας ως μόνης αληθινής Εκκλησίας και του Ελληνισμού ως Ορθοδόξου Έθνους. Γι’ αυτό και μόνο στην Ελλάδα φτάνει το Πανάγιο Φως. Ο Χριστός, μόλις είδε τους Έλληνες, αντελήφθη ότι ήρθε η ώρα να δοξαστεί ο Λόγος Αυτού λέγοντας την περίφημη βιβλική φράση: ''Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου.''

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ο κύριος που έγραψε την ανάρτηση είναι Αρμενιος, και επιθυμεί να λάβουν οι Αρμένιοι το Αγιον Φως, και όχι να περιμένουν απέξω για να το λάβουν από τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη, όπως γίνεται τώρα ?

Ανώνυμος είπε...

Ως τώρα τα Μυστήρια της Αγίας Εκκλησίας ήτα 7.
Επί Χούντας έγιναν 8. Η Πρωτοχρονιάτικη Πίττα.
Επί μεταπολίτευσης έγινα 9. Το Άγιο Φως το εξ Ιεροσολύμων.
Παρακαλώ στην εν Κρήτη Μεγάλη Σύνοδο να αναγνωρισθούν ισότιμα το 8ον και το 9ο με τα υπόλοιπα 7.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Και τα δύο έχουν την ίδια αξία. Ας σταματήσουν τα σόου της υποδοχής ως αρχηγού κράτους και τα συνακολουθούντα. Εστιάζω ως απαράδεκτο το ότι καθυστέρησε η τελετή της Αναστάσεως. Ο επιχώριος Μητροπολίτης να ενεργήσει τα δέοντα. Γέμισε από νεοτερισμούς η Εκκλησία. κάθε παπάς και το δικό του ευαγγέλιο. Ως εδώ…. Φτάνει ποια… να λειτουργήσουν τα πειθαρχικά όργανα της Εκκλησίας… να σταματήσει η ασυδοσία… να υπάρξει Τάξη.

Ανώνυμος είπε...

https://www.facebook.com/GreekOrthodoxBooks/photos/pcb.717660311709384/717660118376070/?type=3&theater
Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος εξέδωσε βιβλίο για το Αγιον Φως, με μαρτυρίες προσκυνητών, που ξεκινούν από τον 4ο αιώνα έως σήμερα, και είναι μία καλή ευκαιρία ενημέρωσης για όσους θέλουν να σχηματίσουν σφαιρική άποψη για το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Η παπάδες και οι δεσποτάδες είναι υπέρ των φολκλόρ. Τώρα το άγιο φως, τα χορευτικά, τα πατριωτικά είναι στην ατζέντα.
Νομίζουν ότι με αυτά τα δυτικότροπα θα κρατήσουν τον κόσμο στην εκκλησία. Κρίμα γιατί το παπικό σκεπτικό γερά κρατάει στην κατά τα άλλα ορθόδοξη εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Σε λίγα χρόνια 12.22 που το πατριαρχείο στα Ιεροσόλυμα δεν θα είναι ελληνορθόδοξο όπως και το Αντιοχείας να δω τι θα λες. Δεν υπάρχουν εθνικά Πατριαρχεία να το καταλάβεις. Υπάρχου Ορθόδοξες εκκλησίες.

Ανώνυμος είπε...

Ας δουν τις δηλώσεις του Μητροπολίτου Πέτρας Κορνηλίου οι Αρμένιοι για να μην περιμένουν να πάρουν ένα φυσικά ευλογημένο Φως.

Ανώνυμος είπε...

Οι απορίες κατατέθηκαν.
Οι απαντήσεις ανύπαρκτες.
Χαμηλό το επίπεδο των αναγνωστών (με αυτούς είμαι και εγώ) ή αδιάφοροι.
Αν είχε κάτι το γαργαλιστικό θα γράφανε πολλοί πολλά.

Ανώνυμος είπε...


Απάντηση σ΄ αυτούς πού μιλάνε για «φώσφορα και αναπτήρες» πού ανάβουν το Άγιο Φώς ! (2016)
--------------------------
http://www.kivotoshelp.gr/index.php/eidhseis/838-apantisi-s-aftoys-poy-milane-gia-fosfora-kai-anaptires-poy-anavoun-to-agio-fos
---------------------------------

ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΛΥΣΑΛΕΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ !
================================================================
Χωρίς να έχουνε πάει στόν χώρο τού Ναού τής Αναστάσεως αλλά ούτε καί στά Ιεροσόλυμα ( προφανώς ) , χωρίς να έχουν μελετήσει τήν μακρόχρονη εμφάνισή του, αλλά καί χωρίς να ξέρουν τίς συνθήκες Ναού καί χιλιάδων πιστών εκείνες τίς ώρες κάθονται καί μιλάνε γιά "εκατοντάδες αναπτήρες πού ανάβουνε φωτιές μέσα στόν Ναό τής Αναστάσεως καί δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι "έρχεται τό Άγιο Φώς".
Καί επειδή κάθε αναπτήρας θέλει καί τον άνθρωπό του γιά να ανάψει, προϋποθέτουν ότι άλλοι τόσοι εκατοντάδες στέκονται με τούς αναπτήρες ή με τα φωσφορούχα κεριά ( ; ) υπάρχουν τέτοια) στά χέρια τους πού τά έχουνε φέρει από την Ελλάδα, από τήν Ρωσία, καί από παντού...Καί τα σβηστά κανδήλια ψηλά στόν Ναό πώς ανάβουν ξαφνικά από μόνα τους; Πετάει κανένας άνθρωπος με αναπτήρα καί τά ανάβει;
Ευλόγως λοιπόν διερωτώμεθα:οί άνθρωποι πού τα λένε αυτά είναι γιά "δέσιμο", ή όχι ;
Περισσότερα : Πώς βγαίνει τό Άγιο Φώς...

Ένα VIDEO πού τελευταία είδαμε, βασιζόμενο σε περιγραφές ενός «εκκλησιαστικού συγγραφέως» όπως διαφημίζεται θέλει κι΄αυτό να βγάλει απάτη το Άγιο Φώς. Ο εν λόγω, ήταν πρώην μοναχός, Αρχιμανδρίτης μάλιστα, πήγε όμως και παντρεύτηκε με αποτέλεσμα να καθαιρεθεί και να αποσχηματιστεί από την Εκκλησία, και πολύ σωστά βέβαια.
Από τότε ο άνθρωπος αυτός άρχισε να γράφει εναντίον των κληρικών, δημιούργησε την λεγόμενη «Αρχέγονη Εκκλησία» ( μή κοιτώντας τα προσωπικά του λάθη πού και η αρχαία Εκκλησία τα καταδικάζει), λυσσομανούσε δε και εναντίον ενός μεγάλου αντιαιρετικού αγωνιστή κληρικού του πατρός Αντωνίου Αλεβιζόπουλου.
Ν΄ αφήσουν λοιπόν κάτι τέτοια παραμύθια κάποιοι αντίχριστοι, αρκετά πιά με τις ανοησίες τους προσπαθώντας να παρασύρουν κάποιους… Λέγοντας μάλιστα ότι βάζουν την κανδήλα αναμμένη παρουσία του κόσμου μέσα στο Ιερό κουβούκλιο «με τέτοια προκλητικότητα και άς τούς βλέπει όλος ο κόσμος» σε σημείο πού κάποιος Πατριαρχικός να λέει «μας πήρε χαμπάρι ο κόσμος » .Τέτοια λένε...-------------------
Γιατί δυστυχώς υπάρχουν και κάποια εχθρικώς διακείμενα αγκάθια του Πατριαρχείου, εχθροί μισητοί του Αγίου Φωτός, αλλά και κάποιοι πονηροί «δημοσιογράφοι» πού πάνε και βρίσκουνε κάτι γέροντες αγαθούς μοναχούς πού ουδεμία σχέση έχουν με τα εσωτερικά του Παναγίου τάφου, και τους παίρνουνε λόγια από αόριστες φήμες στοιχειοθετώντας έτσι το θέμα τους.----------------
Όμως…
Η μαρτυρία παλαιών και νέων επιστημόνων, ιστορικών, κληρικών, αρχαιολόγων κλπ αλλά και η κυριότερη μαρτυρία τού επί δεκάδων ετών φύλακα του Παναγίου Τάφου μοναχού Μητροφάνη πού εξιστορεί το πώς είδε το Άγιο Φώς κρυμμένος ολόκληρο το βράδυ μέσα στο Άγιο κουβούκλιο ( επειδή δεν πίστευε κι΄αυτός στο θαύμα του Αγίου Φωτός ), είναι μαρτυρία πολύ σημαντική.----------------
Μιλάει για ακοίμητη κανδήλα σβηστή και για φωτεινό δίσκο πάνω από το κεφάλι του Πατριάρχη αλλά και για ένα μπλέ φώς πού εμφανίζεται σφυρίζοντας ελαφρά επάνω στην πλάκα του τάφου από το οποίο αρπάζουν φωτιά τα 33 κεριά του Πατριάρχη και η σβηστή ακοίμητη κανδήλα.
Η ακοίμητη κανδήλα από σβηστή ανάβει αυτομάτως τώρα με νέο, ανανεωμένο Άγιο Φώς της χρονιάς του Πάσχα πού κυλάει…

Μέτοικος

Ανώνυμος είπε...

Το άγιος φως είναι ένας μύθος ως προς την αφή του μέσα στον πανάγιο τάφο. Αν επέτρεπαν να μπει οποιοσδήποτε θα έβγαινε με τα κεριά ανάμενα.